Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία ΟΛΠ-COSCO - Λιγότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ έως το 2017 - Στρατηγική συμφωνία 1,2 δισ. της Πειραιώς με το KKR - ΕΣΕΕ: Να ανοίξουν τα μαγαζιά την τελευταία Κυριακή - Δημόσιος διάλογος για την Ευρώπη - Βιβλίο-αποκάλυψη για την Αλίκη

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ...
 
Παρέμβαση από ΣΥΡΙΖΑ
στη συμφωνία ΟΛΠ-COSCO
- ΕΑΝ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 
«ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ 
ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ»
Με ανακοίνωσή του σχετικά με την κατάθεση τροπολογίας, για τη συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ – ΣΕΠ ΑΕ COSCO, το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιος υπουργούς, να αποσύρουν άμεσα την τροπολογία και επισημαίνει, ότι «σε περίπτωση όπου αυτή επικυρωθεί, θα αναζητηθούν ευθύνες για την εφαρμογή της, προς κάθε κατεύθυνση». Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Με αιφνίδια Τροπολογία που κατατέθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, η κυβέρνηση, προφανώς αντιλαμβανόμενη ότι ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει, φέρνει εσπευσμένα στη Βουλή, τη λεγόμενη συμφωνία του «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και COSCO. Μια συμφωνία, προπομπός της ιδιωτικοποίησης στα κινεζικά συμφέροντα, που αναιρεί ακόμα και τα ελάχιστα οφέλη που εξασφάλιζε η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης, για το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ, παρακάμπτοντας ακόμα και τα προαπαιτούμενα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η συμφωνία αυτή, καθώς και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση, είναι απόλυτα βλαπτική για την πόλη του Πειραιά, για την οικονομία, καθώς και για τη στρατηγική της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι με αυτόν τον τρόπο η COSCO, από παραχωρησιούχος, μεταβάλλεται σε ουσιαστικό κύριο του λιμανιού, ενώ ταυτόχρονα, υποτίθεται, ότι «τρέχει» μια διαδικασία ενός διεθνή διαγωνισμού, για την πώληση του 67% του μετοχικού πακέτου του ΟΛΠ, για την οποία τίθεται το ερώτημα, αν υπάρχει πλέον σκοπιμότητα!
Το Λιμάνι του Πειραιά, καθώς και όλα τα λιμάνια, αποτελούν νευραλγικά κέντρα για την οικονομία και τα συμφέροντα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος το Δημόσιο συμφέρον, καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιος Υπουργούς, να αποσύρουν άμεσα την Τροπολογία και επισημαίνει, ότι σε περίπτωση όπου αυτή επικυρωθεί, θα αναζητηθούν ευθύνες για την εφαρμογή της, προς κάθε κατεύθυνση.

Λιγότερες εισφορές 
για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ έως το 2017
Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, η διοίκηση του ΟΑΕΕ εξέδωσε χθες και τη σχετική εγκύκλιο που δίνει οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου. Η εγκύκλιος κατατάσσει τους ενδιαφερόμενους σε τρεις κατηγορίες: αυτούς που έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμά τους, αυτούς που έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα το οποίο όμως βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αυτούς που θα υποβάλλουν αίτημα από εδώ και στο εξής. Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει:
- Ασφαλισμένοι με ενεργό δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία την 31.12.2014 θα αντιμετωπιστούν, ως προς την παράταση του χρόνου παραμονής τους στις επιλεγείσες κατηγορίες, μαζικά από την ΗΔΙΚΑ.
- Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα (συν/να, νέα έντυπα αίτησης και Πράξης Κατάταξης).
- Αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα πρέπει να καταχωρηθούν άμεσα στο μηχανογραφικό σύστημα.

Στρατηγική συμφωνία 1,2 δισ. της Πειραιώς 
με το κολοσσιαίο private equity KKR
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι συμφώνησε με την KKR τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος για τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης, χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της ΚΚR Credit ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και από μετοχικούς τίτλους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η KKR Credit με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας του. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά τη πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων.
Η KKR συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επενδυτικούς οίκους, έχοντας υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας $96,1 δισ. ενώ διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις ανά την υφήλιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία αξίας με την εισφορά κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, την στρατηγική σκέψη και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία των εταιρειών.

ΕΣΕΕ
Ανοιχτά καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στις 17/12/2014 με την οποία προστίθεται στο προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων η τελευταία Κυριακή του έτους, απέστειλε χθες με κατεπείγουσα επιστολή της προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την θέση που είχε εκφράσει προς τον υπουργό Ανάπτυξης για αντικατάσταση της πρώτης εκ των δύο Κυριακών πριν τα Χριστούγεννα με την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου αναφορικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του νόμου 4177/2013, η ΕΣΕΕ είχε επισημάνει ότι αντί των δύο Κυριακών προ των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, όταν πλέον θα είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα με αυτά, είχαμε δηλώσει με κάθε ευκαιρία ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου δεν θα λειτουργούσε ενισχυτικά στην Χριστουγεννιάτικη αγορά και δεν θα τόνωνε την καταναλωτική ζήτηση, κυρίως λόγω της μη καταβολής του δώρου και της συνήθους καταναλωτικής πρακτικής των αγορών «τελευταίας στιγμής». Αντίθετα, η τελευταία Κυριακή του χρόνου 28 Δεκεμβρίου στο μέσο της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το εμπόριο. Σχετικό αίτημα ώστε η τελευταία Κυριακή του έτους να αντικαταστήσει την πρώτη από τις δύο Κυριακές προς των Χριστουγέννων, είχε υποβληθεί και πέρυσι από την ΕΣΕΕ, όμως τελικά δεν ικανοποιήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία προϋποθέτει νόμο και όχι απλώς υπουργική απόφαση.
Άλλωστε στην έρευνα που επισυνάπτουμε, για την πορεία της αγοράς την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία του ανοίγματος, αφού το 64% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή είχαν χαμηλότερο τζίρο από τον μέσο όρο της εβδομάδας.
Εάν λοιπόν υπάρχει μία Κυριακή, που θα έπρεπε να είναι η μία και η πρώτη των 7 θεσμοθετημένων, είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου που παραδοσιακά ίσχυε από το 1966 μέχρι πέρυσι που έκαναν τη λειτουργία της αγοράς "άνω - κάτω".
Εάν υπάρχει μία Κυριακή που δεν είναι σημείο αμφισβήτησης με το ΥΠΑΑΝ και αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Εάν υπάρχει μία Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε όλα τα καταστήματα ανοικτά σε μια εορταστική αγορά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Τα καταστήματα λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου, ελπίζουμε με την σχετική αντικατάσταση της πρώτης από τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων.
Με την ευκαιρία της έναρξης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και του εορταστικού ωραρίου ευχόμαστε σε όλο τον εμπορικό κόσμο, καλές γιορτές και καλές δουλειές!


Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση 
στο Α1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης
Στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Α1 Κέντρου Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου Πειραιά παρευρέθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Χρήστο Αγραπίδη.
Τα μέλη του Κέντρου Αγάπης και Αλληλεγγύης είχαν προετοιμάσει ένα γιορτινό πρόγραμμα που περιελάμβανε χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ προσφέρθηκαν και γλυκά κεράσματα.
Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είπε:
''Ξεκινήσαμε θετικά για τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Με τη συνδρομή του προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη πετύχαμε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστούν υπολογιστές ώστε να αρχίσουμε άμεσα να συνταγογραφούμε στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης, να οργανώσουμε εκδρομές πιο συχνά απ’ ότι γίνονταν, να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες, να κάνουμε μια ωραία γιορτή. Γνωρίζω ότι οργανώνετε μαθήματα υπολογιστών, γυμναστικής και χορού.
Η δημοτική Αρχή είναι κοντά σας. Τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως είναι σε όλη τη χώρα, αλλά εδώ τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα από άλλες περιοχές. Ωστόσο, έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας για να φτιάξουμε και να βελτιώσουμε τα οικονομικά του Δήμου και να ανταποκριθούμε στις δικές σας ανάγκες. Σεβόμαστε ιδιαίτερα την τρίτη ηλικία, θέλουμε η ζωή σας να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη και πιο άνετη. Θα είμαστε κοντά σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε. Σας εύχομαι καλή χρονιά, χρόνια πολλά, με υγεία σε όλους''.

Εορταστικό bazaar στην Ιωνίδειο Σχολή
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης μας, σας προσκαλεί στο πρωτοχρονιάτικο bazaar που οργανώνει το Σαββατοκύριακο 27-28 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Σωτήρος Διός 17-19, από τις 11.00 – 18.00
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην υποστήριξη των κοινωνικών δράσεων του Συνδέσμου μας.
Εάν κάποια μέλη ή φίλοι των Αποφοίτων της Ιωνιδείου επιθυμούν να συμμετάσχουν ως παραγωγοί/ εκθέτες μπορούν να επικοινωνήσουν είτε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του δ.σ. Κωνσταντίνο Βουτσινά (6974393839), είτε με τον γ.γ. Παναγιώτη Καλαβρό (6937275800).


Ενημερωτική εκδήλωση 
για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015
Ενημερωτική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 που θα διεξαχθεί τον Μάιο στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε χθες στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε στους εκπροσώπους των φορέων της ναυτιλίας, της κρουαζιέρας, του τουρισμού, των ναυταθλητικών σωματείων κ.α., την πρόταση και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό τού δήμου Πειραιά. Παράλληλα ζήτησε τη συμβολή και τη συνεργασία των παραγωγικών τάξεων της πόλης, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 να στεφθεί από επιτυχία.

Δημόσιος διάλογος για την Ευρώπη και το μέλλον της
Το new-Deal.gr, το site της Επώνυμης Γνώμης και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ΠΕΔΙΣ, ανοίγουν το δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με θέμα: "Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προς ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο ή Διάλυση της Ευρωζώνης".
Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 21/12 (20:00’-22:00’) στο ξενοδοχείο Hilton και στο πλαίσιο του Money Show 2014.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Πάνος Μαυρίδης και κεντρικοί ομιλητές, θα είναι η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, ο βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Αλέξης Μητρόπουλος και στο πάνελ των ομιλητών: η Μαριλένα Κοππά (πρώην ευρωβουλευτής), ο Παναγιώτης Γεννηματάς (αντιπρόεδρος ΕΤΕπ), ο Ηλίας Λεκκός (chief economist Τράπεζα Πειραιώς), ο Νίκος Λέανδρος (καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Πύρρος Παπαδημητρίου (αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συντονιστής θα είναι ο Αλφόνσος Βιτάλης.


Βιβλίο-αποκάλυψη 
της Κικής Σεγδίτσα 
για την Αλίκη Βουγιουκλάκη
«...Έχει πια ξημερώσει όταν φτάνει στο σπίτι της. Με αργές κινήσεις βγάζει τα ρούχα της και πέφτει κατάκοπη για ύπνο. Μάταιη προσπάθεια. Την αναστατώνει η εικόνα αυτού του άντρα που κάνει την καρδιά της να χτυπάει τρελά, όπως ποτέ άλλοτε δε συνέβη. Οι καυτές ματιές που αντάλλαξαν, εξακολουθούν να την αναστατώνουν και μια φράση ριζώνει στο είναι της... Μια τόση δα φρασούλα... “Αυτός είναι!” Δεν μπορεί να εξηγήσει την πεποίθησή της, πως αυτός ο μελαμψός άντρας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Πως η εικοστή εβδόμη Νοεμβρίου του χίλια εννιακόσια εβδομήντα έξι, θα είναι σφραγίδα μιας ένωσης...»
Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το συναρπαστικό βιβλίο της Κικής Σεγδίτσα «Σπασμένα Καράβια».
Ένα βιβλίο-μαρτυρία, με σκηνές από την αυστηρά προσωπική ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, όπως τις έζησε η Κική Σεγδίτσα με την άλλη στενή φίλη της Αλίκης, την Μουμού Ηλιοπούλου.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο της Κικής Σεγδίτσα επικεντρώνεται στις σχέσεις της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο (Κόκο) Ηλιάδη και αποκαλύπτεται πώς έγινε ο κρυφός γάμος τους.
Το «Σπασμένα Καράβια», αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό ιστορικό στοιχείο για την ζωή της μεγάλης Ελληνίδας σταρ, καθώς είναι γραμμένο, από μία μαστόρισσα του γραπτού λόγου, όπως είναι η δασκάλα του ρεπορτάζ Κική Σεγδίτσα, η οποία τύγχανε να ήταν στενή και πιστή της φίλη της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Το βιβλίο «Σπασμένα Καράβια, Α. Βουγιουκλάκη - Γ.Ηλιάδης», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βεργίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου