Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κανάλι-1: Ανακατατάξεις και απλήρωτοι εργαζόμενοι-Αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τ. Αβραμίδης - Wall Street Journal: “Χαστούκι” στους Βρετανούς για τον Ιλισσό - ΕτΕ: Διάθεση 5 εκ. για την οικονομία μας - Costamare: Νέα MLP για τη Wall Street - Fit Kids Run στον Πειραιά

ΑΝΝΑ, Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ...9 ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΚΑΝΑΛΙ-1
Ανακατατάξεις και απλήρωτοι εργαζόμενοι
-Δέχθηκε ο Τάκης Αβραμίδης να αναλάβει πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας
 Για λόγους… φορολογικής ενημερότητας παραμένουν ακόμη απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον δημοτικό Ρ/Σ «Κανάλι-1». Τουλάχιστον αυτή την δικαιολογία «εισέπραξαν» όταν πήγαν την Παρασκευή να πληρωθούν κάποια οφειλόμενα και τους είπαν: «Δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα και θα μας πάρει ένα τριήμερο»…

‘Όπως είναι γνωστό πριν περίπου μια εβδομάδα δημοσιογράφοι και τεχνικοί συναντήθηκαν με τον δήμαρχο κ. Μώραλη, ο οποίος αφού τους ενημέρωσε σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τους διαβεβαίωσε ότι «την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθείτε για δύο ή τρεις μήνες». Και αυτή η ανακολουθία θύμισε στους εργαζόμενους εποχές… Φασούλα!
Το να καθυστερήσει η καταβολή των δεδουλευμένων 2-3 ημέρες, μπρος στο… τίποτα, δεν ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Όμως, η όποια ανησυχία των εργαζομένων εντείνεται περισσότερο, καθώς είναι διάχυτος ο φόβος για ριζικές ανατροπές στο δημοτικό ραδιόφωνο, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο «λουκέτο».
Σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Ρ/Σ, δεν μπορεί να ευσταθούν οι υποψίες,
καθώς, όπως έγινε γνωστό, τελικά ο Τάκης Αβραμίδης δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του προέδρου.
Παράλληλα με την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Αβραμίδη, συζητείται στους κύκλους των εργαζομένων, πως ο δήμαρχος έχει αποφασίσει τον διορισμό -στη θέση του γενικού διευθυντή- δημοσιογράφου από το δυναμικό ιδιωτικού πειραϊκού ραδιοφωνικού σταθμού.
Εκτός από τις υποψίες τους οι εργαζόμενοι στο «Κανάλι-1» έχουν και… καχυποψίες, επειδή ο Δήμος Πειραιά στη διαφημιστική καμπάνια για την ημέρα κατά του Aids,
εμφανιζόταν με λογότυπο ο εν λόγω ιδιωτικός πειραϊκός ραδιοσταθμός, ως χορηγού, χωρίς όμως να υπάρχει λογότυπο του δημοτικού ραδιοσταθμού, που ήταν ο ουσιαστικός χορηγός επικοινωνίας της καμπάνιας.

WALL STREET JOURNAL
“Χαστούκι” στους Βρετανούς για τον θεό Ιλισσό
«Τα μουσεία, υπό κανονικές συνθήκες, ανακοινώνουν τέτοιες ειδήσεις μήνες πριν Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο μοιάζει με αυτή που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών θα είναι καταστροφική». Αυτό τονίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal που υπογράφει ο Έρικ Γκίμπσον, υπογραμμίζοντας ότι «η ενέργεια θέτει σε κίνδυνο ένα ισχυρό σύμβολο της Δυτικής Δημοκρατίας».
Το δημοσίευμα αρχίζει κάνοντας αναφορά στην ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας:
«Τα μουσεία, υπό κανονικές συνθήκες, ανακοινώνουν τέτοιες ειδήσεις μήνες πριν. Αντιθέτως, όταν το Μουσείο εξέδωσε την ανακοίνωση, το γλυπτό ήταν ήδη στο Ερμιτάζ και θα ετίθετο σε έκθεση από την επόμενη μέρα, γεγονός άνευ προηγουμένου. Αυτή μάλιστα η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο ομοιάζει με αυτή που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών θα είναι καταστροφική».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, η κατακραυγή ήταν άμεση. Δεδομένου ότι τα γλυπτά ουδέποτε εγκατέλειψαν το Βρετανικό Μουσείο, κάποιοι άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτή η ενέργεια θα ανοίξει την πόρτα για τη Βρετανία να υποκύψει μελλοντικά στα μακροχρόνια και επανειλημμένα αιτήματα της Ελλάδας για επιστροφή τους. Άλλοι εξέφρασαν την οργή τους για την αποστολή ενός τόσο ισχυρού συμβόλου της Δημοκρατίας στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτές οι ανησυχίες ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Ντέηβιντ Κάμερον να απαντήσει με καθησυχαστικά λόγια σε όσους ανησυχούν, ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα κρατήσει το γλυπτό και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, ή, ακόμη χειρότερα, θα το στείλει στην Αθήνα αντί για το Λονδίνο. Κανένα, ωστόσο, από αυτά τα σενάρια καταστροφής δεν φαίνεται πιθανό. Αλλά ας είμαστε σαφείς: Επιτρέποντας τον ποταμό- θεό Ιλισσό να εγκαταλείψει το Βρετανικό Μουσείο ήταν ένα σοβαρό και αδικαιολόγητο λάθος που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί.
»Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε υψηλού προφίλ έργα τέχνης να δανείζονται σε όλο τον κόσμο, όμως φαίνεται ότι ξεχνάμε πως τα έργα τέχνης είναι εύθραυστα -αυτό το γλυπτό είναι 2.500 ετών-, και ότι όταν μετακινούνται τα εκθέτουμε σε κινδύνους. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών, αλλά υπήρξαν ατυχήματα. Πριν από δέκα χρόνια η Guardian ανέφερε σε διάσκεψη του Λονδίνου τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη μετακίνηση έργων τέχνης».
Ο αρθρογράφος επικαλείται διάφορα παραδείγματα καταστροφών έργων τέχνης κατά τη μετακίνησή τους και διερωτάται ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της απόφασης του Βρετανικού Μουσείου, προσθέτοντας:
«Ο δανεισμός αποτελεί "μέρος των συνεχιζόμενων ανταλλαγών μεταξύ μουσείων στη Βρετανία και στη Ρωσία", αναφέρεται στο τρίτο εδάφιο του δελτίου Τύπου. Η ανακοίνωση επικαλείται μια σειρά πρόσφατων δανείων από τη Ρωσία προς τα βρετανικά μουσεία, αλλά και μερικά έργα τέχνης που έχουν προγραμματιστεί να δανειστούν στη Ρωσία στο μέλλον».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει επίσης: «Αυτό το σημείο της ανακοίνωσης θυμίζει την παροιμία: "Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο". Υπάρχει άλλος ένας λόγος που ο δανεισμός αυτός ήταν κακή ιδέα. Πολλά μουσεία έχουν "αντικείμενα προορισμού", αντικείμενα δηλαδή στη συλλογή τους που καθορίζουν το ίδιο το μουσείο και δεν επιτρέπεται η απομάκρυνσή τους. Αν μη τι άλλο σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σε σημείο που, για πολλούς επισκέπτες, αυτά αποτελούν το Βρετανικό Μουσείο. Και δεν είναι περίεργο. Τα Γλυπτά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, το αποκορύφωμα μιας μακραίωνης επιθυμίας για απεικόνιση του κόσμου όπως φαίνεται και παρουσίαση του διαρκούς ιδανικού της ανθρώπινης ομορφιάς. Η επιρροή τους στους καλλιτέχνες κατά τους αιώνες υπήρξε ανυπολόγιστη. Ναι, αυτός ο ποταμός- θεός δεν είναι παρά ένα από τα πολλά αντικείμενα που έφερε ο Λόρδος Έλγιν. Αλλά ο Ιλισσός αποτελεί μέρος ενός συνόλου γλυπτών που πρέπει να παρουσιάζονται ενωμένα, όπως ήταν στον Παρθενώνα. Πάρτε τον μακριά και θα καταστήσετε το μουσείο "ένα χαμόγελο που του λείπουν δόντια"».
Τέλος, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «χωρίς αμφιβολία, λόγω των αναταραχών που έχει βιώσει η Ρωσία κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η επιβίωση του Μουσείου Ερμιτάζ για 250 χρόνια, είναι ένα γεγονός που πρέπει να εορτάζεται. Αλλά όχι θέτοντας σε κίνδυνο ένα από τα θεμελιώδη αριστουργήματα της δυτικής τέχνης ή εξαπατώντας τους επισκέπτες που συρρέουν κατά χιλιάδες για να το δουν κάθε χρόνο».

ΕτΕ
Διάθεση 5 εκ. ευρώ για την ελληνική οικονομία
Το στόχο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+1,99% να διαθέσει στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2015 το ποσό των 5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
«Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας. Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Τουρκολιάς μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης για τους πελάτες της τράπεζας στην Καλαμάτα.
Όπως είπε πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από έξι έτη επώδυνης ύφεσης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην περιφέρεια» είπε ο κ.Τουρκολιάς.
Επίσης προέβη στην εκτίμηση ότι είναι ζήτημα 2-3 το πολύ τριμήνων για να δούμε θετική μεταβολή των πιστώσεων και ανάκαμψη των καταθέσεων στον βαθμό που δεν θα διαταραχθεί η υπάρχουσα μακροοικονομική δυναμική και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παραμείνει υποστηρικτική.
Επεσήμανε ότι η εκκίνηση του εσωτερικού μηχανισμού δημιουργίας ρευστότητας της οικονομίας είναι προ των πυλών, αρκεί να μην απεμπολήσουμε το απόθεμα αξιοπιστίας.
Πρόσθεσε πως το 2015 είναι κρίσιμο για την παγίωση της δυναμικής ανάκαμψης, την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών μετασχηματισμών και την αναπλήρωση της επενδυτικής αιμορραγίας εξαιτίας της κρίσης.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι οι επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11%, σε ετήσια βάση στο 9μηνο του 2014 - για πρώτη φορά μετά από μια 7ετία. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς καθώς η οικονομία έχει να αναπληρώσει καθαρή απώλεια παραγωγικού κεφαλαίου άνω των 30 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.
Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά περνάει και σε αναπτυξιακή τροχιά. Ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που «κατασπάραξαν» την οικονομία τα τελευταία χρόνια.

ΥπΟΙΚ
Έλεγχοι νέου τύπου στα τελωνεία με point system
Την καθιέρωση «ελέγχων διαδικασίας» όπως λέγονται χαρακτηριστικά προβλέπει απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τίθεται άμεσα σε ισχύ προβλέπει ότι στους λεγόμενους ελέγχους διαδικασίας θα υπόκεινται οι διασαφήσεις που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση «Οι έλεγχοι αυτοί έχουν σκοπό να διασφαλίσουν»:
την τήρηση των απαγορεύσεων και περιορισμών στη διακίνηση εμπορευμάτων που προβλέπονται από τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις και
την επιτήρηση των καθεστώτων τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο και τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
Οι διασαφήσεις που θα ελέγχονται θα αποτελούν «υποσύνολο εκείνων που θα υποδεικνύονται από το πληροφοριακό σύστημα ως μεσαίας επικινδυνότητας και θα τους αποδίδεται συγκεκριμένους βαθμός» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου με τις λεπτομέρειες για τους ελέγχους διαδικασίας.

COSTAMARE
Νέα MLP στον τομέα των containers για τη Wall Street
Μια δεύτερη εταιρεία, με τη μορφή Master Limited Partnership (MLB) ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Wall Street ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare, η οποία θα εορτάσει το 2015 τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.
Το σχετικό ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή νέας εταιρείας, που θα είναι η πρώτη MLP στον τομέα των containers, έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή
Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα εταιρεία θα αγοράσει τέσσερα πλοία από τη μητρική Costamare, με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα και ναυλωτές. Η εισαγωγή της νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το private equity fund «York Capital», με το οποίο ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου συνεργάζεται από καιρό. Σύμβουλοι του ομίλου είναι οι τράπεζες, DNB Bank, Citibank, Credit Suisse, οι οποίες και θα χρηματοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 180.000.000 δολάρια.
Οι MLP είναι ετερόρρυθμες εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστήρια, οι οποίες συνδυάζουν τα φορολογικά ευεργετήματα της ετερόρρυθμης εταιρείας με τη ρευστότητα που προσφέρει η εισαγωγή τους στις αγορές. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται 1,5 με 2,5 φορές πάνω από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σήμερα λειτουργούν ως MLP οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες: GasLog Partners L.P. (Παναγιώτης Λιβανός), Dynagas LNG Partners L.P. (Γιώργος Προκοπίου) , Navios Maritime Partners L.P. (Αγγελική Φράγκου) και Capital Product Partners L.P. (Ευάγγελος Μαρινάκης).

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ
"Θα διαψεύσει την τρόικα ο νέος προϋπολογισμός"
«Σε περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, αφόρητων πιέσεων και υπερβολικών απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα, από τον ισχυρισμό της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ, αφού κατατέθηκε και ελάχιστα συζητήθηκε, τελικά υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, ο προϋπολογισμός του 2015. Στο νέο προϋπολογισμό είναι πλέον ορατή η σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας, μετά από μια οδυνηρή και καταστροφική μακροχρόνια ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και την αξιοπιστία στην υλοποίηση των δύο προηγούμενων προϋπολογισμών του 2013 και 2014, προβλέπεται ότι και ο προϋπολογισμός του 2015 με τη σειρά του, θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις της τρόικα.
Ο προϋπολογισμός "made in Greece" χαρακτηρίζεται από την ίδια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και δεν εφαρμόζει καμία μείωση φορολογικών συντελεστών ιδιωτών και επιχειρήσεων. Όμως προβλέπει σημαντικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης με πρωτογενές πλεόνασμα 3% του Α.Ε.Π., επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 2,9%, μείωση της ανεργίας στο 22,6%, ενώ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες είναι δημοσιονομικά ισοσκελισμένος.
Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού με επιπλέον μάλιστα ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ουσιαστικά ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση και ίσως, σε μία κρίσιμη στιγμή για το καλό της χώρας μας, να αναδειχθεί σε μια πρόβα συναίνεσης της Αντιπολίτευσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή...».

LLOYD’S LIST
Βραβείο Greek Shipping στην Hellenic Seaways
Η Hellenic Seaways, βραβεύτηκε ως καλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρία, στο πλαίσιο των Greek Shipping Awards 2014, που απονέμει η Lloyd’s List.
Η βράβευση της Hellenic Seaways ήρθε ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών επιδόσεων της εταιρίας, αλλά και των καινοτόμων υπηρεσιών που προσφέρει στο επιβατικό κοινό.
Μέσα σε μία δύσκολη χρονιά για την ελληνική ακτοπλοΐα, η Hellenic Seaways παρέμεινε σταθερή στους στόχους και στην αναπτυξιακή της στρατηγική, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών της εν πλω, στην επέκταση των δρομολογίων της με νέες γραμμές και στην λειτουργική της κερδοφορία.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2014, η Hellenic Seaways ενίσχυσε την παρουσία της στην ελληνική ακτοπλοΐα μέσω:
• επανασχεδιασμού των δρομολογίων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του τουρισμού και των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων: Highspeed 5 σε δρομολόγιο που συνδέει τις Κυκλάδες με την Κρήτη, Νήσος Μύκονος από Καβάλα προς νησιά Β. Αιγαίου και Κυκλάδες, νέοι προορισμοί σε Highspeed 4 (Κουφονήσια και Αμοργός), και Flyingcat 4 (Σχοινούσα και Ηρακλειά)
• στήριξης μέσω των νέων δρομολογίων όχι μόνο του Τουρισμού της Ελλάδας αλλά και των τοπικών οικονομιών των προορισμών αυτών
• αναδιάρθρωσης διοικητικών λειτουργιών: μέσω της βελτιστοποίησης διαδικασιών, υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και εξορθολογισμού σημαντικών δαπανών
• Smart ticket: στο πλαίσιο της καινοτόμου φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει την Hellenic Seaways, η εταιρία λάνσαρε την εφαρμογή για smartphones αλλά και το "έξυπνο" ηλεκτρονικό εισιτήριο που κάνει την κράτηση εύκολη και γρήγορη για τον επιβάτη.
Η βράβευση της Hellenic Seaways από τη Lloyds ήρθε ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πορείας της εταιρίας την τελευταία χρονιά, μία πορεία που χαρακτηρίστηκε από προσήλωση στη βελτιστοποίηση όχι μόνο της απόδοσης της εταιρίας, αλλά και της εμπειρίας των επιβατών.

Fit Kids Run στον Πειραιά
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν με αφορμή τον αγώνα δρόμου για παιδιά Fit Kids Run, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταύρος Ελληνιάδης, η Ελένη Πετρουλάκη-Ίβιτς, η Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη εκπρόσωπος του 4moms.gr και η Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Ο αγώνας δρόμου Fit Kids Run, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 11 π.μ. με αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο. Αφορά παιδιά από 0 έως 14 ετών και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.
Το Fit Kids Run έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα προσφέρει σε κάθε δημοτικό σχολείο του Δήμου Πειραιά ένα πλήρες kit φαρμακείου.
Μάλιστα, η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Φαίη Κοσμοπούλου, στον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη το πρώτο πλήρες kit φαρμακείου.

Εβδομάδα για μικρούς και μεγάλους 
στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος”
Μία νέα εβδομάδα εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μικρά παιδιά και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον κόσμο του ΚΠΙΣΝ μέσα από τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν προβολή δύο ιστορικών ντοκιμαντέρ, ένα θεατρικό εργαστήριο, δύο μουσικές εκδηλώσεις και ένα παιδικό περιβαλλοντικό εργαστήριο.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ για την εβδομάδα 9 με 14 Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν:
-Θεατρικό εργαστήριο για ηθοποιούς, θεατρολόγους, ψυχολόγους και ψυχαναλυτές και ανθρώπους σε απεξάρτηση: Το αρχαίο δράμα σήμερα: Το πέρασμα – 9.12.2014, Ώρα: 16:30.
-Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική: --Το Ταξίδι: Το Ελληνικό όνειρο στην Αμερική – 10.12.14, Ώρα 17.00.
-Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη: Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 – 12.12.14, Ώρα 17.00.
-Μουσική εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους: Συναυλία «Τσέπης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – 13.12.2014, Ώρα: 12:00.
-Μουσική εκδήλωση για παιδιά και ενήλικες: «Χαραμάδες» Παραμύθια πορείας απ’ το σκοτάδι στο φως – 13.12.14, Ώρα 19.00.
-Περιβαλλοντικό εργαστήριο για παιδιά του Δημοτικού: Φτερωτοί ταξιδιώτες: το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών – 14.12.2014 Ώρα: 11:30.

Συνάντηση με εθελοντές διασώστες
Χωρίς καμία ουσιαστική υλική βοήθεια από την πολιτεία, βρίσκεται η εθελοντική δραστηριότητα. Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από τους εθελοντές ενώ σε πολλές περιπτώσεις το κράτος βάζει εμπόδια στη δράση τους.
Αυτή ήταν η διαπίστωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου από τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε με τους συντονιστές των Εθελοντικών Ομάδων Διάσωσης για το έργο τους, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθελοντικό Διασωστικό Κίνημα.
Ο κ. Χατζηπέρος παρακολούθησε το Σάββατο την 7η Πανελλήνια Άσκηση Διάσωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πυροσταθμό του Αγίου Ανδρέα (Ν. Βουτσά). Στην άσκηση συμμετείχαν 12 Εθελοντικές οργανώσεις και 80 διασώστες. Ο κ. Χατζηπέρος παρακολούθησε 3 σενάρια διάσωσης.
Από τους εθελοντές ειπώθηκε ότι ο Δήμος Μαραθώνα μπορεί να καλύψει τις δαπάνες ηλεκτροδότησης του Πυροσταθμού στον Άγιο Ανδρέα, το Υπουργείο Υγείας να χορηγεί τον μη αξιοποιούμενο εξοπλισμό του (φορεία από τα νοσοκομεία, μάσκες κλπ), το Υπουργείο Εργασίας και Εσωτερικών να τους διευκολύνει περαιτέρω με προσωρινές απαλλαγές από τα εργασιακά τους καθήκοντα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτες διασωστικές δραστηριότητες και πολλά άλλα.
Η παρουσία και η δράση των εθελοντών, ειδικά σε μέρη όπως είναι τα νησιά, όπου το κράτος έχει ανεπαρκή στελέχωση, αλλά η παρέμβαση εντός 5λεπτου σώζει ζωές μπορεί να λύσει σημαντικά προβλήματα και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας. Ήδη στην Αίγινα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» και την Ομάδα Εθελοντών γίνεται εκπαίδευση σε θέματα Διάσωσης. Σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση σε θέματα πρώτων βοηθειών των εθελοντών των νησιών του Αργοσαρωνικού, της Τροιζηνίας και των Κυθήρων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήρε το έργο των εθελοντών τονίζοντας τη βαθιά πίστη του στον εθελοντισμό, σαν μια ανώτερη πράξη ανιδιοτελούς αλληλεγγύης ενεργών πολιτών, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Δεσμεύτηκε να διερευνήσει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους και πρότεινε νέα συνάντηση στο γραφείο του για καλύτερο συντονισμό κοινής δράσης Εθελοντών, Δήμων και ΠΕ Νήσων, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τις κινηματικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου