Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Φιλικός Διακανονισμός μετ’ εμποδίων και διαμαρτυριών - ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη θέλει εξαγωγές, επενδύσεις, ανταγωνισμό - Αύριο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Γιουνκέρ - Σταθάκης-Μηλιός: Προχωρημένες επαφές με τραπεζίτες στο City και συζητήσεις με ξένα funds

ΜΜΕ: 'ΜΟΝΟΝ ΣΤΙΣ 'ΓΑΛΕΡΕΣ' ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

Φιλικός Διακανονισμός 
μετ’ εμποδίων και διαμαρτυριών

ΜΕ ΤΟ 82,62 % 
ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 
ΕΝΕΚΡΙΘΗ 
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΟΛΠ - COSCO 
ΚΑΙ ΤΟ Ν/Σ 
ΟΔΕΥΕΙ 
ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Σε μια επεισοδιακή και «κολοβή» Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, «πέρασε» χθες τελικά ο περίφημος «Φιλικός Διακανονισμός» ΟΛΠ-Cosco και η επένδυση των 230 εκ. ευρώ στον Προβλήτα ΙΙΙ του Πειραιά, οδεύει προς υλοποίηση…
Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να ματαιώσουν την έκτακτη Γ.Σ. αποκλείοντας την πρόσβαση προς τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού.
«Να πάς τη συμφωνία πρώτα στο ΣτΕ κι έπειτα να μας τη φέρεις εδώ!» φώναζαν στον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος αιφνιδιάστηκε και γύρισε στο γραφείο του, απειλώντας ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.
Η ώρα περνούσε και καθώς οι εργαζόμενοι μάλλον δεν συγκινούνταν από την «απειλή» του προέδρου, αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση να γίνει χωρίς εκείνους, σε μια άλλη, μικρότερη αίθουσα, στην οποία η πρόσβαση ήταν ευκολότερη.
Αργά το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ανακοινώθηκε ότι η Γ.Σ. έκανε δεκτή την έγκριση της Συμφωνίας Β' Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ ΑΕ - ΣΕΠ ΑΕ.
Έτσι, με παρόντες μετόχους που εκπροσωπούσαν το 82,62 % του συνόλου των μετόχων, ο διακανονισμός έγινε αποδεκτός και η κυβέρνηση ανέπνευσε με ανακούφιση…
«Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ. Αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από 3.700.000 σε 6.200.000 εμπορευματοκιβώτια. Το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ. Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη "εγγυημένη δυναμικότητα" και "ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα" ύψους 4.750.000 και 3.087.500 εμπορευματοκιβωτίων αντιστοίχως.
Η καθαρά παρούσα αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498.000.000 ευρώ σε 678. 011.073 ευρώ και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ ΑΕ για λογαριασμό του ΟΛΠ , ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους». Ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Το έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενεργός παραγωγικός χώρος, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.
Επίσης, για την τελική προσαρμογή των όρων της Σύμβασης, τηρήθηκαν οι παράμετροι του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα αποσταλεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
«Η Κυβέρνηση επιχειρεί με πολιτικά πραξικοπήματα και τεράστιες νομικές ακροβασίες να εκποιήσει τα Λιμάνια. Οδηγούμαστε έτσι μεθοδευμένα στην παράδοση-εκποίηση του ΟΛΠ στην COSCO, όπου η θα είναι ενοικιαστής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης του Λιμανιού του Πειραιά», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Η ανάπτυξη θέλει εξαγωγές, επενδύσεις, ανταγωνισμό
Εξαγωγές, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, είναι το τρίπτυχο που θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την ερχόμενη διετία, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ ο οποίος αναφέρεται, επίσης, στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία, όπως οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, «έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016» και «η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε το 2014, χάρη στον τουρισμό που ήταν σημαντικός, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.
Το ποσοστό ανεργίας, παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα το 2014, γύρω στο 26%, εντούτοις έχει μειωθεί από την πρόσφατη ιστορική κορυφή του και αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μείωση για το 2016 φθάνοντας κοντά στο 24%.
Σύμφωνα με την έκθεση ΟΟΣΑ, θα συνεχισθεί η μείωση σε τιμές και μισθούς (εξ' αιτίας μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη), αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα, παραμένει αρνητικός ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή.
Το κόστος εργασίας ανά μονάδα συνεχίζει να μειώνεται, υπάρχει όμως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πράγμα που βοηθάει τις εξαγωγές.
Το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 175% του ΑΕΠ το 2014 και για τον ΟΟΣΑ το «μεγάλο βάρος του χρέους, αποτελεί πρόκληση» για την Ελλάδα. Δεν αποκλείει, παράλληλα, ότι «ίσως χρειασθεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση, ίσως παράταση των προθεσμιών και μείωση των επιτοκίων για τα ανεξόφλητα χρέη».
«Η μείωσή του σε συνετά επίπεδα, θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση.
Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης, αλλά οι αυτόματοι σταθεροποιητές αναμένεται να λειτουργήσουν για την εξισορρόπηση της κατάστασης» υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Το υποκείμενο πρωτογενές ισοζύγιο (πρωτογενές πλεόνασμα) αναμένεται να βελτιωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2015 και 2016, σε συνδυασμό με ένα μικρό πλεόνασμα για την κυβέρνηση το 2016 (σε ενθικολογιστική βάση).
Για τον ΟΟΣΑ, το κλειδί για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται στην ταχεία αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και των αγορών προϊόντων, και η καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη» τονίζει.
Εκτιμά επίσης ως «ευπρόσδεκτα», τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών συνεπειών εξ' αιτίας της κρίσης, «όπως η εισαγωγή ενός μηχανισμού στήριξης ελάχιστου εισοδήματος».
Ο Οργανισμός υπογραμμίζει, εξ άλλου, ότι θα πρέπει να παραμείνει πολιτική προτεραιότητα «η δίκαιη κατανομή του κόστους της προσαρμογής μεταξύ όλων των ομάδων, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι βιώσιμη».
Οι καλύτερες συνθήκες δανεισμού με την υποστήριξη των τραπεζών, ύστερα από την ανακεφαλαιοποίησή τους και την αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. Τα δε διαρθρωτικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσδώσουν επιπρόσθετα κίνητρα για την οικονομία
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία:
- Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επενδυτικό κλίμα.
- Η αργή πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ισολογισμών, θα μπορούσε επίσης να φρενάρει την ανάκαμψη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση.
- Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη θα βλάψουν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.
Παράλληλα, δεν αποκλείει τον συνδυασμό κάποιων θετικών κινήσεων όπως:
- Από τον τραπεζικό τομέα ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει περισσότερα δάνεια απ' ό,τι αναμενόταν μετά την ανακεφαλαιοποίησή του.
- Από τις εξαγωγικές επιδόσεις θα μπορούσαν επίσης να υπερβούν τις προσδοκίες, καθώς τα οφέλη από τα κέρδη της μεγάλης ανταγωνιστικότητας έχουν ίσως υποτιμηθεί.
- Από «την επιτάχυνση των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επίσης την ανάπτυξη» εκτιμά ο ΟΟΣΑ.


ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Για Πλάτωνα και Αριστοτέλη μίλησε ο Πάπας!
Επίσημη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απευθύνθηκε στην ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κολεγίου των Επιτρόπων, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.
Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1988, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ελπίδας στους Ευρωπαίους πολίτες, κάνοντας παράλληλα αναφορές στα δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης, που «δεν θα ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες».
«Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα» τόνισε ο ποντίφικας μέσα σε θυελλώδη χειροκροτήματα.
«Ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, ο οποίος βρίσκεται στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας» σημείωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο. Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, η οποία συνδέει τον ουρανό και τη γη. Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν. Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».
«Δίπλα στην εικόνα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης πρέπει να βάλουμε και αυτήν μιας Ευρώπης γερασμένης και κουρασμένης. Η κόπωση, η γήρανση, οι εγωισμοί και οι αποφάσεις αγνώστων τεχνοκρατών ταλαιπωρούν την Ε.Ε. Απευθύνομαι σε όλους τους Ευρωπαίους με ένα μήνυμα ελπίδας. Οι δυσκολίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενότητα και πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις ιδέες των πατέρων της Ενωμένης Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης καλώντας τα μέλη του Σώματος να πράξουν κάθε τι ώστε να μην μετατραπεί η Μεσόγειος σε ένα απέραντο νεκροταφείο.
«Η Ε.Ε. πρέπει να κοιτάξει το αίτιο και όχι το αποτέλεσμα. Χρειάζεται βοήθεια στις χώρες καταγωγής των μεταναστών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ποντίφικας τόνισε πως το σύνθημα της Ε.Ε «Ενότητα στη διαφορετικότητα», δεν σημαίνει ομοιογένεια. Ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική, ούτε πολιτιστική.
«Κάθε πραγματική ενότητα υπάρχει μέσω του πλούτου των διαφορετικών στοιχείων της» δήλωσε, ζητώντας από τους Ευρωβουλευτές να μην ξεχάσουν το καθήκον τους, να διατηρήσουν τη Δημοκρατία στο όνομα των Ευρωπαίων πολιτών και να σεβαστούν τα βασικά θεμέλια της Ε.Ε. Την ειρήνη, την ομόνοια και την αλληλεγγύη.
Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε αναφορά και στο τεράστιο ζήτημα της ανεργίας και κυρίως των νέων, ζητώντας από τα μέλη του Σώματος να προσπαθήσουν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις στην εκπαίδευση, ώστε οι νέοι Ευρωπαίοι να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και όχι με απογοήτευση.
«Πρέπει να ξαναχτίσουμε μαζί την Ευρώπη που δεν θα στρέφεται γύρω από την οικονομία αλλά γύρω από την αγιότητα του ανθρώπου. Πρέπει να αφήσουμε την ιδέα μιας κουρασμένης Ευρώπης και να ξαναχτίσουμε μια Ευρώπη που θα πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό, τις επιστήμες και την τέχνη. Μια Ευρώπη που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε.


ΖΟΖΕ ΣΟΚΡΑΤΕΣ
Τελικά ήπιε το… κώνειο ο πρώην πρωθυπουργός
Προφυλακίστηκε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος έχει συλληφθεί κατηγορούμενος για φορολογική απάτη, αφού ολοκληρώθηκε η μαραθώνια ανάκρισή του.
Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού χαρακτήρισε την απόφαση «απολύτως άδικη και αδικαιολόγητη» και δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση.
Ο κ. Σόκρατες, ο οποίος κυβέρνησε την Πορτογαλία από το 2005 έως το 2011, συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, αμέσως μετά την άφιξή του από το Παρίσι, στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και καλείται να δώσει εξηγήσεις για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων.


Αύριο η ψηφοφορία 
για την πρόταση μομφής κατά Γιουνκέρ
Η πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, σε μια συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον Μάρκο Τζάννι (EΕΑΔ, Ιταλία), έναν από τους συντάκτες του κειμένου.
Η πρόταση μομφής θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Για να απορριφθεί η Επιτροπή στο σύνολό της, η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει διπλή πλειοψηφία: τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων ψήφων και την πλειοψηφία του συνόλου των ευρωβουλευτών.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από 76 ευρωβουλευτές μη εγγεγραμμένους και μέλη της πολιτικής ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας σε συνέχεια της συζήτησης στις 12 Νοεμβρίου με τον πρόεδρο Γιουνκέρ για το σκάνδαλο φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο.



ΣΤΑΘΑΚΗΣ- ΜΗΛΙΟΣ
Προχωρημένες επαφές με τραπεζίτες 
στο City και συζητήσεις με ξένα funds
«Παρακολουθούν τα πάντα και ξέρουν τα πάντα για την Ελλάδα. Θα μπορούσα να πω ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τους ξένους επενδυτές, καθώς το περιεχόμενο δεν αφορά τα βασικά θέματα της οικονομίας και των τραπεζών» δηλώνει στο newmoney.gr o υπεύθυνος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ύστερα από τις επαφές του με τα ξένα επενδυτικά funds.
Σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις ερωτήσεις των ξένων για τις τράπεζες, ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο πρόσθεσε ότι το κλίμα από το καλοκαίρι είναι «πιο ευνοϊκό», ενώ δεν εκδηλώνεται «κλίμα ανησυχίας».
Χθες, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση σε κλειστό κύκλο με οργανωτή την Deutsche Bank, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη, με τη Νomura.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από το City, ο Γ. Μηλιός έχει αναλάβει τις επαφές με τους Έλληνες τραπεζίτες του City, ενώ ο Γ. Σταθάκης έχει αναλάβει τις επαφές με τους ξένους.

Απεργούν οι έμποροι 
και δωρίζουν στο Δημόσιο μια γεφυροπλάστιγγα
Είναι κοινή, πλέον, διαπίστωση πως η κρίση «καλά κρατεί» στην αγορά και τα προβλήματα για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Τα λουκέτα αυξάνονται, ο εξαιρετικά μειωμένος τζίρος αναδιανέμεται προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΟΑΕΕ αυξάνονται επικίνδυνα, η υπερφορολόγηση πλήττει το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες απελευθερώνονται, η τάση για άνοιγμα τις Κυριακές συνεχίζεται, το παρεμπόριο διογκώνεται.
Αυτή δυστυχώς είναι η ζοφερή πραγματικότητα της συνεχούς επιδείνωσης της καθημερινότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων, η οποία δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα, φέρνοντας συνεχώς τις επιχειρήσεις στα όρια αναστολής της λειτουργίας τους.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας και η ΕΣΕΕ επανεπιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας απέναντι στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, που διαταράσσουν τη λειτουργία της αγοράς, εντείνουν την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για το μέλλον και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των χιλιάδων εργαζομένων, στις κινητοποιήσεις της 27ης Νοεμβρίου 2014, διεκδικώντας μαζί την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας εν γένει.
Η ΕΣΕΕ, αντί εξόδων παραγωγής αφισών και αφισοκόλλησης καθώς και μεταφοράς των εμπόρων για συμμετοχή στα σχετικά συλλαλητήρια, αποφάσισε να προχωρήσει στην δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο γεφυροπλάστιγγας που θα τοποθετηθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων των διερχόμενων φορτηγών, καταπολεμώντας έτσι το παρεμπόριο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτό συνεπάγεται προς τις οργανωμένες επιχειρήσεις.


Αποφυλακίζεται υπό όρους η Αρετή, 
παραμένει κρατούμενη σε ψυχιατρείο η σύζυγος του Άκη
Ξέσπασε σε κλάματα η Αρετή Τσοχατζοπούλου στο άκουσμα της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση της 12ετούς κάθειρξης που της επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» με βασικό κατηγορούμενο τον πατέρα της Άκη Τσοχατζόπουλο.
Τα μέλη του δικαστηρίου κατά πλειοψηφία (3-2) αποφάσισαν να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της με την επιβολή των εξής όρων: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα και καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ.
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασε σε κλάματα ενώ ο πατέρας της έσπευσε να τη φιλήσει. Κάποιοι μάλιστα οικείοι της που βρίσκονταν στο ακροατήριο χειροκρότησαν.
Αντίθετα οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή η Βίκυ Σταμάτη η οποία νοσηλεύεται επί μήνες με ψυχολογικά προβλήματα στο Δρομοκαΐτειο.
Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου η Βίκυ Σταμάτη κατέρρευσε. Ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης, είπε «Όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του δικαστηρίου δεν άντεξε και λιποθύμησε» και επεσήμανε πως η απόφαση του δικαστηρίου ισοδυναμεί με προσωπική εξόντωση της Βίκυς Σταμάτη και αποσκοπεί, όπως άφησε να εννοηθεί, να ασκηθούν πιέσεις σε κάποιους.
«Είναι άδικο να μεγαλώνει ένα παιδί ορφανό και να καταδικάζεται μία γυναίκα χωρίς να φταίει και να πιεστούν κάποιοι για να μιλήσουν» είπε ο κ. Ραγκούσης.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου, τόνισε ότι σήμερα η δικαιοσύνη έδειξε το ανθρώπινό της πρόσωπο και επέτρεψε στην κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου να βρεθεί κοντά στα τρία της παιδιά εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, οι πόρτες της φυλακής για την Αρετή θα ανοίξουν αφού πρώτα γίνει έρανος για να συγκεντρωθούν οι 30.000 ευρώ που της επιβλήθηκαν ως εγγυοδοσία. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου