Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Στα ίδια βράχια, για δεύτερη φορά το "Europaline" - Μεγάλο πλήγμα για την αξιοπλοΐα της ιταλικής Minoan Grimaldi Lines


Στα ίδια βράχια για δεύτερη φορά
Ερωτηματικά για το πώς συνέβη η πρόσκρουση του "Europaline"
Ίσως επειδή τα ξημερώματα της Κυριακής, είχε μπουνάτσα και καιρικές συνθήκες σχεδόν άριστες , ο… Ποσειδώνας να μην επέτρεψε να είχαμε κάποια ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Κέρκυρας…
Το επιβατηγό «Europalink» της Minoan Grimaldi Lines, που κάνει το δρομολόγιο Πάτρα -Ηγουμενίτσα – Ανκόνα, με 692 επιβάτες, 70 μέλη πλήρωμα και 355 οχήματα, προσέκρουσε και πάλι -ίσως λόγω… συνήθειας- στη βραχονησίδα Περιστέρες. Ας σημειωθεί, ότι υπήρχε φάρος εν λειτουργία!
Από την πρόσκρουση, το πλοίο υπέστη δύο μεγάλα ρήγματα στη δεξιά πλευρά
του και προκλήθηκε εισροή υδάτων.
Κατά πληροφορίες, πέρυσι το «Europalink» είχε προσκρούσει στην ίδια βραχονησίδα και χθες ήταν δεύτερη φορά! Ας ελπίσουμε ότι με την ιδιαίτερη προσοχή των Ιταλών καπετάνιων, να μην τριτώσει το κακό…
Οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος θα διευκρινιστούν έπειτα από έρευνα που διεξάγει ήδη το ΛΣ.
Όπως λένε ναυτιλιακοί παράγοντες, τα πλοία που κινούνται στο στενό όπου βρίσκεται η βραχονησίδα Περιστέρες παίρνουν τη στροφή ανοικτά. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, ο Ιταλός καπετάνιος πήρε τη στροφή πιο κλειστά απ’ ότι χρειάζεται και έτσι το πλοίο χτύπησε πάνω στη νησίδα, παθαίνοντας «ρήγμα» η εταιρεία....

Στα “σκαριά” μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία
Μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία που θα ταξιδεύουν σε ωκεανούς χωρίς κανέναν άνθρωπο στη γέφυρα ή το μηχανοστάσιό τους σχεδιάζουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ Munin. Οι ερευνητές αναπτύσσουν συστήματα που θα επιτρέπουν σε ρομποτικά εμπορικά σκάφη να διακινούν προϊόντα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοια αυτόνομα φορτηγά πλοία, με μήκος ακόμη και 200 μέτρα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγιά τους το αργότερο σε 20 χρόνια από σήμερα.
Στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ συμμετέχουν 8 ιδρύματα από Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Ιρλανδία. Στόχος του πρότζεκτ είναι, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό τον μήνα, να γίνουν τα πρώτα εικονικά πειράματα των συστημάτων, τα οποία θα βασιστούν σε τεχνολογίες που σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται ήδη στη ναυσιπλοΐα.
Ανάμεσά τους, η ηλεκτρονική πλοήγηση, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα ραντάρ αυτόματης αποφυγής εμποδίων.
Πάντως, ο Νορβηγός ερευνητής επισημαίνει ότι, προτού καθελκυστεί το πρώτο αυτόνομο σκάφος, θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί οι διεθνείς κανόνες για τη ναυσιπλοΐα, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, σήμερα βασίζονται στο γεγονός πως σε κάθε πλοίο υπάρχει ανθρώπινο πλήρωμα.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αποδειχθεί πως τα ρομποτικά φορτηγά είναι τουλάχιστον εξίσου ασφαλή με τα συμβατικά.

Για τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου

Διήμερο εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, για τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου οργάνωσε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», με τη συμμετοχή του Μανώλη Κονταρού και του Μάνου Μουντάκη.
Το Σάββατο το πρωί στην πλατεία Κοραή, μπροστά από το άγαλμα του Εθνάρχη που στήθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος από την ελληνογαλλική σχολή “Saint Paul”, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές Κων. Αρβανιτόπουλος, Τάσος Νεράντζης, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μαρινάκης κ.ά.
Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Βεάκειο μεγάλη εκδήλωση-συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για τα κοινό.

Η Γιορτή του Σπάρου με την στήριξη του Δήμου

Παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, πραγματοποιήθηκε το σαββατόβραδο η Γιορτή του Σπάρου στο λιμανάκι όρμου Αφροδίτης στην Πειραϊκή. Η Γιορτή, που διοργανώνει ο σύλλογος Ερασιτεχνικής Αλιείας “Άγιος Νικόλαος”
πραγματοποιήθηκε φέτος με τη στήριξη του Δήμου, μετά από διακοπή ετών. Επιπλέον για πρώτη φορά, είχε φιλανθρωπικό σκοπό καθώς όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

!
Έπειτα από κάτι περίεργες προσκρούσεις που συμβαίνουν, ίσως δεν θα ήταν τρελή ιδέα εάν οι επιστήμονες που ασχολούνται με το “Munin”, έδειχναν ενδιαφέρον και για τα επιβατηγά πλοία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου