Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ευημερία στην Ελλάδα σε ποσοστό 1,4% - Προς αναστολή οι κατεδαφίσεις στο Μικρολίμανο - Η Σαλαμίνα θα "θυμηθεί" την ιστορία της... - Το “Celestyal Odyssey” σαλπάρει για κρουαζιέρες στην ανατολική Μεσόγειο - "Die Welt" και ελληνικό δράμα...

'ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ' ΜΕΡΑ ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΛΣΤΑΤ
Ευημερία σε ποσοστό 1,4%
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ: 
ΣΥΣΤΗΜΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Χώρα με απογοητευμένους πολίτες και έτοιμη για «φούντο», η εικόνα της σημερινής Ελλάδας, όπως αυτή καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ…
Οι «συννεφιασμένοι» δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έδειξαν κατοίκους δυσαρεστημένους με την οικονομική τους κατάσταση και να μην έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία…
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τους δείκτες ευημερίας του πληθυσμού της χώρας, που προκύπτουν από τα στοιχεία της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2013.
Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οικονομική σας κατάσταση», το 65,1% του πληθυσμού, με βάση τις απαντήσεις βρέθηκε να είναι κάτω από τον μέσο όρο ως προς τον βαθμό ικανοποίησής του από την οικονομική του ζωή. Στον αντίποδα, πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του ζωή δηλώνει μόνο το 1,4% του πληθυσμού.
Παράλληλα, πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του συνολικά δηλώνει το 5,1% του πληθυσμού με το 3,3% να δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο στον τομέα αυτό.
Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την εργασία σας», πλήρως ικανοποιημένο εμφανίζεται το 5% των εργαζομένων ενώ το 2,9% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο. Αντιθέτως, πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 43,2% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα, το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (46,4% έναντι 43,7%).
Αναφορικά με τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία το 19,2% και το 12,5% αντίστοιχα δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη.
>>> Αναλυτικά στοιχεία και σχετικοί πίνακες στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ 
"Δεν παραδίδω την βουλευτική έδρα"
Δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς, μετά το έμμεσο πλην σαφέστατο «μήνυμα» του Πάνου Καμμένου.
Όλα άρχισαν με τη δήλωση του Παν. Μελά ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ακολούθως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη του, έκανε λόγο για “αποκεφαλισμό”! Και ο Παν. Μελάς είπε χθες στον «Παραπολιτικά FM»: «Είμαι 50-50 για να ψηφίσω” και πως «πάνω από τα κόμματα και τα πρόσωπα βάζω το καλό του ελληνικού λαού» και γι’ αυτό θα… συνεργαζόταν και με το ΣΥΡΙΖΑ για το καλό του ελληνικού λαού!
Επίσης, διερωτήθηκε: «Εγώ πήρα τις ψήφους στον Πειραιά, γιατί να δώσω την έδρα;»…
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ
Συμφωνία με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Σαν «κεραυνός» έπεσαν οι δηλώσεις της Χρυσούλας Γιαταγάνα, χθες από την ραδιοσυχνότητα του «Βήμα FM». Η ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι οι απόψεις ταιριάζουν με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έχει συζήτηση για το κόμμα. Και τόνισε, ότι θα κάνει το καθήκον της γιατί «πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση».
Συγκεκριμένα, είπε:
«Δεν έχω κάνει συμφωνία με κόμματα. Αν θα είμαι, θα το δούμε, αλλά θέλω να είμαι. Οι απόψεις μου είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα γίνω δεκτή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το έχω διαπραγματευτεί και δεν έχω συζητήσει ακόμη. Έχω μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, αλλά δεν έχω κάνει συζήτηση με το κόμμα. Θα κάνω το καθήκον μου. Πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση».

ΚΩΝ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προς αναστολή οι κατεδαφίσεις στο Μικρολίμανο
Τροπολογία με την οποία προτείνει να διατηρήσουν τις κατασκευές τους τα καταστήματα στο Μικρολίμανο μέχρι την έγκριση των μελετών ανάπλασης της περιοχής, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος προτείνει, επίσης, «προς αποφυγή της διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης, που παρεκκλίνει της κείμενης χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας» να οριστεί ανώτατη προθεσμία 12 μηνών από την ψήφιση της διάταξης, μέσα στην οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι σχετικές μελέτες ανάπλασης όσο και η μετεγκατάσταση των κατασκευών.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, «οι διοικητικές κυρώσεις και τυχόν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις υφιστάμενες κατασκευές κατά μήκος της οδού Ακτή Κουμουνδούρου επί της ζώνης αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή Μικρολίμανο, του δήμου Πειραιώς, αναστέλλονται μέχρι την έγκριση των σχετικών μελετών αναπλάσεως της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και το αργότερο μέχρι την αποκλειστική προθεσμία των 12 μηνών από την ψήφιση του παρόντος».
Θα πρέπει, επίσης, «εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών από την ψήφιση του παρόντος να έχει ολοκληρωθεί η μεταστέγαση των δραστηριοτήτων που στεγάζονται στις ως άνω κατασκευές».

ΜΙΛΤ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Το 92% των εφοπλιστών 
καταβάλλει την εθελοντική εισφορά
Στη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και στην θετική πορεία των μεγεθών, όπως επιβεβαιώθηκαν άλλωστε και από την τελευταία έκθεση του υπουργείου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, κηρύσσοντας χθες την επίσημη έναρξη των εργασιών του 14ου ναυτιλιακού συνεδρίου «Navigator 2014 - The Shipping Decision Makers Forum» .
Ο υπουργός ευχαρίστησε την οικογένεια Μπεζαντάκου για την διαχρονική προσφορά της, μέσω των ναυτιλιακών συνεδρίων που διοργανώνει, χαρακτηρίζοντάς τα «ως θεσμό που διαμορφώνει ουσιαστικά τις νέες τάσεις για τη ναυτιλία και ανέφερε ότι το ποιοτικό προφίλ του ελληνικού νηολογίου βελτιώνεται συνεχώς, καθώς με βάση τα σχετικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 50% του στόλου αφορά πλοία ηλικίας μικρότερης των 10 ετών, έναντι 12,7 ετών, που είναι ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιου στόλου.
 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επίσης, στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην Εθνική οικονομία της χώρας. «Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο, προέκυψε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα το εννεάμηνο του 2014 άγγιξε τα 7,45 δισ. ευρώ, έναντι του περυσινού 5,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 28% σε ετήσια βάση» τόνισε .
Σχετικά με το φορολογικό πλαίσιο τη ναυτιλίας, προκειμένου «να διαφυλαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της», ο υπουργός αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία υποστήριξε προσωπικά και διασφαλίζει την επιπλέον συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας στον Εθνικό προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να θίγεται, όμως, το συμβόλαιο εμπιστοσύνης Κράτους και Ναυτιλίας ,αφού περίπου το 92% του ελληνόκτητου στόλου έχει προσέλθει στη διαδικασία της εθελοντικής συνεισφοράς».

Περισσότερα σκάφη στις ελληνικές μαρίνες
Πηγή: kathimerini.gr
Αύξηση κατά μέσο όρο 10% κατέγραψε ο αριθμός των διερχομένων σκαφών που ελλιμενίστηκαν κατά τη φετινή σεζόν στις ελληνικές μαρίνες, οι οποίες ωφελήθηκαν από τη γενικότερη τάση ανόδου των τουριστικών μεγεθών στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος Σταύρος Κατσικάδης αναφέρει στην «Κ» ότι το ενδιαφέρον για ελλιμενισμό μεγαλύτερου αριθμού διερχομένων σκαφών στις περιφερειακές μαρίνες της χώρας συμπυκνώθηκε στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αναδεικνύοντας το φαινόμενο έντονης εποχικότητας που εμφανίζει και αυτός ο κλάδος του τουρισμού. Αύξηση της ζήτησης καταγράφηκε για τον ελλιμενισμό ιστιοπλοϊκών σκαφών με επισκέπτες από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες. Σε ό,τι αφορά τον ελλιμενισμό θαλαμηγών, αυξήθηκε η ζήτηση από Γάλλους, Ισπανούς, Τούρκους και Άραβες.
Ο κ. Κατσικάδης τονίζει ότι, παρά την τόνωση της ζήτησης για ελλιμενισμό διερχομένων σκαφών και το γεγονός ότι πολλές ελληνικές μαρίνες έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τους και διατηρούν χαμηλότερες τιμές από μαρίνες της Τουρκίας ή της Κροατίας, οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν τη χώρα μας για τη διαχείμαση των σκαφών τους.
Την τάση αυτή αποδίδει στην έλλειψη φορολογικών ή και άλλων κινήτρων που θα πείσουν τους κατόχους σκαφών να αφήσουν τα σκάφη τους τον χειμώνα στη χώρα μας.
Έτσι, η Ελλάδα στερείται πολύτιμα έσοδα όλο τον χρόνο από την εν λόγω δραστηριότητα, καθώς τα διερχόμενα σκάφη είθισται να μένουν στις μαρίνες από μία ημέρα έως ένα μήνα.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο μέλος του εγγράφηκε στην Ένωση είναι η μαρίνα Αγίου Νικολάου. Η Ένωση αποτελείται σήμερα από 21 μαρίνες με πάνω από 8.700 θέσεις ελλιμενισμού.

'DIE WELT' 
"Θα επέλθει η κάθαρση στο ελληνικό δράμα;"...
Πηγή: Deutsche Welle
Εκτενές άρθρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το νέο θρίλερ για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που φαίνεται να τρομάζει τις αγορές, δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt, με τιτλό "Θα επέλθει η κάθαρση στο ελληνικό δράμα;".
«Ένα από τα επιτεύγματα της ελληνικής τραγωδίας είναι ότι μετά τα όσα έχουν πάθει οι ήρωες έρχεται η κάθαρση και το κοινό αποχωρεί ανακουφισμένο», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Κάπως έτσι είναι η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας: για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η χώρα άφησε πίσω της την ύφεση», γράφει η Die Welt, αναφερόμενη στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αλλά και στην ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας.
Παρατηρεί, ωστόσο πως δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν έτσι τελειώνει όντως το ελληνικό δράμα. «Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και η πολιτική κατάσταση αβέβαιη. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές. Επιπλέον μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές, εάν η μητρόπολη της ευρωκρίσης θα καταφέρει να συμφωνήσει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου με τους πιστωτές της. Το δράμα δεν έχει τελειώσει ούτε για τις χρηματαγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη», αναφέρεται στο άρθρο.
Το δημοσιονομικό κενό το μεγαλύτερο «αγκάθι»
Η Die Welt σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 11 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει με αυτά τα μέσα δημοσιονομικά κενά του 2015, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.
«Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει συμφωνία. Ως βασικό σημείο διαφωνίας με την τρόικα η εφημερίδα παρουσιάζει τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό «το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν στα 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει την δημοσιονομική της πολιτική». Εντούτοις για περαιτέρω περικοπές ή επιβολή υψηλότερων φόρων η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη, υποστηρίζει η Die Welt, σημειώνοντας πως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάνει λόγο για λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.
«Η Αθήνα δίνει μάχη για μια λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει και απομείωση του χρέους. Μια τέτοια ελάφρυνση θα μείωνε σημαντικά το έλλειμμα των επόμενων χρόνων», αναφέρεται στο άρθρο.
Όπως σημειώνει η Die Welt, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση και εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε «να ακυρώσει τις συμφωνίες με την τρόικα και να προκαλέσει έτσι μια νέα οικονομική κρίση».
«Πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν πανικό στις αγορές», λέει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της UBS Ράινχαρντ Κλούζε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναλυτής της Nomura Δημήτρης Δημητρακόπουλος: «Οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν ορόσημο για τη χώρα και τις χρηματαγορές. Τις επόμενες εβδομάδες οι επενδυτές θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά κάθε εξέλιξη».
Κάθαρση ή απλώς διάλειμμα;
Η εφημερίδα καταλήγει πως «χωρίς έξωθεν βοήθεια οι επενδυτές μπορούν να ξεγράψουν την χώρα». Με το χρέος να ανέρχεται στο 174% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα παραμένει η πιο υπερχρεωμένη οικονομία της Ευρωζώνης. Ακόμη και η αιφνιδιαστική άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν φαντάζει πλέον τόσο πειστική, σύμφωνα με τη Die Welt, εάν αναλογιστεί κανείς τα επίπεδα από τα οποία προέρχεται η Ελλάδα. Εξάλλου, η χώρα απώλεσε τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης το 30% της οικονομικής της δύναμης.
«Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία μέχρι να καλύψει και πάλι η Ελλάδα αυτό το χαμένο έδαφος», λέει ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank. «Σε περίπτωση που δικαιωθούν οι οικονομολόγοι και δεν σταθεροποιηθεί σύντομα η πολιτική κατάσταση, τότε αντί της επιδιωκόμενης κάθαρσης η χώρα θα έχει κάνει απλώς ένα μικρό διάλειμμα στο ατελείωτο δράμα του χρέους».


LOUIS CRUISES
Το “Celestyal Odyssey” σαλπάρει 
για κρουαζιέρες στην ανατολική Μεσόγειο
Με ένα ακόμη πλοίο στο δυναμικό του, το “Celestyal Odyssey”, ο όμιλος Louis Cruises είναι πανέτοιμος για μια σημαντική τομή στην κρουαζιέρα της ανατολικής Μεσογείου.
Ποντάροντας κυρίως στο μεσαίο μέγεθος των πλοίων, που σε αντίθεση με τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια-πόλεις μπορούν να «πιάσουν» νέους προορισμούς, η Celestyal ελπίζει να ξεπεράσει την εφετινή, απόλυτα επιτυχημένη (πληρότητα 95% στους θερμούς μήνες) σεζόν και να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στον ελληνικό τουρισμό.
«Μπορεί να μην είμαστε μη κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε πατριώτες» τόνισε ο έμπειρος διευθυντής πωλήσεων του ομίλου Πυθαγόρας Νάγος, που ζήτησε από τους δημάρχους των μικρών νησιών (Ίος, Μήλος, Σύμη, Σύρος) να καταστήσουν τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ικανές να δέχονται τα πλοία από τον Μάρτιο μέχρι και όλο τον Νοέμβριο.
Προηγουμένως, ο c/o Διευθύνων της Louis Cruises, Κυριάκος Αναστασιάδης, παρουσίασε τη νέα «φιλοσοφία» του ομίλου, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στον Πολιτισμό, που αποτελεί το μεγάλο αβαντάζ της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού, σε συνδυασμό με το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον.
Πολιτισμός, διασκέδαση και γαστρονομία είναι οι πυλώνες επί των οποίων βασίζεται το πρόγραμμα του2015. Όπως τόνισε ο Π. Νάγος , η εταιρεία θα συμπεριλάβει και προορισμούς στην Αδριατική ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία με τα πλοία που διαθέτει μπορεί να κινηθεί ευέλικτα σε νέους, ελκυστικούς προορισμούς «εκεί που δεν μπορούν να πάνε οι άλλοι».
Για τις υποδομές στους νέους προορισμούς που θα καλύπτει η εταιρεία αναφέρθηκε ο επικεφαλής Captain Γ. Κουμπενάς, ο οποίος ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες να συμβάλουν στην ανάπτυξη τους ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην όλη προσπάθεια.
Σημειώνεται ότι όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη στα πλοία της εταιρείας είναι Έλληνες ναυτικοί .Η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, φορολογείται, διατηρεί γραφεία με πολυπληθές προσωπικό και συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία .
Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Φρόσω Ζαρουλέα παρουσίασε το κοινωνικό έργο της εταιρείας, η οποία, μέσω των θεματικών ταξιδιών της παρέχει τη δυνατότητα τόσο στις τοπικές κοινωνίες που επισκέπτονται τα πλοία της εταιρείας όσο και σε φορείς Πολιτισμού, προκειμένου να σχηματίσουν οι επιβάτες ιδία αντίληψη για πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα της Ελλάδος.

Αναστολή πλειστηριασμών 
για τρία ακόμη έτη ζητούν καταναλωτικές ενώσεις
Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» υπογραμμίζουν ότι όλο και περισσότεροι μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, ενώ από την άλλη πλευρά και η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα επιφέρει μεγαλύτερη απαξίωσή τους.
Οι ενώσεις καταναλωτών ζητούν μεταξύ άλλων:
- Την αναστολή των πλειστηριασμών τόσο της κύριας κατοικίας όσο και των υπολοίπων ακινήτων, όπως ίσχυε μέχρι το 2013, τουλάχιστον για τρία έτη ακόμα.
- Υπεύθυνη, ρεαλιστική και ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, για τα μεν στεγαστικά δάνεια με αναπροσαρμογές πάνω στη βάση της μείωσης των αξιών των ακινήτων και για τα καταναλωτικά και επαγγελματικά στην κατεύθυνση της μείωσης των υπέρογκων επιτοκίων και των διαγραφών, ανά περίπτωση, μέρους των χρεών.
- Να λειτουργήσουν θεσμοί συμβουλευτικής υποστήριξης και εξωδικαστικής συνδρομής για τη διευθέτηση των οφειλών, με την υποχρέωση των τραπεζών να λογοδοτούν για τις λύσεις που προτείνουν.
- Την άμεση απόσυρση των διατάξεων για τους «fast track» πλειστηριασμούς και τις εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς ακινήτων από το σχέδιο τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

ΕΒΕΠ
Θετική η ανανέωση του Αναπτυξιακού Νόμου
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας τελεί σε αναμονή των απαραίτητων αλλαγών στον Αναπτυξιακό Νόμο, που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με την κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης.
Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στο υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα "Σχόλια επί προσχεδίου νέου Αναπτυξιακού Νόμου", ορθώς επισημαίνεται ότι απαιτείται το ολοκληρωμένο κείμενο του Νομοσχεδίου για να μπορούν να γίνουν αναλυτικές και λεπτομερείς επισημάνσεις από τους φορείς. Ωστόσο οι βασικοί άξονες των αλλαγών, που φέρνει το υπουργείο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συνοψίζονται στα εξής:
• Με στόχο το περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης, όλα τα στάδια της υλοποίησης θα περιγράφονται σε μία Υπουργική Απόφαση. Ο υποψήφιος επενδυτής θα γνωρίζει εξαρχής τα ποσοστά ενίσχυσης και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου, που μπορεί να καταθέσει, έως τη διαδικασία αξιολόγησης της επενδυτικής του πρότασης.
• Θεσπίζονται διαδικασίες "fast forward" για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, να πάρουν άμεσα το «πράσινο φως» από τον Αναπτυξιακό Νόμο, επιταχύνονται, τόσο οι διαδικασίες ένταξης, όσο και αυτές, που αφορούν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Βάσει του νομοσχεδίου, λοιπόν, οι απαιτούμενες ενέργειες θα πραγματοποιούνται, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου.
• Στο Πνεύμα της Διαφάνειας θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του ρόλου του Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, η υποχρεωτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων και η δημιουργία μητρώου αξιολογητών.
• Στη λογική της επίσπευσης των διαδικασιών στο σχέδιο νόμου αναφέρεται, πως μόλις ένα τμήμα θα «τρέχει» τον Αναπτυξιακό Νόμο.
• Η καινούργια προσέγγιση, προϋποθέτει ο προϋπολογισμός των ενισχύσεων να προσδιορίζεται ετησίως, ενώ θα υπάρχει εξειδίκευση στους στόχους κάθε θεματικής ενότητας, που περιλαμβάνει ο Νόμος.
• Συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις "fast track" για τις εξαγωγές, διευκολύνοντας το εξαγωγικό εμπόριο να εξοικονομήσει χρόνο από τις τελωνειακές διαδικασίες. Αναβαθμίζονται τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ η χορήγηση της άδειας εξαγωγής θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Κατά τα πρότυπα της ΕΕ θα παρέχεται δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής υπογραφής, για την έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής προϊόντων, ενώ τέλος εισάγεται ο θεσμός του "Εγκεκριμένου Εμπόρου" μεταποιημένων οπωροκηπευτικών.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «οι προωθούμενες βασικές αλλαγές στο προσχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, φαίνεται να ικανοποιούν τα πάγια αιτήματα των φορέων της αγοράς για ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου της Χώρας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Χαρακτηριστικά, το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, ανέρχεται στο 6,8% του ΑΕΠ, περίπου, 14 δισ. ευρώ, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 3,5%, επιβαρύνοντας έτσι κατά πολύ τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης των εξαγωγών και του διαμετακομιστικού εμπορίου το ΕΒΕΠ εξακολουθεί να διατηρεί τις καταστάσεις του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων, τις οποίες προτίθεται να αξιοποιήσει για άδειες εγκεκριμένων εξαγωγέων-μελών του "approved exporters", που αφορούν στους κατασκευαστές-εξαγωγείς και τους εφοδιαστές πλοίων, ώστε να συμπεριληφθούν στις λίστες προμηθευτών "makers list" και "suppliers list" τρίτων χωρών. Επίσης, στοχεύει στην περαιτέρω αναβάθμιση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου του, για να διευκολυνθεί η συνεργασία, μεταξύ εξαγωγικών επιχειρήσεων και κράτους.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι το ΕΒΕΠ θα συνοψίσει εκ νέου όλη τη σειρά των προτάσεων που έχει καταθέσει τον τελευταίο χρόνο στο ΥΠΑΑΝ, συμμετέχοντας έτσι στη δημόσια διαβούλευση εποικοδομητικά, ενώ σίγουρα θα παρακολουθούμε από κοντά όλα τα στάδια του νόμου, μέχρι την τελική ψήφιση και εφαρμογή του.
Οι διαβεβαιώσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρέπει να μείνουν, σε καμία περίπτωση, κενές περιεχομένου, καθώς η κρίσιμη, ιστορική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας, επιβάλλει τη συνεργασία όλων μας, για την επίτευξη συναίνεσης, χωρίς την οποία δε μπορεί να ευδοκιμήσει καμία προσπάθεια».

ΕΞ ΑΛΛΟΥ…
Η Σαλαμίνα θα "θυμηθεί" την ιστορία της...
Σύντομα ο Τύμβος στην περιοχή Κολώνες στο νότιο άκρο της Σαλαμίνας, θα είναι ο πρώτος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της νήσου. Για την υλοποίηση αυτής της απόφασης δεσμεύτηκαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος όσο και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων με τους οποίους συναντήθηκε χθες στην Σαλαμίνα.
Αυτό έγινε γνωστό από ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο χρόνος έναρξης της δράσης, όπως και τις δεσμεύσει που έλαβε κάθε πλευρά.
Η σχετική ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας, αναφέρει:
Ο κ. Χατζηπέρος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο με την δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας, με την προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Αρχαιολογίας Στέλλα Χρυσουλάκη και ομάδα αρχαιολόγων. Ελήφθησαν αποφάσεις και προωθήθηκαν λύσεις επιτόπου σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η επιθεώρηση του έργου του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή των Αμπελακίων. Εκεί, έχει ανακαλυφθεί αρχαίος οικισμός, κάτι που βεβαίως και πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί, χωρίς όμως να ακυρώσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού.
Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν στην προώθηση λύσεων που είναι συμβατές με το σεβασμό των ευρημάτων αλλά και την ολοκλήρωση του έργου χωρίς καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου