Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα αποφασίζει η Γ.Σ. για το μέλλον του ΟΛΠ - Και νέα καταγραφή λουκέτων σε Αθήνα-Πειραιά - Παραπέμπονται 64 για την υπόθεση ‘Siemens’ - Πετσάλνικος "ξιφουλκεί" υπέρ Παπανδρέου

ΣΤΙΣ 8/12 ΠΟΙΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΞΠΡΕΣ"
Σήμερα αποφασίζει η Γ.Σ. 
για το μέλλον του ΟΛΠ
-   Το Δ.Σ. ενέκρινε τον αναθεωρημένο ‘Φιλικό Διακανονισμό’ και το Σ/Ν θα σταλεί από το υπουργείο για ψήφιση στη Βουλή
Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ενέκρινε το νέο αναθεωρημένο, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κείμενο Σχεδίου Β’ Τροποποίησης μέσω φιλικού διακανονισμού του έργου κατασκευής του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ κ.λ.π., επένδυσης 230.000.000 ευρώ, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Γιώργου Ανωμερίτη, μειοψηφούντων των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Το νέο αναθεωρημένο κείμενο θα τεθεί υπ’ όψιν της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία συνέρχεται εκ νέου σήμερα στις 12 μ. εξ αναβολής και όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΛΠ, αναμένεται να γίνει αποδεκτό. Σημειωτέον ότι το Σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Γ.Σ. δεδομένου ότι έχει γίνει μια βασική αλλαγή, που, ως φαίνεται, ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, σχετικά με το εγγυημένο αντάλλαγμα για το οποίο αντιδρούσαν οι Κινέζοι.
Το αντάλλαγμα συνδέεται πλέον   με τις κινήσεις εμπορευματοκιβωτίων και δεν θα είναι πάγιο. Ειδικότερα στο νέο κείμενο και βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προστέθηκε η ακόλουθη τροποποίηση:   
Στο άρθρο 4.4 «Σταθερό ετήσιο Αντάλλαγμα Ι» μετά την φράση «…όταν η επέκταση του Προβλήτα ΙΙΙ γίνει διαθέσιμη προς εκμετάλλευση» προστίθεται η φράση «…,περαιτέρω από την ημερομηνία θέσεως σε παραγωγική λειτουργία του Δυτικού Τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ, το σταθερό ετήσιο αντάλλαγμα Ι θα αυξηθεί κατά το μήκος των νέων θέσεων πλεύρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ήτοι κατά μέτρα μήκους 567 μ. του καταβλητέου ποσού υπολογιζόμενου ως και για τις υπάρχουσες θέσεις πλεύρισης».
Το τελικό κείμενο ως σχέδιο νόμου θα αποσταλεί από το ΥΝΑ στην Βουλή, μετά την κύρωση του οποίου και τη δημοσίευση του σε ΦΕΚ θα τεθεί σε ισχύ.
Το κατασκευαστικό έργο του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, του Προβλήτα Πετρελαιοειδών του ΟΛΠ και ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο το 2021. Η δε δυναμικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά, στον οποίο λειτουργούν ως διαχειριστές η ΣΕΠ και ο ΟΛΠ, αναμένεται να ξεπεράσει τα 7.200.000 TEU (κιβώτια).
H εισήγηση του Γιώργου Ανωμερίτη στο www.olp.gr

Και η ΟΜΥΛΕ συμμετέχει 
στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης
Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης (θα συμμετέχει και η ΠΝΟ) εξαγγέλλει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και σε
«Η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι ζούμε έναν παρατεταμένο εφιάλτη.
Η συνεχής λιτότητα, η υπερφορολόγηση, η επί σειρά ετών ύφεση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η πελώρια ανεργία έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και κυρίως έχουν στερήσει από τους πολίτες την ελπίδα για ανάκαμψη και προοπτική.
Ο Προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή κινείται στην ίδια αδιέξοδη και βασανιστική πολιτική που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα Κυβέρνηση και Τρόικα συζητούν νέες περικοπές σε συντάξεις, απελευθέρωση απολύσεων και φίμωση των συνδικάτων.
Ως εργαζόμενοι στα Λιμάνια, εκτός από την γενικότερη πολιτική, βρισκόμαστε μπροστά στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα των Λιμανιών.
Εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουμε έναν αγώνα σε πολιτικό, κοινωνικό, νομικό και κινηματικό επίπεδο για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης.
Η πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και δίνει την ευκαιρία να συνδέσουμε τον αγώνα των Λιμανιών με τον αγώνα όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα Λιμάνια να δώσουν δυναμικό παρόν στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 27.11.201 καθώς και στα αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις».

Συνεδριάζει στον Πειραιά 
το διεθνές συνδικάτο των λιμενεργατών
Χθες και σήμερα συνεδριάζει στον Πειραιά η Ομάδα Εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών - International Dockworkers Council (IDC).
Το παγκόσμιας εμβέλειας συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα λιμάνια, ασχολείται με την τρέχουσα κατάσταση στα λιμάνια των χωρών μελών του και ειδικά με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση στα ελληνικά λιμάνια.
Σε ανακοίνωση Ένωσης Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, επισημαίνεται ότι «αυτή τη διαδικασία την έχει παρακολουθήσει από τα πρώτα της στάδια και έχει προχωρήσει σε από κοινού παρεμβάσεις με τα ελληνικά συνδικάτα του χώρου, στα ευρωπαϊκά όργανα» και πως «τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Επιτροπής Μεταφορών της ΕΕ για τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


ΕΣΕΕ: 
Και νέα καταγραφή λουκέτων σε Αθήνα-Πειραιά
Η πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε.Ε. για την περιοδική καταγραφή τόσο της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και των μεταβολών των κλειστών καταστημάτων στις εμπορικές περιοχές των κυριότερων αστικών εμπορικών κέντρων της χώρας, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εμπορίου και υπηρεσιών για 9η φορά μέχρι και σήμερα.
Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης λεπτομερούς καταγραφής, είναι, όπως αναμενόταν, απογοητευτικά. Κάτι που θα πληροφορηθούν και οι αρμόδιοι, καθώς

Η σχετική έρευνα αποστέλλεται πάντα στο υπουργείο Ανάπτυξης, στους περιφερειάρχες και δημάρχους προς ενημέρωσή τους.
Για το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, τον Μάρτιο του 2011 διαπιστώσαμε, σε διάστημα ενός έτους, μία ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στην αναλογία των κλειστών προς τις ανοιχτές επιχειρήσεις (από 17% σε 23,4%).  Παρόμοιο άλμα του ποσοστού των λουκέτων καταγράψαμε και στο διάστημα 2011-12 (από 23,4% σε 30). Παρακολουθώντας πλέον την εξέλιξη της αναλογίας των ανενεργών προς τις ενεργές επαγγελματικές στέγες από το 2012 και ύστερα, η διαχρονική μεταβολή φανερώνει μια τάση σταθεροποίησης του ποσοστού των κλειστών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας σε ένα επίπεδο της τάξεως του 30%, με ένα περιθώριο απόκλισης ±3%. Ειδικότερα, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει ποσοστό κλειστών της τάξεως του 27%, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνεται μικρή βελτίωση συγκριτικά με τον Μάρτιο, οπότε και το ποσοστό των λουκέτων για το σύνολο του εμπορικού κέντρου ήταν 31,1%.
Στον Πειραιά, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια μικρής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος το 2014, η εικόνα απογοήτευσης είναι πλέον μόνιμη, αφού η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων στις τρεις εμπορικές ζώνες της πόλης κυμαίνεται μεταξύ 31-48% και δυστυχώς συνεχίζει να ενισχύεται. Συνεπώς, τα καταγεγραμμένα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την θέση της ΕΣΕΕ ότι ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά παραμένει ανησυχητικά υψηλός, καθώς η εμπορική αγορά εξακολουθεί ακόμα να ταλανίζεται από τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 
Καθοριστικοί παράγοντες που συντελούν στη διαιώνιση του φαινομένου των λουκέτων είναι: πρώτον, η σε μεγάλο βαθμό αδυναμία των επιχειρηματιών να αντεπεξέλθουν στα υψηλά λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και δεύτερον, οι τεράστιες δυσκολίες πληρωμής των υπέρογκων φόρων και εξόφλησης των οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Επισημαίνεται εδώ ότι το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων επιβαρύνεται από το ύψος των δαπανών της επαγγελματικής στέγης. Επιπλέον, παρά τη σημαντική πτώση των ενοικίων που καταβάλλονται, οι υπόλοιπες δαπάνες που αφορούν μία επιχείρηση, δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα που να επιτρέπουν τον ικανό περιορισμό του λειτουργικού της κόστους.
Επίσης, σύμφωνα και με προηγούμενη έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ.-Ε.Σ.Ε.Ε., η συνεχής πτώση των τιμών (αποπληθωρισμός), σε συνδυασμό με την αύξηση των εκπτωτικών περιόδων και τη παρουσία προσφορών διαρκείας στην αγορά, δεν λειτουργεί τελικά ως αγοραστικό κίνητρο για τους καταναλωτές. Αντιθέτως, αναβάλλει την αγοραστική απόφαση, γεγονός που επιφέρει περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων και επιτείνει την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι, και με βάση τις επιστημονικές αναλύσεις, η ενδεχόμενη γενικευμένη εφαρμογή της απόφασης για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων καθ' όλες τις Κυριακές του χρόνου, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ.- Ε.Σ.Ε.Ε. στις εμπορικές επιχειρήσεις, το άνοιγμα των Κυριακών δεν αυξάνει τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων, ενώ αντιθέτως για μεγάλο τμήμα των εμπόρων η «Κυριακή» αποτελεί σημαντική επιβάρυνση (12%) στο ήδη μεγάλο λειτουργικό κόστος της επιχείρησής τους. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στη δυσάρεστη πρόβλεψη ότι η πιθανή γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου «όλων των Κυριακών» θα προκαλέσει ένα νέο μαζικό κύμα λουκέτων μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ανατρέποντας τα όποια σημάδια ανάκαμψης στην αγορά λιανικής.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ άλλων δήκλωσε:
«...Όπως φαίνεται στις περιοδικές έρευνες, οι πολλαπλές και συνεχείς κεντρικές παρεμβάσεις στην αγορά, όχι μόνο απέτυχαν στο να τονώσουν τον κύκλο εργασιών, αλλά στην πραγματικότητα συνετέλεσαν στη συρρίκνωση του αριθμού και του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι "πιάτσες λουκέτων" που δημιουργήθηκαν στην κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού μέσα στο 2014, λίγα μαγαζιά έκλεισαν, αλλά και λίγα άνοιξαν. Επιπλέον, η δήθεν "απελευθέρωση" των προσφορών και η διαμόρφωση ενός ανεξέλεγκτου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, σε περίοδο επίμονου αποπληθωρισμού κρίνουμε ότι όχι μόνο θα δυσχεραίνει το ίδιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αλλά θα οδηγήσει σε επιδείνωση της αγοράς. 
Η αναλυτική έρευνα της ΕΣΕΕ για Αθήνα και Πειραιά, ΚΛΙΚ


Παραπέμπονται 64 για την υπόθεση ‘Siemens’
Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Siemens, μετά την παραπομπή τους από τον αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γαληνός Μπρης.
Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο -που αριθμεί τις 2368 σελίδες, περιγράφει τις διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ, με την εκτίμηση ότι οι δωροδοκίες έφθασαν τουλάχιστον στις 69.942.000 ευρώ, όση και η ζημία που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που προτείνει ο εισαγγελέας να παραπεμφθούν σε δίκη είναι και 17 Γερμανοί υπήκοοι.
Επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρης ζητεί να παραπεμφθούν:
- Δέκα εννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, 8 υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, 14 για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, 9 για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μία κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Κυριακή βράδυ 
έκλεισε το ραντεβού με τη «δύσκολη  Τρόικα στο Παρίσι
Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο «να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας». Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το «ραντεβού» με την τριμερή κλείστηκε αργά την Κυριακή το βράδυ.
«Πάμε να "κλείσουμε" την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αν και ξεκαθάρισαν πως «δεν σηκώνουν τον πήχη ψηλά». Ακόμη ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα διευκρίνισε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι διήμερες (Τρίτη και Τετάρτη) και στόχος τους είναι να δοθεί ώθηση στην αξιολόγηση. Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται στενά και από κοινού με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει τη δημοσιονομική της θέση και την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η εκπρόσωπος.
Η διαπραγματευτική ομάδα που θα μεταβεί στο Παρίσι θα αριθμεί λιγότερα μέλη (6 - 8 άτομα) από αυτήν που είχε μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, η συνάντηση θα γίνει στο κτήριο του ΟΟΣΑ.
Στο μεταξύ, όπως έγινε επίσης γνωστό, εν όψει του τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση στις 18.00 το απόγευμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο.

ΕΞ ΑΛΛΟΥ…
ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ
Πετσάλνικος "ξιφουλκεί" υπέρ Παπανδρέου

«Η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι να προβεί σε διασπαστικές κινήσεις, να αποσχιστεί από το ΠΑΣΟΚ και να κάνει ένα δικό του κόμμα, αντιθέτως ο Βενιζέλος οδηγεί το κόμμα στην εκλογική συρρίκνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρώην Πρωθυπουργός διατυπώνει την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο και εκλογή αρχηγού». Αυτά δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στην πολιτική εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ», με τον Πέτρο Κασιμάτη και τον Νίκο Μπαρδούνια, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας πως ο πρώην Πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ ότι ηγείται μιας χώρας διεφθαρμένης, αλλά ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά. Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε χαρακτηριστικά : «Επί της ουσίας, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει μιλήσει ακόμη». Όπως είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου, δεν έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, αλλά στον μηχανισμό στήριξης και διάσωσης προκειμένου να μην χρεοκοπήσει προσθέτοντας, παράλληλα πως και άλλες χώρες μπήκαν στο μηχανισμό στήριξης εκείνη την περίοδο. Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε πως «έπρεπε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, την ώρα που όλοι ήταν απέναντι μας». Τέλος, χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική που ασκείται από το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου που δεν συνέχισε τις βαθιές φορολογικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχε σχεδιάσει να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι, από την σημερινή συγκυβέρνηση λείπει η διάσταση της ανάπτυξης.

Νέο e- πρόγραμμα από την Helmepa
Παρουσιάστηκε χθες στο χώρο εκδηλώσεων του πλοίου «Liberty» στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του προέδρου του Ν.Ε.Ε., Γ. Γράτσου, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Helmepa.
Προλογίζοντας το, ο πρόεδρος της, δρ. Ι. Κούστας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το νέο πρόγραμμα εισάγει την Helmepa στην διαδικτυακή εποχή καθώς είναι φτιαγμένο για όλων των τύπων τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και απευθύνεται στα στελέχη της ναυτιλίας και τους αξιωματικούς και ναυτικούς των πλοίων καθώς υποστηρίζει τη δια βίου μάθηση, ειδικά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο όπως προαναφέρθηκε είναι φτιαγμένο σε ηλεκτρονική δομή παρουσίασε ο κ. Μελισσσάκης της Dynamarine, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία και ηλεκτρονική ανάπτυξη αυτού του προγράμματος.


Δωρεά 150 εκ. δολ. 
από το Ίδρυμα Νιάρχου για πανεπιστήμιο στη Ν. Υόρκη
Ο πρόεδρος του Rockefeller University, Marc Tessier-Lavigne, ανακοίνωσε χθες δύο δωρεές (leadership pledges), αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστη, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον David Rockefeller, για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα σηματοδοτήσει την επέκταση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Rockefeller στο East River της Νέας Υόρκης.
Η νέα πανεπιστημιούπολη θα ονομάζεται Stavros Niarchos Foundation–David Rockefeller River Campus.

Σχεδιασμένο από την Αρχιτεκτονική Ομάδα του Raphael Viñoly, το έργο θα επιτρέψει τη δημιουργία πολλών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, διοικητικούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, κοινή τραπεζαρία, καθώς και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο. Η νέα πανεπιστημιούπολη θα σηματοδοτήσει την ανανέωση των εργαστηρίων, προωθώντας ακόμη περισσότερο την επιστημονική συνεργασία, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίου, και θα παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τη διάδοση της επιστήμης σε ένα ευρύτερο κοινό.

«Γνωστός» και με πλούσιο 
«βιογραφικό» ο Αλβανός πιστολέρο
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το ποιόν του πιστολέρο ο οποίος «γάζωσε» αδιακρίτως κατά θαμώνων που διασκέδαζαν σε νυχτερινό κέντρο στην ακτή Δηλαβέρη τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Αδίστακτο και επικίνδυνο που δεν διστάζει να σηκώσει όπλο και να πυροβολήσει κατά αθώων, τον χαρακτηρίζουν άντρες της Ασφάλειας.

Ο επικίνδυνος 31χρονος δράστης, υπήκοος Αλβανίας, έχει πλούσιο παρελθόν και είναι γνώριμος των Αρχών. Έχει εμπλακεί σε αρκετές εγκληματικές ενέργειες, συνελήφθη το 2009 - 10 στη Μυτιλήνη, άλλα δεν οδηγήθηκε ποτέ στις φυλακές.
Εκινείτο στον χώρο της νύχτας ενώ εξετάζεται αν δραστηριοποιείται σε κυκλώματα ναρκωτικών και μαστροπείας.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ οι οποίοι έχουν κληθεί να ξετυλίξουν το κουβάρι της αιματηρής επίθεσης στο Μικρολίμανο εκτιμούν ότι ο δράστης συμμετείχε σε τουλάχιστον δυο επιθέσεις με καλάσνικοφ σε καφε-μπαρ και νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.
- στις 31 Οκτώβριου στο Μεταξουργείο οπού ένας 44άχρονος έχασε τη ζωή του ύστερα από πυρά αγνώστων που κυριολεκτικά γάζωσαν καφέ-μπαρ μέσα από τζιπ.
- στις 6 Νοεμβρίου λίγο μετά τις 10 το βράδυ στον Άγιο Παντελεήμονα, όταν άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ κατά καφενείου στην οδό Αριστοτέλους.
Ακόμη οι αρχές εξετάζουν αν συμμετείχε στους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ κατά καταστήματος στην οδό Μιχαλακοπούλου στα τέλη Οκτωβρίου.
ΝΕΡΙΤ
Βίντεο του δράστη μετά την επίθεση στο Μικρολίμανο
Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας στους κάλυκες που συνέλεξαν οι αστυνομικοί από το Μικρολίμανο, έδειξαν ότι το καλάσνικοφ της συγκεκριμένης επίθεσης είναι διαφορετικό από αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στις άλλες επιθέσεις κατά των καφέ-μπαρ.
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛΑΣ
Η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του σεσημασμένου κακοποιού είναι σε πλήρη εξέλιξη από τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Με τη φωτογραφία του στα χέρια άντρες της Ασφαλείας πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια που πιθανόν να κρύβεται.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έρευνες σε περισσότερες από πέντε οικίες χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί.
Οι αστυνομικοί είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο δράστης θεωρείται σκληρός και δεν αποκλείεται να πυροβολήσει εναντίον τους αν εντοπιστεί.
Εν αναμονή της δημοσιοποίησης φωτογραφιών του δράστη
Τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του, με εντολή εισαγγελέα, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη περί προστασίας προσωπικών δεδομένων διαδικασία.
Για τα μάτια μιας γυναίκας το μακελειό;
Οι πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο δράστης ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως είναι συγκεχυμένες. Η Αστυνομία μελετά καταθέσεις θαμώνων, σύμφωνα με τις οποίες ο κακοποιός είχε έντονο διαπληκτισμό με νεαρή κοπέλα, πριν φύγει έξαλλος από το κλαμπ για να γυρίσει μετά από λίγη ώρα με το καλάσνικοφ.
Έμπειροι αξιωματικοί ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην υπήρξε ένταση και διαπληκτισμός στο μπαρ, άλλα τα κίνητρα της επίθεσης να αφορούν «διάφορες» της νύχτας.
«Θα χυθεί αίμα, θα σας σκοτώσω»
Αυτές ήταν οι μοναδικές λέξεις του 31χρονου, πριν αρχίσει να πυροβολεί στα τυφλά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες θαμώνων.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δράστης βρισκόταν στο κλαμπ με δύο ακόμη άντρες -κατά πληροφορίες επίσης σεσημασμένους. Έφυγε γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα και λίγα λεπτά αργότερα, γύρισε με το καλάσνικοφ στα χέρια, στάθηκε έξω από το μαγαζί και άρχισε να πυροβολεί έχοντας σκοπό να σκορπίσει το θάνατο.
Οι κινήσεις του και οι δραματικές σκηνές με τους αιμόφυρτους θαμώνες να βγαίνουν από το κλαμπ έχουν καταγράφει σε βίντεο το όποιο βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και αναλύεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου