Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Τραμπούκοι στο ποδόσφαιρο - Έρχονται οι Ρώσοι για να μας πάρουν… τα λιμάνια - Όλοι στον Πειραιά τρέχουμε!

ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΦΕΡΟΕ; ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ... ΚΑΪΜΑΝ!

Τραμπούκοι στο ποδόσφαιρο
-Αποτροπιασμός για τη φονική επίθεση κατά του διαιτητή Χριστ. Ζωγράφου
-ΕΠΟ: “Αναβάλλονται επ' αόριστον τα πρωταθλήματα”
 Θύμα επίθεσης από αγνώστους έπεσε την Πέμπτη το βράδυ ο αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας, Χριστόφορος Ζωγράφος.
Δύο άγνωστοι επιτέθηκαν στον πρώην διεθνή ρέφερι στην περιοχή του Κολωνού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο Χριστόφορος Ζωγράφος, ο οποίος είναι διεθνής παρατηρητής και υπεύθυνος για τους ορισμούς διαιτητών της Σούπερ Λίγκας, χτυπήθηκε στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο Χρ. Ζωγράφος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, μόλις στις 3 Οκτωβρίου.
Λόγω της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης κατά του Χρ. Ζωγράφου, το δ.σ. της ΕΠΟ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την αναβολή των πρωταθλημάτων της Super League, της Football League και της Γ' Εθνικής, επ’ αόριστον.
Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΠΟ αναφέρει τα εξής:
Το ΔΣ της ΕΠΟ σε σημερινή, έκτακτη, συνεδρίασή του αποφάσισε, ομόφωνα, μετά από πρόταση του Προέδρου κ. Σαρρή και με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον του μέλους της ΚΕΔ/ΕΠΟ Χριστόφορου Ζωγράφου, τα εξής.
1.Να μην ορίζει από τη Δευτέρα 17/11/2014 διαιτητές για όλους τους αγώνες όλων των Πρωταθλημάτων μέχρι η Πολιτεία και οι ΠΑΕ να διασφαλίσουν τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την προστασία των εμπλεκομένων, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
2. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΠΟ θα αναμένει και τις αποφάσεις των Προέδρων και ιδιοκτητών των ΠΑΕ των δύο Επαγγελματικών Λιγκών.
Εξ άλλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, το δ.σ. της Football League, καταδίκασε την επίθεση κατά του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.
Το κείμενο αναφέρει: «Ο πρόεδρος και το δ.σ της Football League καταδικάζει κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Ευχόμαστε στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Χριστόφορο Ζωγράφο ταχεία ανάρρωση».


Έρχονται οι Ρώσοι για να μας πάρουν… τα λιμάνια
Τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκολόφ, υποδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με βασικά σημεία στην ατζέντα, θέματα αμοιβαίου επενδυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.
Στην έναρξη της συνομιλίας τους, οι κ.κ Βαρβιτσιώτης και Σοκολόφ επεσήμαναν τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας- Ρωσίας και επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα.
Ο κ Βαρβιτσιώτης, επανέλαβε στον κ. Σοκολόφ την πάγια πεποίθησή του ότι οι ρυθμίσεις στη ναυτιλία θα πρέπει να έχουν παγκόσμια και όχι περιφερειακή εφαρμογή:
«Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία προσπάθησα να περάσω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της 6μηνης ελληνικής Προεδρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:
«Επεσήμανα σε όλους τους τόνους ότι η υιοθέτηση περιφερειακών μέτρων που δεν εναρμονίζονται με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό(ΙΜΟ) θα αποτελέσει πλήγμα για την ίδια την ευρωπαϊκή ναυτιλία και θα μειώσει τις προοπτικές της στην παγκόσμια κλίμακα».
Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών από την πλευρά του, «συνέπλευσε» με τα λεγόμενα του κ. Βαρβιτσιώτη, εκφράζοντας, μάλιστα, την ανησυχία του για συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις που προωθούνται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ΕΕ και όπως ανέφερε, «δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας». Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Βαρβιτσιώτη τη συνεργασία των δύο χωρών, εν όψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού(ΙΜΟ).
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και για ζητήματα επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι και δική μας πεποίθηση ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Γι' αυτό το λόγο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία προχωράει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της, παρουσιάζοντας στους υποψήφιους επενδυτές τόσο το επενδυτικό πλάνο όσο και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης», προσέθεσε.
Ο κ. Σοκολόφ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η Ρωσία διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, έγινε αναφορά και για άλλα λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. «Τα λιμάνια αυτά», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν δυνατότητες που οφείλουμε πλέον να αναδείξουμε, μέσω της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Στο τέλος της συνομιλίας τους ο κ. Σοκολόφ, του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο, που βρίσκεται σήμερα.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Σοκολόφ, υπογράμμισε:
«Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σας μεταφέρω σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ρωσική παρουσία στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρουν οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και για τις δύο χώρες θα είναι πολλαπλά».

Απορίες και σενάρια σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με την ξαφνική παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη
Την παραίτησή του από τη Βουλή υπέβαλε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Ψυχάρης, με μια δήλωση που αφήνει βαριές αιχμές, τόσο κατά του πολιτικού συστήματος όσο και της γαλάζιας παράταξης.
Η παραίτηση Ψυχάρη ήταν αιφνιδιαστική, προκάλεσε αίσθηση και αιφνιδίασε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τη Συγγρού.
Τη θέση του Ανδρέα Ψυχάρη στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας παίρνει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
«Έπειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο, ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και για τα αυτονόητα» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ψυχάρης και συνεχίζει:
«Όταν εισήλθα για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο του 2012, πίστευα ότι εντάσσομαι σε μία ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλον και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας. Έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπιστώνω ότι είμαι απλά ρομαντικός».
Ο Ανδρέας Ψυχάρης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την ευκαιρία που του έδωσε, όπως αναφέρει, να συμμετάσχει στις εκλογές του 2012 και καταλήγει λέγοντας: «Αποχωρώ από το πολιτικό σκηνικό αλλά παραμένω ενεργός πολίτης, που θα διεκδικεί και θα μάχεται για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά και η εικόνα του πολιτικού συστήματος που θαμπώνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό».



Εκπτώσεις 2014: Έρευνα από ΕΣΕΕ
Η ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και διερεύνησε τη στάση και τις απόψεις των εμπόρων για το άνοιγμα των Κυριακών. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Επίσης καταγράφηκαν οι απόψεις πολλών Εμπορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.
Συνολικά, η εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή.
Το 40,2% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και το 37,2% σε χαμηλότερα.
Σε μεγαλύτερο βαθμό πλήττονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πωλήσεις ειδών οικιακού εξοπλισμού όπου το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν χαμηλότερες πωλήσεις ανέρχεται στο 47,2%.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην επαρχία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 44,2% Τέλος, μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου του 2014 έναντι του 2013.
Πανελλαδικά οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αγγίζουν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος, συγκεκριμένα το 28%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες, το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε για την πλειονότητά τους μεταξύ 11% και 20%. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίπεδο των εκπτώσεων ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Καταρχήν μία στις δύο επιχειρήσεις στον κλάδο των επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών ειδών δεν συμμετείχαν στις εκπτώσεις του Νοεμβρίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με είδη ένδυσης συμπιέζεται στο 14%. Όμως τρεις στις πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ένδυση πραγματοποίησαν μάλλον χαμηλές εκπτώσεις της τάξεως έως 20%.
Τα εμπορεύματα που διέθεσαν οι επιχειρήσεις σε έκπτωση αφορούσαν είτε το σύνολο των εμπορευμάτων τους, είτε το μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν καθιστώντας το εκπτωτικό δεκαήμερο αρκετά δελεαστικό ως προς την ποικιλία, για τους καταναλωτές.
Το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να μην επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της φθινοπωρινής – χειμερινής σεζόν, το 43% των επιχειρήσεων. Επίσης ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι τελικά μειώνει τον συνολικό τζίρο, ενώ ένας στους τρεις ότι έχει θετικό αντίκτυπο. 
Το ίδιο περίπου ποσοστό με τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τον τζίρο τους λόγω του δεκαημέρου, δηλαδή το ένα τρίτο, βρίσκει σύμφωνο η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αντιθέτως η πλειονότητα (52%) του εμπορικού κόσμου διαφωνεί με την εφαρμογή του.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι για τις εκπτώσεις
Σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου το εν λόγω διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων κινήθηκαν οριακά πτωτικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο.  
Κυριακή
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι έμποροι ρωτήθηκαν εάν, σύμφωνα με την δυνατότητα που τους εκχωρεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση, άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.  Για ΟΣΑ καταστήματα άνοιξαν παρατηρείται ότι τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου. Με άλλα λόγια ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών. 
Αναφορικά με τον αριθμό των απασχολούμενων, μόλις το 1% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για τις Κυριακές. Το 65% των περιπτώσεων έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της ανάγκης, ενώ το 33% έχει επεκτείνει το ωράριο του υπάρχοντος προσωπικού.
Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 45% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι επιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, το 35% λίγο ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου.
Αποπληθωρισμός και Προσφορές
Πόσο τελικά συμφέρει τον καταναλωτή η απελευθέρωση των προσφορών σε περίοδο επίμονου αποπληθωρισμού;
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν για 20ό συνεχή μήνα στην ελληνική οικονομία, εξέλιξη που παγιώνει την πτωτική τάση του επιπέδου των τιμών στη χώρα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από την ανάλυση του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) όσο και από την εξέταση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ). Ειδικότερα τον Οκτώβριο, ο ΔΤΚ υποχώρησε (-1,7%), συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ η μέση μεταβολή δωδεκάμηνης περιόδου διαμορφώθηκε σε -1,4%. Αντίστοιχα, ο ΕνΔΤΚ συρρικνώθηκε τόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (-1,8%), όσο και ως μέση μεταβολή δωδεκάμηνης περιόδου (-1,5%). Οι αρνητικές αυτές επιδόσεις συγκαταλέγονται μάλιστα στις τέσσερις χειρότερες από την εκδήλωση του αποπληθωρισμού τον Μάρτιο του 2013. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού που απειλεί σοβαρά πλέον την Ευρωζώνη (0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο και στο 0,4% η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο ), προκαλείται δικαιολογημένη ανησυχία για τη δυνατότητα ανάκαμψης ή έστω σταθεροποίησης του επιπέδου των τιμών. Παράλληλα, ιδιαίτερο προβληματισμό προκύπτει από το γεγονός ότι οι παραπάνω εξελίξεις έλαβαν χώρα τη στιγμή που οι ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης του μακροοικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος ενισχύονται.
Εκτός από την πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ, τη δυσμενή μεταβολή της αναλογίας του δημοσίου χρέους ως προς το προϊόν (βιωσιμότητα χρέους), την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και την ακύρωση επενδύσεων, η διαφαινόμενη παγίωση των αποπληθωριστικών πιέσεων επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Ο «διαιωνιζόμενος» αποπληθωρισμός δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών στο μέλλον, με αποτέλεσμα την αναβολή των αγορών και την πτώση της ζήτησης. Παράλληλα, η αναβλητικότητα της καταναλωτικής δαπάνης μειώνει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, διογκώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της ελλιπούς ρευστότητας αλλά και των φτωχών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται με άλλα λόγια για φαύλο κύκλο.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης σχολίασε τα αποτελέσματα:  
«Οι παραπάνω εξελίξεις συντελούν στη διατήρηση του φαύλου κύκλου της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας, αφού στην ουσία διασκεδάζουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Ήδη, οι «πολλά υποσχόμενες» ενδιάμεσες εκπτώσεις (Μαΐου-Νοεμβρίου) δεν κατάφεραν να τονώσουν τον κύκλο εργασιών, αλλά σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία, στην πραγματικότητα συνετέλεσαν στη συρρίκνωση του τζίρου των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η απελευθέρωση των προσφορών σε ένα περιβάλλον επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων το μόνο που θα κατορθώσει είναι να απελευθερώσει τον επιζήμιο εγχώριο αρνητικό πληθωρισμό με περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών και διόγκωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καταναλωτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλές τιμές όλο το χρόνο χωρίς δυνατότητα σύγκρισης, με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και με ολιγοπωλιακού χαρακτήρα συμπεριφορές και άλλες πρακτικές».



ΣΑΜΑΡΑΣ
Η ανάκαμψη άρχισε και όσοι 
την αμφισβητούσαν διαψεύστηκαν πανηγυρικά
Ορμώμενος από τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ανάκαμψη άρχισε ήδη για την ελληνική οικονομία και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι». Και τόνισε:
«Πράγματι, το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, μετά από έξι επώδυνα χρόνια, ή 24 τρίμηνα, ύφεσης. Είναι η ταχύτερη ανάπτυξη για το τρίμηνο αυτό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Κι όπως αποκαλύπτεται τώρα, ελαφρά ανοδικό ήταν για την Ελλάδα και το προηγούμενο τρίμηνο της χρονιάς».
Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «όσοι αμφισβητούσαν την ανάκαμψη διαψεύστηκαν πανηγυρικά».


Τελεσίγραφο ΣτΕ 
για αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών
Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε έξι μήνες ζητεί το ΣτΕ από το ΥΠΟΙΚ11:13 μμ 14/11/201411:13 μμ 14/11/2014
Τελεσίγραφο έξι μηνών δίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όταν περάσουν έξι μήνες, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνέλθει εκ νέου έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί ή όχι για να εκδώσει οριστική απόφαση.
Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ αριθμόν 4003/2014 απόφασή της έκρινε ότι: «Υφίσταται παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας. Η παράλειψη αυτή συντελέστηκε με την πάροδο εύλογου χρόνου από την παρέλευση διετίας από την αναπροσαρμογή των τιμών του έτους 2007».
Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ουσιαστικά τονίζουν ότι κανονικά έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά σταθμίζοντας το συμφέρον των πολιτών και το έντονο δημόσιο συμφέρον, που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης για την Κυβέρνηση, δίνουν την εξάμηνη αυτή προθεσμία στο υπουργείο Οικονομικών για να προβεί στην επίμαχη αναπροσαρμογή.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια αναφέρει στην εν λόγω απόφασή της:
«Η παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας θα ήταν ακυρωτέα, κατ' αποδοχή προβαλλόμενου λόγου, και μάλιστα από τον χρόνο συντέλεση αυτής.
Το ΣτΕ, όμως, εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας αφενός τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ και αφ' ετέρου το έντονο δημόσιο συμφέρον, «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια»
Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας τονίζουν ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται».
Μάλιστα, επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, για την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρεται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%.
Στην έκθεση αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ακόμη ότι «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση».
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας, ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.


Πολιτικές δίκες χωρίς ακροατήριο
Πηγή: naftemporiki.gr
Στην κατάργηση των πολιτικών δικών στο ακροατήριο προβαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως (εκτός κι αν κρίνει ο δικαστής πως απαιτείται εξέταση μαρτύρων ενός από κάθε πλευρά) και θα διαρκεί από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης περίπου 6-8 μήνες , δηλαδή στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης.
Το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
1. Μόλις θα κατατίθεται η αγωγή για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική διαφορά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνολικά ένα χρονικό διάστημα περίπου 130 ημερών για να καταθέσουν όλα τους τα έγγραφα, να αντικρούσουν αυτά που υποστηρίζει ο αντίδικός τους και να προσκομίσουν ό,τι νομίζουν ότι θα συμβάλει στη διεκδίκησή τους για παροχή έννομης προστασίας.
2. Δίκη στο ακροατήριο δεν θα γίνεται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν ο δικαστής, που θα χρεώνεται την υπόθεση, κρίνει ότι απαιτείται η εξέταση και κάποιου μάρτυρα, θα τον καλεί σε ορισμένη ημέρα και χώρο για να τον εξετάσει.
3. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί από τους διαδίκους, ο δικαστής θα μελετά το υλικό που έχουν προσκομίσει και σε συγκεκριμένο χρόνο θα εκδίδει την απόφασή του.
Η κατάργηση της συζήτησης στο ακροατήριο κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ανέλαβε το έργο βελτίωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς η μακρόχρονη εφαρμογή του ισχύοντος έως σήμερα συστήματος κατέδειξε πως μόνο καθυστερήσεις προκαλούσε και στην ουσία δεν διευκόλυνε τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των χιλιάδων αστικών διαφορών που φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια.
Για την προσωποκράτηση
Στην κρίση των δικαστηρίων θα είναι η προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές. Αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο θα είναι εκείνο που θα κρίνει εάν ο οφειλέτης για αστικά ή εμπορικά χρέη αδυνατεί ή όχι να πληρώσει, προστατεύοντας τους οικονομικά αδύνατους από τη φυλακή.
Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις.
Όπως είπε ο κ. Αθανασίου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων με τη χαρακτηριστική φράση «να εξουδετερώσουμε τα κοράκια». Δηλαδή, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δυο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.
Επιπλέον προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό. Για τις τιμές (όπως έχει ήδη αναφερθεί) των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, αυτές θα είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας , στο δεύτερο στάδιο θα είναι στο 1/2 και μετά πάμε στο 1/3.
Όπως προαναγγέλθηκε όμως οι πλειστηριασμοί συντόμως θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια και ο αποκλεισμός της χειραγώγησης.


ΜΩΡΑΛΗΣ 
Την Κυριακή όλοι στον Πειραιά 
τρέχουμε για τα παιδιά του «Αργώ»!
Ο τελικός αγώνας σκυταλοδρομιών δρόμου “Βίκος Street Relays 2014” που γίνεται στο Πασαλιμάνι υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά βρίσκεται προ των πυλών και ήδη έχει καταρριφθεί το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών στην σειρά των αγώνων!
Το πρωί της Κυριακής χιλιάδες κόσμου θα βρεθούν στο σημείο εκκίνησης, την πλατεία Κανάρη, απέναντι από το Ρολόι, για να συμμετάσχουν σε έναν μοναδικό ομαδικό αγώνα, που έχει έντονο το φιλανθρωπικό στοιχείο, καθώς όλα τα έσοδα θα δοθούν για τα παιδιά στο ίδρυμα “Αργώ”.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης θα είναι παρών, όχι απλά ως ο πρώτος πολίτης της πόλης, αλλά και ως συμμετέχων στον αγώνα των 4x2500 μ. Θα πάρει σκυτάλη και θα τρέξει μαζί με τους συμπολίτες του για να στείλει το μήνυμα της συνεργασίας και της προσφοράς προς πάσα κατεύθυνση.
Για τη διοργάνωση ο Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
“Την Κυριακή o Πειραιάς παίρνει τη σκυτάλη και τρέχουμε. Για πρώτη φορά στην πόλη μας διοργανώνονται αγώνες σκυταλοδρομίας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν δηλώσει συμμετοχή, έχουν κάνει ομάδες και κατεβαίνουν την Κυριακή στη Ζέα για να αγωνιστούν. Να αγωνιστούν για καλό σκοπό. Για τα παιδιά του Αργώ, ενός Ιδρύματος που επιτελεί σημαντικό έργο στην πόλη μας. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας φέρνουν όλους πιο κοντά, μας κάνουν μια ομάδα. Μια ισχυρή ομάδα".

Έκτακτο Δελτίο Ενημέρωσης 
από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Έκτακτο Δελτίο Ενημέρωσης εξέδωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), με τίτλο "Κατ' επίφαση αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας;", και αναφέρει:
Η συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, ήρθε σε μια στιγμή μεγάλης πίεσης του επιμελητηριακού κινήματος προς τη κυβέρνηση, να άρει την νομοθεσία της μη υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Αυτό έδωσε κάποιες ελπίδες αναθεώρησης της νομοθεσίας για τις εγγραφές αλλά προφανώς δεν ήταν στις σκέψεις της κυβέρνησης μια τέτοια προοπτική. Έτσι στην ουσία αποδυνάμωσε την Επιτροπή ενώ δήλωνε για στόματος υπουργού κ. Δένδια ότι η μη υποχρεωτική εγγραφή και συνδρομή «δεν συζητιέται».
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Στην πράξη φαίνεται να προχώρησε πολύ περισσότερο το σχέδιο αποδυνάμωσης του επιμελητηριακού κινήματος, αφού ο παραγκωνισμός της Επιτροπής έφερε στην επιφάνεια διασπαστικές κινήσεις με τη μορφή επιβολής ειδικών συμφερόντων κάποιων ισχυρών.
Οι πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια μπορούν να πείσουν και τον πιο καλόπιστο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη, έξω και κόντρα από τη μέχρι τώρα επιμελητηριακή πρακτική και κυρίως κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία των επιμελητηρίων, τα οποία όπως φαίνεται, κάποιοι θέλουν να προγράψουν.
Με τον παραγκωνισμό της Επιτροπής εμφανίστηκαν πρακτικές με μωροφιλοδοξίες και «προεδριλίκια» που οδηγούν τον Θεσμό στον πιο βαθύ ιστορικό του τέλμα.
Όπως δημοσιογραφικά καταγράφεται η κατάσταση σήμερα, δείχνει έναν αγώνα προσωπικής επιβίωσης του ΕΒΕΑ σε βάρος των άλλων επιμελητηρίων της Αθήνας με παράλληλη εξόντωση των επιμελητηρίων της Περιφέρειας, όπως τουλάχιστον αφήνουν να διαρρέουν διάφορες πηγές.
Αν όλα αυτά αληθεύουν, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο η ΚΕΕΕ πολιτεύεται και αν η επιβίωση του κατοχυρωμένου επιμελητηριακού θεσμού, υποχωρεί μπροστά σε ένα παιχνίδι διαλόγου «γνωστών – αγνώστων» και τύπου «πάρε – δώσε»!
Μοιραία έρχονται στο νου συνειρμοί ποδοσφαιρικού επίπεδου τύπου «παράγκας», «μεγαλοπροέδρου», «την ομάδα μη πειράξεις και οι άλλοι ας πάνε..» κοντολογίς μια θλιβερή ειδησεογραφική, και όχι μόνο, εικόνα!
Και βέβαια τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία που αποφασίζει προκαλώντας το κοινό αίσθημα να διασώσει του «εκλεκτούς της καρδιά της» και να θυσιάσει τον υπόλοιπο επιμελητηριακό κόσμο. Όμως το μόνο που θα καταφέρει τελικά θα είναι να συσπειρώσει όλο τον επιμελητηριακό κόσμο εναντίον της, μαζί με την έμπρακτη αγανάκτηση των επιχειρήσεων. Διότι δεν υπάρχουν επιμελητήρια πρώτης και δεύτερης κατηγορίας όπως επίσης και επιχειρήσεις πρώτης και δεύτερης κατηγορίας με κυρίαρχα επιμελητήρια και με παρίες.
Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να μας διευκρινίσουν από το «μεγαλοεπιμελητήριο» αν αληθεύει ότι συνόδεψε το έγγραφο ταχυπληρωμής με την ένδειξη ότι από 1.1.2015 η συνδρομή καθίσταται προαιρετική. Έχει σημασία εδώ να δούμε, ποιοι βιάζονται τόσο να εφαρμόσουν την μη υποχρεωτική συνδρομή και δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους.
Ένα είναι βέβαιο. Ότι η ανάληψη της ευθύνης, προσωπικά και με ονοματεπώνυμο, για το μεγαλύτερο ρεζιλίκι στην ιστορία του θεσμού, θα αναζητηθεί στην επερχόμενη ΓΣ της ΚΕΕΕ. Κι εκεί θα πέσουν οι μάσκες. Μιά για πάντα!

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ
Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (20-21/11)
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014, διοργανώνεται φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου και την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου στον "Τεχνόπολις" του δήμου Αθηναίων.
Στόχος του φόρουμ είναι η παροχή πληροφόρησης, η διάδοση καλών πρακτικών και μοντέλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργατικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανάπτυξη θεσμικών και πρακτικών εργαλείων για την εδραίωση, χρηματοδότηση και βιώσιμη λειτουργία τους στην Ελλάδα.
Τις διήμερες εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν οι: “Άνεμος Ανανέωσης” - Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, 180 Μοίρες - Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, BENISI - Scaling Social Innovation, Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Impact Hub Athens και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Το φόρουμ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του BMW Foundation Herbert Quandt, της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και του INNOVATHENS – Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
Βασικές θεματικές του Φόρουμ:
- Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, Αμφιθέατρο 9.84 και κτίριο INNOVATHENS:
Oι κοινωνικοί εταίροι στηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα (τομείς και καλές πρακτικές συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης/κοινωνικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικά εργαλεία, μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικών επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό)
- Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, Κτίριο INNOVATHENS
Δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης των κοινωνικών επιχειρήσεων
(βιώσιμες δημόσιες προμήθειες, προοπτικές ενεργειακών συνεταιρισμών για βιώσιμη ενέργεια, εργαλεία και μέθοδοι για τη μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου της κοινωνικής επιχείρησης)
Στις προγραμματισμένες συζητήσεις και τα εργαστήρια συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται με διαφορετικές οπτικές στο πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας: κοινωνικοί επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συνεταιριστικών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ερευνητές και ερευνήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επιπλέον, την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό στο Αμφιθέατρο του 9.84 και την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου θα οργανωθεί σε ειδικό χώρο (market place) του INNOVATHENS έκθεση, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων και ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και δικτύων, με στόχο την αλληλο-ενημέρωση, πληροφόρηση και δικτύωση.
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://seforum.gr/ και για την Ελληνική Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014 την ιστοσελίδα http://seweek.gr
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μέχρι τις 19/11 οι εγγραφές 
για τα βραβεία εξαγωγέων "Greek Exports Awards"
Τα εξαγωγικά βραβεία “Greek Exports Awards 2014” είναι ένας σύγχρονος θεσμός με διεθνή εμβέλεια που απευθύνεται σε εταιρείες, φορείς και πρόσωπα που δεν φοβούνται την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Διοργανώνονται από την Ethos Media S.A. σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όλων των κεντρικών εξαγωγικών φορέων και της πλειοψηφίας των διμερών επιμελητηρίων της χώρας.
Αν το επιχειρηματικό σας όραμα ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, αν έχετε πίστη σε αυτό που κάνετε και θέλετε να διευρύνετε τους επαγγελματικούς σας ορίζοντες και την εξωστρέφειά σας, τότε τολμήστε να θέσετε υποψηφιότητα μέχρις τις 19 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στο http://exports.ethosevents.eu/ipovolis-ipopsifiotitas/, επιλέγοντας μέχρι τρεις κατηγορίες βραβείων.
1 (Ένα) ειδικό και 11 (έντεκα) επιμέρους βραβεία ανά κατηγορία εξαγωγικής δραστηριότητας φιλοδοξούν να βοηθήσουν μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να ανέλθουν και να δικτυωθούν στον παγκόσμιο επιχειρηματικό ιστό.
1ο Ειδικό Βραβείο: “ IASON: Premier Greek Exports Award 2014”, στον εξαγωγέα της χρονιάς.
Έντεκα (11) εξαγωγικά βραβεία ανά κατηγορία εξαγωγικής δραστηριοποίησης:
Βραβείο Βιομηχανίας, Βραβείο Βιοτεχνίας / Μεταποίησης,
Βραβείο Εμπορίου,
Βραβείο Υπηρεσιών/ Παροχής Υπηρεσιών,
Βραβείο Τεχνολογίας / Καινοτομίας,
Βραβείο Πρωτογενούς Τομέα,
Βραβείο εξάπλωσης σε ξένες αγορές μέσω θυγατρικών εταιρειών ή / και franchise,
Βραβείο καλύτερης Εισηγμένης Εξαγωγικής Εταιρείας,
Βραβείο Νεοϊδρυθείσας Εξαγωγικής Εταιρείας (λιγότερο από 5 έτη λειτουργίας),
Βραβείο Εταιρείας Υποβοήθησης Εξαγωγέων,
Βραβείο Επώνυμου εξαγώγιμου προϊόντος ή υπηρεσίας.
Η σφαιρική εξειδίκευση της κριτικής επιτροπής αποτελεί εγγύηση για το κύρος του θεσμού. Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.30, στο ξενοδοχείο Divani Apollo Palace & Thalasso (Αγ. Νικολάου 10 & Ηλίου στην Βουλιαγμένη).
Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι κ.κ.:
Δημήτρης Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Τζανέτος Καραντζής, Πρόεδρος, Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ),
Στέφανος Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ),
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) & Πρόεδρος, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ),
Παναγιώτης Μίχαλoς, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) & Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΑΣ), Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ),
Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, Ethos Media S.A,
Βασίλειος Παπαδάκης, Καθηγητής Στρατηγικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ),
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ),
Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ),
Αριστομένης Συγγρός, Πρόεδρος, Enterprise Greece,
Αθανάσιος Τζιρίτης, Γενικός Γραμματέας, ΣΕΒΕ
Τα βραβεία διεξάγονται στο πλαίσιο του Greek Exports Forum 2014. Το Greek Exports Forum 2014 εκτός από τα βραβεία περιλαμβάνει: τη διοργάνωση του συνεδρίου Greek Exports Conference αλλά και τρεις παράλληλες δράσεις που είναι:
α. Διοργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης στελεχών εξαγωγικών εταιριών.
β. Β2Β Συμβουλευτικές Συναντήσεις Ελλήνων εν δυνάμει ή εν ενεργεία εξαγωγέων με στελέχη των Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ, η Κίνα, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Ρουμανία, η Τουρκία.

γ. Β2Β Συμβουλευτικές Συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με στελέχη Διμερών Επιμελητηρίων όπως: Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Αναπτύξεως, Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, ΕλληνοΓαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας, Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ΕλληνοΚινεζικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Κινεζικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ΕλληνοΣερβική Εμπορική και Βιομηχανική Ένωση και ΕλληνοΦινλανδικό Επιμελητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου