Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η ναυτιλία και ο τουρισμός “σωσίβια” για την οικονομία

Ναυτιλία - τουρισμός “σωσίβια” για την οικονομία
-Σημαντική αύξηση του συναλλάγματος από πέρυσι
Στα 7,452 δισ. ευρώ ανήλθε το ναυτιλιακό συνάλλαγμα τον επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, δηλαδή αυξημένο κατά 7,61% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Επίσης στο 7μηνο του τρέχοντος έτους το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από το ναυτιλιακό, δηλαδή στα 6,684 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,7 δισ. ευρώ, στα 10,173 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών αλλά και από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 13,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 20,8% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τραπεζικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων της ελληνικής ναυτιλίας ανέρχονταν τον Αύγουστο του 2014 στα 13,054 δισ. ευρώ.
Τον Ιούλιο το υπόλοιπο χρηματοδότησης ήταν 12,967 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο του 2014 έφτασε τα 12,820 δισ. ευρώ.  Σε 12μηνη βάση η μεταβολή ήταν αρνητική (-5,5%).

Μείωση τονάζ και αύξηση της ποιότητας
Νέος κύκλος συζητήσεων περί του τονάζ που πρόκειται να πέσει στην προσεχή διετία και του ενδεχομένου υπερπροσφοράς, έχει ξεκινήσει από αναλυτές που προσπαθούν να εξακριβώσουν τις τάσεις της αγοράς μετά από την ανάγνωση των order books των ναυπηγείων της Ασίας, όπου οι παραγγελίες για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν πέσει «βροχή».
Κύκλοι τους πάντως επισημαίνουν ότι τα ποιοτικά κριτήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά θα διαδραματίσουν ρόλο στις μετέπειτα επιλογές.
Η εν λόγω «τοποθέτηση» αφήνει ανοιχτό ένα πολύ μεγάλο πεδίο για συζητήσεις καθώς στο παρελθόν κύκλοι της ναυλαγοράς είχαν σχολιάσει ότι η εξισορρόπηση γίνεται μέσα από επιλογές πλοίων που πληρούν ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τότε είχε γίνει ένας άλλος κύκλος συζητήσεων, καθώς ο ελληνικός εφοπλισμός όταν ξεκίνησε η κούρσα της ανανέωσης του παγκόσμιου στόλου είχε κάνει λόγο για ποιοτικά κριτήρια εφαρμόζοντας στη συνέχεια μια λογική ποιότητας που αφορούσε στις κατασκευές νεότευκτων πλοίων, η οποία επίσης είχε προκαλέσει τους νηογνώμονες οι οποίοι και αναγκαστικά υιοθέτησαν στο μέτρο του δυνατού τη λογική αυτή.
Το παιχνίδι πάντως σύμφωνα με εμπειρογνώμονες παίζεται στους φορτωτές, δηλαδή σε αυτούς που κλείνουν τις συμφωνίες και τις ναυλώσεις πλοίων όπου μεταξύ των άλλων εκτιμούν και τα ρίσκα που υπάρχουν κατά τη ναύλωση.
Πηγή: theseanation.gr

ΣΑΛΑΜΑΝΙΝΙΑ ‘14
Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου και ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, ενώ προσέρχονται στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σαλαμίνια 2014». Έγινε κατάθεση στεφάνων, η δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Λαβάρου και της Αφής του Απολλώνιου Φωτός.

Τζιχαντιστές: Έκλεισαν τις κάνουλες σε έξι πετρελαιοπηγές
Η παραγωγή στις έξι πετρελαιοπηγές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία έχει σταματήσει, εξαιτίας του φόβου για πιθανά αεροπορικά πλήγματα από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι το Ι.Κ. ελέγχει 7 πετρελαιοπηγές και 2 διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και 6 από τις 10 πετρελαιοπηγές της Συρίας. Παράγει δε, περισσότερο πετρέλαιο από τη συριακή κυβέρνηση, αντλώντας 80.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η επίσημη παραγωγή της Συρίας έχει πέσει στα 17.000 βαρέλια την ημέρα.

Απόφαση Πούτιν: Αντεπίθεση στα λιμάνια!
Μεγάλο εμπορικό terminal που θα εξυπηρετεί φορτηγά πλοία για διακίνηση φορτίων στην ευρύτερη περιοχή του Καλίνινγκραντ πρόκειται να κατασκευαστεί ύστερα από συμφωνία που υπεγράφη, μεταξύ του γενικού διευθυντή του Rosmorport, του κυβερνήτη του Καλίνινγκραντ και του προέδρου του Ομίλου MSC.
Το terminal εκτιμάται ότι θα ανεβάσει πολύ την περιοχή του Καλίνινγκραντ και θεωρείται ως η ρωσική αντεπίθεση ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών. Και το στίγμα περί αυτού έδωσε ο Β. Πούτιν σε πρόσφατη Σύνοδο.

!
Πλησιάζουν οι μέρες που θα ανοίξουν οι προσφορές του διαγωνισμού του ΟΛΠ, για τα στερεά απόβλητα. Κατά πληροφορίες, από ενστάσεις που έχουν υποβληθεί αναμένεται ενδιαφέρουσα συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου