Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχει "σκάνδαλο" στην υπόθεση των ομολόγων-Καταδίκη Πρωτόπαπα για συκοφαντική δυσφήμιση - Με διαμαρτυρίες ανέργων δημοσιογράφων στα εγκαίνια της έκθεσης “100 χρόνια ΕΣΗΕΑ” - 15 Έλληνες εφοπλιστές στους 100 πιο ισχυρούς του κόσμου - Ο Μηλιός με Podemos και Die Linke

ΜΑΣ... ΡΑΝΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ
Δεν υπάρχει "σκάνδαλο" 
στην υπόθεση των ομολόγων
-Μετά την καταδίκη του Χρήστου Πρωτόπαπα 
για συκοφαντική δυσφήμηση 
-Η αγωγή έγινε από τον τ. γενικό γραμματέα 
του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή 

Σημαντικές ανατροπές στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, αναμένεται να φέρει η καταδίκη του τ. υπουργού και προέδρου της «ημιτελούς» Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το «σκάνδαλο».
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση έπειτα από αγωγή του τ. γεν. γραμματέα του υπ. Οικονομίας Γ. Κουρή, τον οποίο με κάθε τρόπο (αθέμιτο ως απεδείχθη) προσπάθησε να εμπλέξει στην υπόθεση ως πρόεδρος της Εξεταστικής, το πόρισμα της οποίας ουδέποτε έφτασε στην Ολομέλεια του σώματος, αλλά «με πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο αρχείο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουρής.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Πρωτόπαπα. Κι αυτό διότι το εν λόγω πόρισμά της Εξεταστικής της Βουλής, έγινε δεκτό από το Δικαστήριο που επελήφθη της υπόθεσης του ομολόγου της JP Morgan, παρά τα αιτήματα της υπεράσπισης η οποία υποστήριζε ότι είναι αναξιόπιστο.
Στην δεύτερη υπόθεση για τα ομόλογα, η οποία βρίσκεται ακόμη στην εξέταση μαρτύρων, ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, αποκάλυψε ότι «η αποτίμηση Ρομπόλη», στην οποία στηρίχθηκαν τόσο η Εξεταστική όσο και τα κατηγορητήρια για να πουν (κατά παράβαση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας) ότι «η αξία των ομολόγων κατά την ημέρα αγοράς τους ήταν μικρότερη από το άρτιο» και πως «η αξία των swap προστίθεται στη τιμή των ομολόγων", όχι μόνο δεν είναι δική του, αλλά, όπως επεσήμανε, την έκανε κάποιος φίλος του «καθηγητής από τη Γαλλία, ο οποίος έχει πεθάνει» και του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτει!
Αυτή η αποκάλυψη-σοκ του κ. Ρομπόλη, είχε σαν αποτέλεσμα ώστε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, όσο και ο εισαγγελέας, να του πουν ότι η «ανώνυμη και ανυπόγραφη αποτίμηση ή εκτίμηση», που προσκόμισε δεν μπορεί να ληφθεί υπ' όψιν από την έδρα!
Μετά την απόφαση για την καταδίκη του Χρήστου Πρωτόπαπα, ο τ. γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
Μετά από αγωγή μου, καταδικάστηκε σε αποζημίωση ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, για όσα σχετικά υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τον Οκτώβριο του 2011, ότι δηλαδή ήμουν «ο φυσικός αυτουργός της ιστορίας των ομολόγων» και ότι επειδή η δικαιοσύνη δεν με θεώρησε ύποπτο δεν «μπόρεσε στην εξεταστική να τεκμηριωθεί η ευθύνη των υπουργών».
Συγκεκριμένα, επί της αγωγής μου για συκοφαντική δυσφήμιση εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία καταδικάζει τον κ. Πρωτόπαπα να πληρώσει ως ηθική βλάβη 30.000 ευρώ συν τόκους για μια τριετία, καθώς και τα έξοδα της δίκης. Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του κ. Πρωτόπαπα ότι ενήργησε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον να υπερασπίσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, διότι, όπως δηκτικά αποφάνθηκαν οι δικαστές, «ο ισχυρισμός αναληθών περιστατικών δεν συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά στην παραπληροφόρησή τους». Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας όχι μόνο αδιαφόρησε για το γεγονός ότι ο Γ. Κουρής είχε ορισθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των ομολόγων, αλλά καταφέρθηκε κατά των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση των ομολόγων «αποδίδοντάς τους υπαινικτικά την μομφή της πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ενώ γνώριζε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν διεξαγάγει πληρέστερη έρευνα από ότι η εξεταστική επιτροπή και αμερόληπτα είχαν αποφανθεί επί των εμπλεκομένων προσώπων . . . υπέπεσε (ο κ. Πρωτόπαπας) στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης καθώς ουσιαστικά τελούσε εν γνώσει της αναληθείας του συκοφαντικού ισχυρισμού του».
Είναι καιρός ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Πρωτόπαπας, να καταλάβουν ότι ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα έχουν τα όριά τους. Υπέστη για τρίτη φορά μια εξευτελιστική ήττα στην προσπάθειά του να ανελιχθεί πολιτικά μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής στην οποία προέδρευσε. Η πρώτη ήταν όταν το πόρισμά του πήγε στην ολομέλεια της Βουλής και εκεί με πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο αρχείο. Η δεύτερη προήλθε από την ανακριτική δικαιοσύνης που επί 50 μήνες διερεύνησε το ομόλογο του ΓΛΚ και σε καμία περίπτωση (δεν) εντόπισε ευθύνη των στελεχών του Υπ. Οικονομικών. Η τρίτη και καταληκτική ήταν στην ακροαματική διαδικασία, όπου οι ισχυρισμοί του δικάστηκαν και θεωρήθηκαν συκοφαντικοί.
Με την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη καταδίκη συκοφαντίας για την υπόθεση των ομολόγων σε πολιτικό επίπεδο, αποδοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τη Δικαιοσύνη η δόλια μεθόδευση περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Με διαμαρτυρίες ανέργων 
τα εγκαίνια της έκθεσης 
“100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014
Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014», στις αίθουσες του κτιρίου της Ένωσης Συντακτών, επί της οδού Ακαδημίας.
Η έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, περιλαμβάνει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της Ένωσης, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
«Στα 100 χρόνια παρουσίας της βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων που δίνουν οι λειτουργοί του Τύπου για ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Με δεδομένη, λοιπόν, την μέχρι τώρα λαμπρή πορεία της, μια πορεία αγωνιστική, αλλά και την αγάπη των λειτουργών του Τύπου για την ενημέρωση, το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό, όπως της αξίζει» τόνισε στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης, ανέφερε: «Όπως στο παρελθόν, πετύχαμε πολλά πράγματα και είμαστε υπερήφανοι για αυτά, έτσι συνεχίζουμε τον αγώνα για την αλήθεια, τον αγώνα για την αξιοπρέπεια, τον αγώνα για την αλληλεγγύη. Στον δύσκολο αλλά και όμορφο αυτόν αγώνα έχουμε σπουδαία παρακαταθήκη το έργο των προηγούμενων γενεών, τόσο αυτών που έχουν φύγει από κοντά μας, αλλά αποτελεί τιμή μας να λέμε ότι είμαστε συνάδελφοί τους, όσο και αυτών που είναι ακόμα μαζί μας και σήμερα τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Με αυτήν την παρακαταθήκη και με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε, καθώς, τη σκυτάλη που μας παρέδωσαν οφείλουμε να τη δώσουμε και εμείς με ασφάλεια και προοπτικές».
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ είχαν συγκεντρωθεί άνεργοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΤ και δημιουργήθηκε κάποια φασαρία, όταν δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από τους άνεργους ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μάρα Ζαχαρέα, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Σοφία Βούλτεψη και ο Χρήστος Πρωτόπαππας.



15 Έλληνες εφοπλιστές 
στους 100 πιο ισχυρούς του κόσμου
Μήνας ανασκοπήσεων ο Δεκέμβριος κι όπως είναι φυσικό και η ναυτιλία ως μία από τις παγκόσμιες δραστηριότητες αποτελεί κατά τομέα αντικείμενο ανασκόπησης.
Η Lloyds List σε δημοσίευμά της παρουσίασε τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους της ναυτιλίας του 2014 μεταξύ των όποιων βρίσκονται και 15 Έλληνες πλοιοκτήτες.
Πρόκειται για τους: Γ. Αγγελικούση, Π. Παππά, Αγγ. Φράγκου, Γ. Οικονόμου, Π. Λιβανό, Γ. Προκοπίου, Θ. Βενιάμη, Κ. Κωνσταντακόπουλο, Ν. Τσάκο, Β. Μαρινάκη, Π. Θωμά, Σ. Παληό, Π. Γεωργιόπουλο, Γ. Πλατσιδάκη και Δ. Μελισσανίδη
Όπως σημειώνεται το 2014 ήταν μια ελπιδοφόρα χρονιά με μεγάλα όνειρα για τη ναυτιλία.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι:
-Κατασκευάστηκαν γιγαντιαία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 20.000 teu.
-Το φυσικό αέριο έκανε δυναμική είσοδο.
- Ο τομέας ξηρού φορτίου έχει ευοίωνο μέλλον, αλλά όχι μέσα στο 2015, τώρα είναι αρκετά ριψοκίνδυνος.
-Η ναυτιλία είναι ένας από τους τελευταίους κλάδους παγκοσμίως στον οποίο ένα άτομο μπορεί να ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο και να βρει τις λεωφόρους χρηματοδότησης για να συνεχίσει να προχωράει.
-Αν το 2015 δεν αποδειχθεί προβληματικό για τους ναύλους πλοίων ξηρού φορτίου πολλοί διαχειριστές θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους να εξασφαλίσουν μετρητά.
Εξ άλλου, σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στους 10 πρώτους managers λιμανιών ανά τον κόσμο, ενώ τονίζεται και ο τομέας των ναυπηγήσεων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι μέσα στο 2014 ο Πειραιάς σύμφωνα με λίστες άλλων δημοσιευμάτων βρέθηκε σε καλύτερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με το παρελθόν αλλά και στην πρώτη 50αδα των μεσογειακών λιμανιών, ενώ ακόμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε διεθνές επίπεδο, καθώς επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του.
Πηγή: theseanation.gr

Μηλιός με Podemos και Die Linke στον Κεραμεικό
Ημερίδα με θέμα: «Να τελειώνουμε με τη λιτότητα - Μία προοδευτική πρόταση για το ζήτημα του χρέους στην Ευρωζώνη» οργανώθηκε το Σάββατο στο κατάμεστο «Σινέ Κεραμεικός», με κύριο ομιλητή τον καθηγητή Γιάννη Μηλιό , υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης μίλησαν οι πανεπιστημιακοί Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος και Σπύρος Λαπατσιώρας, ενώ τη συζήτηση διηύθυνε ο καθ. Βασίλης Δρουκόπουλος.
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν από τους προσκεκλημένους ευρωβουλευτές Pablo Esheenique Robba και Lola Sanchez Caldentey των Podemos, ο Ισπανός φιλόσοφος Juan Domongo Sanchez Estop (Podemos) ο Γερμανός ευρωβουλευτής Helmmut Scholz της ομάδας Die Linke.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

Επίθεση στην Τοπική 
του Α' Διαμερίσματος Πειραιά του ΠΑΣΟΚ
«Επίθεση από τραμπούκους» στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Α΄ Πειραιώς.
Η Νομαρχιακή Οργάνωση καταδικάζει κάθε πράξη η οποία «τροφοδοτεί την ακραία πόλωση και απειλεί τη δημοκρατική ομαλότητα». Και στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα παραμείνει εγγυητής της δημοκρατικής σταθερότητας για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση, να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και να πορευθούμε στην επόμενη μέρα με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».

“Έτρεξε” και πέτυχε τον στόχο του το "Fit kids run"
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου "Fit kids run" που διοργάνωσε το site για τη σύγχρονη μητέρα 4moms.gr και η Ελένη Πετρουλάκη-Ίβιτς υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά. Το "Fit kids run" για παιδιά ηλικίας από 0-14 ετών έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.
Εκατοντάδες παιδιά έτρεξαν με τους γονείς τους, σε μια ειδική διαδρομή του ενός χιλιομέτρου περιμετρικά του Δημοτικού Θεάτρου, μαζί με καταξιωμένους αθλητές και Ολυμπιονίκες, δημιουργώντας μια μεγάλη αθλητική γιορτή στην πόλη.
Στον αγώνα δρόμου συμμετείχε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με την οικογένειά του.
Το Fit Kids Run έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα προσφέρει σε κάθε δημοτικό σχολείο του δήμου Πειραιά ένα πλήρες kit φαρμακείου.

Με την αρωγή χορηγιών οι εκδηλώσεις του δήμου
Συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», έδωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος σε όλες τις γειτονιές είπε:
«Η σκέψη μας ήταν να δημιουργήσουμε μια σειρά από δράσεις σε όλα τα κοινοτικά διαμερίσματα και όχι μόνο στο κέντρο, να μεταφερθεί το γιορτινό κλίμα στις γειτονιές του Πειραιά. Στον Απόλλωνα, στην Παλαιά Κοκκινιά, στα Καμίνια, στα Μανιάτικα, στο Φάληρο. Είναι δύσκολες γειτονιές με μεγάλα προβλήματα ανεργίας. Στόχος μας ήταν να δώσουμε ένα τόνο χαράς γι’ αυτό και δημιουργήσαμε τέσσερα παιδικά χωριά σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, όπου οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν. Τα πάρκα για τους μικρούς μας φίλους είναι δωρεά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού τον οποίο και ευχαριστώ για την πρόθεση να συνεισφέρει σημαντικά στις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά. Έχουμε στολίσει δέντρα και φάτνες, έχουμε οργανώσει χριστουγεννιάτικες γιορτές σε όλα τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης αλλά και στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε τη συναυλία των Onirama στις 29 Δεκεμβρίου, πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και γενικότερα ένα πλήρες πρόγραμμα. Περιμένουμε λοιπόν τον κόσμο να έρθει και να περάσει όμορφα".
Όσο για το αντέχουν τα οικονομικά του δήμου τη δαπάνη, είπε:
«Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του Πειραιά αλλά και οι πολίτες όλης της χώρας οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα αυτή την περίοδο» και «στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με εταιρείες και χορηγούς αφού ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να οργανώσει τις εκδηλώσεις μόνος του».

Προορισμός: Πειραιάς!
Παρουσίαση της πρωτοποριακής καμπάνιας για την προβολή του Πειραιά ως ταξιδιωτικού προορισμού, με τίτλο Destination Piraeus διοργανώνει ο δήμος Πειραιά σήμερα στις 11.30 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που αξιοποιούνται σε μια καμπάνια όλα τα έντυπα και ψηφιακά μέσα με στόχο να προσφέρουν μια συναρπαστική ταξιδιωτική εμπειρία.
Πολυτελείς ταξιδιωτικοί οδηγοί, χάρτες, web site, διαδραστικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και tablets, αναδεικνύουν τον Πειραιά με τον πιο μοντέρνο και φιλικό προς τον επισκέπτη, τρόπο.
Η μακρόχρονη ιστορία του, τα αξιοθέατα, η μοναδική ακτογραμμή του, τα τείχη, η Καστέλα, το Μικρολίμανο, οι γειτονιές, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αγορές, συνθέτουν την εικόνα μιας σύγχρονης ιστορικής πόλης, η οποία εκτός από το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας, φιλοδοξεί να γίνει ένας μοναδικός προορισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου