Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Norman Atlantic: Περίεργη στάση από τον Ιταλό καπετάνιο - Καρέλια ΑΕ: Παρανομία... υπέρ εργαζομένων ύψους 2,85 ευρώ! - Δημοπρασία εντόκων Δημοσίου - Ομολογιακό δάνειο για την Digea

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΤΑΣΗ
από τον Ιταλό καπετάνιο

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ
Την Ελλάδα, ότι: Δεν απάντησε στην έκκλησή του για βοήθεια
Την ΑΝΕΚ για: Υπερφόρτωση και υπεράριθμους επιβάτες

Ευθύνες και στην ΑΝΕΚ επιρρίπτει ο καπετάνιος του «Norman Atlantic», την στιγμή που οι ιταλικές αρχές περιμένουν να λάβουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα της ναυτικής τραγωδίας από τον εντοπισμό του «μαύρου κουτιού».
Ο 62χρονος πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου Αρτζίλιο Τζακομάτζι, μιλώντας στην «Corriere della Sera», με επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική εταιρία ANEK Lines, ισχυριζόμενος πως όχι μόνο η Ελλάδα δεν απάντησε στην έκκλησή του για βοήθεια, αλλά και ότι «η ευθύνη από τη μία είναι ναυτική και από την άλλη εμπορική».
Αναφερόμενος δε στην ελληνική εταιρεία την κατήγγειλε σαφέστατα για υπερφόρτωση και υπεράριθμους επιβάτες! Συγκεκριμένα, δηλώνει: «Ενδέχεται η ANEK Lines να επέτρεψε να ανέβουν στο πλοίο περισσότεροι επιβάτες και οχήματα από το επιτρεπτό, τα οποία μάλιστα δεν αναφέρονταν στα απαραίτητα έγγραφα του πλοίου». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Όμως, δεν είπε κουβέντα, γιατί δεν ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές και όταν έγινε γνωστό το «περιστατικό» στην Ελλάδα από επιβάτη, δεν απαντούσε στις κλήσεις του ΛΣ. Κι ας βρισκόταν το πλοίο σε ελληνικά ύδατα.
Μύρια τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζακομάτζι…
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δύο εκπροσώπους της ANEK για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου.
Εξ άλλου, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διερεύνηση του αξιόπλοου για το «Norman Atlantic» και το κατά πόσο τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από πλευράς των ελληνικών αλλά και των ιταλικών Αρχών, για τα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτό που ζητεί η εισαγγελία Πειραιά είναι να διερευνηθεί πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα. Αν δηλαδή υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και σωστικά μέσα και να επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές σχετική έκθεση αυτοψίας του «Norman Atlantic» και προανακριτικό υλικό, καθώς το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξένο έδαφος.
Σημειώνεται, ότι βάσει της συνθήκης Σένγκεν, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μπορεί να ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα, προανακριτικό υλικό και σχετικές εκθέσεις από τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία Πειραιά σε συνεννόηση με τον κεντρικό λιμενάρχη να ζητήσει κάποιες καταθέσεις.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.
Εν τω μεταξύ, το «Norman Atlantic» ρυμουλκήθηκε και βρίσκεται στο λιμάνι του. Το πλοίο έχει κατασχεθεί και οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές αναμένουν σημαντικές απαντήσεις από το «μαύρο κουτί», σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ήταν οι πρώτοι χειρισμοί μετά το ξέσπασμα της φωτιάς τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
Στο πλοίο είχε προγραμματιστεί να μεταβεί χθες εισαγγελέας, προκειμένου να ερευνήσει και να εξακριβώσει αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του. Κι αυτό επειδή κάποιοι από τους διασωθέντες είχαν αναφέρει ότι στο γκαράζ βρίσκονταν μετανάστες και οδηγοί που κοιμούνταν μέσα στα φορτηγά τους.
Σχετικά με τις λίστες των επιβαινόντων, τους αγνοούμενους και τους νεκρούς το κομφούζιο συνεχίζεται… Συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων φθάνουν στην Ιταλία και ψάχνουν…
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι πως το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5 μετέδωσε ότι «90 είναι οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, 18 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδας», διευκρινίζοντας ότι «ίδια ονόματα μπορεί και να έχουν συμπεριληφθεί στις ιταλικές λίστες περισσότερες από μια φορές, με ελαφρώς διαφορετική γραφή».
Με επίσημο έγγραφο του Κέντρου Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC Roma) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, έγινε γνωστό ότι λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων ιταλικών αρχών, ο Γεώργιος Δούλης δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών «για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος»…
Από υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανακοινώθηκαν τα ονόματα 9 επιβατών που φέρονται ως αγνοούμενοι και είναι:
1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ
"Ευχαριστώ" προς τους εργαζόμενους 
αξίας 2,85 εκ. ευρώ
Στην εποχή της ανέχειας και των περικοπών, μισθών και επιδομάτων, η καπνοβιομηχανία «Καρέλια ΑΕ», πάει… κόντρα στις «συνήθειες» της εποχής και προβαίνει σε ενίσχυση των οικονομικών των εργαζομένων της! Κατ’ επανάληψη και… παρανόμως, καθώς πέρυσι που διέπραξε το ίδιο… αδίκημα του έβαλαν πρόστιμο! Η είδηση:

Και κατά την ετήσια γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας, ανακοινώθηκαν δώρα, παροχές και αυξήσεις στους εργαζόμενους που φθάνουν τα 2,85 εκατομμύρια ευρώ! Ένα έμπρακτο «ευχαριστώ» της επιχείρησης προς τους ανθρώπους «της», επειδή όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας, «καταφέραμε να έχουμε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας!». Κι άλλοι έχουν κερδοφορία, αλλά…
Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Ανδρέας Καρέλιας, μεταξύ άλλων είπε:
«Η χρονιά που σε λίγο μας αφήνει μας βρίσκει σε μια περίεργη συγκυρία. Από την μια, η σχετική ικανοποίηση ότι η χρονιά που φεύγει κύλησε αρκετά ομαλά και μάλιστα αναλογιζόμενοι τις αντικειμενικές δυσκολίες, μέσα και έξω από την χώρα, θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε αυτά που έρχονται μπροστά μας και αναφέρομαι στην αβεβαιότητα στην οποία μπαίνει πάλι η χώρα μας.
»Είχα τονίσει πέρσι ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα του 2013 θα ήταν δύσκολο να επαναληφθούν και μάλιστα τόσο γρήγορα. Και αυτό διότι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες πάντα θα υπάρξουν και χρονιές με πρόσθετες δυσκολίες, αναποδιές, ειδικές συνθήκες όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστούν νέα και πρωτόγνωρα προβλήματα και δεν αναφέρομαι μόνον στην μεγάλη κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την χώρα μας. Παρόλα αυτά όμως, η εταιρεία μας για μία ακόμη φορά κατάφερε να πετύχει αρκετούς από τους στόχους της και, παρά την πτώση των πωλήσεων, η οποία βεβαίως μας δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για νέα ανάληψη δράσεων, εν τούτοις καταφέραμε να έχουμε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας, τόσο λόγω δικών μας ενεργειών όσο και λόγω εξωγενών παραγόντων στους οποίους θα αναφερθώ στην συνέχεια» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Καρέλια ΑΕ».
Επίσης ο κ. Καρέλιας, αναφέρθηκε στις φορολογικές πολιτικές οι οποίες ωθούν το λαθρεμπόριο σε «απίστευτα υψηλά επίπεδα», επισημαίνοντας:
«Στην τελευταία και μόνο πενταετία, στην Ελλάδα, φθάσαμε στο σημείο το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζονται να είναι λαθραίο. Ενδεχομένως να έχετε δει την προσπάθεια που κάνουμε, από κοινού όλες οι καπνοβιομηχανίες, ώστε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τις ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου, τόσο στην υγεία του όσο και στην οικονομία της χώρας. Αλλά όταν με την παραμικρή ευκαιρία, ο πρώτος στόχος πρόσθετης φορολόγησης είναι τα νομίμως κυκλοφορούντα τσιγάρα, από την όποια κυβέρνηση, τρόικα, και εγώ δεν ξέρω ποιόν άλλον, τότε λίγα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε»…
Όπως ανακοινώθηκε κατά την ετήσια γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας η «Καρέλια ΑΕ» αποφάσισε έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους, οι οποίες αγγίζουν τα 2,85 εκατ. ευρώ! Αναλυτικά:
1. Το επίδομα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος € 200,00 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι € 800,00. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους.
3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.300,00.
4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500,00.
5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014.
6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 700,00.
7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750,00.
8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400,00.
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.450,00.
10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 2.200,00.
11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €2.400,00.
12. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 750,00.
13. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450,00 για κάθε ανήλικο παιδί.
14. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι 800,00 ευρώ.
15. Τέλος, από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μικτό μηνιαίο μισθό μέχρι 2.800 ευρώ θα πάρουν αύξηση 100,00 ευρώ μικτά.
Σημειώνεται, ότι όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, δηλαδή η εταιρεία θα καλύψει όλους τους φόρους και τις κρατήσεις.

Δημοπρασία εξάμηνων 
εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 1,25 δισ. ευρώ
Ποσόν ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη, μέσω έκδοσης εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Ιουλίου 2015».
Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 (Τ+2). Διευκρινίζεται ότι οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Μέχρι 31 Μαρτίου οι ρυθμίσεις 
σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
Τρεις μήνες έχουν απομείνει στους οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 72 ή 100 δόσεις, καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 31 Μαρτίου, ενώ είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή όχι μόνο το αν θα υπάρξει παράταση αλλά και το αν θα υπάρξει τροποποίηση της ρύθμισης αμέσως μετά τις εκλογές. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη ρύθμιση περιορίζεται στις εξής επιδόσεις:
-34.244 οφειλέτες έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 115.000 έχουν μπει στη ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων για τα χρέη τους στην εφορία.
Συνολικά έχουν τακτοποιηθεί οφειλές 784 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία (τα στοιχεία ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΙΚΑ) και περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την εφορία. Ειδικότερα:
Ανά ασφαλιστικό ταμείο, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
-ΚΕΑΟ ΙΚΑ & ΙΚΑ ΕΤΑΜ: Εκδόθηκαν 21.942 αποφάσεις και ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 627,4 εκατ. ευρώ.
-ΚΕΑΟ ΟΑΕΕ: Εκδόθηκαν 9784 αποφάσεις και ρυθμίστηκαν οφειλές 134,37 εκατ. ευρώ.
-ΚΕΑΟ ΟΓΑ: Εκδόθηκαν 2472 αποφάσεις και το ρυθμισμένο ποσό έφτασε στα 20,385 εκατ. ευρώ
-ΚΕΑΟ ΕΤΑΑ: Βγήκαν 46 αποφάσεις και ρυθμίστηκαν οφειλές 2,75 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις που έγιναν στα δικά του υποκαταστήματα αλλά και όλες τις τακτοποιήσεις μέσω ΚΕΑΟ. Υπάρχουν και ρυθμίσεις που μπορεί να έχουν γίνει απευθείας μέσω των υποκαταστημάτων του ΟΑΕΕ.

Η ακινητοποίηση οχημάτων πλήττει τις ασφαλιστικές
Πλήγμα για τις ασφαλιστικές εταιρείες η κάταθεση πινακίδων για ακινητοποίηση των οχημάτων, που μέχρι χθες είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000.
Η σχετική διάταξη νόμου αναλογικά τέλη κυκλοφορίας δεν προωθήθηκε στην Βουλή και έληξε στις31/12/14 και έτσι όσοι θέλουν να επανακυκλοφορήσουν το αυτοκίνητο που έθεσαν σε ακινησία θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των τελών κυκλοφορίας του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι για την επανακυκλοφορία οχημάτων που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας είναι υποχρεωτική η προσκόμιση στην εφορία ασφαλιστήριου συμβολαίου .

Η Digea εξασφάλισε τελικά το ομολογιακό δάνειο
Η εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας «Digea» εξασφάλισε το πολυπόθητο δάνειο και πλέον μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις της. Διεκδικούσε δάνεια ύψους 12 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι γνωστό το ποσό που τελικά της δόθηκε. Στις εγγυήσεις που έδωσε περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν διαθέτουν άδειες. Ένα μέρους του δάνειου κατευθύνθηκε ήδη για την αγορά πομπών και αναμεταδοτών, που θα εγκατασταθούν στην Κεντρική Ελλάδα, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα στη λήψη του σήματος. Η ΕΕΤΤ, μετά την πίεση που έχει δεχθεί στην υπόθεση Digea, αντέδρασε επιβάλλοντας πρόστιμο 1.000 ευρώ τη μέρα για την καθυστέρηση στην κάλυψη των σημείων εκπομπής.
Τέλος, αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου η διακοπή του αναλογικού σήματος στην Κρήτη και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις ημερομηνίες της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση συνιστούν, κατά ορισμένους, λόγους για την ακύρωση του διαγωνισμού με βάση τον οποίο ανατέθηκαν οι ψηφιακές συχνότητες στην Digea.


Στις 11 καταπλέει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2015
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2015 θα υποδεχθεί σήμερα στις ώρα 11 π.μ. η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. στο λιμάνι του Πειραιά (Διεθνής Σταθμός Επιβατών Α’ «Μιαούλης» κτίριο ΟΛΠ).
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο είναι το «MSC Sinfonia», που κάνει 12ήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με 1857 επιβάτες από 42 εθνικότητες και 675 μέλη πληρώματος, με πλοίαρχο τον Pietro Scarpato, στον οποίο θα επιδοθεί ο θυρεός του ΟΛΠ Α.Ε. και δώρα για τη βιβλιοθήκη του πλοίου.


Με πλήρη επισημότητα η κοπή της πίτας 
στον Δήμο Πειραιά
Με κάθε επισημότητα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Σεβασμιώτατε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των φορέων της πόλης, επικεφαλής παρατάξεων, συνδυασμών, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρώτα απ όλα να ευχηθώ Καλή Χρονιά. Είθισται σε παρόμοια εκδήλωση να γίνονται μακροσκελείς τοποθετήσεις. Θεωρώ ότι δεν είναι ημέρα για απολογιστικές ή προγραμματικές ομιλίες αλλά είναι μια ημέρα που ήρθαμε να ανταλλάξουμε ευχές, να κόψουμε τη Βασιλόπιτα.
Ως εκ τούτου, το μόνο που έχω να πω είναι Καλή Χρονιά σε όλους, με υγεία, προσωπική επιτυχία για τον καθένα σε όλες τις επιδιώξεις του και να ευχηθώ ειδικά για το Δήμο Πειραιά και για όλη τη χώρα βέβαια, να πάει μπροστά, να είναι καλύτερο το 2015 από το 2014 για τους Πειραιώτες και για όλους τους Έλληνες. Θα καταβάλλουμε από την πλευρά μας και προσωπικά εγώ με τους Αντιδημάρχους μου και όλοι μας, όπου και αν ανήκουμε και πιστεύω και όλοι οι δημότες του Πειραιά, κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η πόλη να προοδεύσει να πάει προς το καλύτερο, επ΄ ωφελεία των δημοτών του Πειραιά. Είμαστε μια νέα Δημοτική Αρχή και εγώ είμαι μόλις 4 μήνες σε αυτήν την τιμητική θέση του Δημάρχου του Πειραιά.
Θέλω λοιπόν, να διαβεβαιώσω ότι τους υπόλοιπους 56 μήνες μέχρι να κλείσει η πενταετία, θα δώσω και εγώ και οι συνεργάτες μου και όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου πραγματικά αυτή η πόλη να πάει μπροστά και οι πολίτες του Πειραιά να έχουν καλύτερες ημέρες. Σας ευχαριστώ όλους που είστε σήμερα εδώ για να ανταλλάξουμε ευχές''.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ αφού ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και ευχήθηκε υγεία, ευτυχία και ευημερία για το 2015 σε όλο τον κόσμο, τόνισε:
''Καθώς βρισκόμαστε σε μια βαθειά ανθρωπιστική κρίση, την οποία κανείς δεν αμφισβητεί κάτω από μια άσπλαχνη και σκληρή δικτατορία των διεθνών αγορών στην πατρίδα μας, υπάρχουν δύο αξίες που καλούμεθα τον νέο χρόνο να τις θυμηθούμε πιο δυναμικά. Την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου γένους και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης χωρίς διακρίσεις, διαιρέσεις, επιμερισμούς και την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Και βέβαια η θέασις αυτών των δύο αξιών μπορεί να γίνεται με νομικό τρόπο και υπάρχουν σε ορισμένα νομικά κείμενα παγκόσμια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μένουν δυστυχώς μόνο κείμενα για Ακαδημαϊκή ενδεχομένως χρήση. Αν αυτές τις αξίες δεν τις δούμε με ηθική όραση, με ηθικό βλέμμα, από ηθικής πλευράς, τότε πραγματικά μπορούμε να συνερχόμεθα και οτιδήποτε άλλο, αλλά ο άνθρωπος ως πρόσωπο πολυτίμητο, μοναδικό και ανεπανάληπτο θα γίνεται άθυρμα στα γαμψά νύχια των αγορών και των όποιων συμφερόντων.
Γι΄ αυτό λοιπόν το λόγο κ. Δήμαρχε, νομίζω ότι στην πόλη μας τουλάχιστον, καλούμεθα να γίνουμε ένας άνθρωπος, να υψώσουμε την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο κάθε ένας άνθρωπος αποτελεί ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός θεοίδρυτο και θεούπαρκτο. Το ψωμί το δικό μου είναι νομικό θέμα, μπορώ να το διεκδικήσω, το ψωμί του άλλου είναι εξόχως πνευματικό θέμα.
Θα ήθελα λοιπόν εκπροσωπώντας την Εκκλησία να συγχαρώ όλους για την προσπάθεια που ο καθένας έχει αναλάβει, να παρακαλέσω να ενδυναμωθεί αυτή η προσπάθεια, γιατί δεν υπάρχει πολυτιμότερο γεγονός στη ζωή από την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια αξία ανεπανάληπτη και επομένως όλες οι δυναμικές του κόσμου που προσπαθούν να απομειώσουν το ανθρώπινο πρόσωπο νομίζω ότι πρέπει να είναι οι βασικοί εχθροί μας όχι με την έννοια της αντιπαλότητος αλλά της υπερβάσεως.
Καλή χρονιά, παραγωγική, δυναμική και εύχομαι όλοι μας με την ενότητα η οποία θα πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας πορείας μας στη ζωή, να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες και να δείξουμε και πάλι τη λεβεντιά, τη ρωμιοσύνη η οποία βασανίζεται μεν, αλλά νικάει πάντα. Καλή χρονιά και ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας''.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : οι Βουλευτές κ.κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Κ. Κατσαφάδος, Α. Νεράντζης Θ. Δρίτσας, κα Μ. Ρεπούση, κ. Π. Μελάς.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων κ. Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ, κ. Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπ. Σπυρίδων. Ο κ. Γ. Ανωμερίτης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Ο κ. Ν. Βλαχάκος Διοικητής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Β. Ταταρόπουλος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χ. Αγραπίδης, Α. Αργουδέλης, κα Α. Γλύκα-Χαρβαλάκου, Π. Καλογερόγιαννης, Ν. Καρβουνάς και Γ. Μελάς.
Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ανδ. Βεντούρης, Στ. Βοϊδονικόλας και Ν.
Καλαμακιώτης.
Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Στ. Ελληνιάδης και η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.
κα Κ. Λαουλάκου.
Οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων: «Πειραιάς Νέα Αρχή» κ. Ι. Βουράκης, «Ελληνική Αυγή για τον Πειραιά» κ. Η. Κατσαφάδος και «Πειραιάς Όλοι Μαζί» κ. Α.
Καλογερόγιαννης.
Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: κ. Ν. Γκόλφης, κα Ευ. Αθανασίου, κ. Χαρ. Λιακόσταυρος, κ. Α. Πούλος και κ. Ι. Βοϊδονικόλας.
Ο πρώην Νομάρχης Πειραιά κ. Χ. Φωτίου.
Ο Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων – Υποναύαρχος κ. Λεβέντης Γ.
Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά- Υποναύαρχος Λ.Σ. κ. Σαρηγιάννης Γ.
Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πειραιά Πυροσβεστικής – Υποστράτηγος Π.Σ.
 κ. Φλόκας Β.
Ο Δ/ντής Αστυνομικής Διεύθ. Πειραιά – Ταξίαρχος κ. Τσαρδινάκης Κ.
Ο Διοικητής Π.Υ. Πειραιά – Αρχιπύραρχος κ. Σαξιώνης Β.
Ο Διοικητής Τροχαίας Πειραιά – Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Λάσκος Σ.
Ο Υποδιοικητής Π.Υ. Πειραιά - Πύραρχος κ. Γερακάρης Γ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης (Αλφαβητικά): κ.κ Αγρανιώτης Μ. Γ.Γ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κα Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη Α. Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου, Αναγνώστου Ευ. Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεοδωρακάκης Λ. π. Πρόεδρος Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μαρκομιχάλης Δ. Γ.Γ ΕΒΕΠ, κα Μουτσάτσου Χρ. Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Αιγαίου, Μπαζάκος Στ. Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», Μπενέτος Γ. Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Πολιτάκης Π. Α΄ Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Τσάκος Γ. Πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Πειραιά, Τσόντος Θ. Πρόεδρος της Αδελφότητα Κρητών «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου