Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μώραλης: Κοινές δράσεις με ιδιώτες "θέλει" ο Πειραιάς - Συνάντηση Βενιζέλου με Σλόιμπε σήμερα στο Βερολίνο - J.P. Morgan: Πιθανή η εύρεση των 180 - F/T: Ο φόβος της αλλαγής ισοπεδώνει το ελληνικό χρηματιστήριο - Δύο shuttle tankers για τον όμιλο Τσάκου

ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...
Κοινές δράσεις με ιδιώτες 
"θέλει" ο Πειραιάς
Συνέντευξη Μώραλη 
στον "Βήμα 99,5"

«Έχουμε τρομερά οικονομικά προβλήματα
και η επιβάρυνση από τη λειτουργία
του λιμανιού είναι τόσο μεγάλη που αξίζουμε
και δικαιούμαστε ανταποδοτικά οφέλη»

Την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου Πειραιά και στο λιμάνι που δεν δίνει κανένα έσοδο στην πόλη, επεσήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, σε χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στον Ρ/Σ «Βήμα 99,5» και στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη, Γιώργου Παπαχρήστου και Νότη Παπαδόπουλου.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση για τα οικονομικά ο κ. Μώραλης, είπε:
«Δύσκολη η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά αλλά θα τα καταφέρουμε. Γνωρίζαμε ότι ο Δήμος Πειραιά ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση, ήταν γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά τα βρήκα χειρότερα από όσο περίμενα. Είναι ένας Δήμος με πολύ μεγάλες υποχρεώσεις, τόσο μεγάλες που τα έσοδά του δεν μπορούν να τις καλύψουν. Γι’ αυτό υπάρχει πολύ μεγάλος δανεισμός και έχει σημαντικά προβλήματα για να λειτουργήσει, όχι μόνο για να μπορέσει να συνδράμει ή να λάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αλλά για να μπορεί να λειτουργήσει, να πληρώνει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τις δανειακές του υποχρεώσεις και τα ανελαστικά του έξοδα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και δεν μπορείς εύκολα να περιμένεις βοήθεια από την κεντρική εξουσία. Προσπαθούμε να "μαζέψουμε" αυτή την κατάσταση, να καταρτίσουμε ένα σωστό προϋπολογισμό, ώστε να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος. Γι’ αυτό λέγαμε προεκλογικά και το υποστηρίζουμε ακόμα ότι ο Δήμος Πειραιά έχει ανάγκη από συνέργειες, με ιδιώτες, που θέλουν να συνδράμουν, με πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε από κοινού. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτό, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, θα βάλουμε τα δυνατά μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».
Όσον αφορά για το λιμάνι, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
-«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία μια πόλη-λιμάνι να μην έχει το οποιοδήποτε έσοδο από τη λειτουργία του λιμανιού. Ο Δήμος Πειραιά έχει μηδενικά έσοδα από το λιμάνι. Είναι επίσης αντικειμενικό ότι η λειτουργία του λιμανιού επιβαρύνει την πόλη. Ο Πειραιάς θα πρέπει να έχει πόρους από το λιμάνι είτε είναι δημοσίου χαρακτήρα είτε είναι Αμερικάνικο, είτε είναι Κινέζικο ή οτιδήποτε άλλο».
-«Σαφέστατα προτιμούμε το δημόσιο χαρακτήρα. Μπορούμε να συνεννοηθούμε πιο εύκολα με έναν δημόσιο ΟΛΠ και να χαράξουμε από κοινού μια στρατηγική για την ανάπτυξη του Πειραιά. Από τη συνολική λειτουργία του λιμανιού ούτε ο Πειραιάς, ούτε οι Δήμοι Κερατσινίου και Περάματος οι οποίοι επίσης επιβαρύνονται δεν έχουν έσοδα. Το μοντέλο του δημοσίου χαρακτήρα που υποστηρίζει ο ΟΛΠ και ισχύει στο 97% των λιμανιών όπως είναι το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Μασσαλία έχουν ανταποδοτικά οφέλη οι πόλεις, οι Δήμοι. Ως Δήμαρχος του Πειραιά με ενδιαφέρει να έχει όφελος η πόλη μου».
-«Θέλω να παραμείνει δημόσιος ο ΟΛΠ γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε πιο εύκολα. Οφείλω να διεκδικήσω μαζί με την ομάδα μου και το Δημοτικό Συμβούλιο κάτι το οποίο είναι απαραίτητο».
-«Έχουμε τρομερά οικονομικά προβλήματα και η επιβάρυνση από τη λειτουργία του λιμανιού είναι τόσο μεγάλη που αξίζουμε και δικαιούμαστε ανταποδοτικά οφέλη. Και θα το θέσουμε είτε παραμείνει ο ΟΛΠ στο δημόσιο, είτε προχωρήσει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του 67%».
-«Προτείναμε μια εναλλακτική πρόταση. Στη Ζώνη του Πειραιά, δηλαδή στην κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα να δημιουργηθεί ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος Πειραιά το κομμάτι του λιμανιού που αναλογεί στην ιστορία του».
Η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία του χριστουγεννιάτικου bazaar του «Βήμα 99,5», που οργανώνεται στο ΣΕΦ. Ο Γιάννης Μώραλης αφού είπε ότι είναι «ιδιαίτερα χαρούμενος για τη διοργάνωση του τετραήμερου, τόνισε:
«Η κοινή αυτή δράση του ΒΗΜΑ FM και του Δήμου Πειραιά αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη μας. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το bazaar βιβλίου έχει μόνο να δώσει στον Πειραιά, είναι μια σημαντική βοήθεια αφού μέσω της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, τα χρήματα θα πάνε στους απόρους και στους αστέγους της πόλης. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις που διοργανώνετε θα είναι μια καλή ευκαιρία αυτό το τετραήμερο οι Πειραιώτες και όσοι επισκεφθούν το ΣΕΦ να περάσουν όμορφα με τις οικογένειες σε γιορτινό περιβάλλον ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ότι βιβλία θέλουν με μόνο ένα ευρώ».
Τέλος, έκανε αναφορά στον αγώνα δρόμου για παιδιά Fit Kids Run, που ενισχύει τα δημοτικά σχολεία της πόλης και είπε:
«Το Fit Kids Run είναι μια πρωτοβουλία για μικρά παιδιά, είναι ένας αγώνας δρόμου γύρω από το Δημοτικό Θέατρο την Κυριακή στις 11:00. Υπάρχει και σε αυτό το δρώμενο μια κοινωνική διάσταση καθώς θα υπάρξει προσφορά από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ενός πλήρους φαρμακείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Πειραιά. Δυστυχώς ακόμη και αυτό το απαραίτητο για κάθε σχολείο δεν υπάρχει στον Πειραιά. Επιχειρούμε, γενικά ως δημοτική Αρχή, να γίνονται συνέργειες ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους δημότες πράγματα που δεν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να κάνει λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται».


Συνάντηση Βενιζέλου με Σλόιμπε σήμερα στο Βερολίνο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, μεταβαίνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί, κατά τις 5 μ.μ., με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αύριο θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Το απόγευμα της Πέμπτης θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Σταϊνμάγερ.

Δηλώσεις Βαρουφάκη “κρεμάνε” Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Μία δήλωση-βόμβα έκανε χθες ο οικονομολόγος και στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Βαρουφάκης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο γνωστός οικονομολόγος είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο».
Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι αν ο Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να… κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, είναι καλύτερα να μην εκλεγεί!
Αναφερόμενος στην Ανγκέλα Μέρκελ, Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προτιμά να έχει στην Ελλάδα μια «φρέσκια κυβέρνηση», η οποία, αφού τρομοκρατηθεί, θα εφαρμόσει την πολιτική του Βερολίνου. Συμπλήρωσε δε, ότι το Βερολίνο «πούλησε» τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ενώ του είχε υποσχεθεί ρύθμιση χρέους, δεν το έπραξε.

Πιθανή η εύρεση των 180 θεωρεί η J.P. Morgan
Πιθανή, τουλάχιστον σε “αριθμητικό” επίπεδο, θεωρεί την εύρεση 180 βουλευτών προκειμένου να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η J.P. Morgan σε report της στο οποίο σχολιάζει τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τώρα τη διαδικασία για εκλογή Προέδρου.
Όπως τονίζει ο επενδυτικός οίκος η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση για πρόωρη προεδρική εκλογή προκειμένου “να ξεκαθαριστούν όλα τα πολιτικά θέματα πριν από τις τελικές διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα και για το τι θα συμβεί μετά από αυτό”.
Επίσης υποστηρίζει ότι “σε αριθμητικό επίπεδο είναι πιθανόν η κυβέρνηση να “βρει” τις ψήφους που χρειάζονται προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό θα συμβεί”.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή Προέδρου, τότε στις επικείμενες πρόωρες εκλογές θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την J.P. Morgan να προσθέτει ότι “δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα κατορθώσουν να κυβερνήσουν χωρίς να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ανέλθει στην εξουσία. (...) Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και του τι θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει η Ελλάδα”.
Επιπρόσθετα ο επενδυτικός οίκος υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα στην Ελλάδα καταφθάνει σε μία στιγμή που η ΕΚΤ εξετάζει την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και οι αναλυτές του οίκου δεν θεωρούν πιθανή, αυτή τη στιγμή, την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της Ελλάδας.
“Ίσως ο ευκολότερος τρόπος η ΕΚΤ να ξεπεράσει το θέμα είναι να τονίσει ότι όποια χώρα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις (είτε βρίσκεται σε πρόγραμμα, είτε βρίσκονταν) θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόνο εάν η κυβέρνησής παραμένει πιστή είτε στο υπάρχον πρόγραμμα, είτε στις υποχρεώσεις που έχει για την μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο”, καταλήγει η J.P. Morgan.

FINANCIAL TIMES
Ο φόβος της αλλαγής 
ισοπεδώνει το ελληνικό χρηματιστήριο
Στον φόβο των επενδυτών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αποδίδουν οι “Financial Times” την κάθετη πτώση 12,78%, του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με το blog της οικονομικής εφημερίδας, υπάρχει η διάχυτη αίσθηση ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει σε αντίστοιχες πρόωρες εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο – και βάσει των δημοσκοπήσεων – θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία.
Αυτή η προοπτική οδηγεί τους Έλληνες επενδυτές – πάντα σύμφωνα με τους “F.T.” - να προχωρήσουν σε ξεπούλημα μετοχικών τίτλων, ενώ “ανέβασε” την απόδοση του 10ετούς ομολόγου υψηλότερα από το 7,5%.
“Η Ελλάδα για τις επόμενες 6 εβδομάδες μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές, απ' ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας το 2014. Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να διαλέξει μεταξύ μίας δημοσιονομικής ένωσης (μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου χώρας από την ζώνη του ευρώ”, εκτιμά ο Charles Robertson, κορυφαίος οικονομολόγος της Renaissance Capital.
Στη συνέχεια οι “F.T.” αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε άρση των περισσότερων μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τη μη δημοφιλή τρόικα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει ότι το κόμμα του επιθυμεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία κίνηση η οποία μπορεί να βρει αρκετούς υποστηρικτές σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Citigroup, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται προκειμένου να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, συνεχίζει το άρθρο του blog των “F.T.”, η πιθανότητα εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ “στοιχειώνει” Έλληνες και ξένους επενδυτές, με έναν εξ αυτών (σ.σ.: των ξένων επενδυτών) σε e-mail του να έχει αναφέρει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι “χειρότερο από αυτά των κομμουνιστών”.
Ο κ. Robertson επιμένει ότι είναι πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: “το 2012 πάνω από 50% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ κομμάτων που ήταν κατά της λιτότητας, ακόμη και εάν η Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές ότι μία τέτοια επιλογή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ευτυχώς για τις διεθνείς αγορές, η Νέα Δημοκρατία (που είναι κόμμα που τάσσεται υπέρ της λιτότητας) ήταν το πρώτο κόμμα και κέρδισε το bonus των 50 εκλογών, που ήταν ικανό να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σήμερα, μετά από δύο χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει, οι φόροι έχουν αυξηθεί, η ανεργία διαμορφώνεται μεταξύ 25% και 27% και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί. Ακόμη και όσοι είναι υπέρ της λιτότητας στην Αθήνα, μπορούν να φανταστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές”.

Δύο shuttle tankers για τον όμιλο Τσάκου
Ξανά στα ναυπηγεία ο όμιλος Τσάκου για την ναυπήγηση ενός shuttle tankers 157.000 dwt και μία option για ένα ακόμη.
Σύμφωνα με τους Clarkson’s o Όμιλος Τσάκου υπέγραψε συμβόλαια με τα ναυπηγεία Sungdong για τα δυο δεξαμενόπλοια τα οποία θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2017 το πρώτο και προς το τέλος του ιδίου έτους το δεύτερο.
Αν ασκηθεί η option ο όμιλος Τσάκου θα έχει τέσσερα πλοία για ναυπήγηση στα κορεάτικα ναυπηγεία.

Σε ΦΕΚ δύο Π/Δ που αφορούν τη Ναυτιλία
Στις Νοεμβρίου 2014 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος Α' 250) το Προεδρικό Διάταγμα 166/2014, με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2013/38/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροποποιώντας το Προεδρικό Διάταγμα 16/2011 «Έλεγχος των πλοίων από το κράτος λιμένα» (Α' 36). Με το υπ’ όψιν Προεδρικό Διάταγμα, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνεται η συμπερίληψη των διατάξεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 (MLC 2006), καθώς και των πιστοποιητικών τα οποία προβλέπονται σε αυτήν, στο αντικείμενο των ελέγχων πλοίων υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια, από την Αρμόδια Αρχή του κράτους λιμένα.
Στις 13 Νοεμβρίου 2014, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τεύχος Α' 245) το Προεδρικό Διάταγμα 163/2014, με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Απόφαση Α.1004 (25)/Rev.1 της 25ης Συνέλευσης της Ολομέλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), τροποποιώντας τη Διεθνή Σύμβαση «Περί των Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγήν Συγκρούσεως εν θαλάσση, 1972».
Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα επιτυγχάνεται η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της εν λόγω Απόφασης, υιοθετώντας μια σειρά από τροποποιήσεις τεχνικής φύσεως, οι οποίες αφορούν σε Σήματα Κινδύνου που χρησιμοποιούν τα πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο και χρήζουν βοηθείας. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η πληρέστερη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο αλλά και τους κανονισμούς που διασφαλίζουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα στα εθνικά χωρικά ύδατα.


ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Επίσκεψη Χατζηπέρου “εφ’ όλης της ύλης”
Τη Σαλαμίνα επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος για να επιθεωρήσει το έργο που εκτελεί η ΕΥΔΑΠ στην οδό Φανερωμένης και να έχει συναντήσεις με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού.
Σε ό,τι αφορά το έργο της ΕΥΔΑΠ συμφωνήθηκε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες έως τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να μην παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο.
Συναντήθηκε με την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων Φίλων Παιδιών με αναπηρία και συζητήθηκε η πρόοδος επίλυσης των θεμάτων τους. Επίσης υπήρξε ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με τη χρηματοδότηση του Συλλόγου για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Επισκέφτηκε το Κοινωνικό Ιατρείο Σαλαμίνας και συνομίλησε με ασθενείς, όπως επίσης με το εθελοντικό Ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Ενημερώθηκε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιατρείο και ιδιαίτερα το πρόβλημα κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων. Διαπίστωσε ότι ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει τον ιατρικό εξοπλισμό ο οποίος, σημειωτέον, προέρχεται από δωρητές κυρίως του εξωτερικού.
Ο κ. Χατζηπέρος δεσμεύτηκε να ενημερώσει για τα προβλήματα την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κατερίνα Θανοπούλου, αλλά και τη δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου.
Συμμετείχε σε σύσκεψη με τη Δήμαρχο Σαλαμίνας, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου της ΕΥΔΑΠ και ενημερώθηκε από τη Δήμαρχο για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σε βασικές υποδομές όπως η ύδρευση, η αποκατάσταση των οδικών υποδομών από ζημιές, ο ηλεκτροφωτισμός της λεωφόρου Αιαντείου, οι σχολικές εγκαταστάσεις, θέματα στελέχωσης και του Περιφερειακού Ιατρείου (έλλειψη ακτινολόγου και Γενικού Ιατρού) κλπ. Ο κ. Χατζηπέρος ανέφερε ότι ο Δήμος πρέπει να συντάξει ολοκληρωμένες μελέτες και να εκδώσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ώστε η Περιφέρεια να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά.
5) Σχετικά με το πρόβλημα των ΡΟΜΑ στην περιοχή των Βασιλικών, ο Αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε την Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στον χώρο του καταυλισμού και παρακάλεσε την Δήμαρχο να φροντίσει το θέμα της υδροδότησης και της αποκομιδής των απορριμμάτων στον καταυλισμό.
6) Έθεσε το θέμα της στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου Σαλαμίνας, καθώς και το σύνολο των προβλημάτων στελέχωσης των Περιφερειακών Ιατρείων και των άλλων νησιών, στο διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Αθ. Παπαρούπα με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση και συνεργασία. Ο κ. Παπαρούπας ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα θα τοποθετηθεί ακτινολόγος στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα, ενώ οι δύο θέσεις αγροτικών Ιατρών για τα Κύθηρα που θα καλύπτουν εκ περιτροπής και τα Αντικύθηρα έχουν ήδη προκηρυχθεί και σε περίπου ένα μήνα θα εκδοθούν τα αποτελέσματα. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι κάλυψης των αναγκών σε οδηγούς ασθενοφόρων, μέσα από δυνητικές χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των πιστοποιημένων Εθελοντών Διασωστών, θεσμό στον οποίο ο κ. Χατζηπέρος πιστεύει ιδιαίτερα. Επίσης ο κ. Παπαρούπας τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ικανοποιηθεί η οικονομική εκκρεμότητα του νοσοκομείου «Άγιος Διονύσιος» στην Αίγινα, έτσι ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες ακτινολογικού και υπερήχου στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ποδοσφαιρικός αγώνας υπέρ των συσσιτίων
Με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί φέτος ο 3ος κατά σειρά ετήσιος αγώνας Αγάπης, που διοργανώνει η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Οι βετεράνοι του Ολυμπιακού θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι στο γήπεδο με τους αθλητικούς συντάκτες, σε μία φιλανθρωπική αναμέτρηση με μοναδικό σκοπό την προσφορά σε πάσχοντες αδελφούς μας.
Ο «3ος Ετήσιος Αγώνας Αγάπης», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 12το μεσημέρι στο γήπεδο «Καραϊσκάκη».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα ειδικά κουπόνια Αγάπης στη συμβολική τιμή των 2 ευρώ, από τον ρ/σ, τα εκπαιδευτήρια, το βιβλιοπωλείο και την δωροέκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.


ΣΗΜΕΡΑ
“Επιστροφή στα Αντικύθηρα” στο Ίδρυμα Λασκαρίδη
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της α’ φάσης των εναλίων ανασκαφών στα Αντικύθηρα το 2014, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ. στο κτήριο του ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 - Ακτή Μουτσοπούλου) επιστημονική εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας, καθώς και του προγραμματισμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια.
Το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2014 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων σημαντικών φορέων.
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στάθηκε αρωγός σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, διαθέτοντας το σκάφος «Γλάρος» για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών, παρέχοντας στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση των ερευνών.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Πολιτισμού Κων. Τασούλας, ο δήμαρχος Κυθήρων Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Mathias Buttet, R&D Director of Hublot.
Για την ιστορία, τα αποτελέσματα και τα μελλοντικά σχέδια των επιστημονικών ερευνών θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Λασκαρίδης, η διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Αγγελική Σίμωσι, ο επιστημονικός υπεύθυνος ανασκαφής, της διεύθυνσης Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού Θεοτόκης Θεοδούλου και ο αρχαιολόγος, διευθυντής ανασκαφής, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ Brendan Foley. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου