Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Έκπτωτες απ' το Αιγαίο η ΝΕΛ με τη θυγατρική

Έκπτωτες απ’ το Αιγαίο η ΝΕΛ με τη θυγατρική
Την έκπτωση των εταιρειών «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) Α.Ε.» και της θυγατρικής της «ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ N.E.» από συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, υπέγραψε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Βαρβιτσιώτης κηρύσσει έκπτωτη την ΝΕΛ από τη δρομολογιακή γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη – Χίος - Σάμος - Ικαρία, καθώς και την εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ. από τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά - Μεστά Χίου.
Στην απόφαση προβλέπεται, επίσης, η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών υπέρ του Δημοσίου, ύψους 1,5 εκ. ευρώ για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις, ενώ οι δύο εταιρείες αποκλείονται από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για ένα έτος.
Οι δύο εταιρείες είχαν κληθεί σε απολογία το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το αιτιολογικό της πλημμελούς εκτέλεσης των δρομολογίων για τη γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ικαρία και την αδικαιολόγητη μη εκτέλεση των δρομολογίων για τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά - Μεστά Χίου επί τρεις (3) σχεδόν μήνες.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, προχώρησε σε υπογραφή πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των εν λόγω γραμμών, δρομολογώντας την άμεση εξυπηρέτησή τους από άλλα πλοία.

Πορτογαλικός θαυμασμός για Σαμαρά!
Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός στις χώρες της Ευρωζώνης για την τόνωση της ανάπτυξης υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, είπε:
«Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της».
Από την πλευρά του ο κ. Coelho, αφού δήλωσε τον θαυμασμό του για την πρόοδο της Ελλάδας, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας:
«Αν θέλετε να έχετε πλήρη επιστροφή στις αγορές, πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να οδηγήσει το καράβι μέσα σε μεγάλη τρικυμία και θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου!».

Φιλότεχνο ίδρυμα «σκεπάζει» τις αρχαίες Πύλες
Το ξέρετε ότι το άδειο και καταρρέον ακίνητο που στέγαζε το ξενυχτάδικο "Σιλό" στην 34ου Συντάγματος που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια των αρχαίων Πυλών του Πειραιά ανήκει στο Ίδρυμα Κουτλίδη; Και γιατί δεν το κατεδαφίζουν, να ανοίξει ο χώρος και να αποκαλυφθούν οι Πύλες του Πειραιώς;
Ποιος ήταν άραγε ο Ευριπίδης Κουτλίδης του Φιλίππου… Γεννήθηκε στην Λέσβο το 1890, όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη της Μ. Ασίας, συνεχίζοντας το εμπόριο ξυλείας, που ασκούσε ο πατέρας του. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1929, άρχισε να ασχολείται με τη συλλογή έργων τέχνης, ασκώντας παράλληλα την εμπορία ξυλείας, με μορφή ομορρύθμου εταιρείας, με το Ιωάννη Κατακουζηνό.
Στις 27 Ιουνίου 1971 με ιδιόγραφη διαθήκη, ίδρυσε το «Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη», ορίζοντας διαχειριστές τριμελή επιτροπή, με συμμετοχή του εκάστοτε διευθυντή-καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΕΜΠ. Άφησε δε, όλη την περιουσία του (κινητή και ακίνητη), στο ίδρυμα.
Στην ακίνητη περιουσία του ανήκει και μία πλούσια πινακοθήκη, η οποία με εντολή του έπρεπε να παραμείνει στο ακίνητο της Βασ. Σοφίας 27, μέχρι να ανεγερθεί κατάλληλο οίκημα.
Αποτέλεσμα, η πινακοθήκη, να βρεθεί στα υπόγεια της Εθνικής Πινακοθήκης και σημαντικό μέρος της να μεταφερθεί στην Κέρκυρα, κατόπιν πολιτικών κυρίως παρεμβάσεων.
Είναι κρίμα να σκεπάζει τα αρχαία του Πειραιά μια παλιά ξυλαποθήκη που ανήκει σε... φιλότεχνο ίδρυμα. Άραγε, ποια να είναι η άποψη της κας Λαμπράκη-Πλάκα, που είναι (και) μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος…

Νύχτα αγωνίας για τις 8 “καρέκλες” των αντιδημάρχων
Χθες, δεν είχε… εννιά ο μήνας, για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, καθώς από το μεσημέρι και μετά άρχισαν να ακούγονται ονόματα για τις αντιδημαρχίες. Έτσι, κανείς δεν έκλεισε μάτι! Ακόμη και εκείνοι του πολύ στενού δημαρχιακού περιβάλλοντος είχαν τις αγωνίες τους, διότι δεν επιλέγονται εύκολα 8 σύμβουλοι και οι υπόλοιποι απ’ έξω! Βέβαια, σε δυόμιση χρόνια θα γίνουν αντικαταστάσεις. Όμως, ακόμη και όλοι οι αντιδήμαρχοι να αντικατασταθούν, αρκετοί δεν θα δουν με τίποτα «καρέκλα»…
Σήμερα -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανακοινώσει ο Γιάννης Μώραλης τους 8 αντιδημάρχους. Κάποια ονόματα τα έχει ακούσει ο... Μισός Πειραιάς, αλλά καλύτερα ας περιμένουμε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου