Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Κάτι αλλάζει στη Ν/Α Μεσόγειο - Αναρτήθηκε η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις - Ανοιχτή επιστολή Κορκίδη σε Βρούτση - Στο "σκαμνί" ο εμίρης για την Οξυά - Συνεδριάζει το ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ-COSCO

ΤΩΡΑ
Στην κόψη του ξυραφιού ΟΛΠ - COSCO
Πηγή: Ναυτεμπορική
Ακόμα 24 ώρες έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκειμένου να "προλάβει" και να μην "τιναχθεί στον αέρα" η φιλική συμφωνία -  διακανονισμός, μεταξύ ΟΛΠ και COSCO.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν", το δ.σ του ΤΑΙΠΕΔ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να εξετάσει τη στάση του απέναντι στην πρόταση που ετοιμάζεται να κάνει ο ΟΛΠ, αύριο Τρίτη, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων. Πρόταση, που περιλαμβάνει δύο νέους όρους, τον έναν εκ των οποίων δεν αποδέχεται το Πεκίνο.

Κάτι αλλάζει στη Ν/Α Μεσόγειο
- Ενισχύονται οι θέσεις Ελλάδας - Κύπρου
- Εν αναμονή της τριμερούς με Ισραήλ 
- Επώδυνες... στιγμές για τη μοναξιά της Άγκυρας, με απειλές εσωτερικής κατανάλωσης
Μετά την επιτυχή τριμερή συνάντηση του Καΐρου και την προοπτική για πενταμερή με τη συμμετοχή Ιορδανίας και Λιβάνου, οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΝΑ Μεσόγειο, δείχνουν να αλλάζουν. Η δε θέση της Ελλάδας, στον νευραλγικό αυτόν χώρο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, έχει ενισχυθεί σημαντικά και αυτό φέρνει την «γείτονα» σε δύσκολη θέση, τόσο που αντιδρώντας η Άγκυρα, άρχισε να μιλάει για… καθολικό «πάγωμα» ερευνών στην ΑΟΖ! Και τι έχει να «πει» η Τουρκία, κατά την τριμερή σύνοδο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ…
Για το παρασκήνιο της συμφωνίας του Καΐρου και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο protothema.gr:
Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου απαντούν με γεωπολιτικές και οικονομικές συμφωνίες στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Με την Διακήρυξη του Καΐρου οι τρεις χώρες συμφωνούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ όπου δεν υπάρχει. Αυτό αφορά στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και προϋποθέτει ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα. Είναι μία σημαντική αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου-Τουρκίας.
Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλ Σίσι στις προτάσεις της Ελλάδας για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ η Αίγυπτος απαντούσε ότι θα πρέπει πρώτα να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Παράλληλα οι τρεις χώρες αποδοκιμάζουν την Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες και της ζητούν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου ενώ τάσσονται υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού μέσα από τον διάλογο των δύο κοινοτήτων.
Με την διακήρυξη του Καΐρου η Αίγυπτος δείχνει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ευθυγραμμίζεται με τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας συμβάλλοντας στην αλλαγή των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της σημαντικής θέσης που κατέχει στον αραβικό κόσμο, όπως υπογράμμισε επανειλημμένως ο κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του.
Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα ακόμη βήμα στην απομόνωση της Τουρκίας που όσο συνεχίζει την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και συμπεριφέρεται με αλαζονεία χάνει ερείσματα και σχέσεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι την τριμερή συμφωνία ενθαρρύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι οποίες θέλουν να στηρίξουν το καθεστώς Αλ Σίσι στην Αίγυπτο προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Ενδεχόμενη κατάρρευσή του θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή καθώς θα προκαλέσει αλλαγές και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Η ηγεσία της Αιγύπτου αντιμετωπίζει απειλές από το εσωτερικό και στα σύνορά της από δυνάμεις που θεωρείται ότι χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και το Κατάρ. Η εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι του καθεστώτος Αλ Σίσι εξηγεί και την συμπεριφορά της Αιγύπτου.
Η Ελλάδα όμως σχεδιάζει και άλλες κινήσεις και ενισχύει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινούν οι διαδικασίες σε χαμηλό επίπεδο ώστε τον Ιανουάριο να υπάρξει αντίστοιχη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επίσης κακές σχέσεις με την Τουρκία και έχει λόγους να επιθυμεί την αποδυνάμωσή της. Παράλληλα η Αίγυπτος είναι η λιγότερο εχθρική αραβική χώρα απέναντι στο Ισραήλ. Επιπλέον είναι πού πιθανό η τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου να διευρυνθεί σε πενταμερή με την συμμετοχή και της Ιορδανίας και του Λιβάνου.
Η τουρκική αντίδραση
Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία και αν θα υποχωρήσει αναζητώντας κάποια προσχήματα ή απαντήσει επιθετικά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Τουρκία να απαντήσει στην Διακήρυξη του Καΐρου στέλνοντας το «Μπαρμπαρός» να κάνει έρευνες στην περιοχή δυτικά της Κύπρου και νότια του Καστελόριζου υποστηρίζοντας εμπράκτως και με την απειλή στρατιωτικής βίας την ελληνική θέση περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Στο θέμα των χειρισμών της τριμερούς αλλά και της ενδεχόμενης απάντησης της Τουρκίας υπάρχει διάσταση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει περιθώρια αντίδρασης και ότι δεν θα προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο όπως είχε κάνει στο παρελθόν.
Πάντως το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου λέει ότι έχει εξετάσει το σενάριο και έχει ήδη προετοιμάσει την δική του απάντηση σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει. Έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρασυρθεί από την τουρκική προκλητικότητα και ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση.
Αυτό είπε και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον ομόλογό του Νταβούτογλου στο τηλεφώνημά που του έκανε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς φέρεται να του επισήμανε ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση μπορεί να αποβεί σε βάρος και των δύο χωρών και να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στις κυβερνήσεις. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση το τηλεφώνημα ήταν χρήσιμο αφού βοήθησε να καταλάβει ο πρωθυπουργός τα όρια της Τουρκίας. Ανησυχητικές όμως είναι οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας που είναι και ο ισχυρός παράγων διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την κυπριακή ΑΟΖ.
Διπλωματικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν ότι η Κύπρος και η ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελούν μέρος της ευρύτερης διαφοράς Ελλάδας και Τουρκίας.
Αν οι σχέσεις εκληφθούν στο σύνολό τους τότε η ενδεχόμενη απάντηση της Τουρκίας μπορεί να δοθεί σε άλλο πεδίο όπως το Αιγαίο ή η Θράκη.
Στο τέρμα των κινήσεων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα πάρουν χρόνο υπάρχει η συνδιαλλαγή με την Τουρκία συμφωνούν Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών που λένε ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να μείνει εντελώς έξω από τις διευθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες αλλά δεν μπορεί να υπάρξει και συμβιβασμός όσο ακολουθεί την επιθετική τακτική της».
Υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν η Τουρκία είχε επανειλημμένως εκτοξεύσει απειλές -ότι θα αντιδράσει δίχως όρια στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αργότερα ότι θα αντιδράσει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ- τις οποίες όμως ουδέποτε υλοποίησε. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γι αυτήν καθώς έχει ανοικτά μέτωπα με όλους τους γείτονές της και επιπλέον με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Από την άλλη παραμένει πάντα περιφερειακή δύναμη.

Μείωση του ανώτατου συντελεστή 
από το 42% στο 32% προανήγγειλε ο Γ. Μαυραγάνης

Μειώσεις φορολογικών συντελεστών εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με δηλώσεις του στην «Realnews». Σύμφωνα με τον υφυπουργός Οικονομικών, o νέος φορολογικός χάρτης περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
«Σύντομα στοχεύουμε να προχωρήσουμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ» αναφέρει για το συγκεκριμένο ζήτημα και προσθέτει πως ο στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από το 1,43% σήμερα», σημειώνει.

Ανοιχτή επιστολή Κορκίδη σε Βρούτση, 
για αναδρομική μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας τη μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
«Η ΕΣΕΕ ζητάει από τον υπουργό να λάβει μία γενναία πολιτική απόφαση, που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, με αντίστοιχη ανταπόδοση στον υπολογισμό των νέων συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά χωρίς εκπτώσεις στη ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών», τονίζει και αναφέρει:.
«Οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας θεωρεί το θέμα του ΟΑΕΕ και ειδικότερα την αδυναμία καταβολής εισφορών και την ποινικοποίηση των οφειλετών, όχι απλώς ένα μείζον θέμα της δύσκολης καθημερινότητας κάθε εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία ξεχωριστά, αλλά μείζον θέμα ασφαλιστικού πολιτισμού και δικαιοσύνης, βασισμένου στην απαράβατη αρχή της αλληλεγγύης των γενεών.
Η ΕΣΕΕ ως κοινωνικός εταίρος και χωρίς συνδικαλιστικές παρωπίδες, κατανοεί πλήρως την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση των ταμείων και ειδικά του ΟΑΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδυναμία καταβολής από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, λόγω των πολύ υψηλών εισφορών, καθώς επίσης στη δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την κρατική επιχορήγηση τους που φτάνει το 50% του κόστους συντάξεων, στη διαρκή επιδείνωση της ασφαλιστικής σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων και βεβαίως μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων που ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.
Στη κατεύθυνση αυτή, ως φορέας που με υπευθυνότητα εκπροσωπεί και εκφράζει χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, συνεχώς προσπαθούμε να ρυθμιστεί το θέμα με την αναγκαία βεβαίως συναίνεση και παρέμβαση σας, ως αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτείνοντας νέες, εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις ανακούφισης των ασφαλισμένων, αλλά με ταυτόχρονη στήριξη και διάσωση του ασφαλιστικού μας “σπιτιού”.
Είναι δεδομένο ότι έχουν ήδη υπάρξει από ενδιαφερόμενους, τόσο άτομα όσο και φορείς, πολλές προσφυγές στην Δικαιοσύνη, όμως για την ΕΣΕΕ σημαντικότερο είναι, να υπάρξει, με πρωτοβουλία σας, μια ρεαλιστική πολιτική απόφαση στο θέμα, η οποία θα δώσει άμεσα μια ενιαία και οριστική απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα του ΟΑΕΕ.
Το μήνυμά μας είναι, ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης δεν θεμελιώνει απλώς υποχρεώσεις, συχνά ασφυκτικές και δυσβάστακτες, αλλά και δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να ερμηνεύουμε διασταλτικά τις υποχρεώσεις και συσταλτικά τα δικαιώματα. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να ερμηνεύουμε τους νόμους με το πνεύμα «υπέρ του πολίτη».
Στη συνεχεία ο κ. Κορκίδης, επισημαίνει:
«Στο θέμα μάλιστα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ως συναρμόδιος Υπουργός υιοθετήσατε αυτήν την ερμηνεία προς όφελος όλων των πολιτών που επιχειρούν στην ελληνική αγορά.
Εξαντλώντας από τη πλευρά μας, με οικονομετρικά στοιχεία του Ινστιτούτου μας (ΙΝΕΜΥ), κάθε μέσο που διαθέτουμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινής λύσης, σας ζητάμε να πάρετε μια δύσκολη μεν, αλλά γενναία πολιτικά απόφαση για οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, με αντίστοιχη ανταπόδοση συνταξιοδοτικών παροχών αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, η επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου θα ενεργοποιήσει μεγάλο αριθμό οφειλετών, λύνοντας περαιτέρω προβλήματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Ταμείο.
Η μείωση των εισφορών, με αναδρομική ισχύ για όλους τους οφειλέτες, η οποία θα ανατρέχει στην αρχή της οφειλής, αναμένεται να έχει συγκεντρωτικά θετικά αποτελέσματα για τις ετήσιες εισροές του ΟΑΕΕ και παράλληλα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση για την επιβίωσή τους». Και καταλήγει:
«Κύριε Υπουργέ,
Είναι δεδομένο ότι με μια σειρά θετικών μέτρων επιδιώξατε να καταστήσετε ελκυστική τη νομιμότητα, τη διαφάνεια εισφορών και πόρων και να βελτιώσετε το ασφαλιστικό σύστημα από τη παραβατικότητα με τη συμμόρφωση όλων, απλοποιώντας δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου και απόδοσης των συντάξεων.
Η οργανωτική προσπάθειά σας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, αναλογιστικών μελετών, σύστασης λευκού μητρώου επιχειρήσεων, κ.α. απαιτεί ένα ακόμα βήμα, αντίστοιχο με αυτό της μείωσης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ.
Μπορείτε, λοιπόν, και στην περίπτωση του ΟΑΕΕ να είστε ο μόνος Υπουργός Εργασίας, που θα τολμήσει για πρώτη φορά να μειώσει επ´ ωφελεία Ταμείου και ασφαλισμένων, το ύψος των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Σε συνδυασμό λοιπόν με την εφαρμογή της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε παράλληλα το “φαύλο κύκλο” του τεράστιου προβλήματος του ΟΑΕΕ.
Σας ζητάμε σε μια κρίσιμη περίοδο, με μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση σας, τη μείωση των ασφαλιστικών μας εισφορών και την ανάλογη ευθυγράμμιση με ανταποδοτικά κριτήρια των συντάξεων, ώστε να δώσετε ταυτόχρονα ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη στους ασφαλισμένους οφειλέτες και βιωσιμότητα στο ταμείο μας.
Έχοντας εμπιστοσύνη στη κρίση σας, επισυνάπτουμε, όλα τα οικονομετρικά δεδομένα, με τα πιθανά σενάρια και τα συγκριτικά στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ που πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουν στην αξιολόγηση της πρότασής μας και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας».


Στο «σκαμνί» ο εμίρης Αλ Θανί για την Οξυά
Πηγή: zougla.gr
Μία από τις λιγοστές υποθέσεις, στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, όπου εμπλέκεται ο... αραβικός παράγοντας θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη στα δικαστήρια. Ο λόγος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του τέως εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη, με αφορμή την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο σεΐχης στο νησί του Ιονίου Οξυά.
Η αντιδικία αυτή, λοιπόν, θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης την ερχόμενη Τρίτη, με τον Έλληνα αρχιτέκτονα να ζητεί αποζημίωση αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον Αλ Θανί.
Το σχετικό ρεπορτάζ του Κώστα Ιερίδη, αναφέρει:
Τον Απρίλιο του 2012 ο τότε εμίρης του Κατάρ αγόρασε προς περίπου 5 εκατ. ευρώ τη νησίδα Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί ένα πρότυπο τουριστικό θέρετρο.
Έτσι, μέσω της ελληνικής εταιρείας Pimara Α.Ε., που ενεργεί για λογαριασμό του, ο εμίρης ανέθεσε στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο να τρέξει την αδειοδότηση του έργου με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή στην έκταση.
Πρόκειται εκ των πραγμάτων για δύσκολη επένδυση, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη Natura. Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη Natura, ενώ για να πολεοδομηθεί απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), και στη συνέχεια η έκδοση προεδρικού διατάγματος. Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη η εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας και το μακρύ χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ληφθούν όσες εγκρίσεις απαιτούνται.
Παρ' όλ’ αυτά, λίγο καιρό μετά την αγορά του νησιού από τον τέως εμίρη του Κατάρ, ο γιος του Στέλιου Αγιοστρατίτη, ο Ανδρέας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης της Οξυάς, το οποίο προέβλεπε την μετατροπή του νησιού σε art island. Σε προορισμό που, με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτιστική ανάπτυξη, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί, θα συμπεριλάμβανε πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις προσαπογείωσης υδροπλάνων και χώρους άθλησης.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνη της Pimara, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Άραβα κροίσου, καθώς, παρότι η αδειοδοτική διαδικασία βρισκόταν στο σημείο μηδέν, ο τέως εμίρης εμφανιζόταν, εν αγνοία του, να δρομολογεί μια επένδυση-μαμούθ στην Οξυά. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η πλευρά του εμίρη, το γραφείο Αγιοστρατίτη δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων, με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται στον πάγο εδώ και δύο χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2013 διακόπηκε η συνεργασία του εμίρη με τον γνωστό αρχιτέκτονα, ο οποίος έχει εισπράξει περίπου 400.000 ευρώ για τις όποιες υπηρεσίες του πρόσφερε.
Το μόνο παρήγορο που προκύπτει από την εμπλοκή στο «project Οξυά» είναι ότι σεΐχης δεν εγκαταλείπει τα σχέδια αξιοποίησης του γραφικού νησιού του Ιονίου...


Κίτρινη… «μαφία» στο λιμάνι!
Την παρέμβαση της Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσαν οι καταγγελίες για την ύπαρξη «κίτρινης μαφίας» στον Πειραιά, η οποία εκβιάζει τους οδηγούς ταξί. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Ευάγγελο Ζαχαρή, να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα, μετά από σχετικό δημοσίευμα.
Σε αυτό αναφερόταν ότι μία οργανωμένη εγκληματική ομάδα λυμαίνεται εκβιαστικά την «πιάτσα» των ταξί της Ακτής Ξαβερίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της ομάδας αυτής εκβίαζαν και απειλούσαν οδηγούς ταξί, ζητώντας 50% ποσοστό από τα κόμιστρα συναδέλφων τους, τα οποία προέρχονταν από τις περιηγήσεις ξένων τουριστών στα αξιοθέατα της Αττικής, ενώ έπαιρναν τουρίστες και τους επιβίβαζαν σε ταξί, οι οδηγοί των οποίων είχαν υποκύψει στις απαιτήσεις τους για απόδοση ποσοστού από το κόμιστρο.

Συνέδριο στον ΟΛΠ για τη Γαλάζια Ανάπτυξη
Διακρατική συνάντηση με θέμα τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ως συνέχεια σχετικών εκδηλώσεων με θέμα την Ναυτιλία και την Γαλάζια Ανάπτυξη που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ.
Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες ημέρες διοργανώνονται από το Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON, με στόχο η συνάντηση αυτή να παράξει προβληματισμό, αλλά και να παρουσιαστούν όλες τις διαστάσεις που η Γαλάζια Ανάπτυξη έχει για την Εδαφική Συνοχή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικά σε χρόνους οικονομικής κρίσης και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείριση του αιγιαλού και των παράκτιων ζωνών γενικότερα.
Η συνάντηση, με τίτλο «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα από τη διάδραση γης-θάλασσας: διαστάσεις και προοπτικές γαλάζιας ανάπτυξης στην Ελλάδα», μέσα από μια σειρά θεματικών προτεραιοτήτων και τεκμηρίωσης από εθνικούς και διακρατικούς εμπειρογνώμονες στοχεύει να αναδείξει τις μορφές διάδρασης γης-θάλασσας ως βασικά στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών αλλά και ολοκληρωμένων στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη σχηματοποίησης ενός αποτελεσματικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (Maritime Spatial Planning).
Σε συνέχεια της Διακρατικής Συνάντησης εργασίας, το Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON σε συνέργεια με την SDMed Observation, Planning and Ecoinnovation (www.sd-med.org) προγραμματίζει την Τετάρτη εκδήλωση στην αίθουσα του ΟΛΠ που θα θέτει στο επίκεντρο του εθνικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος την έξυπνη διάσταση της γαλάζιας ανάπτυξης υπογραμμίζοντας την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ως εργαλεία-διεξόδους από την ανεργία που μαστίζει σήμερα, κυρίως τους νέους.
Η εκδήλωση μέσα από μια σειρά από θεματικές προτεραιότητες και τεκμηρίωση από ειδικούς επιστήμονες θα αναδείξει διαστάσεις της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», Έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με έμφαση στις πολιτικές επιχειρηματικότητας των νέων στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης, πολιτικές που μπορούν να ασκηθούν από τα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης και που στόχο έχουν την ανάδειξη του εδαφικού δυναμικού (territorial capital) προς όφελος της απασχόλησης στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Ο διαδραστικός και εργαστηριακός χαρακτήρας της Συνάντησης αποτελούν σημαντικά εργαλεία καινοτομίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές πρακτικές.

Αναρτήθηκε η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις για χρέη 
στην εφορία, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας
Αναρτήθηκε από το πρωί στη «Διαύγεια» η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013 τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα Ταμεία. 
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύλιο το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.
Προβλέπεται ακόμη, η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, για μια μόνο φορά, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας.
Λαμβάνεται επίσης μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Η νέα ρύθμιση έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές έως 1.000.000 ευρώ. Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου Νέα Αρχή (Ν.4152/2013).
Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής εκ μέρους του οφειλέτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Οκτωβρίου του 2014 και για όλους τους μήνες που προηγούνται από την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

Πώς καταβάλλονται οι δόσεις

 ​
Δόσεις
Ποσοστό έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12)
Ποσό κύριας οφειλής (Ευρώ)
Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης (Ευρώ)
Α
Εφάπαξ
100%
έως 1.000.000,00
-
Β
έως 12
90%
»
50,00
Γ
έως 24
80%
»
»
Δ
έως 36
70%
»
»
Ε
έως 48
60%
»
»
Στ
έως 60
50%
»
»
Ζ
έως 72
30%
»
»
Η
έως 100
20%
έως 15.000,00
»

Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
Οφειλές σε όλα τα Ταμεία εκτός από το ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014, και οφειλές οι οποίες έως την ίδια ημερομηνία, τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.
Με δεδομένο όμως ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλονται στις ίδιες ημερομηνίες, σε όλα τα ταμεία, η εγκύκλιος αναφέρει ενδεικτικά ότι για το
Για το ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, υπάγονται οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 201, ενώ για τον ΟΑΕΕ: οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
«Με το νέο νόμο 4305/2014, θεσπίζεται ένα ευνοϊκό, δίκαιο και ευέλικτο σύστημα ρύθμισης οφειλών, που επιτρέπει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φθάνουν ως και την πλήρη απαλλαγή από αυτές», αναφέρει στην εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας.
«Επίσης», συνεχίζει, «εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013 και ήταν συνεπείς, με τους υπαγόμενους στη νέα ρύθμιση, ενώ επιπλέον για όσους διατηρήσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, προβλέπεται το πρόσθετο ευεργέτημα της μείωσης των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, κατά ποσοστό 20%».
Όσον αφορά στους οφειλέτες, οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος νόμου, έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, και των οποίων η ρύθμιση είναι ενεργή, παρέχονται δύο επιλογές:
·        να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής τους, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται αναδρομικά από 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και θα τύχουν αναδρομικά από την ένταξή τους στην προηγούμενη ρύθμιση των εκπτώσεων της νέας ρυθμίσεως.
·        να διατηρήσουν τη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται αναδρομικά από 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και θα τύχουν αναδρομικά από την ένταξή τους στην προηγούμενη ρύθμιση (Νέα Αρχή) των εκπτώσεων της νέας ρυθμίσεως, καθώς και μια πρόσθετη μείωση 20% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την πληρωμή της πρώτης δόσης, :χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
Αναστέλλεται επίσης η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
Αναστέλλεται τέλος η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση απώλλυται, όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης.
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης καθίσταται απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά, ενώ το υπόλοιπο της κύριας οφειλής υπολογίζεται εκ νέου από 1.1.2013 με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται από το νόμο της ρύθμισης «Νέα Αρχή». Με το ίδιο επιτόκιο βαρύνονται και οι εκπρόθεσμες εισφορές.
Κατ΄ εξαίρεση, ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης στις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές:
·        δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η κάθε δόση)
ή
·        δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών.
Ειδικότερα, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δυο μηνών από την απώλεια να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και αριθμό δόσεων που απομένει.
Συμψηφισμοί.
α) Ο συμψηφισμός ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος με ασφαλιστικές οφειλές (περ.2, Υποπαρ.ΙΑ.2, παρ.ΙΑ, αρθ. Πρώτο του Ν.4254/2014) εφαρμόζεται για οφειλές που υπάγονται στη νέα ρύθμιση, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των υπολειπόμενων δόσεων. Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.
β) Οι παρακρατήσεις διενεργούνται μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα. Στην περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ρυθμιστεί κατά τη διαδικασία παρακράτησης εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.
γ) Το ποσόν της οφειλής που συμψηφίζεται ή παρακρατείται τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται μετά τον συμψηφισμό ή την παρακράτηση.
Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις
Για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ. Για τις λοιπές οφειλές του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος των εισφορών οι οποίες έχουν δηλωθεί και καταβληθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου