Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κλίμα έντασης για πολιτική αστάθεια - Citigroup: Φόβος και… τρόμος οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα - "Ελληνική μέρα" στη Wall Street - Ενδιαφέρον της G6 για τα εμπορευματοκιβώτια - Υπερατλαντικές κρουαζιέρες με το Louis Cristal - ΕΒΕΠ: Καλό το νέο ΕΣΠΑ

ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ… ΒΑΡΒΑΡΩΝ

Κλίμα έντασης για πολιτική αστάθεια
Όλα μαζεμένα έπεσαν και η Ελλάδα δείχνει ανίκανη να αντιδράσει για όσα συμβαίνουν… εντός, εκτός και επί τα αυτά. Εκτός από το καυτό ζήτημα της «εμπλοκής» με την Τρόικα, έχουν προκύψει υποθέσεις που για άγνωστους (;) λόγους έχουν αναδειχθεί σε πρωτεύοντα θέματα.
Πρώτη και χειρότερη η υπόθεση του 21χρονου Νίκου Ρωμανού, που παρά το μερικό (!) κάψιμο της Αθήνας, έπρεπε να σουρουπώσει για να ανακοινωθούν μέτρα για τους κρατούμενους σπουδαστές, αλλά μετά την Κυριακή θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση… Εν τω μεταξύ, το Σάββατο έχουμε και την επέτειο της εκτέλεσης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου…
Στη Βουλή να γίνονται «μαλλιοτραβήγματα» και διαγωνισμοί για το ποιος θα πει την καλύτερα «ατάκα»! Να λέει ο Γεωργιάδης στον Τσακαλώτο «είστε πολιτικά τέρατα» και εκείνος να του απαντά «Κατάντια, εσύ και η Βούλτεψη να εκπροσωπείτε τους αστούς»… Συζήτηση επιπέδου!
Όπου κι αν κάνεις «κλικ» βλέπεις ειδήσεις που σε απογοητεύουν. Από ‘δώ να λέει: «Επισπεύδεται η προεδρική εκλογή; Μεϊμαράκης - Παπούλιας συζητούν ημερομηνίες», σε άλλο «κλικ» να διαβάζεις «Αποχή διαρκείας ψήφισαν οι δικηγόροι - Αντίθετοι στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», παραδίπλα «Μελάς: Άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ έτοιμοι να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας».
Ας αφήσουμε τις ειδήσεις που έχουν απόηχο διαρκείας και δημιουργούν σενάρια επί σεναρίων, όπως εκείνη με τα… κοψίδια που έφαγε ο Κώστας Καραμανλής με 30-40 στελέχη της ΝΔ στα Βλάχικα!
Όμως, παράλληλα έχουμε και τους συμμάχους οι οποίοι ή αφελείς το παίζουν, ή απλώς «περνούν γραμμή», σαν και το σημερινό, όπου στη Σύνοδο των χωρών που συμμαχούν κατά του «Ισλαμικού Κράτους», κάποια «μπουμπούκια» της Ουάσιγκτον έγραψαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Και μάλιστα λίγο πριν έρθει στην Αθήνα ο άλλος… σύμμαχος κ. Νταβούτογλου…
Τελικά, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, που πρόκειται να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, υπάρχουν σε εκκρεμότητα αρκετές υποθέσεις – τόσες που δεν αφήνουν χρόνο στον Έλληνα φορολογούμενο να ανησυχήσει για το αύριο. Εξ άλλου, το μέλλον αόρατον εστί…
Μάλιστα, είναι τόσο… αόρατο, που οι υψηλά ιστάμενοι δεν αντιλαμβάνονται ότι «κάτι συμβαίνει» και πως τρίζουν τα θεμέλια του… βασιλείου της Δανιμαρκίας. Το εμπόριο έχει «γονατίσει», τα «λουκέτα» αυξάνονται, οι παραγωγικές μονάδες κατεβάζουν διακόπτες, ο καταναλωτής έχει εξαφανιστεί, όσοι πολίτες δεν είναι άνεργοι δουλεύουν για να πληρώνουν εφορία και λογαριασμούς και το πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται προ των πυλών.
Αξίζει να αναδημοσιευθεί ανάρτηση που έκανε χθες το πρωί το «ΕδώΑθήναι». Γράφει:
«Ούτε τα χθεσινά γεγονότα δεν ευαισθητοποίησαν τα «κέντρα» για το τι μέλλει γενέσθαι με τον 21χρονο Νίκο Ρωμανό. Η «αφασία» συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, που μετά την αρνητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά, για εκπαιδευτική άδεια στον απεργό πείνας, ψάχνουν, λέει, να βρουν νομική φόρμουλα για επίλυση του προκύψαντος ζητήματος.
Ουδείς γνωρίζει πόσο θα αντέξει ακόμη ο οργανισμός του 21χρονου, όπως επίσης ουδείς γνωρίζει πόσο θα αντέξει το… ήπιο πολιτικό κλίμα.
Για όσους δεν κατάλαβαν, το τελευταίο 24ωρο δημιουργείται κλίμα έντασης και πολιτικής αστάθειας, όσο «ψύχραιμα» και αν δει κανείς την κατάσταση.
Από τη μια υπάρχει το θέμα του Ρωμανού, από την άλλη η υπόθεση με την τρόικα και εντός των ημερών μάς προκύπτει και η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου!
Πόση φαντασία από την εξουσία χρειάζεται, για να αντιληφθούν τα «αστροπελέκια» της ότι σιγοβράζει ψιλοξεσηκωμός; Εκτός και αν πρόκειται περί αρρωστημένων εγκεφάλων, που έχουν την εντύπωση πως κάποια ανακατωσούρα θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κάθε «καβαλλημένου» της εξουσίας.
«Η βλακεία είναι ακατανίκητη»… και αυτό φοβίζει τον κάθε κάτοικο αυτού του τόπου, που έχει πάρει χαμπάρι πόσοι τόνοι ηλιθιότητας καταπλακώνουν το πολιτικό σύστημα. Οι ώρες είναι πονηρές, η πολιτεία «νυστάζει» και σήμερα στις 19:30’ έχει ντέρμπυ…».


"Ελληνική μέρα" στη Wall Street
Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, κήρυξε το τέλος των εργασιών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου η Ελλάδα είχε προχθές την τιμητική της. 
Στην ετήσια «Ελληνική Ημέρα» του Χρηματιστηρίου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος μάλιστα χτύπησε το καμπανάκι της λήξης των εργασιών (closing bell).
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα , τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου, τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρήστο Παναγόπουλο, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργο Ηλιόπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλη Μπουχώρη, τον πρόεδρο της Enterprise Greece, 'Άρη Συγγρό, καθώς και ανώτατα στελέχη εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Capital Link, Navios Holdings, Diana Shipping, Danaos Corporation, Euroseas Limited, Tsakos Energy Navigation, Aegean Marine Petroleum Network κ.ά).
H «Ελληνική Ημέρα» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 16ου Capital Link Annual Greek Investor Forum σε συνεργασία με την Capital Link.
Εκτός από την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στη Wall Street, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει τη μέρα αυτή. Η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από μεγάλα αμερικανικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Η «Ελληνική Ημέρα» αποδείχθηκε τυχερή για τους επενδυτές, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε νέο ρεκόρ και έκλεισε στις 17.879,55 μονάδες, κερδίζοντας 102,75 μονάδες ή + 0,58%.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 4.755,81 μονάδες, ενισχυμένος κατά 28,46 μονάδες ή +0,60%.
Ο δείκτης Standard &Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.066,55 μονάδες, κερδίζοντας 13,11 μονάδες ή +0,64%.
Συνάντηση
με αρχιεπίσκοπο
Δημήτριο
Με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, συναντήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην έδρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.
«Ήταν μεγάλη τιμή που με δέχτηκε ο Σεβασμιότατος σε μία συνάντηση, κατά την οποία είχα τη μεγάλη ευκαιρία να του εκθέσω τις προκλήσεις που αυτή τη στιγμή απασχολούν το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και ευρύτερα την πατρίδα μας. Πρώτα απ' όλα τον ενημέρωσα για το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, όμως, χρειάζεται συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το μήνυμα, άλλωστε, που δέχθηκα από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, όσον αφορά στον επενδυτικό τομέα, είναι ότι η πολιτική αστάθεια αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για υποψήφιους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που θέλουν να έρθουν και να φέρουν χρήματα στην χώρα μας» ανέφερε ο υπουργός.
Σχετικά με την Ομογένεια, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Η Ομογένεια της Αμερικής έχει να επιδείξει διαχρονική συμβολή στη στήριξη της Ελλάδας και στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού. Σήμερα, στην προσπάθεια μας να ανακάμψουμε χρειαζόμαστε και πάλι την καταλυτική συμβολή που ανέκαθεν είχε ο Ελληνισμός των ΗΠΑ».
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος σημείωσε: «Με τον Μ. Βαρβιτσιώτη, με τον οποίο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, είχα μια πολύ ωραία επικοινωνία. Ενδιαφέρθηκε και ρώτησε πάρα πολλά πράγματα για τη ζωή και τη δράση της Εκκλησίας μας εδώ. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και μερικά πράγματα για τις δραστηριότητες του Υπουργείου του».

Ενδιαφέρουν την G6 οι εξελίξεις στον Πειραιά
Πηγή: theseanation.gr
Έντονη κινητικότητα υψηλόβαθμων στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε στρατηγικής σημασίας λιμάνια καθώς είναι γνωστό ότι από τις αρχές του νέου έτους οι «συμμαχίες» θα αναμορφώσουν τα σέρβις τους με βάση νέα δεδομένα.
Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν στον Πειραιά να υπάρχει έντονη κινητικότητα τέτοιων στελεχών που διαβλέπουν ταχεία ανάπτυξη μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ-COSCO.

Μάλιστα την εμφάνισή τους στον Πειραιά έχουν κάνει μεταξύ των άλλων και υψηλόβαθμα στελέχη της G6 (American President Lines, Hapag Lloyd, Hyundai Merchant Marine, Mitsui, Nippon, OOCL) με στόχο τη διερεύνηση, με τους εδώ ναυτιλιακού πράκτορές τους, των δυνατοτήτων έλευσης γραμμών της και εν συνεχεία διακίνησης φορτίων σιδηροδρομικώς προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων ο Πειραιάς φαίνεται να λαμβάνει «ένα ακόμη αστέρι» στη στρατηγική του σημασία.
Αιτία το γεγονός ότι διαθέτει πλέον σιδηροδρομική κάλυψη αλλά κυρίως γιατί είναι το πλέον προωθημένο στην ανατολική Μεσόγειο λιμάνι της ΕΕ, μαζί με της Αλεξανδρούπολης ευρισκόμενο εκτός της ζώνης που θα επηρεάσει από 1-1-15 τα λιμάνια της Β. Ευρώπης με τις ειδικές ρυθμίσεις για αέριους ρύπους και καθαρότητα καυσίμων.
Πρόκειται για ένα «πλεονέκτημα» που διαθέτουν προς ώρας τα Μεσογειακά λιμάνια τα οποία όπως κατ επανάληψη έχει αναφέρει το "theseanation" έχουν αναπτύξει στον υπέρτατο βαθμό τις σιδηροδρομικές καλύψεις από και προς κεντρική Ευρώπη αλλά και μεταξύ τους.


Υπερατλαντικές κρουαζιέρες αρχίζει το Louis Cristal
Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ξεκίνησε το Louis Cristal από το Λιμάνι του Πειραιά για την πρώτη υπερατλαντική κρουαζιέρα που θα διαρκέσει συνολικά 24 ημέρες. Η πρώτη αυτή υπερατλαντική κρουαζιέρα σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ελληνική κρουαζιέρα, καθώς η τελευταία φορά που ελληνικό κρουαζιερόπλοιο πραγματοποίησε ανάλογο ταξίδι ήταν το 2002.
Το Louis Cristal σε αυτό το πολυήμερο και μοναδικό ταξίδι εμπειρίας θα διασχίσει τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό για να φτάσει στην τροπική θάλασσα της Καραϊβικής, όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιεί επταήμερες κρουαζιέρες μέχρι και τις 30 Μαρτίου κάτω από την εμπορική επωνυμία, Cuba Cruises. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα προσεγγίσει τα λιμάνια της Μασσαλίας, της Ταγγέρης, το Φουντσάλ στο νησί της Μαδέιρα, τα νησιά Μπαρμπέιντος, τη Σάντα Λουτσία, το Μοντέγκο Μπέι στην Τζαμάικα, για να καταπλεύσει στα λιμάνια της Κούβας, Σιέν Φουέγκος (CienFuegos) και Πούντα Φρανσές (Punta Frances) με τελικό προορισμό την Αβάνα.
Ο Κυριάκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημαντική αυτή συγκυρία για την ελληνική κρουαζιέρα, δήλωσε: «Η ελληνική κρουαζιέρα και η μοναδική αυτή τη στιγμή εκπρόσωπος της, Celestyal Cruises, προχωρά ακάθεκτη την πορεία ανάπτυξης που έχουμε χαράξει. Είμαστε χαρούμενοι αλλά και περήφανοι που μετά από 12 χρόνια ελληνικό κρουαζιερόπλοιο ταξιδεύει προς την Κούβα με επιβάτες όλων των εθνικοτήτων με σκοπό να ανακαλύψουν και να απολαύσουν την ‘ανέγγιχτη’ φυσική ομορφιά της. Πέρυσι κάναμε το πρώτο βήμα και με τη γνώση και εμπειρία που αποκτήσαμε θα συνεχίσουμε για δεύτερη χρονιά το εγχείρημα με θετικές προοπτικές βάσει και της ανταπόκρισης του κοινού».

CITIGROUP
Φόβος και… τρόμος οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
Ο Νο 1 κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός, αναφέρει η Citigroup, στο τελευταίο της Global Outlook, με τον τίτλο "Prospects for Economies and Financial Markets in 2015 and Beyond".


Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το outlook της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αιχμή την κρίσιμη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015.
"Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα την άνοιξη", προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup και διαμηνύουν: "Υπάρχει ρίσκο από ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να προκύψει κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ".
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Citigroup αναγνωρίζει πως η ανάπτυξη επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, λαμβάνοντας ώθηση από τον τουριστικό κλάδο.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα τουριστικά έσοδα θα συνεχίσουν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η Citigroup προβλέπει για την Ελλάδα:
- Ανάπτυξη +0,8% το 2014 (έναντι επίσημης εκτίμησης κυβέρνησης και τρόικας για ανάπτυξη +0,8%)
- Ανάπτυξη +1,5% το 2015
- Ανάπτυξη +1,7% το 2016
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα την τοποθετεί: Στο 26,7% το 2014, στο 25,6% το 2015 και στο 24,7% το 2016…


ΕΒΕΠ
Θετικά αντιμετωπίζεται το νέο ΕΣΠΑ (2014-20)
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς συμμετείχε ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, απέστειλε, στο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, Σπ. Ευσταθόπουλο, σχετική επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Κύριε Γενικέ,
H ολοκληρωμένη αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αποτελεί βασική συνιστώσα της φυσιογνωμίας και του έργου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Μέσα από αυτό το δρόμο, το Ε.Β.Ε.Π. υποστηρίζει την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού του, υπέρ του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας της περιοχής ευθύνης του, ενώ συγχρόνως ενισχύει την επιχειρησιακή δυνατότητα και λειτουργία του.
Ήδη, το Ε.Β.Ε.Π., κατά την περίοδο 2012-2014, υλοποιεί επιτυχώς, ως δικαιούχος, Πράξεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 20 εκ. €.
Έχουν, κατά συνέπεια, εξαιρετικό ενδιαφέρον για το Επιμελητήριο όσα αφορούν στα θέματα του «Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης» (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014-2020.
Το ενδιαφέρον μας καταδείχθηκε με τη ενεργό συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων κατά την περίοδο της διαβούλευσης του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020, ιδιαίτερα του Π.Ε.Π. Αττικής και των Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» και «Ανθρώπινο Δυναμικό, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Με την παρούσα, εξετάζοντας το σχέδιο νόμου για τη «Διαχείριση, τον Έλεγχο και την Εφαρμογή» του ΕΣΠΑ 2014-2020, καταθέτουμε το πλαίσιο των θέσεων του Ε.Β.Ε.Π. σχετικά με τα θέματα που το νομοσχέδιο περιλαμβάνει.
Τα κριτήρια με τα οποία προσεγγίζουμε τις προτάσεις του Υπουργείου σας είναι, αφενός οι εμπειρίες του Επιμελητηρίου από τη δράση του ως Δικαιούχος Πράξεων του ΕΣΠΑ 2007-2013, αφετέρου - και κυρίως - ο σχεδιασμός μας για το ίδιο το Επιμελητήριο και τον επιχειρηματικό κόσμο που εκπροσωπούμε, σε συγκυρία με στοιχεία αισιοδοξίας για την οικονομία και ενώπιον περιόδου με πολλές προκλήσεις και υψηλές απαιτήσεις από όλους.
Εξάλλου, είναι ιδιαίτερα καλή «σύμπτωση» ότι το σχέδιο για την υλοποίηση και διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020, έρχεται για δημόσια συζήτηση και ψήφιση, κατά τη στιγμή που παράλληλα έχουν κατατεθεί προτάσεις για τροποποιήσεις στην Επιμελητηριακή Νομοθεσία, οι οποίες θέτουν επί τάπητος τα αφορώντα στη βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων.
Συνεξετάζουμε τα δύο νομοσχέδια, με στόχο να αναδείξουμε τη βασική μας θέση, ότι, επιτυχής υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων, υποστηρίζονται και τροφοδοτούνται αμοιβαία.
Κύριε Γενικέ,
Α. Συνολικά εξεταζόμενο, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για τη «Διαχείριση, τον Έλεγχο και την Εφαρμογή» του ΕΣΠΑ 2014-2020 υποστηρίζει θετικά και αξιόπιστα την αποτελεσματική υλοποίηση και διαχείριση των Προγραμμάτων και των Πράξεων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Αξιοποιεί την αξιολόγηση θετικών και αρνητικών εμπειριών από την εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ενσωματώνει παραγωγικά στις διατάξεις του.
Προτείνει ένα απλούστερο σχήμα, μία καλύτερη διάταξη και αλληλοσχέση των οργάνων (Υπουργεία, Γενικές Γραμματείες, Υπηρεσίες Διαχείρισης) που συγκροτούν, λειτουργούν και διευθύνουν το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.
Παρά το ότι είναι διακηρυκτικά προσανατολισμένο κυρίως στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, πρέπει να γίνει πιο τολμηρό στις διαδικασίες που καθιερώνει για την ένταξη, έλεγχο και χρηματοδότηση των προτάσεων των επιχειρήσεων και των άλλων δυνητικών δικαιούχων.
Έχει ιδιαίτερο βάρος, θετική σημασία, η έμπρακτη αποδοχή από το σχέδιο νόμου, της Περιφέρειας ως φορέα που έχει την πλήρη, αυτοτελή ευθύνη για την εφαρμογή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και των δράσεων σε επίπεδο Περιφέρειας, που εκχωρούνται από τα τομεακά προγράμματα.
Αυτό τον αναβαθμισμένο ρόλο της Περιφέρειας προτιθέμεθα ως Επιμελητήριο να τον αξιοποιήσουμε πλήρως, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής ευθύνης του, αλλά και το πρώτο λιμάνι της χώρας.
 Β. Όσα αφορούν τους «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ» Πράξεων, τα οποία περιέχονται στα άρθρα 50 και 50 Α, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Ε.Β.Ε.Π., αφού ο κύριος ρόλος του στο πλαίσιο των Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα συνεχίσει, όπως και κατά την παρούσα περίοδο, να είναι αυτός του Δικαιούχου Πράξεων. Τα περιεχόμενα στα προαναφερόμενα άρθρα μας βρίσκουν σύμφωνους. Τα συνεξετάζουμε συνδυαστικά με άλλα άρθρα και θα καταθέσουμε τις επιμέρους παρατηρήσεις μας.
 Γ. Αξιολογώντας τις εμπειρίες των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να συγχρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια με πόρους ΕΣΠΑ, μέσα από διάφορα προγράμματα και τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και προτάσεις τους, εξετάζουμε την προοπτική το Ε.Β.Ε.Π. να διεκδικήσει ρόλο «Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης» επενδυτικών προτάσεων από ιδιώτες για συγχρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους.
 Με αυτή την οπτική, η παράγραφος 5γ του άρθρου 13 «Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης» που αναφέρεται σε Ν.Π.Δ.Δ. ως Ε.Φ.Δ., προτείνεται να τροποποιηθεί ώστε να είναι πλήρως συμβατή με ανάληψη ρόλου του Ε.Β.Ε.Π., ως Ε.Φ.Δ.
 Η αποδοχή της δυνατότητας να αναλάβει το Ε.Β.Ε.Π. ρόλο Ε.Φ.Δ. επηρεάζει και άλλα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως τα αφορώντα στο προσωπικό που μετέχει στα όργανα και τις υπηρεσίες του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, άρθρα 31 και 32.
Η ανάληψη ρόλου Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης επενδυτικών προτάσεων ιδιωτών, μπορεί να προσπορίσει σημαντικά έσοδα στο Επιμελητήριο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη βιωσιμότητά του.
Δ. Το Ε.Β.Ε.Π. αξιολογεί ως σημαντικό για την υλοποίηση του σχεδιασμού του, το άρθρο 22 «Εξειδίκευση Εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος», διότι ο τρόπος που θα εφαρμοστεί το εν λόγω άρθρο επηρεάζει τις εντάξεις προτάσεων των δικαιούχων και, κατά συνέπεια, τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό.
Στο εν λόγω άρθρο χρειάζεται να προστεθεί διάταξη που να ενισχύει τη συμμετοχή των δυνητικών δικαιούχων στην εξειδίκευση.
Ε. Από τη συνεξέταση των σχεδίων νόμου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και αυτού που τροποποιεί την επιμελητηριακή νομοθεσία, προκύπτει επίσης η πρόταση να προστεθούν στο άρθρο 26 «Αρμοδιότητες» του σχεδίου νόμου για τα Επιμελητήρια, ως αρμοδιότητες των Επιμελητηρίων, η δυνατότητά τους:
α) να είναι ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα
β) να μπορούν να αναλάβουν ρόλο Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κύριε Γενικέ,
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώνω ότι το Ε.Β.Ε.Π. παρακολούθησε με προσοχή τη δημόσια διαβούλευση για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και, στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνει την ευκαιρία να σας συγχαρεί, για το σημαντικό έργο κατάρτισης του σχετικού σχεδίου νόμου, το οποίο πραγματοποιήσατε ,παρά τα ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια, που είχατε στη διάθεσή σας».

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Την άνοιξη οι φορολογικές δηλώσεις
Δύο μήνες νωρίτερα, σε σχέση με πέρσι, θα πρέπει να υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, με καταληκτική ημερομηνία τις 30η Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και οι δύο επόμενες τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Όπως μετέδωσε το «Mega», οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν σε άνευ προηγουμένου «μακροβούτι», αφού θα πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δεν θα... ξαναβγάλουν το χέρι από την τσέπη πριν από τον επόμενο Δεκέμβριο.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δύο ελληνικά ξενοδοχεία γυμνιστών 
στα δέκα καλύτερα του κόσμου
Στα Σφακιά και στη Ζάκυνθο, βρίσκονται δύο από τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία γυμνιστών στον κόσμο! Αυτό διαπιστώνει η αυστραλιανή trivago (trivago.com.au) και στη σχετική κατάταξη που διαμόρφωσε, το ξενοδοχείο «Vritomartis» στη Χώρα Σφακίων, κατέχει την τρίτη θέση, ενώ το «Naturist Panorama Hotel» στον Βασιλικό Ζακύνθου την δεκάτη θέση.
Η πλήρης λίστα:
1. Hidden Beach Resort, Τουλούμ, Μεξικό.
2. Hotel Oz‘Inn, Cap d’Agde, Γαλλία.
3. Vritomartis, Χώρα Σφακίων, Κρήτη.
4. Zum Walde, Stolberg, Γερμανία.
5. Club Orient Resort, St Martin, Γαλλικές Δυτικές Ινδίες Club Orient Resort.
6. Hotel Vera Playa Club, Almeria, Ισπανία.
7. Hylteberga Gard Naturist Bed & Breakfast, Skurup, Σουηδία.
8. Gastehaus Luhrmann, Ramsau am Dachstein, Αυστρία
9. Clover Spa and Hotel, Μπέρμινχαμ, Ην. Βασίλειο.
10. Naturist Panorama Hotel, Βασιλικός Ζακύνθου.

AWARDS 2014
Επιβράβευση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων
Πραγματοποιήθηκε η απονομή των Greek Exports Awards 2014 στο Divani Apollon Palace & Τhalasso στο Καβούρι στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Greek Exports Forum 2014, από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), σε συνεργασία με την εκδοτική συνεδριακή εταιρεία Ethos Media Α.Ε.
Στόχος των Greek Exports Awards 2014 δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη και επιβράβευση του ελληνικού επιχειρείν που συνδράμει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στη χώρα μας, προσφέροντας παράλληλα αξιόλογα παραδείγματα προς μίμηση για τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις. Τα εξαγωγικά βραβεία παρουσίασαν η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά και η Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, Communication & P.R. manager στην Ethos Media S.A., ενώ συμμετέχοντες ήταν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί κ.ά..

Το κορυφαίο εξαγωγικό βραβείο “Iason 2014: Premier Greek Exports Award” απένειμε στην εταιρεία Septona S.A., ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος,.
Την Τιμητική Διάκριση της ΕΝΔΥ ΟΕΥ 2014 σε κορυφαίο φορέα απένειμε ο Δούκας Μαρινόπουλος, γ.γ. της ΕΝΔΥ ΟΕΥ και σύμβουλος ΟΕΥ Α’, στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και στον πρόεδρο Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, ενώ την Τιμητική Διάκριση της ΕΝΔΥ ΟΕΥ 2014 σε κορυφαία προσωπικότητα απέσπασε ο πρέσβης Μιχαήλ Β. Χρηστίδης από τον απονεμητή Τζανέτο Καραντζή, πρόεδρο της ΕΝΔΥ ΟΕΥ.
Επτά ακόμη βραβεία στους ακόλουθους τομείς δραστηριοποίησης απονεμήθηκαν σε 21 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις:
Επώνυμο εξαγώγιμο προϊόν ή υπηρεσία
1. ΣΗΑ ΜΕΤΑΞΑ ΑΒΕ, 2. SEPTONA S.A, 3. ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε.
Καλύτερη Εισηγμένη Εξαγωγική Εταιρεία
1. KLEEMANN HELLAS AEBE, 2. ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ, 3. ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ
Τεχνολογία-Καινοτομία
1. OLYMPIA ELECTRONICS (Ν. ΛΑΚΑΣΑΣ- Π.ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.), 2. BOEHRINGER INGELHEIM HELLAS Α.Ε., 3.SYCHEM Α.Ε.
Υπηρεσιών & Παροχής Υπηρεσιών
1. EUROBANK ERGASIAS Α.Ε., 2. ICAP GROUP S.A., 3.EWORX S.A.
Εταιρεία Υποβοήθησης Εξαγωγέων
1. DK CONSULTANTS- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ, 2. EULER HERMES HELLAS, 3. INTERAMERICAN EEAZ A.E.
Νεοϊδρυθείσα Εξαγωγική Εταιρεία
 1. ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε., 2. ΕΛΓΑΙΑ ΕΠΕ, 3. SAFE N BEAUTIFUL IKE
Βιομηχανία
1. KLEEMANN HELLAS ΑΕΒΕ, 2. ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., 3. ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Α.Ε.
Τα βραβεία διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλων των κεντρικών εξαγωγικών φορέων και συνδέσμων και της πλειοψηφίας των διμερών επιμελητηρίων της ελληνικής επικράτειας. Στην κριτική επιτροπή των βραβείων εκπροσωπήθηκαν αρμόδιοι με τις εξαγωγές θεσμικοί φορείς και ακαδημαϊκοί.


ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Εκδήλωση για το Βραβείο Ζαχάρωφ
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ κάθε χρόνο από το 1988.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές Ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Γιαννακίδης.
Ο Κογκολέζος γυναικολόγος Denis Mukwege που αγωνίζεται για την προστασία των γυναικών είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2014 στον νικητή, στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΚ στις 26 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.
Η εκδήλωση να ανοίξει με χαιρετισμό του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Carlos Martin Ruiz De Gordejuela. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο της απονομής του Bραβείου Ζαχάρωφ 2014 στον ιατρό Denis Mukwege.
Ο συντονισμός θα είναι του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη και εισηγήσεις θα κάνουν οι ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Εύα Καϊλή, όπως επίσης η Αρετή Γεωργιλή, Χρήστος Χωμενίδης και Σωτήρης Δανέζης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Η ημερίδα θα προβληθεί και σε livestreaming στη διεύθυνση: www.ustream.tv/channel/europarlgr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου