Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αύξηση εισπράξεων λόγω τουριστικών αφίξεων - Καταγγελία από ΠΝΟ

Αύξηση εισπράξεων λόγω τουριστικών αφίξεων
Προβληματισμοί εκφράζονται από την ΕΣΕΕ, σχετικά με τον απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου για τις τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις. Σε χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τονίζεται:
«Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη φετινή κίνηση, ενώ οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν πως ο στόχος ρεκόρ για περισσότερους από 19 εκατ. ξένους επισκέπτες στη χώρα θα επιτευχθεί. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση κατά 12,6% του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου για το 2013». Και σημειώνεται:
«Μπορεί στην Ελλάδα να εισέρρευσε μεγαλύτερος αριθμός τουριστών φέτος αλλά φαίνεται πως ανήκαν σε χαμηλότερη εισοδηματική τάξη. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο Πληρωμών, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, η μέση κατά ταξίδι δαπάνη μειώθηκε κατά 10 ευρώ ή 1,7%. Συνεπώς, η «αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων».
 ·        Έχουν μεταβληθεί τα πρότυπα των διακοπών με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των επισκεπτών να προτιμούν τη διαμονή σε καταλύματα τύπου «all inclusive», με αποτέλεσμα το τοπικό εμπόριο να μην επωφελείται ουσιαστικά.
·        Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν δημιουργήσει μία στρεβλή εικόνα για την ελληνική αγορά. Ειδικότερα, πολλοί ξένοι επισκέπτες θεωρούν πως η οικονομική κρίση θα έχει οδηγήσει τα προϊόντα στη χώρα να πωλούνται σχεδόν σε εξευτελιστικές τιμές. Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής εικόνας που έχει δημιουργηθεί στους τουρίστες στις χώρες προέλευσής τους είναι να απογοητεύονται όταν διαπιστώνουν πως οι τιμές δεν έχουν συρρικνωθεί όσο θα επιθυμούσαν, παρά τις μειώσεις που έχουν όντως καταγραφεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο.   
·        Τέλος, ένας ιδιαίτερα σοβαρός λόγος δεν είναι άλλος από την «έλλειψη» του Έλληνα τουρίστα ο οποίος είτε μείωσε τις ημέρες παραμονής του είτε δεν πήγε καθόλου διακοπές και ο οποίος αποδεικνύεται ότι είχε συμβάλλει κατά το παρελθόν στην τόνωση της ζήτησης.

Πίνακας 1: Εξέλιξη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο* και στον Τουρισμό**, απόλυτες τιμές και ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές (y-o-y), 2010 = 100,0

Q1
2012
Q2 2012
Q3 2012
Q4 2012
Q1
2013
Q2 2013
Q3 2013
Q4 2013
Q1 2014
Q2 2014
ΔΚΕ Λιανικού
81,2
82,9
82,4
80,7
71,3
75,9
74,2
77,8
69,0
74,6
-11,5%
-10,7%
-9,5%
-13,7%
-12,2%
-8,4%
-10,0%
-3,6%
-3,2%
-1,7%
ΔΚΕ Τουρισμού
38,6
80,0
145,7
42,3
32,1
84,2
147,5
57,6
46,5
89,8
-24,0%
-20,8%
-11,5%
-21,7%
-16,8%
5,3%
1,2%
36,2%
44,9%
6,7%

Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ. – Επεξεργασία στοιχείων ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
*: Εξαιρουμένων των καυσίμων και των λιπαντικών. 
**: Περιλαμβάνει Εστίαση και Καταλύματα.
Για λόγους συγκρισιμότητας με το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Τουρισμού, 
ο ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ως ο μέσος όρος για κάθε τρίμηνο,
 ενώ οι συγκρίσεις γίνονται με βάση το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (y-o-y).
Τα στοιχεία για του ΔΚΕ του λιανικού για το μήνα Ιούνιο είναι προσωρινά.

Η ανάλυση των στοιχείων για τον κύκλο εργασιών υποδηλώνει πως ενώ ο κλάδος του τουρισμού ανακάμπτει από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το εμπόριο εξακολουθεί να καταγράφει πτώση του τζίρου (Πίνακας 1 και Γράφημα 1). Βέβαια, η ύφεση που σημειώνει το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα, και σε αυτήν την εξέλιξη σίγουρα έχει συνεισφέρει θετικά η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό. Ωστόσο, δεν παύει όμως να προβληματίζει το γεγονός πως το εμπόριο δεν φαίνεται να επωφελείται ουσιαστικά από την είσοδο στη χώρα ενός σημαντικού αριθμού τουριστών/ επισκεπτών καθώς ο τζίρος συνεχίζει να υποχωρεί. Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των επιπτώσεων που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας και συρρίκνωσης του εισοδήματος στον ημεδαπό πληθυσμό. Σίγουρα, για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα πρέπει να εξεταστούν τα στατιστικά δεδομένα και για τα επόμενα τρίμηνα, μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα.

Γράφημα 1: Εξέλιξη του ποσοστιαίων ρυθμών μεταβολής του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο* και στον Τουρισμό**
Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ. – Επεξεργασία στοιχείων ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
*: Εξαιρουμένων των καυσίμων και των λιπαντικών. 
**: Περιλαμβάνει Εστίαση και Καταλύματα.
Για λόγους συγκρισιμότητας με το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Τουρισμού, ο ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ως ο μέσος όρος για κάθε τρίμηνο, ενώ οι συγκρίσεις γίνονται με βάση το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (y-o-y).
Τα στοιχεία για του ΔΚΕ του λιανικού για το μήνα Ιούνιο είναι προσωρινά.
Η ενίσχυση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Τουρισμού το β΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υστερεί έναντι του α’ τριμήνου αλλά παραμένει σημαντική, όταν ο ΔΚΕ του Λιανικού υποχωρεί αδιάλειπτα. Αντίθετα στον Τουρισμό, ο τζίρος κινείται ανοδικά για πέμπτο συνεχές τρίμηνο. Οι φορείς της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους οι διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνων της κρουαζιέρας, μπορεί να ανέλθουν σε 21,5 εκατ. επισκέπτες. Η επιβεβαίωση αυτής της πρόβλεψης θα σημάνει πως φέτος θα εισέλθουν στην Ελλάδα περίπου 3,5 εκατ. περισσότεροι ξένοι επισκέπτες συγκριτικά με πέρυσι.  
Εάν οι ξένοι επισκέπτες κατανέμονταν ομοιόμορφα κατά το ημερολογιακό έτος και με την υπόθεση ότι ο μέσος χρόνος διαμονής τους στην Ελλάδα είναι 10 ημέρες, τότε ο αριθμός των καταναλωτών στη χώρα θα αυξανόταν κατά σχεδόν 100.000 άτομα κάθε ημέρα συγκριτικά με πέρυσι. Βέβαια, η τουριστική κίνηση κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε και τεκμηρίωσε επιστημονικά η ΕΣΕΕ σε πρόσφατη έρευνά της, τα αποτελέσματα των θερινών (Ιούλιος-Αύγουστος) εκπτώσεων ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά, παρά τις προσδοκίες για την εξαιρετική φετινή χρονιά για τον τουρισμό, σε όρους αφίξεων. Συνεπώς, η αύξηση των ξένων επισκεπτών δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τόνωση του ελληνικού εμπορίου, ιδιαίτερα σε μία τόσο δυσχερή μακροοικονομική και επιχειρηματική συγκυρία για τη χώρα. Αντίθετα, τα φτωχά αποτελέσματα στον κύκλο εργασιών του εμπορίου υπογραμμίζουν το μέγεθος και τη σφοδρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίσει να πιέζει την ελληνική κοινωνία.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών του φετινού καλοκαιριού.

Τουριστική κίνηση 2014/2013 (αφίξεις τουριστών προσωρινά στοιχεία)
Εμπορική κίνηση 2014/2013
Σαντορίνη           +25%
Ίδια επίπεδα με πέρσι
Ρόδος                    +9%
Ίδια επίπεδα με πέρσι
Κρήτη                  + 10%
  -20%
Κέρκυρα              +14%
Ίδια επίπεδα με πέρσι
Χαλκιδική            +15%
 -30%
Αθήνα                   +30%
-10%

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ελπίζουμε να συμβάλουν στον εντοπισμό λαθών και παραλείψεων τόσο από τον κλάδο του εμπορίου όσο και από εκείνον του τουρισμού. Το ελληνικό εμπόριο θα πρέπει –εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη συμβολή του ΕΣΕΕ στις επιχειρήσεις μέλη της- να πλησιάσει τον τουρίστα και να του προσφέρει ακόμα περισσότερο ελκυστικά προϊόντα, με έμφαση στην ελληνική παράδοση.  Αλλά και ο τουρισμός θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να αναδείξει και να προβάλλει νέα πιο ποιοτικά μοντέλα τουριστικού προϊόντος, υψηλότερων προδιαγραφών, προσφέροντας ταυτόχρονα περισσότερες εναλλακτικές επιλογές επισκέψεων και αγορών».

ΠΝΟ: Καταγγελία κατά πάντων, με αφορμή τη ΝΕΛ
Σε ανοικτή καταγγελία προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου προχώρησε ο Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία μετά τις εξελίξεις στον χάρτη της ακτοπλοΐας και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο  και τον αποκλεισμό των εταιρειών ΝΕΛ και C-Link. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Κανείς  δεν  αμφιβάλλει,  ότι όλοι  μας, και ιδιαίτερα   το  πολύπαθο επιβατικό  κοινό,  είμαστε γνώστες των πολύωρων  καθυστερήσεων και  των  αναβολών  των  δρομολογίων από  τα  προβλήματα  των  πιο πάνω  εταιρειών  και  των  πλοίων  τους,  πλην όμως ο   κ. Υπουργός αντί  να  ενσκήψει επί  της  ουσίας  της  όλης κατάστασης  για  να αναζητήσει και  να  ανεύρει την  πραγματική αιτία  και  τους  πραγματικούς υπεύθυνους    για την  όλη  αυτή ζοφερή κατάσταση,  και  να  φροντίσει   για  την  σωστότερη  λύση,    προτίμησε τον  εύκολο  δρόμο  με  την εξεύρεση   των εξιλαστήριων θυμάτων.
Και έτσι  κήρυξε  έκπτωτες  τις  πιο  πάνω  εταιρείες,  αφού   άφησε  να  περάσει  όλο  το  καλοκαίρι  και  να  υποστούν και  οι  επιβάτες και  τα  νησιά μας  πλείστες  όσες  ταλαιπωρίες και  ταυτόχρονα να εκτεθεί και  ολόκληρη  η  χώρα  σε  χιλιάδες τουρίστες».
Και τονίζει:
«Η  Διοίκηση    της  ΠΝΟ  ομόφωνα αποφάσισε  να  καταγγείλει   πρώτα  από  όλα,  και καταγγέλλει δημόσια,  κάθε υπεύθυνο  παράγοντα,  Κυβερνητικό  και  Μη, που επεξεργάζεται και  συμμετέχει  με  οποιοδήποτε  τρόπο   σε  τέτοιες μεθοδεύσεις   δημιουργίας μονοπωλιακού  καθεστώτος  και  ολιγοπωλίου». Τέλος επισημαίνει: «Η ΠΝΟ  απαιτεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων σε όλους τους ναυτικούς.

Μώραλης
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρευρέθηκε χθες στον Αγιασμό των σχολείων: 28ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά και στο σχολείο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά Στη φωτογραφία με τον Μητροπολίτη κ Σεραφείμ και τον βουλευτή και πρώην υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο.

Καμίνης
Τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, την διαπιστούμενη αύξησή της λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και τις πιθανές επιπτώσεις της στο Δήμο της Αθήνας.

Κόκκαλης
Την ευθύνη της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας 2015 ανέλαβε και επισήμως με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή της πόλης. Ο Πειραιάς, έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να  φιλοξενήσει στις 19 και 20 Μαΐου 2015, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας αυτής, που κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη – λιμάνι της Ευρώπης. Επιβλέπων της ομάδας εργασίας, που αναλαμβάνει εφεξής την προετοιμασία της διοργάνωσης, ορίστηκε από τον δήμαρχο Πειραιά ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου