Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Θεοφάνεια εντυπώσεων... - FAZ: Δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα για την πτώση του ευρώ - Αισθητικές παρεμβάσεις στο κέντρο του Πειραιά - Ποιοί γλιτώνουν τις ταμειακές - Σχιστό: Νεκροταφείο ή... χαβούζα;

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ… ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
εντυπώσεων…



ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
“Σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία,
λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον Πειραιά, όχι τόσο για την παρουσία του στην θρησκευτική τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων, όσο για την ενεργό συμμετοχή του! Βέβαια, εντύπωση προκάλεσε και η γενική μεγαλοθυμία που υπέδειξαν αρχιερείς και ιερείς, με το διπλό «ξάφνιασμα» Τσίπρα. Δηλαδή, εκτός από το λευκό περιστέρι -που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα- και πέταξε μέσα από τα χέρια τού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στη θάλασσα, ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε και με την δήλωση που έκανε μετά την τελετή. Είπε:
«Σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό. Να ευχηθούμε το φως της δικαιοσύνης και της αλήθειας να ζεσταίνει από εδώ και μπρος την πατρίδα μας».
Από το Καθαγιασμό των Υδάτων, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας όπου προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονος. 
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πειραιά δήλωσε:
«Γιορτάζουμε σήμερα στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την εορτή των Θεοφανείων. Υποδέχθηκα και καλωσόρισα τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, της Εκκλησίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Προέδρους φορέων σε μια πολύ ωραία και σεμνή τελετή. Εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους τους Πειραιώτες και σε όλους τους Έλληνες. Από την πλευρά μου να πω, ότι είναι μια χρονιά δύσκολη και θα καταβάλλουμε προσπάθεια όλο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, ώστε να βελτιώσουμε τον Πειραιά, να προοδεύσει η πόλη, επ’ ωφελεία των πολιτών και των δημοτών του Πειραιά. Να είστε καλά, καλή χρονιά σε όλους».
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος:
«Καλημέρα σε όλους και σε όλες. Θέλω να ευχηθώ Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά και σε όλες και σε όλους μας το Φως της λογική».
Ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης:
«Χρόνια Πολλά και καλά με υγεία σε όλον τον ελληνικό λαό. Εύχομαι το Φως των Θεοφανείων να φωτίσει όλους μας για το καλό του τόπου. Ενωμένοι, να πάμε όλοι μαζί». 
Μετά την τελετή καθαγιασμού των Υδάτων ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρέθεσε δεξίωση στους επίσημους προσκεκλημένους στο Δημοτικό Θέατρο. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα για την πτώση του ευρώ
«Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η οποία σε ανάλυσή της εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ακόμη ένας λόγος για την υποχώρηση της αξίας του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη στην Αμερική.
«Επειδή η οικονομία στις ΗΠΑ πηγαίνει καλύτερα, η FED βγαίνει σιγά-σιγά από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει την άνοιξη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και χρόνια», σχολιάζει η ίδια πηγή.
Πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται, όμως, σύμφωνα με την FAZ, και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ πρόσφατες δηλώσεις τού Μάριο Ντράγκι ερμηνεύθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικοί από την Φρανκφούρτη προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ήδη εντός του Ιανουαρίου.
«Έτσι διοχετεύει η ΕΚΤ ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία, με την ελπίδα να την οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη» αναφέρει η FAZ και σχολιάζει πως όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί τόσο το ευρώ θα χάνει την αξία του.
Η FAZ καταλήγει λέγοντας πως το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας στα 1,15 δολάρια, καθώς σημειώνονται εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη προς την Αμερική, ενώ η Bundesbank έχει προβλέψει ότι το 2017 τα δύο νομίσματα θα φθάσουν στο απόλυτο ένα προς ένα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αισθητικές παρεμβάσεις 
στα εργοτάξια του μετρό και στο κτίριο της Ραλλείου
Αλλάζει όψη το κέντρο του Πειραιά καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξωραϊσμού στα εργοτάξια του μετρό, αλλά και στο κτίριο της Ραλλείου αναβαθμίζοντας αισθητικά κεντρικά σημεία της πόλης.
Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε νέα περίφραξη περιμετρικά των εργοταξίων με ξύλινα πάνελ βαμμένα σε διάφορα χρώματα.
Επίσης τοποθετήθηκαν πάνελ από μουσαμά με ενδιαφέρουσες θεματικές εκτυπώσεις που δείχνουν τις αδελφοποιημένες πόλεις με τον Πειραιά. Παράλληλα απεικονίζεται σε φωτογραφίες ο σύγχρονος Πειραιάς, τα κτίρια, οι άνθρωποι της αλλά και δραστηριότητες στην πόλη. 
Επιπλέον τοποθετήθηκαν φυτοδοχεία με δέντρα και θάμνους σε ελεύθερους χώρους μπροστά από τη νέα περίφραξη.
Τέλος, στο κτίριο της Ραλλείου δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο έχει τοποθετηθεί σε ολόκληρη την εμπρόσθια όψη του κτιρίου ένα εντυπωσιακό πανό, το οποίο απεικονίζει το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί.
Το κόστος των παρεμβάσεων ανέλαβε εξολοκλήρου η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε συνέχεια των χορηγιών και δωρεών στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει προς τον δήμο Πειραιά.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική μας Αρχή είναι η αισθητική υποβάθμιση της πόλης, γεγονός που δεν αρμόζει στην ιστορία της αλλά και στους Πειραιώτες. Στόχος μας είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν αισθητικά και ουσιαστικά την εικόνα της πόλης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικό μας σύμβουλο κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για την έμπρακτη στήριξή του προς τον δήμο Πειραιά. Χωρίς τη βοήθεια του Ολυμπιακού ο δήμος δεν θα είχε τη δυνατότητα, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, να προχωρήσει μόνος του σε αυτές τις αισθητικές παρεμβάσεις που ομορφαίνουν την πόλη». 

Τι ισχύει στο Δημόσιο για άδειες, άσκηση εκλογικού δικαιώματος και προσλήψεις, εν όψει εκλογών
Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και απαγόρευση προσλήψεων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εν όψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής αδείας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας (31/12/2014), έως και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.
Οι κανονικές άδειες απουσίας των υπαλλήλων, οι οποίες έχουν χορηγηθεί μέχρι και την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης της αρμόδιας Αρχής και τα πρόσωπα που έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένα να βρεθούν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση.
Ωστόσο, τονίζεται ότι σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί άδεια απουσίας σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς γενικά, ύστερα από προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου υπουργού ή του εξουσιοδοτουμένου από αυτόν οργάνου. Σε τακτικούς υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή η άδεια χορηγείται ύστερα από έγκριση του αρμοδίου προς τούτο οργάνου.
Διευκολύνσεις
για το εκλογικό δικαίωμα
Στους τακτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους. Ο χρόνος αυτής της άδειας δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής:
1. Για τους υπαλλήλους που δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 201 έως 400 χιλιόμετρα θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, αυτή η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

2. Για τους υπαλλήλους που εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, αυτή η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση της εν λόγω ειδικής εκλογικής άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού Προσωπικού του φορέα όπου υπηρετούν, βεβαίωση αρμοδίου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.
Σε υπηρεσίες στις οποίες λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους θα υπάρξουν τυχόν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (πχ νοσηλευτικά ιδρύματα, λιμένες, τελωνειακοί σταθμοί κλπ) η χρήση αυτής της ευχέρειας θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη φειδώ, όσον αφορά τον αριθμό των ημερών άδειας.
Τέλος, όπως, ήδη, έχει ανακοινώσει το ΑΣΕΠ, απαγορεύονται οι προσλήψεις και η μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, κατά την προεκλογική περίοδο.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται και δεν εμπίπτουν οι μετακλητοί υπάλληλοι, το προσωπικό των υπηρεσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, το προσωπικό του άρθρου 22 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που δημιουργούνται από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές μεγάλης έκτασης.
Διευκρινίζεται εκ νέου, ότι η απαγόρευση της έκδοσης πράξεων που αφορούν τον διορισμό ή πρόσληψη και η απαγόρευση έκδοσης οποιασδήποτε πράξης μεταβολής που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση του πάσης φύσεως προσωπικού αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις προπαρασκευαστικές αυτών πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και των εγκριτικών αποφάσεων. Δηλαδή, δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού, ούτε πράξεις διορισμού. Επίσης, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη- μετάταξη- απόσπαση προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού, τακτικού ή εκτάκτου, δεν συνεδριάζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια για τα θέματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω αναστολή και δεν υπογράφονται ούτε δημοσιεύονται πράξεις διορισμού ή μετατάξεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 2190/1994, οι διαδικασίες που είχαν, ήδη, κινηθεί κατά την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται, δηλαδή αναστέλλονται προσωρινά και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής.

Ποιές επιχειρήσεις και ποιοί επαγγελματίες 
γλιτώνουν την ταμειακή μηχανή
Τις κατηγορίες «οντοτήτων» - έτσι περιγράφονται στα νέα Εθνικά Λογιστικά Πρότυπα όλοι οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις - που απαλλάσσονται από τη «χρησιμοποίηση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών» περιγράφει απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ. Μεταξύ αυτών είναι:
α) Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι,
β) Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης
γ) Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ?ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ
δ) Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες
που γλιτώνουν την ταμειακή μηχανή
ε) Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή.
στ) Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
ζ) Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).
η) Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
θ) Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού Τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.

Σύλληψη για χρέος... 50 ευρώ στην Εφορία!
Για το... υψηλότατο χρέος των 50 Ευρώ, προς την Εφορία, συνελήφθη πολίτης στην Πάτρα! Το παράδοξο τής "σημαντικής" αυτής σύλληψης δεν είναι, δυστυχώς, μόνο η αιτία της, αλλά το ότι, ο "μεγαλοοφειλέτης" θα παραμείνει κρατούμενος, αφού παρά το γεγονός ότι, τα 50 ευρώ βρέθηκαν, παρά το γεγονός ότι, υπήρξε παρέμβαση ακόμη και του ιδίου του δημάρχου της πόλης, Κώστα Πελετίδη, κάτι τέτοιο δεν καθίσταται δυνατό, γιατί το Δημόσιο Ταμείο είναι κλειστό και δεν δύναται να πληρωθεί το σχετικό παράβολο! Μάλιστα, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει πριν την Πέμπτη…

Ο ξενώνας ''Ανακούφιση'' και το γυμναστήριο
''Π. Σαλπέας'' για άστεγους λόγω κακοκαιρίας
Λόγω της κακοκαιρίας ο Ξενώνας Αστέγων του δήμου Πειραιά ''Η Ανακούφιση'' δέχεται για φιλοξενία τους άστεγους της πόλης. Ο Ξενώνας Αστέγων βρίσκεται στην Ομηρίδου Σκυλίτση 19 (τηλ. 210-.4133187).
Επίσης το Γυμναστήριο ''Παναγιώτης Σαλπέας'' θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα υποδέχεται τους άστεγους της πόλης, εφ’ όσον έχουν καλυφθεί οι θέσεις στην ''Ανακούφιση''. Το Γυμναστήριο ''Παναγιώτης Σαλπέας'' βρίσκεται στην Ακτή Ξαβερίου 1 ( τηλ. 210.4282231-237).

ΣΧΙΣΤΟ
Από χαβούζα νεκροταφείο κι από νεκροταφείο χαβούζα
Η εικόνα που παρουσιάζει εδώ και καιρό το νεκροταφείο του Σχιστού είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Το κοιμητήριο που είχε όλα τα προσόντα για να λειτουργεί υποδειγματικά, σιγά-σιγά τείνει να μεταβληθεί πάλι σε χαβούζα. 
Ήδη ο χώρος δεν μπορεί να θεωρηθεί απλώς παραμελημένος, καθώς εγγίζει τα όρια του σκουπιδότοπου. 
Στις δε στοίβες σκουπιδιών, βλέπει κανείς ο,τιδήποτε: από σπασμένους σταυρούς και πεταμένες εικόνες, μέχρι κομμάτια από φέρετρα και υφασμάτινα κουρέλια. Έχει ακουστεί και για άλλου είδους μακάβρια ευρήματα...
Οι παρακάτω φωτογραφικές λήψεις έγιναν το Σάββατο 3 Ιανουαρίου και αποτελούν μικρό δείγμα μαρτυρίας...
Ας ελπίσουμε, ότι κάποιος από τους δήμους που εκμεταλλεύονται το νεκροταφείο θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία μήπως συγκινηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι. Εμμέσως πλην σαφέστατα, ο ρόλος αυτός ίσως θα πρέπει να ανήκει στον πρωτεύοντα δήμο Πειραιώς, του οποίου οι αρμόδιοι θα πρέπει να μεριμνήσουν τάχιστα για την καθαριότητα της πειραϊκής περιοχής του νεκροταφείου. Οψόμεθα...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου