Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σκληρό «παιχνίδι» με το σιδηρομετάλλευμα

Σκληρό «παιχνίδι» με το σιδηρομετάλλευμα - Τι λέει ο οικονομικός αναλυτής της “George Moundreas” Γιώργος Λογοθέτης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις σχετικά με το σιδηρομετάλλευμα (Iron Ore), καθώς κάποιοι αναφέρουν ότι η επιβράδυνση της Κίνας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση παραγωγής σιδήρου, θα επηρεάσει αρνητικά και το εμπόριο του Iron Ore.
Όπως σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής της «George Moundreas» Γιώργος Λογοθέτης, ενδεχομένως,  η λογική αυτή να ισχύει για το ιδιαίτερα άμεσο μέλλον, αλλά αν συμπεριλάβουμε όλες τις μεταβλητές στο σενάριο πρόβλεψης, το αποτέλεσμα μάλλον είναι θετικό για το εμπόριο του Iron Ore και κατά συνέπεια για την πορεία των ναύλων.
Ο κ. Λογοθέτης επισημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί Iron Ore σε Βραζιλία και Αυστραλία, εκτιμούν ότι ο αριθμός των φορτίων προς εξαγωγή θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς το μειωμένο κόστος παραγωγής έχει αντισταθμίσει την πτώση των τιμών του εμπορεύματος ενώ η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί καθώς η πτώση των τιμών σε συνδυασμό με το μη ανταγωνιστικό, υψηλό κόστος παραγωγής έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών ορυχείων.
Εδώ, υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό Iron Ore υστερεί σε ποιότητα με αυτό της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η πτώση των τιμών του Iron Ore θα οδηγήσει ακόμη περισσότερα Κινεζικά ορυχεία να κλείσουν, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για αύξηση των εισαγωγών, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες της Βραζιλίας και της Αυστραλίας σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής.
Η J. P Morgan Chase & Co. αναφέρει πως οι τιμές παράδοσης Iron Ore στην Κίνα κυμαίνονται περί των $ 85 τον τόνο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 37% από τον Δεκέμβριο του 2013 και έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Με αυτά τα επίπεδα των τιμών αρκετά Κινεζικά ορυχεία θα κλείσουν, καθώς το κόστος παραγωγής – Break Even Cost - για περίπου 80% των ορυχείων είναι μεταξύ $ 80 - $ 90 τον τόνο.
Την ίδια στιγμή το Break Even Cost της Rio Tinto είναι στα $ 42, της BHP στα $ 51 και της Vale στα $ 60 τον τόνο και όπως προαναφέραμε για καλύτερη ποιότητα (62% περιεκτικότητα σε σίδηρο) από το Κινεζικό.
Θετικά είναι τέλος να νέα για τη ναυλαγορά ξηρού χύδην φορτίου, και από το μέτωπο της Ινδονησίας αναφορικά με την απαγόρευση των εξαγωγών σε Nickel και Bauxite. Τελευταία, υπάρχουν σημάδια ότι πιθανόν το τοπίο να αρχίζει να αλλάζει καθώς πρόσφατα 2 από τις μεγαλύτερες εταιρείες, η Sebuku Iron Lateritic Ores (SILO) και η Lumbung Mineral Sentosa ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση και πληρώνοντας κάποιους πρόσθετους φόρους τους επιτράπηκε να εξάγουν εμπορεύματα.
Με αφορμή τα ανωτέρω, ο Jan Kastrap-Nielsen, πρόεδρος της J. Lauritzen, μίας από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων στον κόσμο, χαρακτηριστικά ανάφερε πως αναμένει την αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου να ανακάμψει το υπόλοιπο του 2014 και προς το 2015, λόγω του Grain Season στο Βόρειο ημισφαίριο αλλά και την πιθανή άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ινδονησία. Πηγή: theseanation.gr


Έλληνες κατασκευαστές σε ρουμανικά ναυπηγεία - Μνημόνιο συνεργασιας υπεγραψαν Hemexpo  - Anconav
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) και η Ένωση Ρουμανικών Ναυπηγείων (ANCONAV). Πρόκειται για τη δεύτερη, στρατηγικής σημασίας κίνηση,  τους τελευταίους δύο μήνες, για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών σε ναυπηγεία.
Προηγήθηκε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.
Το νέο Μνημόνιο  αποβλέπει κυρίως στην ενθάρρυνση επαφών και συνεργασίας των μελών των δύο ενώσεων, ιδίως μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της ναυπηγικής και της θαλάσσιας βιομηχανίας, καθώς και στην εγκαθίδρυση συνδέσμων μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και οργάνωσης εκθέσεων ή εκδηλώσεων δικτύωσης στον τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας και του θαλάσσιου εξοπλισμού.
Αμέσως μετά την υπογραφή του συμφωνητικού, διεξήχθη συνάντηση δικτύωσης (B2B) ελληνικών εταιριών ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπων της ρουμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
«Στην αλυσίδα αυτή της συνεργασίας φιλοδοξούμε να είμαστε σύντομα ένας ισχυρός κρίκος, προσφέροντας καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε τη δύναμη να είμαστε αξιόπιστοι και συνεπείς συνεργάτες για κάθε ναυπηγείο σε όλο τον κόσμο», είπε η εκπρόσωπος της HEMEXPO
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών  Παν. Μίχαλου, που εκδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ν. Κορέας, αποδείχθηκε  αποτελεσματική. Ήδη η γ.γ. ΔΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών διαπραγματεύεται αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας με την Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.

 Υποτροφίες για μεταπτυχιακά από το ΕΒΕΠ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), αξιοποιώντας την ευγενή χορηγία του IST College και του Ομίλου Ξυνή –στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου Γεωργίου Κασιμάτη– προσφέρει τέσσερις υποτροφίες για μεταπτυχιακές Οικονομικές Σπουδές.
Οι προσφερόμενες μεταπτυχιακές σπουδές, αφορούν τα προγράμματα:
Για το IST College:
MBA, MSc International Tourism and Hospitality Management, MSc Accounting with Finance (top up), MSc International Accounting and Finance, MSc Web & Mobile Computing, MSc Internet & Database systems. Συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο: London South Bank University.
Για τον Όμιλο Ξυνή:
MBA, MSc Marketing Management. Συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο: «Mediterranean College».
Πληροφορίες και αιτήσεις (έως 30/9) στο ΕΒΕΠ (www.pcci.gr).

Η Σαλαμίνα χωρίς “Καφενείο Ιδεών” τον Οκτώβριο...
Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός "Το Καφενείο των Ιδεών", βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι οι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο "Πολιτιστικός Οκτώβρης στη Σαλαμίνα", δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την οργάνωση των περίπου 29 πολιτιστικών εκδηλώσεων, με διακεκριμένες παρουσίες Ελλήνων και διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.
Σημειώνεται ότι "Το Καφενείο των Ιδεών" , δεν επιχορηγείται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Όμως οι ελπίδες δεν χάθηκαν. Ο Ντίνος Κουμπάτης , ήδη έχει αρχίσει τις προσπάθειες, για «να ξαναγίνει η Σαλαμίνα πολιτιστικό κέντρο του Οκτώβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου