Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Moody’s: Το πολιτικό αδιέξοδο συνιστά απειλή για τις τράπεζες - Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας «φέρνει» θέσεις εργασίας - Paul Krugman: Η “slow motion” καταστροφή της Ευρώπης προέρχεται από την Γερμανία - ΟΛΠ: Μείωση 70% σε χαράτσι για τα in transit πλοία

ΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΜΕ ΤΗΝ 'ΕΞΠΡΕΣ'...
Το πολιτικό αδιέξοδο 
συνιστά απειλή για τις τράπεζες

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ 
Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ
Moodys
«Οι ελληνικές τράπεζες 
έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις 
συνολικού ύψους 21 δισ. δολάρια»
Πηγή: newmoney.gr
Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά βελτιώθηκε σημαντικά και συνεχίζει να βελτιώνεται όμως το πιθανό πολιτικό αδιέξοδο ή η έξοδος απ' το πρόγραμμα της τρόικα χωρίς κάποια χρηματοδοτική εξασφάλιση ή προληπτική γραμμή θα μπορούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα είναι το μήνυμα της Moody's σε χθεσινή της έκθεση.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ξεκινά την ανάλυση χαρακτηρίζοντας ως "Πιστωτικά θετικό" (credit positive) τη μείωση του "κουρέματος" από την ΕΚΤ επί των ενέχυρων (collateral) των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, η οποία ελήφθη στις 19 Νοεμβρίου, αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς για τα ελληνικά assets, ενώ είναι credit positive διότι παρέχει στις τράπεζες ένα επιπλέον «μαξιλάρι ρευστότητας» έως και 7 δισ. ευρώ με βάση τα collateral που έχουν δεσμευτεί ήδη από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την απόφαση η ΕΚΤ θα μειώσει το "κούρεμα" στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια και τα εγγυημένα από το δημόσιο «εργαλεία» κατά περισσότερο από 50%, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά αυτή της Moody's, που περιλαμβάνεται στο Credit Outlook της 1ης Δεκεμβρίου, έρχεται δυο μέρες μετά την μη δημοσιοποίηση της προγραμματισμένης ανάλυσης του οίκου για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα μειώθηκε το "κούρεμα" στα ετήσια έντοκα γραμμάτια στο 6,5%, από 15% πριν, στα ομόλογα διάρκειας 1 έως 3 ετών στο 11% από 33% και στα ομόλογα έως 10ετούς διάρκειας στο 13,5% από 23% πριν. Τα περισσότερα collateral που έχουν διαθέσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και ελληνικών ομολόγων. Ακολουθούν ομόλογα του EFSF.
Όπως σημειώνει η Moody's η επιπρόσθετη ρευστότητα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τραβήξουν απ' την ΕΚΤ υποστηρίζει τα υπάρχοντα ήδη μαξιλάρια ρευστότητας και προετοιμάζει τις τράπεζες για το Μάρτιο του 2015 όταν όλες οι κρατικές εγγυήσεις θα χάσουν την ιδιότητας τους να χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για τη χρηματοδότηση απ' την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη Moody's οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 21 δισ. δολ. με τη Eurobank να αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια (8,7 δις. δολ. ).
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις κρατικές εγγυήσεις.
"Προοδευτικά και σημαντικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση τους απ' την ΕΚΤ σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στον προτεινόμενο στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για το 2017, στο 15% επί του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων. Εκτιμάμε ότι η εξάρτηση τους απ' τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος συνολικά μειώθηκε στα 42 δις. δολ. ως το Σεπτέμβριο του 2014 από 159 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου και του ELA) το Φεβρουάριο του 2012 στην κορύφωση της κρίσης".
Ωστόσο, ο οίκος σπεύδει να σημειώνει πως "η εξάρτηση απ' την χρηματοδότηση της ΕΚΤ παραμένει αυξημένη, αν και μικρότερη για την Εθνική και την Πειραιώς, και αποτελεί πρόκληση "κλειδί" για τις ελληνικές τράπεζες αφού ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο προφίλ".
Και ο οίκος καταλήγει με μία προειδοποίηση, πως "η πιθανότητα πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα και μία πιθανή έξοδος απ' το πρόγραμμα υποστήριξης της τρόικα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το βελτιωμένο χρηματοδοτικό προφίλ των τραπεζών".


Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας 
«φέρνει» θέσεις εργασίας
Ενημερωτική συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 που θα διεξαχθεί τον Μάιο στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με τη συμμετοχή φορέων της ναυτιλίας.
Τον δήμο Πειραιά εκπροσώπησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος μετά τη συνάντηση, δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στον Πειραιά αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά στη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Ο δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον ΟΛΠ θα αναδείξει καινοτόμες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε ο Πειραιάς να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και πρωτοπόρες δράσεις. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας στην πόλη».

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ
Ανώδυνη η επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% 
για τον φορολογούμενο
 «Ο εμπορικός κόσμος έχοντας βιώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα τελευταία χρόνια τις δυσμενέστατες συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιουδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Παρόλα αυτά, η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων “all inclusive” αποκαθιστά, τρόπον τινά, την αδικία που είχε συντελεστεί το 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν τα εν λόγω καταλύματα έτυχαν ειδικής προνομιακής μεταχείρισης μέσω της υπαγωγής των προσφερόμενων υπηρεσιών τους στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ (6,5%). Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού που διαμορφώθηκαν μετά την επιλεκτική μείωση ΦΠΑ σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, έθεσαν σε κίνδυνο την ομοιόμορφη τουριστική ανάπτυξη με τον πιο σαφή τρόπο.

Επισημαίνουμε ότι αντί των αυξήσεων του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και στους μειωμένους συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, που αντισταθμίζει το θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο, επιλέγουμε την αύξηση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Και αυτό διότι, η εν λόγω "προσφορά" των ξενοδόχων στην οικονομία της χώρας μας θα ισοσκελιστεί από την αύξηση του "ΦΠΑ ύπνου" που πληρώνει τελικά ο ξένος τουρίστας μέσω της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον αναμένεται να εξομαλύνει τις καταγεγραμμένες στρεβλώσεις στην προσπάθεια επίτευξης όρων υγιούς ανταγωνισμού, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και τα απαραίτητα κίνητρα τόσο στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού όσο και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας».

PAUL KRUGMAN
Η “slow motion” καταστροφή της Ευρώπης 
προέρχεται από την Γερμανία
Η αμερικανική οικονομία τελικά φαίνεται να βγαίνει από την βαθιά τρύπα στην οποία είχε εισέλθει κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δυστυχώς, η Ευρώπη, το άλλο επίκεντρο της κρίσης, δεν μπορεί να πει το ίδιο, σχολιάζει ο Paul Krugman σε άρθρο του στους “New York Times”.
Ο Krugman διερωτάται γιατί η Ευρώπη είναι σε τέτοια δυσμενή θέση; Η κοινή αντίληψη των Ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής είναι ότι κοιτάζουμε στην τιμή της ευθύνης: ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν σε όσα απαιτεί ένα ενιαίο νόμισμα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να υποκύψουν στους παραπλανημένους ψηφοφόρους και να προσκολλώνται σε αποτυχημένα οικονομικά δόγματα. «Και αν ρωτάτε εμένα (και σειρά άλλων οικονομολόγων που έχουν εξετάσει το ζήτημα προσεκτικά), αυτή η ανάλυση είναι ουσιαστικά σωστή, εκτός από ένα πράγμα: έχουν λάθος ταυτότητα των κακών παραγόντων».
«Διότι η κακή συμπεριφορά στον πυρήνα της καταστροφής σε αργή κίνηση της Ευρώπης, δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Γαλλία. Έρχεται από τη Γερμανία», τονίζει στο άρθρο του ο Krugman.
Συνεχίζει αναφέροντας πως μια μεν η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν από την κρίση, και η Ιταλία είχε πρόβλημα με τη στάσιμη παραγωγικότητα, αλλά η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας το δημοσιονομικό χάος είναι μοναδικό, ενώ τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή του αποπληθωρισμού της Ευρώπης, αναφέρει ο Krugman.
Προσθέτει δε πως «αν προσπαθήσεις να εντοπίσεις τις χώρες των οποίων οι τακτικές ήταν εκτός γραμμής πριν από την κρίση, έχουν πλήξει την Ευρώπη από την κρίση, και αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία είναι ο χειρότερος παίχτης…».
Στο άρθρο του αναφέρεται πως παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής φαίνονται αποφασισμένοι να κατηγορήσουν τις λάθος χώρες και τις λάθος τακτικές για τα δεινά τους. Είναι αλήθεια, η Κομισιόν έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για να τονώσει την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις -αλλά η δημόσια δαπάνη είναι τόσο μικρή σε σχέση με το πρόβλημα, που το σχέδιο είναι σχεδόν αστείο. Και στο μεταξύ, η Κομισιόν προειδοποιεί τη Γαλλία, η οποία έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία, ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα εξαιτίας της μη μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Αναφορικά με το πρόβλημα του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Γερμανία, τονίζει ότι η πολύ επιθετική νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει το κόλπο («αν και εγώ δεν θα βασιζόμουν σε αυτό»), αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής, προειδοποιούν εναντίον τέτοιων τακτικών.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι η εξαιρετικά καταστροφική δύναμη των κακών ιδεών. Δεν είναι εξ ολοκλήρου το σφάλμα της Γερμανίας. Η Γερμανία είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην Ευρώπη, αλλά είναι σε θέση να επιβάλει αποπληθωριστικές πολιτικές επειδή ένα τόσο μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ έχει πιστέψει αυτή την ίδια ψευδή αφήγηση. Και πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα προκαλέσει την επικράτηση της πραγματικότητας», τονίζει.
«Και τι συμβαίνει με το χρέος; Μήπως η μη-γερμανική Ευρώπη δεν πληρώνει το τίμημα για την παρελθούσα δημοσιονομική ανευθυνότητα; Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια ιστορία για την Ελλάδα, και για κανέναν άλλο. Και είναι ιδιαίτερα λάθος στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία δεν αντιμετωπίζει καμία δημοσιονομική κρίση. Η Γαλλία μπορεί αυτή τη στιγμή να δανειστεί μακροπρόθεσμα σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια, χαμηλότερα του 1%, οριακά υψηλότερα του γερμανικού επιτοκίου», σημειώνει ο Paul Krugman.
Πηγή: newmoney.gr


ΟΛΠ
Μείωση 70% σε χαράτσι για τα in transit πλοία
Το δ.σ. του ΟΛΠ ενέκρινε κατά 70% μείωση των τελών για τα διερχόμενα πλοία (in transit) στη ράδα του Πειραιά. Η έναρξη των χρεώσεων των νέων μειωμένων τιμολογίων θα αρχίσει από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης αυτής.
Όπως είναι γνωστό με Μόνιμη Εγκύκλιο της η γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής σε εφαρμογή της ΚΥΑ 811.1/41/2009 εξέδωσε νέους κανόνες για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις Παραλαβής Αποβλήτων και Κατάλοιπων Φορτίου, η οποία επέκτεινε τη ζώνη προστασίας του περιβάλλοντος ολικώς και στο αγκυροβόλιο (ράδα) του λιμένα Πειραιά.
Μετά από τις αιτιολογημένες αντιδράσεις χρηστών και φορέων τους και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, ο ΟΛΠ επιθυμώντας αφ’ ενός να τηρήσει τους κανόνες του περιβάλλοντος του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου του λιμένα σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Υπουργείου και αφ’ ετέρου να διευκολύνει οικονομικά τους χρήστες, αποφάσισε τη μείωση κατά 70% των τιμολογίων του για τα in transit πλοία της ράδας.

ΜΕΤΑρρυθμιστές
Πολιτική διακήρυξη από την κίνηση του Σπ. Λυκούδη
Σε ενιαία συμπαράταξη όλων των φορέων και των κινήσεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου καλούν οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη στην πολιτική διακήρυξη που δόθηκε μετά την Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι.
«Θα επιδιώξουμε, μακριά από τις ηγεμονικές και τις αλαζονικές συμπεριφορές, μακριά από τους αρχηγισμούς που ταλανίζουν τον προοδευτικό χώρο, την κατά το δυνατόν ευρύτερη συνεργασία των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, τη συγκρότηση μιας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», αναφέρει η πολιτική διακήρυξη.

Η διακήρυξη απευθύνεται, όπως αναφέρεται, σε όλες τις κινήσεις και σε όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο, σε όλους τους πολιτικούς που φιλοδοξούν να συνδιαμορφώσουν τις συνθήκες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τη δρομολόγηση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας.
Κεντρικός στόχος των ΜΕΤΑρρυθμιστών είναι η προώθηση ευρέων και τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και κυρίως στο πολιτικό σύστημα για να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.
Τέλος, εξέλεξαν Πανελλαδικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν 135 μέλη, μεταξύ των οποίων εκπροσωπούνται οι περιφέρειες της χώρας καθώς και επιστημονικοί και επαγγελματικοί χώροι.
Μεταξύ άλλων μετέχουν, επίσης, από τον χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων οι Διαγόρας Χρονόπουλος, Κώστας Κουτσομύτης, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Βόγλης, Γιώργος Κοτανίδης, Ακύλλας Καραζήσης, Γιώργος Ζεβελάκης, Βασίλης Πουλαντζάς, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Νίκος Αμανίτης, Δημήτρης Πολιτάκης, Τέλης Σαμαντάς, Βασίλης Καπετανγιάννης, Ελένη Κεχαγιόγλου, οι πανεπιστημιακοί Πέρσα Ζέρη, Γιώργος Καραγιαννίδης, Πρόδρομος Αντωνιάδης, ο πρώην βουλευτής Πέτρος Κουναλάκης κ.ά.


ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ
Ίδρυση κόμματος 
για ψηφοφόρους “Χρυσής Αυγής”και ΛΑΟΣ
Ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής ακροδεξιάς μετά την ανακοίνωση του αποπεμφθέντος γ.γ. της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου για ίδρυση κόμματος με την επωνυμία “Ρίζες”. Την πρόθεσή του ανακοίνωσε σε πρωινή εκπομπή του “Star” και αποκάλυψε ότι θα το δημιουργήσει με τη συμμετοχή στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία και την Αστυνομία.

Σε πολιτικό επίπεδο κατονόμασε τους κ.κ. Ζώη και Καπερνάρο, ως πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη νέα πολιτική κίνηση.
Εικάζεται ότι η κίνηση Μπαλτάκου, έρχεται να προσελκύσει ψηφοφόρους της «Χρυσής Αυγής» και του ΛΑΟΣ και να τους εμποδίσει να «διοχετευθούν» στους αντιμνημονιακούς ΑΝΕΛ.

“Βολές” ΑΝΕΛ για τις δηλώσεις “αποχωρισμού” 
του Παναγιώτη Μελά
Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Α' Πειραιά Παναγιώτης Μελάς.
Ο κ. Μελάς είχε διαφοροποιηθεί από την κεντρική επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να καταψηφιστεί ο κυβερνητικός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να προκληθούν εκλογές και είχε δηλώσει ότι κατά την άποψή του πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επιπλέον, το όνομα του κ. Μελά είχε εμπλακεί στην υπόθεση με την υποτιθέμενη προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Μελά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ αποτελείται πλέον από 13 βουλευτές.
Μιλώντας ο κ. Μελάς στο «Βήμα 99,5» μεταξύ άλλων είπε:
«Κατέθεσα αίτηση ανεξαρτητοποίησης, διότι δεν μπορώ να παραμείνω με ανθρώπους που λένε αισχρότατα ψέματα, βρώμικα ψέματα, αισχρότητες και κακοήθειες. Αυτό που είπαν ότι ελέχθη για μένα, ότι χρηματοδοτήθηκα, γιατί δεν μου το είπαν, αν το ήξεραν τέσσερις-πέντε μέρες πριν; Αυτό είναι απαράδεκτο, αισχρό, κακόηθες και βρώμικο.
» Ήθελα να μελετήσω δυο-τρεις μέρες, δεν μπορούσα το Σαββατοκύριακο και γι’ αυτό κατέθεσα την αίτηση σήμερα. Με προβληματίζει γιατί δεν μου το είπαν. Υπάρχει σκοπιμότητα; Ας το ελέγξει η Δικαιοσύνη, γιατί κατέφυγα αμέσως στη Δικαιοσύνη και να το ελέγξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είναι αισχρή συκοφαντία εναντίον μου, αισχρά ψέματα, κακοήθειες!» 

Για τη στάση του στην προεδρική εκλογή, σημείωσε:

«Αν μου υποσχεθεί κάποιος ότι με μια άλλη κυβέρνηση η κατάσταση για το λαό θα είναι καλύτερη, να μην ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν, όμως, είναι χειρότερη, θα ψηφίσω. Γι’ αυτό είπα ότι θα μελετήσω τα πράγματα και θα αποφασίσω. Ανεξάρτητος βουλευτής θα μείνω, μέχρι τέλους. Θα δω την πορεία μου. Μην δημιουργείται, όμως, η εντύπωση ότι το έκανα για να γυρίσω πίσω στη ΝΔ. Αυτό είναι λάθος. Το έκανα γιατί δεν μπορώ να συλλειτουργώ με ανθρώπους που κινούνται με βρωμιά και κακοήθεια. Δεν συζητάω (επιστροφή στη ΝΔ) ούτε έχω κάνει καμία συζήτηση ούτε πρόκειται να κάνω».
Από την πλευρά της απάντησε ο Τέρενς Κουίκ:
«Προφάσεις εν αμαρτίαις οι δικαιολογίες του Παναγιώτη Μελά, την ώρα που σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος δηλώσαμε ότι θα τον στηρίξουμε σε κάθε του νομική ενέργεια εναντίον του Γιώργου Σούκουρη, που τον ενέπλεξε στην υπόθεση απόπειρας χρηματισμού, την οποία και διερευνά η Δικαιοσύνη. Όποιος δεν σέβεται ομόφωνες αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και τον αγώνα όλων των στελεχών και μελών του Κινήματος και όποιος δεν τιμά την υπογραφή του με την οποία δεσμευόταν για τις αποφάσεις του Συνεδρίου, δεν έχει θέση στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Επιπλέον σεβόμαστε πολύ τους εαυτούς μας για να του αντιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς. Είναι προτιμότερο να τους συμπεριλάβει στην αυτοκριτική του. Ας πάει εκεί που θέλει, με μια απόφαση που "βγάζει μάτι", ακόμα και σε πρωτάρηδες πολιτικούς συντάκτες, ότι ήταν προειλημμένη εδώ και καιρό».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
Απεβίωσε η μεγάλη μορφή της Ιατρικής
Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της χώρας μας. Ο σπουδαίος ερευνητής και καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας πέθανε στις 2 τα ξημερώματα, στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου.
Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης. Μάλιστα, οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή, ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος και η σύζυγός του, Αντωνία, είναι οι επιστήμονες που αντελήφθησαν την αξία της μεσογειακής διατροφής σε μια εποχή που στην Ελλάδα απορρίπτονταν καθετί ελληνικό και παραδοσιακό και την ενέταξαν με πείσμα και υπομονή στην επιστημονική και ερευνητική τους ατζέντα. Εργάστηκαν πάνω σε αυτό επί δεκαετίες και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Συνοδοιπόροι και στη ζωή και στην επιστήμη με την αγαπημένη του Αντωνία, αγαπούσαν πολύ τα ταξίδια. Άνθρωπος δημιουργικός και ακαταπόνητος ο Δημήτρης Τριχόπουλος, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ταξίδευε για τις ανάγκες της εργασίας του και των ερευνών του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου ήταν καθηγητής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 56 του... 
Αιφνίδια έφυγε από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 56 ετών ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Χρήστος Βουγιουκλάκης. Ήταν πατέρας τριών παιδιών και βύθισε στην θλίψη όσους τον γνώριζαν στον Πειραιά και την ιδιαίτερη πατρίδα του το χωριό Λάγια στη Μάνη Λακωνίας.
Ο Χρήστος Βουγιουκλάκης ήταν τέως ανώτατος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών και υπήρξε αθλητής του στίβου στον Ολυμπιακό.

Είχε εκλέγει δημοτικός σύμβουλος Πειραιά το 2010 (με τον συνδυασμό «Πειραιάς Πόλη Θρύλος» του Πέτρου Μαντούβαλου και πρόσφατα είχε επανεκλέγει με τον συνδυασμό «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» του Βασίλη Μιχαλολιάκου.
Με το άγγελμα του θανάτου του συνεκλήθη έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά πληροφορούμενο τον θάνατο του συναδέλφου Δημοτικού Συμβούλου Βουγιουκλάκη Χρήστου, συνέρχεται εκτάκτως σήμερα 1/12/14 και ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα.
Το Δ.Σ. εκτιμώντας την προσφορά του στην πόλη του Πειραιά επί σειρά ετών ως Δημοτικού Συμβούλου, αποφασίζει ομόφωνα:
- Να αναβάλλει την προγραμματισμένη για σήμερα τακτική συνεδρίαση του
 Δημοτικού Συμβουλίου, σε ένδειξη τιμής, η οποία θα συγκληθεί την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 16:30 χωρίς νέα πρόσκληση.
- Να παραστεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την εξόδιο ακολουθία.
- Να κατατεθούν στεφάνια εκ μέρους, του Δημάρχου, και του Προέδρου εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δημαρχείου την ημέρα της κηδείας.
- Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
- Οι υπηρεσίες του Δήμου σήμερα Δευτέρα 1/12/14 να διακόψουν την εργασία τους στις 14:00, προκειμένου όσοι εκ των εργαζομένων επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία.
- Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τοπικό Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου