Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

“Norman Atlantic”: Συνέβη ίδια μέρα (29/12/1996) με το πολύνεκρο ναυάγιο του ‘Δύστος’ - Νύχτα κολάσεως για 302 στην Αδριατική - Το μοιραίο πλοίο ρυμουλκείται μπανταρισμένο μάλλον για το Μπάρι

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ… ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

ΝΥΧΤΑ ΚΟΛΑΣΕΩΣ
για 302 στην Αδριατική

Το μοιραίο “Norman Atlantic” 
ρυμουλκείται μπανταρισμένο για το λιμάνι του Μπρίντιζι...

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

Ο άτυχος Γιώργος Δούλης εγκλωβίστηκε στη γλίστρα και έχασε τη ζωή του

Συνέβη ίδια μέρα (29/12/1996) με το πολύνεκρο ναυάγιο του ‘Δύστος’

Ο Δεκέμβριος και μάλιστα κατά την περίοδο των εορτών έχει αποδειχθεί «μαύρος» μήνας για τη ναυτιλία μας… Αρκετά είναι τα ναυάγια που έχουν συμβεί χρονιάρες μέρες, με τραγικότερο εκείνο του “Δύστος” που έγινε στα ανοιχτά της Κύμης και βρήκαν τον θάνατο 20 άνθρωποι. Ήταν σαν και σήμερα - 29 Δεκεμβρίου 1996…
Σωστή νύχτα κολάσεως πέρασαν 302 επιβάτες του “Norman Atlantic”, με την ελπίδα για τη διάσωσή τους, να έρχεται αντιμέτωπη με την αγωνία και τον τρόμο όταν κατά τις 10 το βράδυ έσπασε ο κάβος της ρυμούλκησης, κατά την διάρκεια του «ταξιδιού» προς το Μπρίντιζι, μ’ ένα μπαταρισμένο καράβι και με τον καπετάνιο τραυματισμένο…
Κατά τη διάρκεια της νύχτας διασώθηκαν και άλλοι επιβάτες με αποτέλεσμα στις 7:30 το πρωί να απομένει ακόμη 227 που περιμένουν την από αέρος σωτηρία.
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες κόπηκε τρεις φορές ο κάβος και όπως έγινε γνωστό από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πριν λίγη ώρα, στο σημείο προστρέχει ελληνικό ρυμουλκό.
Άλλες πληροφρίες (ώρα 8:00') αναφέρουν ότι το “Norman Atlantic” θα οδηγηθεί μάλλον στο Μπάρι και όχι στο Μπρίντιζι, όπως είχε καθοριστεί.
Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής ΠΑ τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο "Norman Atlantic" μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξ άλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 221.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.
ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ…
Η είδηση για τον νεκρό Έλληνα, επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC Roma), όπως ανέφερε ανακοίνωση του Λιμενικού. Συγκριμένα η ανακοίνωση του ΛΣ, ανέφερε:
«Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας (RCC ROMA) η ανάσυρση νεκρού ανδρός από τη γλίστρα διάσωσης επιβατών του κινδυνεύοντος πλοίου Norman Atlantic.
Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που προώθησε η εταιρεία του πλοίου, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Δούλη Γεώργιο.
Από την ίδια γλίστρα, διεσώθη η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί, με στοιχεία Δούλη Θεοδώρα και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Δούλης και η σύζυγός του, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο διαφυγής από το φλεγόμενο πλοίο και ενώ επιχειρούσαν να μπουν στη σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκαν στην γλίστρα και παγιδεύτηκαν.
Οι διασώστες επεχείρησαν να τους προσεγγίσουν, όμως ο άντρας εγκλωβίστηκε στη γλίστρα και έχασε τη ζωή του, ενώ η γυναίκα ευτυχώς διασώθηκε.
Σύμφωνα με το κρατικό ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο θάνατος του Γιώργου Δούλη επήλθε λόγω υποθερμίας και πως η σορός βρίσκεται σε σκάφος και μεταφέρεται προς το Μπρίντιζι…
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΑΛΙΚΕΣ
Εν τω μεταξύ, το protothema.gr και η ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”, έδωσαν στη δημοσιότητα την είδηση ότι σοβαρές ελλείψεις είχαν παρατηρηθεί κατά την επιθεώρηση του “Norman Atlantic” και πως «είχε δοθεί εντολή να αποκατασταθούν οι βλάβες καθώς «θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των επιβαινόντων»
Συγκεκριμένα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι έξι φορές εντοπίστηκαν προβλήματα τα οποία «θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια των επιβαινόντων», αλλά «σύμφωνα με μία από τις επιθεωρήσεις το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό ώστε να απαγορευτεί ο απόπλους».
Εξ άλλου, επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε πριν πέντε χρόνια και είχε ελεγχθεί από το Rina, το Ιταλικό Νηολόγιο, με θετικά αποτελέσματα.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο προέκυψε και βρίσκεται προς έλεγχο είναι πως το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο με τουλάχιστον 200 νταλίκες των 32 τόνων εκάστη οι οποίες μετέφεραν ελληνικά ελαιόλαδα. Και πως παρατηρήθηκε μετατόπιση φορτίου, από την οποία ίσως να προκλήθηκε η πυρκαγιά.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, είπε ότι όλα τα στελέχη του υπουργείου αυτή την ώρα ασχολούνται με το θέμα της διάσωσης των επιβαινόντων στο πλοίο, καθώς αυτή είναι η προτεραιότητα και πως δεν πρόκειται να παραμείνει τίποτε ανεξερεύνητο. Και τόνισε:
«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ…
Ελληνικές και ιταλικές αρχές, με μία υποδειγματική συνεργασία κατάφεραν να διασώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα 175 ανθρώπους και συνέχιζαν όλη τη νύχτα δίνουν έναν ακατάπαυστο αγώνα για την διάσωση των 302 εις έτι επιβαινόντων στο “Norman Atlantic”.
Το υπό ιταλική σημαία πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 422 επιβάτες (234 εκ των οποίων Έλληνες), 56 άτομα πλήρωμα και 222 οχήματα.
Από τις μέχρις στιγμής ενδείξεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η πλοιοκτήτρια εταιρεία, για το φλεγόμενο πλοίο της, αναφέρει:
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» της εταιρείας «Visemar di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές».
ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Την πρώτη λίστα με 28 ονόματα επιβατών που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το “Norman Atlantic” έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.
Το απόγευμα της Κυριακής στην επιχείρηση απομάκρυνσης των ναυαγών από το φλεγόμενο πλοίο συμμετείχαν δύο ελικόπτερα της Ιταλίας και ένα ελληνικό Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δύο ελικόπτερα Sikorsky του Ναυτικού που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ακυβέρνητο πλοίο δεν τα κατάφεραν λόγω των ισχυρών ανέμων και επέστρεψαν.
Δέκα Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβάτες του “Norman Atlantic” περισυνέλεξε το πλοίο “Cruise Europe”.
Επίσης το “Spirit of Pirαeus” παρελήφθησαν για μεταφορά οι Έλληνες: Πατούνας Νίκος, Πατούνα Αλεξάνδρα, Πατούνας Γιάννης, Βραβορίτη Ματίνα, Τουζλούδης Γεώργιος, Νάνος Βασίλης, Τσαντακίδης Φώτιος, Θεοδωρίδης Αντώνιος, Κενανίδης Μάκης, Τσούκις Ευάγγελος, Νατσιοπούλου Ευαγγελία, Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος, Καλογεράκης Ιωάννης, Μαυραγάνης Βασίλειος, Σταμπολίτης Σωτήριος, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ευτηριάδης Νικόλαος, Μέσκας Μιχαήλ, Κωνσταντινίδης Λεωνίδας, Σούφης Παναγιώτης, Τσόνας Αθανάσιος, Τσόνας Δημήτριος, Τσόνας Σεβαστιανός, Μάμιλλος Πετράκης και Φερμαντζής Αθανάσιος.
Ακόμη το πλοίο “Aby Jeannette”, παρέλαβε για μεταφορά τους Έλληνες: Aby Jeannette: Pappa Athina, Zisis Georgios, Papavasileiou Kostantinos, Kostadima Vassiliki, Oikonomou Andreaz, Oikonomou Angeliki, Martini Eleni, Zacharatos Spiros, Zacharatou Rania, Zacharatou Kurina, Zacharatos Nikos, Alexandra Matsanioti, Terzoglou Peter, Christoforos Ktenakis, Mandrapillas Nikitaz, Savvas Panagiotidis, Frans Huntjens, Ancelopoulos Christos, Douli T.
Εξ άλλου, οι Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε, είναι η Μαρία Μπονάρου, η Βασιλική Ταβριζέλου και η Νεφέλη Κεραμά.
Οι εθνικότητες των επιβατών, είναι: 234 Έλληνες, 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί. Και από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου