Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

"Κεραυνοί" Λασκαρίδη για έλλειψη οραμάτων - Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη συμφωνία ΟΛΠ-COSCO - Εισαγγελική πρόταση για να δικαστεί ο διοικητής του ΙΚΑ - Εκδήλωση μνήμης για τον ΕΛΛΗΝΑ Νεοκλή Σαρρή - Προς παραγραφή τα αδικήματα για το “Sea Diamond”

ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ

 "Κεραυνοί" Λασκαρίδη 
για έλλειψη οραμάτων
-ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 
ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΜΕΣΤΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
-ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ‘ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ’
Ένα «διαμάντι» πολιτισμού, άνοιξε χθες επίσημα τις πύλες του στον Πειραιά και παράλληλα έκανε την επίσημη «πρώτη» του, με την παρουσίαση των θησαυρών από τον βυθό των Αντικυθήρων.
Πρόκειται για το κτίριο του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδου» (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτή Μουτσοπούλου - πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) που ανακαινίστηκε και είναι μία ξεχωριστή αρχιτεκτονική παρουσία. Διαθέτει ως βιβλιοθήκη με χιλιάδες ιστορικές και μοναδικές εκδόσεις και αίθουσες κατάλληλες για επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που πραγματοποίησε χθες ο δημιουργός του ιδρύματος Πάνος Λασκαρίδης. Τίτλος της “Επιστροφή στα Αντικύθηρα” όπου παρουσιάστηκε η ολοκλήρωση της α’ φάσης των εναλίων ανασκαφών στο νησί του… Υπολογιστή και έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας, καθώς και του προγραμματισμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου και χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Πολιτισμού Κων. Τασούλας, ο δήμαρχος Κυθήρων Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Mathias Buttet, R&D Director of Hublot.
Για τα αποτελέσματα και τα μελλοντικά σχέδια των επιστημονικών ερευνών πρωτίστως μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις έρευνες και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία και τον τρόπο που ο ίδιος έζησε την αγωνία και τις προσπάθειες των επιστημόνων τόσο για την ανεύρεση, όσο και για την ανέλκυση των ευρημάτων. Ευχαρίστησε όλους τους φορείς, επισήμανε τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά στις χορηγίες και τόνισε ότι το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» και τα αποτελέσματά του, είναι η απόδειξη για την άρτια συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Επίσης, αναφερόμενος στη λειτουργία του ιδρύματος με τις επισκέψεις των σχολείων,
εκθείασε τη σημερινή νεολαία λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «στις εκδηλώσεις μας έρχονται και ‘κείνα τα ίδια τα παιδιά με τις μολότοφ, οι “μπαχαλάκηδες”, αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχουν κάνει ούτε μία γρατζουνιά!». Και καταλήγοντας, είπε: «Για να πάει μπροστά μια χώρα χρειάζεται: Ένα όραμα. Έναν λαό ο οποίος θα πιστέψει και θα στηρίξει αυτό το όραμα. Μια ηγεσία η οποία θα κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα! Απαντήστε μου αν σήμερα η πατρίδα μας διαθέτει κάποιο από τα τρία παραπάνω στοιχεία»…
Επίσης μίλησαν η διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού Αγγελική Σίμωσι, ο επιστημονικός υπεύθυνος ανασκαφής, της διεύθυνσης Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού Θεοτόκης Θεοδούλου και ο αρχαιολόγος, διευθυντής ανασκαφής, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ Brendan Foley.
Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2014 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων σημαντικών φορέων.
Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στάθηκε αρωγός σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, διαθέτοντας το σκάφος «Γλάρος» για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών, παρέχοντας στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση των ερευνών.

Η “Philip Morris” αρωγός στο έργο του Λιμενικού
Συνέντευξη Τύπου θα θα δοθεί σήμερα στις 3 μ.μ. για το έργο του Λιμενικού Σώματος στην καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης καπνικών ειδών κατά την τριετία 2011-2014 και για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την εταιρεία “Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ”, θυγατρικής του ομίλου “Philip Morris International”, 
Στη συνέντευξη θα παραστεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ”, θυγατρικής της “Philip Morris International”, Νικήτας Θεοφιλόπουλος.
Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και της εταιρείας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ '', στο πλαίσιο του οποίου, η εταιρεία θα ανακοινώσει δωρεά στο Λιμενικό Σώμα για την ενίσχυση του έργου του στην αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης καπνικών ειδών.


Προσφυγή στη Δικαιοσύνη 
για τη συμφωνία ΟΛΠ-COSCO
Την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟμΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, για να μην περάσει ο διαβόητος «Φιλικός Διακανονισμός» μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO). Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εισαγωγή του θέματος στη Βουλή. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η κυβέρνηση εν μέσω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, που μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, φαίνεται να επιχειρεί να καταθέσει στην Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), σπεύδοντας να εξυπηρετήσει ταχύτατα τα συμφέροντα της COSCO.
Έχουμε επισημάνει ότι, παρά την συνολική διαφωνία μας με τον λεγόμενο «Φιλικό Διακανονισμό», υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, τα οποία κάνουν απαγορευτική την κατάθεση και ψήφιση του «Φιλικού Διακανονισμού», ιδιαίτερα σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία.
Θυμίζουμε ότι:
1. Στο σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού» δεν έχει περιληφθεί ο καθοριστικός όρος που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο περί μη αναστολής του εγγυημένου τιμήματος.
2. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων δεν πραγματοποιήθηκε με όρους δημοσιότητας και διαφάνειας.
Για τους δύο παραπάνω λόγους προσφεύγουμε άμεσα στην Δικαιοσύνη.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μην πραγματοποιήσει ένα ακόμα πραξικόπημα, οδηγώντας στην Βουλή το σχέδιο του «Φιλικού Διακανονισμού», σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας).
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα των λιμανιών θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών».

Σε συνενώσεις προχωρούν τα logistics το νέο έτος
«Συμμαχιών» συνέχεια ή «απόνερα των συμμαχιών» Ο λόγος για τις πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών που εικάζουν ότι το 2015 θα είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών στους τομείς των logistics.
Αιτία η «αλλαγή πλεύσης» γενικότερα στο θαλάσσιο εμπόριο λόγω των «συμμαχιών» των μεγάλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που είναι σε εξέλιξη. Η εμφάνιση των νέων προγραμμάτων κάλυψης από τις συμμαχίες στις αρχές του νέου έτους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή φιλοσοφίας και τον εν λόγω τομέα καθώς θα αναδειχθούν νέοι «κόμβοι»-λιμάνια αλλά και θα αξιοποιηθούν περεταίρω οι σιδηροδρομικές και ποτάμιες μεταφορές δεδομένης και της αυστηροποίησης του πλαισίου για τους αέριους ρύπους.
Πάντως από τα μέχρι τώρα στοιχεία συνάγεται ότι το διεθνές εμπόριο επιλέγει ή θα επιλέξει τους συντομότερους πλόες από και προς για τις αγορές που έχει στοχεύσει με ανάδειξη εκείνων των λιμένων που αφ ενός μπορούν να υποδεχθούν και κυρίως εξυπηρετήσουν τα μεγάλα πλοία και αφ εταίρου θα διαθέτουν την δυνατόν καλύτερη σιδηροδρομική κάλυψη.
Για το τελευταίο αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα λιμάνια της Β. Ευρώπης «προμοτάρουν» αυτή την δυνατότητα και εσχάτως και τις ποτάμιες διασυνδέσεις ενώ στο νότο Γαλλία και Ιταλία έχουν κάνει άλματα στις σιδηροδρομικές καλύψεις με την Ελλάδα τώρα να μπαίνει στο πλάνο.

ΕΣΕΕ
Με αβεβαιότητα το 2015 για τους “μικρούς”
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος του Εμπορίου στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι τεκμηριώνει, μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Η Έκθεση που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών περιλαμβάνει τον απολογισμό του 2014 και τις προβλέψεις για το 2015.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
-Η γενική ρευστότητα βελτιώθηκε το 2013 στις ΑΕ και ΕΠΕ. Αντιθέτως, σχεδόν οι 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι περιορίστηκε σημαντικά η ρευστότητά τους.
-Η πλειονότητα (σχεδόν 53%) των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δηλώνει ότι βρίσκεται εκτός των ορίων της τραπεζικής χρηματοδότησης.
-Οι 8 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους ΔΕΝ παρουσιάζουν επιδείνωση το 2014 (παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν). Αντίθετα, στην απόλυτη πλειοψηφία των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ (πάνω από 60%) υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση για νέα επιδείνωση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2014.
-Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, δήλωσαν στασιμότητα επενδύσεων το 2014.
-Η πλειονότητα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμά ότι η ρευστότητά τους παρέμεινε σταθερή το 2014, ενώ 1 στις 3 εταιρείες αναφέρει βελτίωση της ρευστότητας. Στις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ, το 55% εκτιμά και πάλι επιδείνωση της ρευστότητάς τους το τρέχον έτος.
- Για το 2015 προβλέπεται συγκρατημένη αισιοδοξία από τους «μεγαλύτερους», αβεβαιότητα από τους «μικρότερους».
-Τα 3/4 των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2015 (προβλέπουν αύξηση ή σταθερότητα).
-Το 40% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει και πάλι μείωση πωλήσεων και κερδών το 2015, ενώ ποσοστό άνω του 33% απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.
-Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα επενδύσεων το 2015.
-Παραμένει κυρίαρχη τάση η στασιμότητα στην απασχόληση για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.
-Η σχετική πλειοψηφία των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπει αυξημένη ρευστότητα το 2015. Αντίθετα, στις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ επικρατεί η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ρευστότητάς τους.
-Συνολικά, είναι έντονο το άγχος για επιβίωση από την κρίση. Σχεδόν 3 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και περισσότερες από 4 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσειςτους το 2014. Ενώ το 9,3% των ΑΕ και ΕΠΕ και το 17,3% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους (λουκέτο) μέσα στο 2014.
-Η μείωση της απασχόλησης (18,2%) και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (17,4%)είναι οι κυριότερες επιλογές για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ για τις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ κυριαρχούν ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (24,5%) και η μείωση τιμών (21,8%).

ΙΚΑ
Εισαγγελική πρόταση για να δικαστεί ο διοικητής
Να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προκειμένου να δικαστεί για τις κακουργηματικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, με αφορμή την απόφασή του για άρση κατάσχεσης λογαριασμών μεγάλης επιχείρησης, ζητά, με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη και των Χαρίλαου, Νικόλαου και Γεωργίου Αρβανιτίδη για ηθική αυτουργία στα αδικήματα, τα οποία κατηγορείται ότι τέλεσε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά στη διπλή εντολή που φέρεται να είχε δώσει το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας για άρση της κατάσχεσης εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρείας σούπερ μάρκετ, ιδιοκτησίας Χαρ. Αρβανιτίδη.
Η εν λόγω εταιρεία είχε οφειλές προς το ΙΚΑ, ύψους 18,25 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα μετά την άρση της κατάσχεσης να χαθούν, σύμφωνα με την κατηγορία, εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του ιδρύματος.
Η δίωξη σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ, την οποία είχαν ασκήσει οι επίκουροι εισαγγελείς για θέματα διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, αφορά στην κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου.
Ο διοικητής αρνείται την κατηγορία, και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εφαρμόσει αυτήν την τακτική, διασφαλίζοντας 1.700 θέσεις εργασίας.
Μετά την κατάθεση της εισαγγελικής πρότασης, για την υπόθεση θα αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμά του.
Πηγή: protothema.gr

EurActiv:
Πρωτοφανής επέμβαση της Κομισιόν 
στα πολιτικά της Ελλάδας
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιλογή του Σταύρου Δήμα, ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το EurActiv να κάνει λόγο για μία πρωτοφανή παρέμβαση της Κομισιόν, στα εσωτερικά ζητήματα ενός κράτους-μέλους.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο “σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου η νέα Κομισιόν την Τετάρτη αποφάσισε να στηρίξει επίσημα τον κυβερνητικό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και να χειροκροτήσει την ελληνική κυβέρνηση γιατί προχωρά σε πρόωρες εκλογές”.
Η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, υποστήριξε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι η Επιτροπή γνώριζε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.
“Πρόκειται για μία δημοκρατική απόφαση από τις ελληνικές αρχές και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση μπορεί να βοηθήσει στο να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στις αγορές. Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επιλέξει για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και έναν πιστό Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού”.
Και το EuroActiv τονίζει:
Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σε σύγκριση με τις συνηθισμένες, από την Κομισιόν, η οποία είθισται (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) να διατηρεί αποστάσεις από υποψηφιότητες, πολιτικά κόμματα και σημαντικές εθνικές εκλογές. Όμως η ξαφνική στήριξη υπέρ του Σταύρου Δήμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, επιθυμεί η Επιτροπή να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»…


ΣΗΜΕΡΑ
Εκδήλωση μνήμης για τον ΕΛΛΗΝΑ Νεοκλή Σαρρή
Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, τιμούν τα τρία χρόνια από τον θάνατο του προέδρου της ΕΔΗΚ καθηγητή Νεοκλή Σαρρή.
Η εκδήλωση για τον αξέχαστο Κωνσταντινουπολίτη δάσκαλο και μοναδικό τουρκολόγο, θα γίνει σήμερα στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του Μουσείου της Πόλεων των Αθηνών (Ι. Παπαρηγοπούλου 5 - 7 - πλατεία Κλαυθμώνος).
Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Σταύρος Καράμπελας, καθηγητής και συνάδελφος του Ν. Σαρρή του Παντείου Γιώργος Κοντογιώργης , ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) Γιάννης Μάζης και η καθηγήτρια (ΕΚΠΑ) Πέπη Ρηγοπούλου. Ο συντονισμός και η μουσική επιμέλεια θα είναι του γ.γ. της ΕΔΗΚ Δημήτρη Σταθακόπουλου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Ημερίδα Δημόσιας Υγείας
Η 2η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αφιερώθηκε στις ανισότητες στη δημόσια υγεία, ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί παγκόσμια απειλή σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. 
Όπως άλλωστε αναφέρθηκε από την υπεύθυνη της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας δρ Μαρία Κολιού, η εξελισσόμενη επιδημία του ιού Έμπολα αποτελεί άμεση συνέπεια των ανισοτήτων στην υγεία. Συγκεκριμένα, μια πάθηση που επί πολλές δεκαετίες παρέμενε στο περιθώριο λόγω της ενδημίας της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος απέκτησε παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβολή με τη διασπορά της σε υπηκόους ανεπτυγμένων χωρών. Το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας περιέλαβε εισηγήσεις σχετικές με την επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την εισαγωγή του γενικού σχεδίου υγείας, όπου αναπτύχθηκαν οι ανησυχίες των διαφόρων φορέων για την επιτυχία του εγχειρήματος. Επιπλέον, παρατέθηκαν για πρώτη φορά αναλυτικά ερευνητικά δεδομένα για τις ανισότητες στη φροντίδα υγείας στην Κύπρο, με έμφαση στα άτομα με κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα, σε μετανάστες, σε ηπατοπαθείς και σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του προσκεκλημένου ομιλητή και Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας δρ Ι. Κυριόπουλου για την αθέατη πλευρά της καμπύλης Preston. Όπως σχολίασε, η σχέση κατά κεφαλή εισοδήματος και προσδόκιμου ζωής δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες οικονομικής - διοικητικής οργάνωσης και κουλτούρας την τροποποιούν συνεχώς.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού άνω των 250 συνέδρων από όλα τα επαγγέλματα υγείας και άλλες σχετικές με τη δημόσια υγεία υπηρεσίες παρακολούθησαν τις εργασίες της εκδήλωσης. Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή. Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών. Η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας αποτελεί πλέον μια παράδοση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του ιδρύματος. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει από το 2012 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη δημόσια υγεία, το οποίο από το 2014 προσφέρεται πλέον και εξ αποστάσεως, με αναγνώριση ισοτιμίας από το ΚΥΣΑΤΣ και τον ΔΟΑΤΑΠ. Από το πρόγραμμα έχουν ήδη αποφοιτήσει άνω των 100 φοιτητών που ήδη εργοδοτούνται στο χώρο της δημόσιας υγείας.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Προς παραγραφή τα αδικήματα για το “Sea Diamond
Να αναιρεθεί εν μέρει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά με την οποία καταδικάστηκαν για πλημμελήματα τρία άτομα για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, που βυθίστηκε το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, στη Σαντορίνη, πρότεινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτoυ Δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδικάστηκαν ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.
Επίσης καταδικάστηκε ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.
Ακόμη, καταδικάστηκε ο ανθυποπλοίαρχος του Sea Diamond σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών.
Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.
Πλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δασούλας πρότεινε την εν μέρει αναίρεση της Εφετειακής απόφασης, επισημαίνοντας ότι στην εφετειακή απόφαση δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ως αναφορά στην απόρριψη του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε ως αίτιο την μη αποτύπωση στον χάρτη του σημείου που προσέκρουσε το πλοίο.
Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι υπάρχει στην εφετειακή απόφαση ασαφής και αντιφατική αιτιολογία ως προς τις ευθύνες του διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της επίμαχης εταιρείας, ενώ πρότεινε να αναιρεθεί εν μέρει η εφετειακή απόφαση για ορισμένες κατηγορίες -πράξεις που αφορούν τον πλοίαρχο και τον υποπλοίαρχο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, κ.λπ.).
Αντίθετα, ο κ. Δασούλας, πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση κατά το σκέλος που αφορά την ρύπανση και την παράλειψη διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, καθώς είναι νόμιμα αιτιολογημένες.
Το Τμήμα του Αρείου Πάγους επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. Να σημειωθεί ότι κατά την ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο επισημάνθηκε ότι το 2015 παραγράφονται τα αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου