Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Παπανδρέου: "Δεν έχω σκοπό να πάω σπίτι μου!" και το κόμμα του είναι έτοιμο - Πέρασε η τροπολογία για τη συμφωνία ΟΛΠ-COSCO - Τι “παραλαμβάνει” η ΚΚR από την Πειραιώς - Στα “σκαριά” το υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα! - Περιζήτητα τα νησιά μας ως προορισμός κρουαζιέρας - Πάνω από 2 εκ. Γερμανοί τουρίστες ήρθαν την Ελλάδα

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΔΙΧΩΣ ΓΗΠΕΔΟ...

Δεν έχω σκοπό να πάω σπίτι μου!
Έτοιμο το κόμμα 
του Γιώργου Παπανδρέου

ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΓΚΥΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΝΟΥΝ
ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ “ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΑΠ” ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ ΚΑΙ 14%

Πυκνώνουν οι επαφές του τ. πρωθυπουργού
με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν
πιστά στον “παπανδρεϊκο” χαρακτήρα του κόμματος

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που είχε ο Γιώργος με πρώην υπουργό τού ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα και συζήτησαν τις ενδεχόμενες κινήσεις τού τέως πρωθυπουργού.
Έχω τρεις επιλογές. Η μια είναι να πάω με τον Βενιζέλο, που δεν τον θέλω και δεν με θέλει. Η δεύτερη, είναι να πάω σπίτι μου, αλλά μπορεί ένας Παπανδρέου να πάει σπίτι του! Η τρίτη, είναι να κάνουμε ένα νέο σχήμα, που θα φέρει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ πίσω στη βάση του. Ποια είναι η γνώμη σου;»..
Φυσικά, από τον τρόπο που τέθηκαν τα ερωτήματα, δεν έμεναν περιθώρια για άλλη πλην της τρίτης, επιλογή.
Θα μετάσχεις σε μια τέτοια κίνηση;», ήταν το επόμενο ερώτημα και η απάντηση ήταν καταφατική.
Ανάλογες συναντήσεις και τηλεφωνήματα είχε και έχει ο Γιώργος Παπανδρέου καθημερινά. Σε κάποια μάλιστα από αυτά έχει επιδειχθεί και μια τριάδα δημοσκοπήσεων, μεγάλων εταιρειών, που δίνουν σε μια ενδεχόμενη εμφάνιση «Κόμματος Γιώργου» από 6 έως και 14%!
Μάλιστα, τ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε χαρακτηριστικά στον “τΠ": «Η οροφή που δίνουν οι τρεις δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το 60% των πολιτών που θα πλαισιώσουν μια τέτοια κίνηση προέρχεται από ψηφοφόρους που από το 2012 ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, το 25% από ψηφοφόρους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλου) και το 15% από πολίτες που ψήφισαν το “Ποτάμι”».
«Η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν αφήνει στον Παπανδρέου πολλά περιθώρια, καθώς το ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή τη μορφή, οδηγείται σε περιθωριοποίηση και ίσως σε διάλυση, σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να μπει στη Βουλή» συμπλήρωσε ο τ. υπουργός, που έχει ήδη δώσει υπόσχεση στον Γ. Παπανδρέου, ότι θα μετάσχει στα ψηφοδέλτια του υπό ίδρυση κόμματος.
Εν τω μεταξύ, ένα περιστατικό που συνέβη προ ημερών σε γνωστό στέκι τον Καμινίων, όπου είχε οργανώθηκε μία μεγάλη συγκέντρωση «Πασόκων» της Β’ Πειραιώς, οι οποίοι έχουν… μετοικίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει χαρακτηριστικά το κλίμα που επικρατεί στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.
Σε σχετική ερώτηση του “τΠ” που τέθηκε σε στέλεχος του πρώην ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετέχει σήμερα στις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ, για το νόημα που είχε (;) μια τέτοια συνάντηση, η απάντηση ήταν η εξής:
«Μα, ούτως ή άλλως, είναι γνωστό ότι αποτελούμε μια “τάση” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να μη συναντηθούμε;».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και τις προθέσεις της “τάσης”, η απάντηση ήταν λακωνική: «Αφήστε να δούμε»…
Τέλος, ένα σημαντικό σημείο των τεκταινομένων σήμερα στον χώρο του (τέως, νυν και… μέλλοντος) ΠΑΣΟΚ είναι οι κινήσεις της Φώφης Γεννηματά, η οποία, όπως συζητείται χαρακτηριστικά στους «πράσινους» κύκλους, «δεν τηλεφωνεί πλέον μόνον σε στελέχη της Β΄ Αθήνας, αλλά σε πανελλαδική κλίμακα!»…


Πέρασε η τροπολογία για τη συμφωνία ΟΛΠ με COSCO
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία με την οποία επικυρώνεται το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΣΕΠ Α.Ε. (COSCO), για τον ΙΙ και ΙΙΙ Προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Αντίθετα καταψήφισε η ΔΗΜΑΡ , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, είχε αντιταχθεί στην τροπολογία, τόσο επί της διαδικασίας (καθώς παρακάμφθηκε η συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής), όσο και επί της ουσίας.
Με τα ίδια επιχειρήματα και η ΔΗΜΑΡ είχε εκτιμήσει πως ο διακανονισμός συνιστά "απίστευτα θετική διάκριση υπέρ της εταιρείας".


Τι “παραλαμβάνει” η ΚΚR από την Πειραιώς
Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον αμερικανικό όμιλο Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ενός εκ των μεγαλύτερων private equity, αναμένεται να αναδιαρθρώσει ριζικά τον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη. Πρόκειται για ένα deal, που αφορά στη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, καθώς και μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από την Πειραιώς στην KKR.
Η Kohlberg Kravis Roberts από την πλευρά της αναλαμβάνει την υποχρέωση να διοχετεύσει κεφάλαια ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ στις εταιρείες, τα δάνεια των οποίων περνούν στην κατοχή της, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και αναδιάρθρωσή των συγκεκριμένων εταιρειών.
H Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία μέσω τιτλοποίησης και οι εν λόγω εταιρείες θα τελούν υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο της ΚΚR Credit, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει την τραπεζική εξυπηρέτηση του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου.
Το χαρτοφυλάκιο που θα μεταβιβαστεί αφορά εταιρείες από τους κλάδους Υγείας και Τροφίμων.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, που επικαλείται η «Kαθημερινή», 800 επιχειρήσεις χρωστούν 11 δισ. ευρώ.
Από δείγμα περίπου 16.000 οφειλετών με συνολικό άνοιγμα 98,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 54% του ΑΕΠ (τιμές 2013), τα 6.000 δάνεια εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, με το ύψος των καθυστερήσεων να προσεγγίζει τα 28,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι δεν θα δούμε τουλάχιστον το επόμενο διάστημα πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένες εξειδικευμένες εταιρείες, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών.
Οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην αυτοδύναμη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους, ενώ μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων σε τρίτους θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται από τις τράπεζες οριστικά χαμένες υποθέσεις.

Η Σ. Αραβία δεν μειώνει την παραγωγή πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου στην αγορά, ακόμη κι αν τα μη μέλη του ΟΠΕΚ κάνουν κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ-Ναΐμι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «αν θέλουν να περικόψουν την παραγωγή [πετρελαίου] είναι ευπρόσδεκτοι». «Εμείς δεν θα περικόψουμε, οπωσδήποτε η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να περικόψει», πρόσθεσε.
Επέρριψε την ευθύνη για την πτώση των τιμών στους κερδοσκόπους και σε αυτό που αποκάλεσε έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.
Η Σαουδική Αραβία στέλνει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες το μήνυμα ότι δεν θα μεταβάλει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, προτιμώντας να επιτρέψει στην αγορά να σταθεροποιηθεί από μόνη της.
Ο αποφασιστικός τόνος των σχολίων του υπουργού βρήκε απήχηση και σε άλλους Άραβες υπουργούς Πετρελαίου κατά τη διάσκεψη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Ο υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ Σουχάιλ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι κάλεσε όλους τους παραγωγούς στον κόσμο να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους τον επόμενο χρόνο, λέγοντας πως αυτό σύντομα θα σταθεροποιήσει τις τιμές.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Άλι αλ-Ομάιρ δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή του και δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδό του τον Ιούνιο.

Στα “σκαριά” το πρώτο υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα!
Ιστορικής σημασίας για θέματα μεταφορών, τουρισμού και ειδικότερα επενδύσεων σε αναπτυσσόμενους τομείς της εθνικής οικονομίας προσλαμβάνει η υπογραφείσα απόφαση βάση της οποίας ιδρύεται επισήμως το πρώτο υδατοδρόμιο.
Την σχετική απόφαση με την οποία ιδρύεται το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα, υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με την απόφαση το επισπεύδον υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χορηγεί δια του αρμοδίου υφυπουργού, Μιχάλη Παπαδόπουλου, στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας άδεια λειτουργίας αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας (υδατοδρόμιο) στη θαλάσσια περιοχή λιμένα Κέρκυρας για τη χρήση της από υδροπλάνο.
Η αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρόμιου στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αναβαθμίζει τη μέχρι σήμερα συγκοινωνιακή διασύνδεση της χώρας. Επισημαίνεται ότι με τον ερχομό των υδροπλάνων δημιουργείται μία νέα προοπτική για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη νησιωτική πολιτική. Η χρήση των υδροπλάνων μπορεί να δώσει ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κάνει πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας με δύσκολα προσβάσιμους συγκοινωνιακούς προορισμούς.
Σημειώνεται ότι το υδατοδρόμιο λειτουργεί ως τόπος από/προσθαλάσσωσης υδροπλάνων με σκοπό τη μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου και φορτίου, την εξυπηρέτηση πτήσεων της Γενικής αεροπορίας, πτήσεων αεροπορικών εργασιών και την παροχή πτητικής εκπαίδευσης.
Μετά την υπογραφή της απόφασης, η οποία έγινε παρουσία της υφυπουργού Πολιτισμού, Άντζελας Γκερέκου, και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρου Ανδριώτη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:
«Σήμερα εισάγουμε μια καινούρια μορφή συγκοινωνίας που συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ προάγει αυτό που εμείς αποκαλούμε «νησιωτικότητα». Όπως έχω τονίσει, η πολυνησία της χώρας αποτελεί για εμάς πλούτο και αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Η πατρίδα μας έχει θάλασσα, έχει λίμνες και όλα εκείνα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να υποδεχτούμε τη λειτουργία των υδροπλάνων. Σήμερα κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν και θα αδειοθοτηθούν και άλλα υδατοδρόμια, ώστε από φέτος το καλοκαίρι να έχουμε τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων στη χώρα».


Περιζήτητα τα ελληνικά νησιά 
σαν προορισμός κρουαζιέρας
Πηγή: tornosnews.gr
Τα ελληνικά νησιά θα είναι ο δεύτερος πιο καυτός, και ανερχόμενος, προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη το 2015, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 21% σε σχέση με τις επιδόσεις του 2014, αναφέρει έρευνα που διεξήγαγε ο όμιλος Travel Leaders με τίτλο «2015 Travel Trends Survey». Η έρευνα διεξήχθη από στις 11 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου του 2014 σε δείγμα 1.226 ιδιοκτητών τουριστικών πρακτορείων στις ΗΠΑ, μάνατζερ και άμεσων τουριστικών πρακτόρων και βασίστηκε σε πραγματικά δεδομένα κρατήσεων. Στην κατάταξη με τους ανερχόμενους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το 2015, η έρευνα αναδεικνύει πρώτη την Κροατία (+25,2%), στη συνέχεια τα ελληνικά νησιά και ακολουθούν η Ισλανδία (+17,8%), η Τσεχία (+10,3%) και η Πορτογαλία (+8,8%). Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της αντίστοιχης περυσινής έρευνας, κατέτασσαν τους ανερχόμενους προορισμούς με την εξής σειρά προτεραιότητας: Κροατία, Ισλανδία, Τουρκία, Τσεχία, Πορτογαλία. Μεγάλη ανάπτυξη της κρουαζιέρας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2015 και για την Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Καραϊβική βρίσκεται στην πρώτη θέση, η Ευρώπη προσελκύει τα μεγαλύτερα ποσοστά αμερικανών τουριστών της τελευταία χιλιετηρίδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Travel Leaders Group, Barry Liben. Οκτώ στους 15 κορυφαίους διεθνείς προορισμούς (Top International Destinations) φέτος βρίσκονται στην Ευρώπη. Το Λονδίνο είναι στην τρίτη θέση, οι ευρωπαϊκές κρουαζιέρες ποταμών (η δημοφιλέστερη τάση κρουαζιέρας το 2014) στην τέταρτη θέση, η Ρώμη στην Πέμπτη, οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο στην έκτη και το Παρίσι στην έβδομη. Οι πρώτες δύο θέσεις της κατάταξης ανήκουν στην Καραϊβική και στο Κανκούν. Αύξηση της ταξιδιωτικής δαπάνης στην κρουαζιέρα το 2015Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, το 96,5% των τουριστικών πρακτόρων δηλώνει ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των πελατών τους θα είναι σταθερές ή αυξημένες το νέο έτος, ενώ το 85% των πρακτόρων δήλωσε ότι οι κρατήσεις του 2015 βρίσκονται στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το 2014.

Πάνω από 2 εκ. Γερμανοί τουρίστες 
επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2014
Περισσότεροι από 2 εκ. Γερμανοί τουρίστες μετέβησαν στην Ελλάδα με αεροπλάνο την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για αύξηση 18,6% σε σχέση με το 2013. 
Η επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος έρχεται και όπως όλα δείχνουν θα είναι επιτυχημένη. Όπως επιτυχημένη θεωρείται, βάση των γερμανικών στατιστικών στοιχείων, και εκείνη του 2014. Εφετινός νικητής στην επιλογή προορισμών από Γερμανούς τουρίστες είναι η Ελλάδα. «Καμία άλλη χώρα δεν σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση το 2014», δηλώνει ο Νόρμπερτ Φίμπιγκ, πρόεδρος της DRV, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδέσμου τουρ οπερέιτορ και ταξιδιωτικών γραφείων. Βάση των στοιχείων της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας 2.060.000 τουρίστες πέταξαν από τη Γερμανία προς την Ελλάδα την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου 2014. Πρόκειται για μια αύξηση 18,6% σε σχέση με το 2013 (1.860.000).Στις πρώτες θέσεις Κρήτη, Ρόδος και ΚωςΗ ανοδική τάση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2015. Όλοι οι μεγάλοι γερμανικοί τουρ οπερέιτορ έχουν διευρύνει τις προσφορές τους για την Ελλάδα. Μάλιστα η TUI διαθέτει για τον επόμενο χρόνο 10% περισσότερες αεροπορικές θέσεις στις πτήσεις για την Ελλάδα από ότι φέτος. Δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί είναι τα νησιά, προπαντός η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως. Η Ελλάδα σημειώνει αυτή τη θεαματική αύξηση τουριστών από την Γερμανία παρά την ανάκαμψη του τουρισμού στην Αίγυπτο. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές. Ίσως όμως η εξήγηση να είναι πιο κοινότυπη και να ισχύει αυτό που πιστεύει το στέλεχος της μεγάλης τουριστικής επιχείρησης DER Touristik, Ρενέ Χέρτσογκ: «Οι Γερμανοί απλώς αποθύμησαν την Ελλάδα»...
Πηγή: Deutche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου