Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Το Reichstag αποφασίζει για πακέτο στήριξης - Οι πιο δυστυχισμένοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες - Στα 13,5 δισ.οι "χρόνιες" οφειλές προς τα Ταμεία - Ανάπτυξη 2,5% βλέπει η ΤτΕ - "Κόντρα" Δρίτσα-Καρύδη για τον αγωγό της Αίγινας - Ανησυχία Σουλτς για συλλήψεις συντακτών στην Τουρκία - Καταρρέει το ρούβλι και αγωνιά η Μόσχα

ΛΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΙ Ο ΚΑΛΠΟΓΙΑΝΝΗΣ;

Το Reichstag αποφασίζει

για πακέτο στήριξης στην Ελλάδα
Suddeutsche Zeitung: 
«Η πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου
προτίθεται να ενισχύσει την σταδιακή 
επιστροφή της στις χρηματαγορές»
Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η γερμανική Βουλή θα ψηφίσει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει παράταση του ελληνικού προγράμματος και δωδεκάμηνη προληπτική πιστωτική γραμμή.
«Την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στην τελευταία ή προτελευταία συνεδρίαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και μετά ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει σε άρθρο της με τίτλο «Δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα» η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».
«Αρχικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήλπιζε ότι το 2015 η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές και δεν θα εξαρτιόταν πια από τη οικονομική στήριξη, αλλά και τους ελέγχους της τρόικας.
Όμως λόγω του χρηματοδοτικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό θα απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση πιστώσεις από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια.
Για πολλές χώρες της ευρωζώνης όμως το ρίσκο αυτής της επιλογής παραήταν μεγάλο. Προτίμησαν συνεπώς την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οποία η Αθήνα αποκτά περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των πιστώσεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατ’ αρχάς την παράταση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια θα αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εκπροσώπηση της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη (ESM) για να διαπραγματευθεί με την Αθήνα την προληπτική γραμμή στήριξης. Σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η γερμανική Βουλή θα κληθεί να την επικυρώσει.
Σε αντίθεση με προηγούμενες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο η ψηφοφορία στα τέλη της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα, παρά τις αντίθετες φωνές που αναμένονται εκ μέρους των Συντηρητικών.
Η πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου προτίθεται μετά από σχεδόν πενταετή στήριξη να ενισχύσει την Ελλάδα και στην σταδιακή επιστροφή της στις χρηματαγορές.
Στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε να παραμείνει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήθελε να "ξεφορτωθεί" το ταχύτερο. Όμως ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε την δυσθυμία του γερμανικού κοινοβουλίου».
Πηγές: Deutsche Welle - capital.gr

Οι πιο δυστυχισμένοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες
Δυσαρεστημένοι με τη ζωή και την εργασία τους εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τη ζωή, την οικονομική τους κατάσταση, την εργασία αλλά και το περιβάλλον διαβίωσης.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται (6 στους 10) όταν πρόκειται για πολίτες που το εισόδημά τους είναι ίσο ή μικρότερο από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύουν «Τα Νέα»:
Καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική κατάσταση δηλώνει το 31,7% του συνόλου (56,4% του φτωχού πληθυσμού).
Δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό καθεστώς το 45% του συνόλου (50,6% των ανέργων).
Σχεδόν 1 στους 2 πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.
Το 7,8% των ανθρώπων στο όριο της φτώχειας δήλωσαν ότι κατά τον τελευταίο μήνα αισθάνονται απογοητευμένοι, μελαγχολικοί ή ένιωθαν κατάθλιψη.
Περισσότεροι από 7 στους 10 θεωρούν ότι η ποιότητα ζωής στη χώρα δεν είναι καλή.
Το 82% του συνολικού πληθυσμού αισθάνεται μεγάλη πίεση.
Σύμφωνα με το 63% των Ελλήνων, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η ανεργία.
Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ οι Έλληνες βαθμολογούν με «0» την ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή τους και εμφανίζονται ως οι πιο δυστυχισμένοι από τους κατοίκους των 36 χωρών-μελών του Οργανισμού.

Στα 13,5 δισ. έφτασαν 
οι "χρόνιες" οφειλές προς τα Ταμεία
Κατά 2,1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για τον μήνα Νοέμβριο. Συγκεκριμένα οι οφειλές στο σύνολο των ταμείων ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στα 13,5 δισ. ευρώ, έναντι 11,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.
Στελέχη των ασφαλιστικών Ταμείων εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην μεταφορά οφειλών από τον ΟΑΕΕ προς το ΚΕΑΟ, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα το ΙΚΑ παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα αφού κατά τον ίδιο μήνα το ποσό της οφειλής που μεταφέρθηκε στο ΚΕΑΟ ήταν 222.870.166 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ τον Νοέμβριο, ανήλθαν στα 34.380.578 ευρώ και ήταν αυξημένες έναντι των 28.650.854 ευρώ που εισπράχθηκαν τον μήνα Οκτώβριο.

Ανάπτυξη 2,5% το 2015 βλέπει η ΤτΕ
Ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% ή και ελαφρώς υψηλότερα, αν ληφθεί υπ’ όψιν η πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αναμένει για το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος. Τονίζει πάντως πως η εξάλειψη της αβεβαιότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι προαπαιτούμενα για έξοδο από την κρίση.
Στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2014, η οποία υποβλήθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2014. 
Επιπλέον, αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με την επίτευξη πλεονάσματος περίπου 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Εκτιμάται επίσης ότι είναι δυνατή η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για τρίτο συναπτό έτος, «γεγονός που καταδεικνύει ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι διατηρήσιμη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤτΕ.
Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, διαμορφώνονται θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, το 2015 αναμένονται ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης και περαιτέρω αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας που, όπως εκτιμάται, θα προσδώσουν μονιμότερα χαρακτηριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Στη θετική προοπτική των επενδύσεων για το 2015 συνηγορούν, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αξιοποίηση της ρευστότητας του ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ικανοποιητική εξέλιξη των έργων υποδομής και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Η αναμενόμενη αποκατάσταση ομαλότερων συνθηκών χρηματοδότησης, μέσω της δυνατότητας των τραπεζών να αντλήσουν ρευστά διαθέσιμα με χαμηλά επιτόκια από το Ευρωσύστημα και να χρηματοδοτήσουν εξαγωγικές επιχειρήσεις με συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Επιπροσθέτως, ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2015 είναι η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και η παράλληλη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης της κατανάλωσης, καθώς και η προβλεπόμενη σταθεροποίηση των αποδοχών των εργαζομένων.
Η ΤτΕ προειδοποιεί, πάντως, ότι οι θετικές αυτές προοπτικές υπόκεινται σε εγχώριους και διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη.
«Γι’ αυτό η οικονομική πολιτική θα πρέπει παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση και ενδυνάμωση της τρέχουσας δυναμικής με σκοπό την οριστική έξοδο από την κρίση», επισημαίνεται στην έκθεση.
Συνεπώς απαιτείται να συνεχιστεί η προσπάθεια με κύρια έμφαση στις ακόλουθες προτεραιότητες:
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, να αυξηθεί η ευελιξία των τιμών και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.
Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να βελτιωθεί η πιθανότητα επαναπρόσληψης ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.
Συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η κύρια έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις.
Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, τονίζει η ΤτΕ.
«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει πολλά σημάδια βελτίωσης. Αν διατηρηθεί αυτή η δυναμική, είναι πλέον πολύ πιθανή η επάνοδος της οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην Έκθεση.
Για να επαληθευθεί όμως η πρόβλεψη αυτή, σημειώνει η ΤτΕ, «πρέπει η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα και με αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να μειωθεί η αβεβαιότητα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης από την Ε.Ε. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών φορέων ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια».
Τονίζει δε πως η άμεση εξάλειψη της αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας και η δέσμευση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Κόντρα" Δρίτσα - Καρύδη για τον αγωγό της Αίγινας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και τ. βουλευτή Δ. Καρύδη, σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. Όπως είναι γνωστό ο «καυγάς» ξεκίνησε με την άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τροπολογία με την οποία δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί το έργο της κατασκευής του αγωγού, κάτι το οποίο πάντως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Οι δυο πολιτικοί της Α’ Πειραιά αντιδικούν καθώς ο Θ. Δρίτσας με νεότερη δήλωση του υποστηρίζει ουσιαστικά ότι το έργο έχει καθυστερήσει με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρώην Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, ενώ ο Δ. Καρύδης κατηγορεί για διγλωσσία τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι άλλα έλεγε την περασμένη εβδομάδα σε πολίτες της Αίγινας και άλλα ψήφισε στην Βουλή!
Συγκεκριμένα ο Θ. Δρίτσας στην τελευταία του δήλωση λέει:
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί ! Η κοινή δήλωση που έκανα χθες (14/12/2014) με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο και Απόστολο Αλεξόπουλο αποτυπώνει την πλήρη αλήθεια. Όποιος αμφιβάλλει μπορεί να ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής της συνεδρίασης της 11/12/2014 (βλ. σελ 105, 297-299, 309-311).
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποιεί το ψέμα γιατί ούτε φοβάται, ούτε χειραγωγεί το λαό. Αντίθετα, τον θέλει ενεργό και συμμέτοχο και γι’ αυτό καλά πληροφορημένο.
Και ένα τελευταίο : αν θέλει ο Δημήτρης Καρύδης ας απαντήσει πότε θα έπρεπε να είχε αρχίσει φυσιολογικά το έργο του αγωγού, σε ποια φάση ολοκλήρωσης θα έπρεπε να ήταν σήμερα και γιατί χρειάστηκε αυτή η τροπολογία νέας παράτασης για την υποβολή προσφορών της σχετικής δημοπρασίας.
Και αν δυσκολεύεται ας ανατρέξει στη δήλωσή μου στις 8/8/2013 σχετικά με τις θριαμβολογίες του πρώην Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού. Αν δεν την βρει, ας μου ζητήσει να του τη στείλω. Για να δούμε ποιος λέει αλήθειες και ποιος λέει ψέματα».
Και ο Δ. Καρύδης απαντά:
«Είναι φανερό ότι η αποκάλυψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία για τον υποθαλάσσιο αγωγό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας και μεγάλο εκνευρισμό στον κ. Δρίτσα μια και την περασμένη Κυριακή στη Αίγινα άλλα έλεγε στους πολίτες.
Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Γιάννης Σγουρός και ο Δημήτρης Κατσικάρης έδωσαν πραγματικά ένα τιτάνιο αγώνα όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσει το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού στα πρόθυρα της δημοπράτησης από την περιφέρεια Αττικής με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και για αυτό ακριβώς το λόγο ο λαός της Αίγινας αναγνώρισε τις προσπάθειες τους και τους τίμησε με την εμπιστοσύνη του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του υπονόμευαν την πορεία του έργου με κάθε τρόπο, και αυτό αποδεικνύεται από το ότι ήταν οι μόνοι που δεν κατάλαβαν ότι η τροπολογία κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή όταν το ήξερε όλη η Αίγινα αλλά και όταν στο τέλος εδέησαν να το καταλάβουν την καταψήφισαν!
Ας μην πετάει λοιπόν τη μπάλα στη εξέδρα ο κ. Δρίτσας.
Τα πράγματα είναι απλά. Ας δεσμευτεί έστω και τώρα ότι θα κάνει ότι μπορεί για να υπογράψει επιτέλους η κα Δούρου την προγραμματική σύμβαση, ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Αίγινας. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις»...
Πηγή: portnet.gr


Ανησυχία Σουλτς για τις συλλήψεις 
δημοσιογράφων στην Τουρκία
Σήμερα θα συζητηθεί εκτάκτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, λόγω της πρόσφατης καταστολής των μέσων ενημέρωσης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Τον Ιανουάριο θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα.
Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο οποίος είχε εκφράσει την έκπληξη και την βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.
Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και δήλωσε ότι η ΕΕ παίρνει πολύ σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πέρα από την όποια πρόοδο θα πρέπει να τονίζονται και τα προβλήματα.
Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σοκαρισμένος από τις προχθεσινές τουρκικές επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση, κάτι που όπως δήλωσε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Ο ίδιος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι είχε ήδη ζητήσει από την τουρκική πρεσβεία, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν και επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά.

Καταρρέει το ρούβλι και αγωνιά η Μόσχα
Μάταιη η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να "αναχαιτίσει" τη διολίσθηση του ρουβλιού με την αιφνίδια απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια, αφού το ρωσικό νόμισμα συνεχίζει σήμερα ακάθεκτο την πτώση του, σπάζοντας το "φράγμα" των 70 δολαρίων, με νέα "βουτιά" 8,9%.
Επιχειρώντας να αμβλύνει τις πιέσεις στο ρούβλι, η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε προχθές αργά το βράδυ σε απρόσμενη αλλά και εντυπωσιακή αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 17%. Η κίνηση επέφερε μόνο προσωρινή ανακούφιση στο νόμισμα, καθώς οι απώλειες επέστρεψαν μαζί με την πτώση του αργού τύπου brent κάτω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά από το 2009.
Αρνητική υποδοχή στην κίνηση της Τράπεζας της Ρωσίας επιφύλασσε και το Χρηματιστήριο της Ρωσίας, με τον δείκτη MICEX να σημειώνει απώλειες έως και 7%. Ωστόσο, η τάση αντιστράφηκε και αυτή την ώρα ο δείκτης κινείται με οριακά κέρδη.
Αυτή την ώρα το ρούβλι "αλλάζει χέρια" στα 73,7244 ρούβλια ανά δολάρια, σημειώνοντας πτώση 11,86%.

Το ΕΒΕΠ συμμετέχει ενεργά 
στην "Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας 2015"
 Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, επικροτεί και στηρίζει τη πρωτοποριακή καμπάνια «Destination Piraeus- Προορισμός Πειραιάς», που παρουσιάστηκε προχθές στο Δημοτικό Θέατρο, η οποία κατά τη γνώμη του προέδρου του Βασ. Κορκίδη, αποτελεί σημαντική αφετηρία για την προβολή του Πειραιά, ως ταξιδιωτικού προορισμού.
Στο πλαίσιο προβολής της πόλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, εν όψει και του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» απέστειλε στον δήμαρχο Πειραιά και στον υπεύθυνο οργάνωσης, Πέτρο Κόκκαλη, τις προτάσεις συμμετοχής του Επιμελητηρίου, αφού το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πειραιά. Και προτείνει να διοργανώσει το ΕΒΕΠ τις δράσεις:
• "Οpen Day" με διεύρυνση λειτουργίας της Επιχειρηματικής Λέσχης του ΕΒΕΠ, από τις 9 το πρωί έως και τις 9.00 το βράδυ, το Σάββατο 30/05/2015 και από τις 9 το πρωί έως τις 14.00, την Κυριακή 31/05/2015, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις σύγχρονες υποδομές του χώρου, όσοι εμπλεκόμενοι φορείς το επιθυμούν.
• Διοργάνωση workshop, με προτεινόμενο θέμα «Ναυτιλία, Συνδυασμένες Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο, που θα λάβει χώρα, στις 28 & 29/05/2015, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» (European Maritime Day Conference), στις εγκαταστάσεις του Σ.Ε.Φ.
• Διοργάνωση δυο Ημερίδων, με προτεινόμενα θέματα: «Οι προοπτικές του κλάδου ναυτιλιακού εξοπλισμού από Έλληνες κατασκευαστές» και «Καλές πρακτικές στον τομέα της εκπαίδευσης εργαζομένων και ανέργων στους τομείς της ναυτιλίας και ναυπηγικής βιομηχανίας», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 & 31 Μαΐου 2015, στο ΕΒΕΠ
• Λειτουργία περιπτέρου ΕΒΕΠ- ΕΣΠ- ΣΒΑΠ, με σκοπό την προβολή των επιχειρήσεων της πόλης μας, στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ, με τη δημιουργία σχετικού ενημερωτικού εντύπου ή την έκθεση τοπικών προϊόντων, όπως συνέβη και στα «Ποσειδώνια 2014».
• Προσκλήσεις στους προέδρους και στα μέλη Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και φορέων όπως, ASCAME, EUROCOMMERCE, UΕAPME, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στον διεθνή προσανατολισμό της.
• Διαγωνισμός για τη βράβευση της καλύτερης «Γαλάζιας Επιχειρηματικής Ιδέας», με επιτροπή τα μέλη της ΔΕ του ΕΒΕΠ και συμμετέχοντες τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, του ΑΤΕΙ Πειραιά και του IST College, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν την ιδέα και το στόχο της γιορτής που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30/05/2015, στο ΕΒΕΠ
• Έκθεση- αφιέρωμα στη σημαντική συμβολή και ρόλο του ΕΒΕΠ στην ναυπηγική βιομηχανία. Θα είναι ανοικτή στο κοινό για το τετραήμερο των εκδηλώσεων.
• Διαγωνισμός για την βράβευση της καλύτερης φωτογραφίας, με προτεινόμενο θέμα : «Το λιμάνι του Πειραιά, αιχμή του δόρατος για τη γαλάζια ανάπτυξη και την εθνική μας οικονομία», με επιτροπή τα μέλη της Δ.Ε. του ΕΒΕΠ και του εκπροσώπους του Δήμου.
• Δραστηριότητες για παιδιά (kids maritime activities), με θέμα τη θάλασσα (κουκλοθέατρο, θεατρικά δρώμενα) τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο ΕΒΕΠ ή προβολή σχετικής παράστασης στο πλανητάριο.
• Ξενάγηση σε ιστορικές, εμπορικές, βιομηχανικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις του Πειραιά.
• Ενημερωτικά σεμινάρια, με προτεινόμενα θέματα «Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», «Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», τα οποία θα διεξαχθούν, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 28 & 29 Μαΐου 2015, στο χώρο του Επιμελητηρίου.
• Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς προτίθεται να στηρίξει, τόσο τις δράσεις («Γαλάζια Νύχτα», διαγωνισμός καλύτερης θεματικής βιτρίνας, δωρεάν παραχώρηση του τουριστικού τρένου) του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, όσο και των άλλων φορέων, εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να συμβάλει ενεργά και αποτελεσματικά στην επιτυχή υλοποίησή τους.
Τέλος, Β. Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΠ εκφράζω τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και το Δήμο για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που έχει ως στόχο να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας. Οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, οφείλουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ευελπιστούμε ότι με τέτοιου είδους συνεργασίες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, το 2015, θα μετατρέψουμε τον Πειραιά μας, σε μηχανή αειφόρου ανάπτυξης…».

Πανεπιστημιακό πρόγραμμα 
στον τομέα 
των θαλάσσιων μεταφορών
- Με την υποστήριξη της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΤΕΝ-Τ (Trans-European Transport Network) θα συγχρηματοδοτήσει με σχεδόν 1.500.000 ευρώ τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού προγράμματος σε διάφορα επίπεδα των συνδυασμένων (πολυτροπικών) θαλάσσιων μεταφορών. Το πρόγραμμα θα κατευθύνει αποφοίτους πανεπιστημίου και επαγγελματίες που αναζητούν εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και των logistics.
Πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εταιρείες και οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός Master, μεταπτυχιακού διπλώματος, πιστοποιητικού και ενός προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης ( CPD ) που θα αναπτύξει περαιτέρω την έννοια του ευρωπαϊκού θαλάσσιου χώρου.
Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε αποφοίτους πανεπιστημίου και επαγγελματίες από διάφορους τομείς στην πολυτροπική αλυσίδα μεταφοράς. Θα καλύψει θέματα όπως τα εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες, καθώς και τις επιπτώσεις τους για τους λιμένες, την εφοδιαστική αλυσίδα, έλεγχο βλαβών, επιχειρήσεις εκκένωσης/ διαχείρισης κρίσεων για πολύ μεγάλα επιβατηγά πλοία και την επιρροή τους στις λειτουργίες των λιμένων.
Για να δημιουργηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν και υπο-προγράμματα κατάρτισης.
Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι τα εξής: Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη (Ηνωμένο Βασίλειο), Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (Ισπανία), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα), Universita degli Studi di Genova (Ιταλία) και Universidade Nova de Lisboa (Πορτογαλία). Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο των μαθημάτων και άλλες σχετικές πληροφορίες στο www.onthemosway.eu.
Το πρόγραμμα έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από την ΕΕ με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος του ΤΕΝ-Τ «Motorways of the Sea» και η εφαρμογή του θα παρακολουθείται από το ΙΝΕΑ (European Commission's Innovation and Networks Executive Agency).
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015.

Φωταγώγηση του Δέντρου 
και δωροεπιταγές 
στα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών
Την επίσημη έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στον Πειραιά, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον πεζόδρομο της Δραγάτση.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά δημιούργησε εορταστική ατμόσφαιρα με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια.
Ο δήμαρχος Πειραιά, δήλωσε:
"Η νέα Δημοτική Αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πόλη μας και το κέντρο, αλλά και οι συνοικίες να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, που δεν είναι πολύ μεγάλες στον Δήμο Πειραιά, προσπαθήσαμε να στολίσουμε την πόλη μας, να δημιουργήσουμε παιδικά χωριά για τους μικρούς μας φίλους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, για να περάσουν καλά. Έχουμε εκδηλώσεις στα Κέντρα Αγάπης, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, είχαμε τον αγώνα δρόμου για παιδιά, το Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο ΣΕΦ, όπου τα έσοδα θα δοθούν στους άπορους του Πειραιά. Στις 29 Δεκεμβρίου διοργανώνουμε συναυλία με τους "Onirama" στο Δημοτικό Θέατρο για τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων.
Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε να νιώσουν καλά οι δημότες και οι επισκέπτες του Πειραιά, να υπάρχει χαρμόσυνη ατμόσφαιρα στην πόλη. Τοποθετήσαμε επτά Χριστουγεννιάτικα δέντρα και επτά φάτνες και σε σημεία που δεν υπήρχε στολισμός μέχρι πρότινος. Θέλω να πιστεύω ότι θα ζήσουμε ένα ευχάριστο εικοσαήμερο παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Φιλαρμονική του Δήμου και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά που μας ταξίδεψε μουσικά. Καλά Χριστούγεννα με υγεία για όλους".
Εξ άλλου, ο δήμαρχος παρευρέθηκε στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον κινηματογράφο "Σινεάκ", όπου παρακολούθησε την θεατρική παράσταση του σταθμού «Πρωτοχρονιάτικη Μαγεία Ο Αϊ Βασίλης πάλι θά ‘ρθει» και νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί γιορτινή εκδήλωση από τον 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Η αίθουσα του κινηματογράφου πλημμύρισε από παιδικά χαμόγελα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες ενώ ο δήμαρχος τραγούδησε τα κάλαντα με τους λιλιπούτειους δημότες και προσέφερε σε όλα τα παιδιά δωροεπιταγές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους από γνωστό κατάστημα παιχνιδιών. Οι δωροεπιταγές είναι χορηγία του ΟΛΠ και θα μοιραστούν σε όλους τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Ο κ. Μώραλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε:
"Είναι ίσως η καλύτερη στιγμή στη θητεία μου ως δήμαρχος Πειραιά να βρίσκομαι σήμερα στη γιορτή του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού. Μόνο χαρά μπορείς να νιώσεις όταν βλέπεις παιδάκια 2, 3 και 4 ετών να χορεύουν και να παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις. Τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα κάλαντα, δώσαμε τις δωροεπιταγές στα παιδιά τις οποίες προσφέρουμε κάθε χρόνο.
Έχω και εγώ ένα παιδάκι 3 ετών που πηγαίνει παιδικό σταθμό και μια κόρη ενός έτους. Η αδερφή μου είναι νηπιαγωγός. Άρα ζω καθημερινά στιγμές χαράς με τα παιδιά. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου, σε μια δύσκολη εποχή όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για τη χώρα γενικότερα.
Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως και με την αρμόδια Εντεταλμένη Σύμβουλο κυρία Χάρη Ζηλάκου αλλά και με όλους τους συνεργάτες θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς".
Το πρόγραμμα 
των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 
των Βρεφονηπιακών Σταθμών
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου
Ο 15ος και ο 16ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζουν στον Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος την παράσταση «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» και «Τα Καλικατζαράκια» αντίστοιχα.
Ο 18ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού για τα μικρά νήπια «Η Νύχτα της Γέννησης».
Ο 17ος Βρεφ/κος Σταθμός θα βρίσκεται στον Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος με την παιδική παράσταση « Χριστός γεννιέται, χαρά μεγάλη στο κόσμο όλο».
Ο 18ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στον Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος με τίτλο «Χριστούγεννα, Γιορτή Αγάπης».
Ο 9ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί στο χώρο του σταθμού εκδήλωση με θέμα «Το εργαστήρι του Αϊ Βασίλη».
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου
Ο 6ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού την παράσταση « Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστεράκι».
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου
Ο 3ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού την παράσταση «Τρία δώρα για τον Αϊ Βασίλη».
Ο 19ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού με θέμα «Νύχτα Χριστουγέννων», «Υπάρχει Άραγε ο Άγιος Βασίλης».
Ο 20ος Βρεφ/κος Σταθμός, πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού «Χιονούλες και Νάνοι, βοηθοί του Αϊ Βασίλη», «Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, σπίτι του Αϊ Βασίλη».
Ο 21ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού «Τα Γενέθλια του Χριστού», «Νύχτα Παραμονής Πρωτοχρονιάς».
Ο 22ος Βρεφ/κος Σταθμός πραγματοποιεί εκδήλωση στο χώρο του σταθμού με τίτλο: «Μέρες Χαράς, Μέρες Αγάπης».
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου
Ο 1ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού, «Χριστούγεννα με τα Ζουζούνια», «Τα παιχνίδια ζωντανεύουν».
Ο 8ος Βρεφ/κος Σταθμός, πραγματοποιεί στο χώρο του σταθμού, Χριστουγεννιάτικη γιορτή χωρίς παρουσία γονέων.
Ο 14ος Βρεφ/κος Σταθμός, θα λειτουργήσει Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Εργαστήρι. στο χώρο του σταθμού.
Ο 23ος Βρεφ/κος Σταθμός παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού παιδική παράσταση με τίτλο «Χριστούγεννα στον κόσμο της Μουσικής».
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου
Ο 11ος Βρεφ/κος Σταθμός, ο 12ος Βρεφ/κος Σταθμός, ο 24ος Βρεφ/κος Σταθμός, πραγματοποιούν στο χώρο του 24ου Βρεφ/κου Σταθμού την παιδική παράσταση «Οι Βοηθοί του Αι Βασίλη».
Ο 13ος Βρεφ/κος Σταθμός, παρουσιάζει στο χώρο του σταθμού την παιδική παράσταση «Αι Βασίλης… νέα γενιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου