Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Φθηνότερο κατά… 3 ευρώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - “Βόμβα” Βουράκη για το Τραμ - Πρόεδρος στο “Κανάλι-1” ο Τ. Αβραμίδης - Τι δήλωσαν Ρεν και Κατάινεν για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ - Ψηφίζεται το Σάββατο η συμφωνία ΟΛΠ-COSCO - Απεργία και αποχή στα λιμάνια

ΑΠΟ ‘ΔΩ Ο ΜΕΛΑΣ, ΑΠΟ ‘ΚΕΙ Ο ΜΕΛΑΣ, 
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΛΑΣ;

Φθηνότερο κατά… 3 ευρώ
το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
ΕΣΕΕ:
Μειωμένο το κόστος, 
αλλά με ταυτόχρονη συρρίκνωση 
του εορταστικού τζίρου
Φθηνότερο κατά 2,02%, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κατά την περίοδο 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2014.
Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 144,76 ευρώ έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 151,56 το 2012 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.
Η μικρή αυτή πτώση των περίπου 3 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,02%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα κρεατικά (-2,88%, δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), αλλά και στο μειωμένο κόστος των ποτών και αναψυκτικών (-6,13%).
Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία των κρεατικών η μεγαλύτερη αποχώρηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού (-7,14%), η οποία κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρή μείωση του χοιρινού (-5,13%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 10% εμφανίζει η τιμή της γαλοπούλας.
Ανάλογηπτωτική τάση παρατηρείται και για τα προϊόντα Super Market, όπως τα αναψυκτικά (-6,38%) και τα κρασιά (μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του (14,4%), με εξαίρεση την οριακή άνοδο της τιμής της Μπύρας (2,52%).
Μία επιπλέον παράμετρος που συμβάλλει θετικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό στη συρρίκνωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε ετήσια βάση, εντοπίζεται στην πτώση των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες προσεγγίζει το 2% (-1,85%), σε σχέση με το 2013.
Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τουςκινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (1,56%), με την τιμή του λάχανου (34,4%) και της ντομάτας (16,4%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής της πατάτας(-16,9%) και των μήλων (-11,7%)
Παρ’ όλες τις θετικές προσδοκίες που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στην αγορά, εξαιτίας των σταθεροποιητικών διαφαινόμενων τάσεων του δείκτη κύκλου εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2013 (οριακή μείωση κατά 0,9%), μία σειρά αρνητικών παραμέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης. Πιο συγκεκριμένα:
•Η διαχέουσα ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας, εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
•Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν εντός του τελευταίου δεκαπενθήμερου του έτους (4η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών & προμηθευτών από τους ελεύθερους επαγγελματίεςγια το οικονομικό έτος 2014 και η εξόφληση της 2ης δόσης των οφειλετών του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών).
•Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, που μπορεί να χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές διατάξεις, συντελεί όμως ταυτόχρονα στην περιορισμένη ρευστότητα των καταναλωτών.
•Οι έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
•Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων του Δημοσίου αλλά και οι υπέρμετρες/αδικαιολόγητες απαιτήσεις των δανειστών μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
•Η ικανοποιητική αλλά όχι ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις, πορεία των εσόδων από τον Τουρισμό.
Τα παραπάνω συνιστούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της αγοράς και ανάσχεσης της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του έτους.
Ως εκ τούτου, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία υποχώρηση του καταγεγραμμένου τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής για το μήνα Δεκέμβριο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, της τάξεως του 5%-8%, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων να κυμαίνονται μεταξύ 6,3-6,4 δισ. ευρώ για την εφετινή εορταστική περίοδο. Μπορεί η συγκεκριμένη μεταβολή να συνιστά μία αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης από το 2009 και μετά, εξακολουθεί όμως να αποτελεί το περίπου 30% του καταγεγραμμένου τζίρου για το έτος 2008.
O πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ακόμα κι αν η διαφαινόμενη πτώση των τιμών στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα μπορούσε να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην αγορά, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον απ’ ότι φαίνεται και εκτιμάται δε θα αφήσει την αγορά να ανακάμψει εν όψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Προσπαθώντας να ανασυντάξουμε όλοι τις δυνάμεις μας από μία πτώση τζίρου που φτάνει περίπου τα 15 δις από την αρχή της κρίσης, ευελπιστούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δώσουν έναν ακόμη αγώνα, προσπαθώντας να μην επηρεαστούν από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, μία ζωντανή Χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι προς όφελος όλων μας…».

Αύριο > Εκδήλωση για τους άστεγους του Πειραιά
Χριστουγεννιάτικο πάρτυ αγάπης και αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την αύριο Παρασκευή 19/12 στον Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων “Ανακούφιση” του δήμου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19),με στόχο να συγκεντρωθούν τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για τους άπορους συμπολίτες μας.
Η φιλανθρωπική εκδήλωση διοργανώνεται από την ομάδα κοινωνικής δράσης For A Reason μαζί με την εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων Action Εστί, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά.
Από τις 11.00 έως και τις 18.00 θα προσφερθούν γαστρονομικές δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, food bloggers και φίλων της "Ανακούφισης".
Κατά την είσοδο θα γίνεται προαιρετική προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης όπως: Χαρτιά υγείας, ξυραφάκια, αφρόλουτρα, σαμπουάν, γάλατα, μπισκότα, κρουασάν, μαρμελάδες, ρούχα, παιδικά παπούτσια και κάλτσες.

“Βόμβα” από Βουράκη για το Τραμ
Πηγή: portnet.gr
Χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις γίνονται τα έργα του Τραμ στον Πειραιά; Τη ερώτηση αυτή απηύθυνε στη δημοτική αρχή ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά την Τρίτη το βράδυ.
Μάλιστα ο Ι. Βουράκης, υπενθύμισε πρόσφατη αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει μελέτη για την στατική αντοχή της γέφυρας στην Λαμπράκη, απ’ όπου θα διέρχεται το Τραμ, προσθέτοντας ότι εφ’ όσον ισχύουν οι πληροφορίες του ότι δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, πλέον η δημοτική αρχή έχει πολύ ισχυρά «χαρτιά» στα χέρια της για να πιέσει την κατασκευάστρια εταιρεία να προχωρήσει σε ουσιαστικά ανταποδοτικά για την πόλη έργα, αν δεν φτάσει σε απειλή διακοπής της εγκατάστασης του Τραμ.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ούτε ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, ούτε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Α. Αργουδέλης μπορούσαν να δώσουν επί τόπου απάντηση στο ερώτημα περί «απαλλοτριώσεων» του Ι. Βουράκη και δεσμεύτηκαν να «ψάξουν» την υπόθεση και εντός τριών ημερών αν δώσουν τεκμηριωμένη απάντηση.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η υπόθεση του Τραμ θα έχει πολύ ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον…

Πρόεδρος στο “Κανάλι-1” 
ανέλαβε ο Τάκης Αβραμίδης
Τη θέση του προέδρου της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά (ΔΗΡΑΠ) «Κανάλι Ένα», αναλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος, Τάκης Αβραμίδης. Αντιπρόεδρος θα είναι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΠ, Στέλιος Μπρατσόλης.
Το νέο δ.σ. της ΔΗΡΑΠ είναι εννεαμελές και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των παρατάξεων Μιχαλολιάκου και Δρίτσα, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Τάσος Κάρλες εκ μέρους της παράταξης Μιχαλολιάκου πρότεινε ως εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΡΑΠ τον μέχρι σήμερα πρόεδρο, Κυριάκο Μανωλάκο, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή, αφού δεν έχει εκλεγεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τι δήλωσαν χθες Ρεν και Κατάινεν 
για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Λίγες μόνο ώρες πριν από την πρώτη, από τις τρεις ψηφοφορίες, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και ενώ το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένο στην χώρα μας, σε νέες του δηλώσεις ο Όλι Ρεν τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με «την εκστρατεία φόβου εναντίον πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», ο πρώην Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας «είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Ελλάδα είχε κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν, οι οποίες τώρα πάλι αυξάνονται, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν έχει καμία διάθεση παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική και στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας, σημειώνοντας, όμως, ότι καταλαβαίνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν, λίγο πριν την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε στην EurActiv.gr ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Αθήνα, ο κ Κατάινεν είπε:
«Φυσικά. Είμαστε μια Επιτροπή 28 κρατών μελών και πρέπει να σεβόμαστε το δημοκρατικό σύστημα. Επομένως, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε σέβεται τα βασικά δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Εορταστικές εκδηλώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών
Στις εορταστικές εκδηλώσεις των Βρεφονηπιακών Σταθμών (15ου, 16ου, 17ου και 18ου) του δήμου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο ''Κ. Κωσταράκος'' στα Καμίνια, παρευρέθηκε χθες ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Το πρόγραμμα των Βρεφονηπιακών Σταθμών περιελάμβανε θεατρικές παραστάσεις, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα.
Ο Δήμαρχος κ. Μώραλης προσέφερε σε όλα τα παιδιά δωροεπιταγές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους από γνωστό κατάστημα παιχνιδιών. Οι δωροεπιταγές είναι χορηγία του ΟΛΠ και θα μοιραστούν σε όλους τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Και δήλωσε: ''Βρισκόμαστε στα Καμίνια στο ''Κ. Κωσταράκος'', έχω όμορφες αναμνήσεις από το χώρο αυτό. Εδώ ξεκίνησα την προεκλογική μου εκστρατεία, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά μου πριν μερικούς μήνες.
Τα παιδιά δίνουν χαρά, χαμόγελα, ζωντάνια. Δίνουν απλόχερα ελπίδα, αυτή χρειαζόμαστε και εμείς στο Δήμο. Θέλει πολύ δουλειά στον Πειραιά και γενικότερα στη χώρα. Δεσμευθήκαμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και εγώ και οι συνεργάτες μου να βελτιώσουμε τις συνθήκες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα σχολεία και στην πόλη γενικότερα. Το κλίμα είναι εορταστικό και θέλω να συγχαρώ τα παιδιά και τους δασκάλους για τις ωραίες φορεσιές, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τις όμορφες θεατρικές παραστάσεις. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους''.


Σύμβαση αναβάθμισης Βρεφονηπιακού Δραπετσώνας
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είναι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας μπορούν να απολαμβάνουν την κοινωνική αυτή παροχή, ώστε απερίσπαστα να αφοσιωθούν στο έργο τους, υπηρετώντας και το ύψιστο καθήκον της ανατροφής των παιδιών τους. Η σύμβαση αποσκοπεί:
* Στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης των βρεφών και νηπίων των εργαζομένων στη Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
* Στην παροχή σωστής διαπαιδαγώγησης, φροντίδας και ψυχαγωγίας νηπίων, βρεφών εργαζομένων στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.
* Στην προπαρασκευή των παιδιών για τη φυσιολογική τους μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον.
Ο χώρος παρέχεται από το δήμο Δραπετσώνας, ενώ τη στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό του Βρεφονηπιακού Σταθμού, την παροχή υπηρεσιών υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και την προετοιμασία γευμάτων, αναλαμβάνει το υπουργείο Ναυτιλίας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι διετής .
«Είχα την ευκαιρία πριν από ένα μήνα να επισκεφθώ τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στη Δραπετσώνα, που πραγματικά ανακουφίζει τους γονείς των παιδιών και να δω την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εκεί. Όπως είχα δεσμευτεί, υπογράφεται σήμερα η προγραμματική σύμβαση που διασφαλίζει τη λειτουργία του Σταθμού.
 Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε όσα περισσότερα στελέχη μπορούμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Για πρώτη φορά, άλλωστε, έχουμε εντάξει το Λιμενικό Σώμα σε τόσα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε τα χρήματα σήμερα που πήγαιναν σε άλλους σκοπούς, να μπορούν να εξοικονομηθούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες παροχές για το προσωπικό. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί».

Εγκαίνια ΜΑΦ του ιδρύματος “Άγιος Διονύσιος” 
στην Αίγινα
Την Αίγινα επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσωπώντας την περιφέρεια Αττικής, για τις εκδηλώσεις του πολιούχου του νησιού Άγιου Διονυσίου.
Παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο του Αγίου Διονυσίου, όπου μετέφερε τον χαιρετισμό της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Ανακοίνωσε ότι, μετά την εξόφληση του νοσοκομείου από τον ΕΟΠΥΥ, όπως τον διαβεβαίωσαν μετά την παρέμβαση του ο διοικητής 2ης ΥΠΕ κ. Παπαρούπας και ο Πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Λαβούτας, είναι δυνατόν ξανά να εξυπηρετούνται ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από το νοσοκομείο.
Ο κ. Χατζηπέρος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, για την συμβολή τους στην εκπαίδευση εθελοντών διασωστών καιεπαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί το νοσοκομείο για την εκπαίδευση εθελοντών διασωστών για όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Τέλος, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές από τη θεομηνία μαζί με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο του νησιού και δεσμεύτηκε να στείλει συνεργείο από την δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Νήσων για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές και διάνοιξη των ρεμάτων.


Το Σάββατο θα ψηφιστεί στη Βουλή 
η συμφωνία ΟΛΠ-COSCO
Για έγκριση στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την νέα μορφή συνεργασίας ΟΛΠ και COSCO. Η ρύθμιση που θα ψηφιστεί το ερχόμενο Σάββατο, περιγράφει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης εγκαταστάσεων του λιμένα Πειραιώς προς την κινεζική εταιρεία.
Όπως προβλέπει η υπουργική τροπολογία, μεταξύ άλλων, ο ΟΛΠ θα είναι εκείνος που θα καθορίζει τις χρεώσεις για τα πλοία που θα προσεγγίσουν τον νέο προβλήτα πετρελαιοειδών και τα λιμενικά τέλη.
Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση:
«- Καθορίζεται εκ νέου η συνολική παραχωρούμενη έκταση εγκατάστασης του Νέου Σταθμού Εμπορευμάτων.
- Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία τόσο της Δυτικής Πλευράς του Προβλήτα ΙΙ, όσο και του Νότιου Προβλήτα Πετρελαιοειδών. Ειδικότερα μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
Α) Η ΟΛΠ ΑΕ θα αναθέσει και η ΑΕΑΣ θα αναλάβει το έργο της κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών υπό τους όρους ειδικής σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ της ΑΕΑΣ και της ΟΛΠ ΑΕ στην οποία θα περιγραφεί αναλυτικά το σχετικό έργο με βάση τεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί με μέριμνα του ΑΕΑΣ σύμφωνα με τα οριζόμενα
Β) η ΑΕΑΣ θα βαρύνεται με την καταβολή της δαπάνης της τεχνικής μελέτης, καθώς και της δαπάνης της κατασκευής του Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων και των Η/Μ εγκαταστάσεων αυτού.
- Ορίζεται ότι τα λιμενικά τέλη και οι χρεώσεις που επιβάλλονται στα πλοία που θα προσεγγίσουν το νέο προβλήτα πετρελαιοειδών θα καθορίζονται από την ΟΛΠ ΑΕ».

Η ταυτότητα της Β’ Τροποποίησης 
του Φιλικού Διακανονισμού
Με τη Σύμβαση Παραχώρησης (Β΄ Τροποποίηση, μέσω Φιλικού Διακανονισμού) μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε., η οποία αποτελεί μία νέα επιχειρηματική – επενδυτική Συμφωνία ενισχύεται η καθαρά παρούσα αξία και η κερδοφορία του Οργανισμού, του οποίου τα νέα δεδομένα, με βάση ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, είναι τα ακόλουθα:
1.Ύψος Επένδυσης (2015 – 2021)      230.000.000 €
2.Ετήσια έσοδα ΟΛΠ Α.Ε. κατά το έτος 2021
(μεταβλητό αντάλλαγμα Σύμβασης) 100.814.280 €
3.Ετήσια έσοδα ΟΛΠ Α.Ε. για το έτος 2021
(σταθερό αντάλλαγμα Ι και ΙΙ Σύμβασης)      8.500.000 €
Σύνολο ετήσιων εσόδων ΟΛΠ Α.Ε. (το 2021) (3 + 4)            109.314.280 €
4.Ποσοστό ετήσιου μεταβλητού ανταλλάγματος το 2021
(επί των συνολικών εσόδων της ΣΕΠ Α.Ε.)   24,5% σταθερό
5.Καθαρά Παρούσα Αξία Σύμβασης το 2021
(αισιόδοξο σενάριο)  1.013.000.000 €
6.Καθαρά Παρούσα Αξία Σύμβασης το 2021
(απαισιόδοξο σενάριο)          678.000.000 €
7.Αναμενόμενη ετήσια δυναμικότητα Σύμβασης το 2021
σε Προβλήτα ΙΙ & Προβλήτα ΙΙΙ (TEU=εμπορευματοκιβώτια 20π)   6.200.000 TEU
(από 3.700.000)
8.Εγγυημένη δυναμικότητα το 2021             4.750.000 TEU
9.Ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα Σύμβασης     3.087.000 TEU
10.Ποινή παραβίασης ελάχιστης εγγυημένης δυναμικότητας        18 € ανά TEU
σε τιμές βάσης 2009
11.Εγγυητικές Επιστολές       103.400.000 €
12.Έκταση Νέων Προβλητών 135.590 τ.μ.
Επιπλέον των πιο πάνω συμφωνήθηκαν και τα ακόλουθα:
Α.: Κατασκευάζεται στον Προβλήτα ΙΙΙ ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. με χρηματοδότηση της ΣΕΠ Α.Ε. σε έκταση 12.000 τ.μ. Η αποπληρωμή θα γίνει από τον ΟΛΠ Α.Ε. σε 22 χρόνια με 2ετη περίοδο χάριτος. Ο Προβλήτας θα τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του ΟΛΠ Α.Ε. Παραγράφονται τα οφειλόμενα από τον ΟΛΠ Α.Ε. ποσά μετακίνησης δικτύων (14.600.000 €).
Β.: Κατά την κατασκευή θα εγκιβωτισθούν 260.000 κ.μ. βυθολάσπης από εκβαθύνσεις και μικρά έργα του κεντρικού λιμένα του ΟΛΠ. Το κόστος περιβαλλοντικής προετοιμασίας θα καλυφθεί από τη ΣΕΠ Α.Ε. Πρόκειται για βασικό αναπτυξιακό υποστηρικτικό σημείο των νέων έργων του ΟΛΠ Α.Ε.
Γ.: Ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο όλες οι (ερμηνευτικά) παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως τις πρότεινε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. και τις αποδέχτηκε η ΣΕΠ Α.Ε.
Δ.: Η ρήτρα του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος για μετά το 2021 υποκαταστάθηκε από τη ρήτρα της ελάχιστης εγγυημένης δυναμικότητας με σταθερό το ποσοστό υπολογισμού ανταλλάγματος (24,5%). Το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα ήδη μετά το 2013 υπολείπεται του πραγματικού. Το 2021 το ελάχιστο εγγυημένο προβλεπόταν στα 50,84 εκ. ευρώ, ενώ το πραγματικό μετά τη νέα Συμφωνία θα ανέρχεται στα 100,81 εκ. ευρώ.
Ε.: Με τα πιο πάνω έργα και τα νέα έργα του ΟΛΠ Α.Ε., το λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε.) θα μπορεί να δέχεται πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων νέας γενιάς (άνω των 15.000 TEU ανά πλοίο) και μαζί με τον Προβλήτα Ι του ΟΛΠ Α.Ε. θα μπορεί να εξυπηρετεί άνω των 7.200.000 TEU.
ΣΤ.: Από την έναρξη της Α΄ Σύμβασης Παραχώρησης (2009) μέχρι σήμερα η ΣΕΠ Α.Ε. έχει καταβάλει στον ΟΛΠ Α.Ε. 184.891.050 € (50 εκ. ως προκαταβολή και 134,89 εκ. ως ετήσια ανταλλάγματα).
Ζ.: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. και η εφαρμογή των όρων διαφάνειας που ετέθησαν, διήρκεσαν δύο χρόνια. Η Συμφωνία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη διαδικασία πώλησης του 67% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο θέμα τα θεσμικά όργανα του ΟΛΠ Α.Ε. είχαν υποβάλλει διαφορετικές προτάσεις.

Απεργία και αποχή στα λιμάνια 
- συλλαλητήριο στην Αθήνα
Με χθεσινή απόφασή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) διαμαρτύρεται για την τροπολογία επικύρωσης του «Φιλικού Διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), και αποφασίζει να προχωρήσει σε απεργία αύριο Παρασκευή 19/12 και αποχή από την εργασία το Σάββατο 20/12.

Στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ αναφέρεται:
«Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις της COSCO, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία επικύρωσης του «Φιλικού Διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), με τον οποίο παραχωρείται η δυτική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ και ταυτόχρονα αναστέλλεται – ουσιαστικά καταργείται – το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα.
Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση υπακούει στα κελεύσματα – απαιτήσεις της COSCO και εν μέσω συνεδριάσεων της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανές βουλευτικές εκλογές προσπαθεί άρον – άρον να «κλείσει» τις υποχρεώσεις της προς την COSCO.
Δεν διστάζουν να αγνοούν προκλητικά ακόμα και τον ελάχιστο όρο που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να ανασταλεί επ’ αόριστον το εγγυημένο αντάλλαγμα.
Μεταφέρουν το επιχειρησιακό ρίσκο στον ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο και χαρίζουν το Λιμάνι στην COSCO. Ταυτόχρονα προωθούν την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μετατρέποντας την COSCO ενοικιαστή και ιδιοκτήτη.
Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια βρίσκονται σταθερά απέναντι σ’ αυτή την πολιτική
των ιδιωτικοποιήσεων κάθε μορφής.
Αντιστεκόμαστε χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα. Προσφύγαμε στο ΣτΕ για την
πώληση του 67% και τώρα καταθέσαμε αγωγή ακύρωσης της απόφασης του ΔΣ/ΟΛΠ για την παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙΙ και την αναστολή του εγγυημένου τιμήματος, κατά παράβαση των όρων του Ελεγκτικού Συμβουλίου.
Το δ.σ./ΟΜΥΛΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα Τετάρτη 17.12.2014 (σ.σ. χθες)
αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαζομένων στον ΟΛΠ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.12.2014 και ΑΠΟΧΗ από εργασία το ΣΑΒΒΑΤΟ 20.12.2014.
Την Παρασκευή 19.12.2014 και ώρα 11:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Βουλή, όπου αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου