Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Παιχνίδια στον Πειραιά για μικρούς και μεγάλους - Βοήθεια 33 εκ. ευρώ στους Τουρκοκύπριους από την Κομισιόν - Άναψε φωτιές... η παρέμβαση Γιουνκέρ στα εσωτερικά της Ελλάδας - Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. & “τρύπα” 1,2 δισ. - Κάτω από 60 δολ. το βαρέλι!

ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ


Παιχνίδια στον Πειραιά 
για μικρούς και μεγάλους
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Δήμος Πειραιά φόρεσε τα γιορτινά του και διοργανώνει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Τα Χριστούγεννα στον Πειραιά θα είναι γεμάτα από μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εορταστικές μελωδίες, Χριστουγεννιάτικες γιορτές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου αλλά και μια σειρά φιλανθρωπικών δράσεων με σκοπό την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.
Τα παιδιά φέτος έχουν την τιμητική τους, καθώς έχουν δημιουργηθεί μετά από δωρεά του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού υπέροχοι παιδότοποι σε όλες τις γειτονιές της πόλης που περιλαμβάνουν παγοδρόμιο, παιχνίδια, φουσκωτά, Άγιο Βασίληδες και πλούσια δώρα για τους μικρούς μας φίλους. Καθημερινά θα υπάρχουν happenings, εκπλήξεις και πολλά εορταστικά events.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Ο Δήμος Πειραιά έχει προγραμματίσει μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για όλους τους Πειραιώτες, σε όλες τις γειτονιές για όλα τα παιδιά του Πειραιά. Δημιουργήθηκαν παιδότοποι για τους μικρούς μας φίλους έτσι ώστε όλα τα παιδιά, σε κάθε κοινότητα να έχουν τη δυνατότητα να χαρούν αυτές τις γιορτές. Επιθυμία μας είναι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς όπως αυτούς που ζούμε, η πόλη μας να είναι γιορτινή και να πλημμυρίσει με παιδικά χαμόγελα.
Ταυτόχρονα το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα και δρώμενα αλλά και σπουδαίες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
Εύχομαι στους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες αλλά και σε όλο τον κόσμο να περάσει όμορφα και να διασκεδάσει με τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά. Καλές γιορτές με υγεία σε όλους».
>>>Στο τέλος της ανάρτησης όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Βοήθεια 33 εκατ. ευρώ 
στους Τουρκοκύπριους 
από την Κομισιόν
Η Κομισιόν ενέκρινε νέο ετήσιο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην τουρκοκυπριακή κοινότητας ύψους 32.960.000 ευρώ, στο πλαίσιο του συνολικού στόχου της διευκόλυνσης για… επανένωση της Κύπρου!
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το κονδύλι
αυτό αποτελεί τμήμα του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης, που εστιάζεται στην προώθηση της οικονομικής ενοποίησης του νησιού και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων και της Ένωσης». Και τονίζεται:
«Η χρηματοδότηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, περιλαμβανομένης της συλλογής λυμάτων και της συλλογής στερεών αποβλήτων, στην προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου εν όψει μιας συνολικής διευθέτησης και στην άμεση βοήθεια προς φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τοπικές κοινότητες. Η Κομισιόν θα συνεχίσει επίσης τις προσπάθειες συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσω της στήριξης της Επιτροπής Αγνοουμένων και της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά». Ίσως να αγνοούν στην Κομισιόν, κατά πόσο έγινε σεβαστή η κυπριακή Κληρονομιά στα Κατεχόμενα…

Άναψε φωτιές... παρέμβαση Γιουνκέρ 
στα εσωτερικά της Ελλάδας
Μόνον αψυχολόγητη μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων, άνευ λόγου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, θέλοντας ίσως να δείξει τα αισθήματα φιλίας που τρέφει γα τον Έλληνα πρωθυπουργό, θέλησε να πει μία «καλή κουβέντα», αγνοώντας ίσως ότι και κάτι τέτοιες «καλές κουβέντες» αν ειπωθούν, λέγονται στην ώρα τους και με τρόπο τέτοιο ώστε το αποτέλεσμα να έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Είναι να απορεί κανείς πόσο ανώτερο των… Ελλήνων θεωρεί τον εαυτό του ο κ. Γιουνκέρ, που έφτασε στο σημείο να αποπειραθεί να συμβουλέψει έναν λαό. Που λόγω των καταστάσεων δεν τρέφει και τόσο συμπάθεια σε πρόσωπα που δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως εταίροι, αλλά ως τοκογλύφοι.
Το αν ο κ. Γιουνκέρ ανήκει στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει η ελληνική κυβερνώσα παράταξη, αυτό δεν σημαίνει ότι η ψήφος υπέρ της εκλογής του καλύπτει το σύνολο της πολιτικής που έχει ασκηθεί για την Ελλάδα.
Αυτό έχει γίνει κατανοητό στις Βρυξέλλες και ίσως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι συνέπειές της, δεν ξεχωρίζει κόμματα και ιδεολογίες και να είναι σίγουρος ο κ. Γιουνκέρ ότι οι οπαδοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γεύονται την ανεργία και την ανέχεια και το σημαντικότερο, πως με την οικονομική κρίση, δεν απώλεσαν την κρίση τους.
Γι’ αυτό τον λόγο, δεν περιμένουν τον κάθε κ. Γιουνκέρ για να «συμβουλέψει» τους μεν και να «προειδοποιήσει» τους δε, για το μέλλον της πατρίδας τους.
Με δυό λόγια, τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν μία άκρως ανεύθυνη παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας, που με τίποτα δεν κάνουν καλό σε μία κυβέρνηση που δίνει μάχες για να σωθεί ό,τι σώζεται στον τόπο όπου γεννήθηκε η Ευρώπη.
Ας δούμε τώρα, τι σχετικά μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία…
Ο κ. Γιουνκέρ, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα να μην εκλέγουν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία και είπε πως θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα». Αυτή η δήλωση είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη παρέμβαση της ΕΕ στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, που διοργάνωσε η αυστριακή δημόσια τηλεόραση, μαζί με το EuObserver και άλλους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες. Ευθεία προειδοποίηση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη; Ο κ. Γιουνκέρ δεν θέλησε να διευκρινίσει περαιτέρω την δήλωσή του αυτή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ευθέως στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, στην περίπτωση που στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν θα κρύψω την γνώμη μου καθώς υπάρχει πιθανότητα το τιμόνι της χώρας να αναλάβουν ακραίες δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Γιουνκέρ. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν με τη δήλωσή του αυτή εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε εμμέσως με τη διπλωματική μέθοδο της σιωπηράς αποδοχής.
Σημειώνεται πως οι προεδρικές εκλογές -η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Δεκεμβρίου και η τελευταία στην οποία απαιτούνται 180 βουλευτές γα την εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου- θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εάν υπάρξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί πρόεδρος.
Έτσι ο κ. Γιουνκέρ, ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ακραίες δυνάμεις», απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών».
«Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά θα προτιμούσα οικεία πρόσωπα στην εξουσία», δήλωσε ακόμη ο κ. Γιουνκέρ, κάνοντας προφανή αναφορά στον πρώην Ελληνα επίτροπο της ΕΕ, Σταύρο Δήμα, ο οποίος είναι υποψήφιος για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ μέρους του κυβερνώντος συνασπισμού.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. 
και “τρύπα” 1,2 δισ. ευρώ
Στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2,0% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014, υψηλότερο κατά 660 εκατ. ευρώ από τον επικαιροποιημένο στόχο, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2014, το μήνα Νοέμβριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 880 εκατ. ευρώ, έναντι 190 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ ή στο 1,0% του ΑΕΠ, έναντι επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2013 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είχε διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, το μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό, ύψους 590 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται, πάντως, χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Ειδικότερα, κατά το ενδεκάμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αυτό οφείλεται στις υψηλότερες επιστροφές φόρων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, στην καθυστέρηση εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση περίπου κατά 650 εκατ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, κυρίως των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για το εύρος εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αβεβαιότητα, η οποία άρθηκε, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με την πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου.
Στις 73.878 οι επικυρωμένες αιτήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Έτσι, αναφέρεται ενδεικτικά ότι, μέχρι χθες, οι επικυρωμένες αιτήσεις ανήλθαν στις 73.878, το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τους άμεσους φόρους, τονίζεται ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κινούνται εντός στόχων, καθώς κατά τους τρεις πρώτους μήνες είσπραξής του, αυτές ανήλθαν περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων ανακάμπτουν και, ειδικά το μήνα Νοέμβριο, ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ περίπου, υπερβαίνοντας τους στόχους.


Στη δημοσιότητα δύο νέα ΕΣΠΑ για ΜμΕ και ανέργους
Εκδόθηκαν οι προδημοσιεύσεις για την ενεργοποίηση δύο εμπροσθοβαρών δράσεων επιχειρηματικότητας από το “νέο” ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τις δράσεις «Επιχειρούμε δυναμικά», που απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «Επιχειρηματική Ευκαιρία», που θα ενισχύσει επιχειρηματικά σχέδια ανέργων. 
Οι δράσεις θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία.


Τρία πλοία της “διώχνει” η “Costa Cruises
Ανησυχία προκαλεί στο λιμάνι του Πειραιά η απόφαση της ιταλικής Costa Cruises να «αποσύρει» το 2015 από το Αιγαίο τρία από τα πλοία της, προκειμένου να τα στείλει στην Άπω Ανατολή.
Η «είδηση» αιφνιδίασε την αγορά κρουαζιέρας στην Ελλάδα, η οποία για το 2015 αναμένει αύξηση της κίνησης περίπου κατά 5%. Ωστόσο, η απόφαση της Costa, που είναι θυγατρική του μεγαλύτερου ομίλου κρουαζιέρας στον κόσμο, της Carnival, έχει δημιουργήσει σύγχυση στο «μεγάλο λιμάνι», με τις απόψεις πλέον να διίστανται.


Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι!
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009 κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, σε μια αγορά που συνεχίζει να κινείται σε κλίμα γενικής ανησυχίας εξαιτίας αφενός της υπερπροσφοράς και αφετέρου της υποτονικής ζήτησης.
Η τιμή για το βαρέλι αργού πετρελαίου WTI για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε στα 59,95 δολάρια, ή περίπου κατά 99 σεντς. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη τα τελευταία πέντε χρόνια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε φθάσει ακόμη πιο χαμηλά, στα 59,85 δολάρια ανά βαρέλι.
Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 9% αυτή την εβδομάδα και κατά περίπου 45% από τον Ιούνιο του 2014, όταν κυμαινόταν στα 107 δολάρια το βαρέλι.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, in.gr

ΕΞ ΑΛΛΟΥ…
Περί ναυαγίων, γενικώς…
«Μια χώρα, για να πάει μπροστά, χρειάζεται τρία πράγματα. Ένα όραμα, έναν λαό που να πιστέψει σ’ αυτό και μια ηγεσία άξια και ικανή να το κάνει πραγματικότητα. Πόσοι από εσάς βλέπετε να διαθέτει σήμερα η πατρίδα μας κάποιο από τα τρία προαναφερθέντα;».
Το ερώτημα υπέβαλε, από μικροφώνου, ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, μιλώντας στην συνεπώνυμη βιβλιοθήκη κατά την εκδήλωση για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, σε ένα κτίριο κατάμεστο από κόσμο επιπέδου.
Την απάντηση την μαντεύετε, ασφαλώς. Κανείς δεν βρέθηκε να πει «εγώ». Αντίθετα, όλοι σχεδόν είπαν «κανένα» και χειροκρότησαν!
Το μήνυμα, σκληρό αλλά αληθινό, ελήφθη και από τον παριστάμενο υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος μάλλον βρέθηκε σε δύσκολη θέση…
Δήμος Πλίνιος.

Στην Αθήνα την Δευτέρα ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί
Ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, την Φορολογία και τα Τελωνεία, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2014.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Επιτρόπου σε κράτος μέλος της ΕΕ από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ.
Το πρόγραμμα επίσκεψης του Επιτρόπου στην Αθήνα θα έχει ως εξής:
Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Μοσκοβισί θα έχει κατ’ αρχάς συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης (ώρα 15.00, Μέγαρο Μαξίμου).
Ακολούθως, ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε υπό κατασκευή σταθμό του μετρό με την παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Χρήστου Τσίτουρα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη (ώρα 18.30, στο Υπουργείο).
Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ο κ. Μοσκοβισί, θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση (ώρα 08.30).
Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Επιτρόπου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννη Στουρνάρα (ώρα 09.45).


Χρονοκάψουλα του 1795 
ανακαλύφθηκε στη Βουλή της Μασαχουσέτης
Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν εργάτες κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτίριο της Βουλής της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Οι εργάτες βρήκαν εντελώς τυχαία μία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κάψουλα του χρόνου, την οποία «έχτισαν» το 1795 σε έναν τοίχο του κτιρίου της εποχής.
Το σπουδαίο εύρημα ήρθε στο φως το πρωί της Πέμπτης. Οι άνδρες του συνεργείου που πραγματοποιούσαν εργασίες αποκατάστασης υδραυλικής βλάβης στο κτίριο του Κοινοβουλίου εντόπισαν την «μηχανή του χρόνου», η οποία είχε τη μορφή ενός κλειστού κουτιού.
Αμέσως κάλεσαν έναν ιστορικό τέχνης του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης ο οποίος μετέβη στο σημείο και βοήθησε στην προσπάθεια αποκόλλησής της από τον τοίχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κουτί είχαν κρύψει στον τοίχο οι Samuel Adams and Paul Revere κατά την ανέγερση του κτιρίου το 1795.
Σύμφωνα με το BBC η κάψουλα, η οποία μεταφέρθηκε στο Μουσείο για να μελετηθεί διεξοδικά, φέρεται να εμπεριέχει ένα πιάτο του Revere, χειρόγραφες σημειώσεις και νομίσματα που χρονολογούνται από το 1600. Το ακριβές περιεχόμενό της αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Έως Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι σας περιμένει το παγοδρόμιο όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να περάσουν όμορφες στιγμές και να διασκεδάσουν. Επιπλέον υπάρχει καρουζέλ, παιδότοπος, τρενάκι, τραμπολίνο, το Σπίτι του Άγιου Βασίλη, φουσκωτό πάρκο και πολλές δραστηριότητες για ατέλειωτο παιχνίδι με συμβολικό τίμημα.
Έως Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Η Πλατεία Τετρακόμων στα Καμίνια ντύνεται γιορτινά και περιμένει τους μικρούς μας φίλους να διασκεδάσουν στον παιδότοπο καθώς διαθέτει τραμπολίνο, πισίνα με βαρκάκια για βόλτα, παιχνίδια και φουσκωτά.
Έως Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Ο Προαύλιος χώρος της Αγίας Σοφίας στα Μανιάτικα μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, γεμίζοντας από ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά, μεταξύ των οποίων τρενάκι, παιδότοπο και μίνι καρουζέλ.
Έως έως Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Ο Προαύλιος χώρος του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στην Παλαιά Κοκκινιά διαθέτει καρουζέλ, παιδότοπο, τραμπολίνο φουσκωτά και πολλά παιχνίδια για τους λιλιπούτειους δημότες.
Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις
Χριστουγεννιάτικο Bazaar Βιβλίου
Έως Κυριακή 14 Δεκεμβρίου
Χριστουγεννιάτικο Bazaar Βιβλίου διοργανώνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ρ/Σ ΒΗΜΑ 99,5 μετά από κάλεσμα του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Στο τριήμερο event οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ένα βιβλίο με μόλις ένα ευρώ, ενώ όλα τα έσοδα θα δοθούν στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση για τους άπορους του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του Bazaar θα υπάρχει πλήθος εκδηλώσεων ενώ την τιμητική τους στο φετινό Bazaar έχουν τα παιδιά. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις όπως αφηγήσεις παραμυθιών, παιχνίδια, φουσκωτά, τσουλήθρες, χιονόμπαλες ενώ θα δοθούν ζεστά ροφήματα και γλυκά κεράσματα. Το Bazaar λειτουργεί από τις 10:00 π.μ. έως τις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Το πρόγραμμα του Bazaar είναι το εξής:
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου
Το Ελληνικό μουσικό σύνολο KOMPANIA θα τραγουδήσει μοναδικά ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδια.
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου
· Το Θέατρο Πόρτα και η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου θα διαβάσουν παραμύθια και θα παρουσιάσουν το έργο "Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα".
· Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
· Η θεατρική ομάδα Ντουθ θα παρουσιάσει την παιδική παράσταση "Ονειροφάγος".
· Ο Μουσικός όμιλος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων και η Χορωδία Graduarti (απόφοιτοι των Σχολείων) θα παρουσιάσουν το νέο έργο του ποιητή παραμυθιών Ευγένιου Τριβιζά.
· Ο Χρήστος Νικολόπουλος σε μια ελληνική λαϊκή βραδιά με τους ερμηνευτές Κώστα Καραφώτη, Ζωή Παπαδοπούλου και το συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα.
 Κυριακή 14 Δεκεμβρίου
 · Το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.
· Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.
· Η Παιδική Θεατρική Σκηνή Ακαδημίας Πλάτωνος θα παρουσιάσει το αγαπημένο παραμύθι "Η Βασίλισσα του Χιονιού", του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
· Η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
· Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.
Αγώνας δρόμου για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου
 O αγώνας δρόμου για παιδιά "Fit kids Run" διοργανώνεται σε συνεργασία με το site 4moms.gr και την κα. Ελένη Πετρουλάκη-Ivic, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 11:00. Αφορά παιδιά από 0-14 ετών και διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το Fit Kids Run έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα προσφέρει σε κάθε δημοτικό σχολείο του Πειραιά ένα πλήρες kit φαρμακείου.
 «Αγάπη στην Πράξη»-Χριστουγεννιάτικο πάρτυ αλληλεγγύης
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
Ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτυ αλληλεγγύης και προσφοράς στον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων “Ανακούφιση” πραγματοποιεί η ομάδα κοινωνικής δράσης "For A Reason" μαζί με την εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων "Action Εστί" σε συνεργασία με την ΚΟ.Δ.Ε.Π.
Από τις 11.00 έως και τις 18.00 οι διοργανωτές σας καλούν στον Ξενώνα για να δοκιμάσετε της γαστρονομικές δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, food bloggers και φίλων της "Ανακούφισης". Η είσοδος στο χώρο του Ξενώνα γίνεται με την προαιρετική προσφορά ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης.
 Bazaar για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς
Από 20 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου
Φιλανθρωπικό Bazaar πραγματοποιούν τα "Παραπολιτικά", ο Ρ/Σ "Παραπολιτικά 90,1" και οι εκδόσεις Σμυρνιωτάκη στην πλατεία Κοραή με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του εκπαιδευτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου
Συναυλία ONIRAMA στο Δημοτικό Θέατρο για τα παιδιά των Ιδρυμάτων του Πειραιά
Μια μοναδική συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος "Onirama" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με το site για τη σύγχρονη μητέρα 4moms.gr. Οι "Onirama" θα ταξιδέψουν μουσικά τα παιδιά που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα και Στέγες του Πειραιά, όπως το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες "Αργώ", την "Κιβωτό", τον Ερυθρό Σταυρό, το Παιδικό Σπίτι, τον Καλό Ποιμένα, το Ζάννειο Ορφανοτροφείο κ.α. Με τους "Onirama" θα τραγουδήσει Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και η Χορωδία της εκκλησίας, ενώ ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει δώρα και πολλά παιχνίδια.
Θεατρικές εκδηλώσεις
"Παράνομα Φιλιά-Κόκκινα Φανάρια"
Από Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 1η Μαρτίου 2015
Πρεμιέρα της Θεατρικής Παράστασης "Παράνομα Φιλιά-Κόκκινα Φανάρια" σε σκηνοθεσία και διασκευή κειμένου του Νίκου Μαστοράκη, παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Διαμαντής Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρσέλα Λένα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Μαρτίου 2015.
 "Ανθολογία"- Μαύρο Θέατρο Πράγας
Από Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 28 Δεκεμβρίου
Αυτά τα Χριστούγεννα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υποδέχεται τον υπέροχα μαγικό και ανατρεπτικά ρομαντικό κόσμο του Jiri Srnec, του εμπνευστή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας και ιδρυτή του θιάσου BLACK THEATRE JIRI SRNEC και την δική του «Ανθολογία». Η θεατρική παράσταση «Ανθολογία» είναι ένα σπονδυλωτό έργο που μας ταξιδεύει με επιλεγμένες σκηνές από τα αριστουργήματα της 53χρονης ιστορίας του Μαύρου Θεάτρου Srnec. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 28 Δεκεμβρίου 2014.
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
Θεατρική Παράσταση και Bazaar στο Πολιτιστικό χώρο "Κ. Κωσταράκος" στα Καμίνια από το ΠΕΚ ΑΜΕΑ.
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου
Μουσικοθεατρική Ομάδα FenArte. Δραματοποιημένη διασκευή από το παιδικό εργαστήριο του βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου "Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα", Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στις 20:00.
Μουσικές & Ποιητικές εκδηλώσεις
Από Σάββατο 13 έως Κυριακή 14 Δεκεμβρίου
Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα πλαισιώσει μουσικά το φιλανθρωπικό bazaar του Συλλόγου "Αγκαλιάζω" επί της οδού Δραγάτση στις 12:00.
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου
Μια παιδική ορχήστρα με κρουστά όργανα θα ψάλλει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, με την καθηγήτρια πιάνου και μουσικής αγωγής Νιόβη Κωνσταντινίδη.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Για παιδιά ηλικίας 4 - 6 ετών στις 17:00 - 18:00 και για παιδιά ηλικίας 7 - 9 ετών στις 18:30 - 19:30.
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
Ρεσιτάλ πιάνου της μαθήτριας Εύας Πανάγου με χριστουγεννιάτικες μελωδίες στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στις 20:00.
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου
Συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά στο σταθμό του ΗΣΑΠ σε συνδιοργάνωση με τη ΣΤΑ.ΣΥ στις 14:00.
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
Μουσικές μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου στον Πειραιά από τις 12:00 έως τις 16:00.
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας δωματίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 18:00 έως 18:45.
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου
Η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου θα σας βάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με εορταστικές μελωδίες στην οδό Σωτήρος στις 18:00.
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου
Γιορτινός Περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου στην Πηγάδα, στο Πάρκο Γεννηματά, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, στην οδό Παλαμηδίου, στην πλατεία Καρπάθου, στην πλατεία Σερφιώτου.
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου
Γιορτινός μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου στην Πηγάδα, στο Πάρκο Γεννηματά, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, στην οδό Παλαμηδίου, στην πλατεία Καρπάθου, στην πλατεία Σερφιώτου.
Εκδηλώσεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
Από Τρίτη 16 έως Τρίτη 23 Δεκεμβρίου
Όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές θα περάσουν τα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Πειραιά.
Οι δασκάλες με τα παιδιά προετοίμασαν παιδικές παραστάσεις με μουσικοκινητικά χορευτικά που θα μαγέψουν και θα συγκινήσουν όσους παρακολουθήσουν το εορταστικό πρόγραμμα των Βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου
Ο 2ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στον Κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ την παιδική παράσταση « …και επί γης Ειρήνη».
Ο 5ος Βρεφ/κος Σταθμός την «Πρωτοχρονιάτικη Μαγεία» «Ο Αϊ Βασίλης πάλι θα ρθει» στον Κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ.
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου
Ο 15ος και ο 16ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζουν στον Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος την παράσταση «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» και «Τα Καλικατζαράκια» αντίστοιχα.
Ο 18ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού για τα μικρά νήπια «Η Νύχτα της Γέννησης».
Ο 17ος Βρεφ/κος Σταθμός θα βρίσκεται στον Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος με την παιδική παράσταση « Χριστός γεννιέται, χαρά μεγάλη στο κόσμο όλο».
Ο 18ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στον Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος με τίτλο «Χριστούγεννα, Γιορτή Αγάπης».
Ο 9ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί στο χώρο του σταθμού εκδήλωση με θέμα «Το εργαστήρι του Αϊ Βασίλη».
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου
Ο 6ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού την παράσταση « Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστεράκι».
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
Ο 3ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού την παράσταση «Τρία δώρα για τον Αϊ Βασίλη».
Ο 19ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού με θέμα «Νύχτα Χριστουγέννων», «Υπάρχει Άραγε ο Άγιος Βασίλης».
Ο 20ος Βρεφ/κος Σταθμός, πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού «Χιονούλες και Νάνοι, βοηθοί του Αϊ Βασίλη», «Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, σπίτι του Αϊ Βασίλη».
Ο 21ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού «Τα Γενέθλια του Χριστού», «Νύχτα Παραμονής Πρωτοχρονιάς».
Ο 22ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού με τίτλο: «Μέρες Χαράς, Μέρες Αγάπης».
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου
Ο 1ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού, «Χριστούγεννα με τα Ζουζούνια», «Τα παιχνίδια ζωντανεύουν».
Ο 8ος Βρεφ/κος Σταθμός, πραγματοποιεί στο χώρο του σταθμού, Χριστουγεννιάτικη γιορτή χωρίς παρουσία γονέων.
Ο 14ος Βρεφ/κος Σταθμός, θα λειτουργήσει Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Εργαστήρι. στο χώρο του σταθμού.
Ο 23ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού παιδική παράσταση με τίτλο «Χριστούγεννα στον κόσμο της Μουσικής».
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου
Ο 11ος Βρεφ/κος Σταθμός, ο 12ος Βρεφ/κος Σταθμός, ο 24ος Βρεφ/κος Σταθμός, πραγματοποιούν στο χώρο του 24ου Βρεφ/κου Σταθμού την παιδική παράσταση «Οι Βοηθοί του Αι Βασίλη».
Ο 13ος Βρεφ/κος Σταθμός, παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού την παιδική παράσταση «Αι Βασίλης …νέα γενιά».
Εκδηλώσεις στα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης
Από Πέμπτη 18 έως Τρίτη 23 Δεκεμβρίου
Πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στα έντεκα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά. Τα μέλη θα ψάλλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους και θα απαγγείλουν ποιήματα και διηγήματα. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Α1: Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 10:30 π.μ.
Α2: Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 10:30 π.μ.
Β1: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 11:30 π.μ.
Β2: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 10:15 π.μ.
Γ1: Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 12:00 μ.μ.
Γ2 : Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 10 :30 π.μ.
Δ1: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 17 :00 μ.μ.
Δ2 : Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 17 :00 μ.μ.
Ε1 : Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 12:00 μ.μ.
Ε2 : Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 10:30 π.μ.
Ε3: Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 17:00 μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου