Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μακελειό στην Ακτή Δηλαβέρη - Η Αθήνα "περιμένει" αύξηση κονδυλίων της Frontex - Κίνα: Αιφνίδια μείωση των επιτοκίων - Στοιχεία-σοκ για "επαγγελματίες" τυχερούς! - Παρέμβαση Δρίτσα για το κυκλοφοριακό - Τρία βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη για την Ελλάδα

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ... ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Μακελειό στην Ακτή Δηλαβέρη 
- ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ‘ΓΑΖΩΣΕ’ ΘΑΜΩΝΕΣ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ
- ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ’
- ΚΑΙ ΟΙ 9 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ

Πηγή: protothema.gr
Πραγματικό μακελειό σε μπαρ του Πειραιά τα ξημερώματα του Σαββάτου! Λίγο μετά τις 4 το πρωί, αλλοδαπός σε κατάσταση σοκ πυροβόλησε με ένα καλάσνικοφ και τραυμάτισε δεκαπέντε θαμώνες μπαρ στην ακτή Δηλαβέρη στον Πειραιά.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους δεκαπέντε, εκ των οποίων οι έξι είχαν επιπόλαια τραύματα και πήραν εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Πέντε από τα θύματα του παρανοϊκού δράστη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αττικόν, δύο με τραύματα στο θώρακα μεταφέρονται αυτή την ώρα στον Ερυθρό Σταυρό για να χειρουργηθούν και οι υπόλοιποι δύο νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό. Τα θύματα του παρανοϊκού δράστη που έχουν μεταφερθεί στο Αττικόν φέρουν τραύματα στα χέρια και στο κεφάλι. Όλοι οι τραυματίες είναι ηλικίας μικρότερης των 30 ετών.
Στον Ευαγγελισμό χειρουργούνται αυτή την ώρα δύο νέοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 23 ετών, που φέρουν διαμπερή τραύματα στο θώρακα και στο μηρό.
Πώς έγινε
Σύμφωνα με όσα είπε στην αστυνομία ο ιδιοκτήτης του μπαρ «Έτσι απλά ελληνάδικο» επί της οδού ακτή Δηλαβέρη 21, το πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε περίπου στις 4.15 τα ξημερώματα. Ο άγνωστος αλλοδαπός στάθηκε έξω από την τζαμαρία του καφέ μπαρ, και με ένα καλάσνικοφ γάζωσε το κατάστημα πυροβολώντας εναντίον των θαμώνων ενώ ούρλιαζε: «Θα σας σκοτώσω όλους! Απόψε θα χυθεί αίμα!».
Ο αλλοδαπός, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι σεσημασμένος κακοποιός, λίγη ώρα πριν το δολοφονικό αμόκ βρισκόταν στο μπαρ όπου ήπιε τρία ποτά. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, αφού πλήρωσε το λογαριασμό του έφυγε, κάποια στιγμή περίπου στις 4.
Αφού βγήκε από το μπαρ, ο άγνωστος αλλοδαπός πιθανότατα πήγε στο αυτοκίνητό του, πήρε ένα καλάσνικοφ και για άγνωστο λόγο επέστρεψε στο μπαρ. Στάθηκε έξω από την τζαμαρία, πυροβόλησε και προκάλεσε μακελειό. Την ώρα που ο παρανοϊκός κακοποιός πυροβολούσε, ο ιδιοκτήτης είπε στους θαμώνες να πέσουν όλοι κάτω και έδωσε οδηγία στον DJ να σταματήσει τη μουσική.
«Σταμάτησε στο πεζοδρόμιο και βάραγε αδιακρίτως... Γυναίκες, άντρες...», δήλωσε στους δημοσιογράφους περίοικος. «Ακούσαμε ουρλιαχτά, είδαμε ασθενοφόρα», περιγράφει ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος είπε ότι την ώρα που συνέβαινε το επεισόδιο φοβήθηκε να βγει στο μπαλκόνι του...
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία ο δράστης της επίθεσης είναι αλλοδαπός, σεσημασμένος και με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη του δράστη. Σύμφωνα με φωτογραφίες η ΕΛΑΣ έχει φωτογραφία του δράστη με μία κοπέλα και βάσει αυτού του ντοκουμέντου γίνεται η επιχείρηση σύλληψής του.


ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Η Ελλάδα ‘περιμένει’ αύξηση κονδυλίων της Frontex

Τον επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, υποδέχθηκε χθες στο ΥΝΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τον κ. Βαρβιτσιώτη συνόδευαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος, Αθ. Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελείς του Λιμενικού Σώματος.
Ο κ. Αβραμόπουλος, επισκέφτηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου του ΛΣ, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του. Παράλληλα, ενημερώθηκε εκτενώς για το έργο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού Σώματος στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και, συνολικά, της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι κ.κ Βαρβιτσιώτης και Αβραμόπουλος μετέβησαν στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου είχαν συνάντηση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε στον Έλληνα Επίτροπο τη δραματική άνοδο που σημειώνουν τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα τους τελευταίους μήνες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης από τον οργανισμό του Frontex, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια -αντιστρόφως ανάλογη με φαινόμενο- μείωση στους πόρους.
Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:
«Καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φίλο και συμπατριώτη, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στόχος της συνάντησης μας ήταν να αναδείξουμε τη μεγάλη πρόκληση που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα μας και αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και όλων των κινδύνων που προέρχονται από διαφορετικές δράσεις στη θάλασσα.
Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερή και διαρκής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στο να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε στο χώρο του Αιγαίου, να ζητήσουμε τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής συνδρομής και να αξιοποιήσουμε κάθε πόρο, ο οποίος μας διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό.
Είμαστε, βέβαιοι, ότι με την αλλαγή της φιλοσοφίας που φάνηκε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ήδη, από την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., αλλά και στη συνέχεια από την ανάληψη των καθηκόντων του Ευρωπαίου Επίτροπου για τα θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης, από έναν άνθρωπο που προέρχεται από χώρα του Νότου που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις, ιδιαίτερα, δε, ενός ανθρώπου που έχει απόλυτη γνώση του πεδίου ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων στη Λεκάνη της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την πολυσύνθετη πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και πιέσεων.
Στόχος της δικής μας συνεργασίας είναι πρώτα από όλα να αναδείξουμε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα αυτής της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που μέχρι σήμερα και μόνο για το 2014, έχουμε καταφέρει να σώσουμε πάνω από 11.000 ανθρώπους, όπου η ζωή τους κινδύνευε στη θάλασσα.
Για εμάς δύο είναι τα δόγματα τα οποία υπηρετούμε: Πρώτα είναι το δόγμα της φύλαξης και της προστασίας των θαλασσίων συνόρων μας, αλλά και Ευρωπαϊκών συνόρων. Δεύτερο δόγμα μας είναι να μη χάνουμε καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Είμαι βέβαιος, κ. Επίτροπε, φίλε Δημήτρη, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από τη δική σου παραίνεση και ηγεσία, θα βρεθεί πολύ περισσότερο και πολύ πιο κοντά στις χώρες που αντιμετωπίζουν ζωντανό το πρόβλημα της μετανάστευσης και βέβαια, κοντά και στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει το μεγάλο βάρος της προστασίας των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μας κάνατε, σήμερα, για τη χαρά που προσωπικά μου δώσατε, για τη διάθεση την οποία δείξατε να ενημερωθείτε σε βάθος αφιερώνοντας πολλές ώρες μέσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, συνομιλώντας με τα στελέχη το Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη που έχετε ως προς τα στελέχη του Λ.Σ. όπου κι αν βρίσκονται. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε:
«Είναι ξεχωριστή η χαρά που επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και βέβαια τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μαζί με την ηγεσία, τον Αρχηγό και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου, είχαμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ουσιαστική και πραγματικά χρήσιμη συνάντηση, για θέματα που αφορούν στον ευρύτερο καταρχήν χώρο της Μεσογείου και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστών και βέβαια της διάσωσής τους.
Είναι σημαντικό να επαναλάβω και να τονίσω, ότι κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο Ναυτιλίας. Οφείλουμε όμως, Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη, να εξασφαλίσουμε σε μόνιμη πλέον βάση τις πρέπουσες συνθήκες υποδοχής για τους μετανάστες που μπαίνουν στις χώρες μας, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει αναβαθμίσει και βελτιώσει τις συνθήκες αυτές, κάτι που πλέον αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο έγγραφό της για το ελληνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο δίνει εύσημα στη βελτίωση που υπάρχει.
Στο θέμα της διαχείρισης των θαλασσίων αλλά και των χερσαίων συνόρων, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν και αυξάνονται αν λάβουμε υπόψη μας την επιδείνωση της κατάστασης η οποία επικρατεί στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο.
Λίγα λόγια τώρα για την Frontex. H Frontex δεν υπάρχει για αυτοτελή οικονομική υποστήριξη, αλλά για να συντονίζει και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεχνικών και ανθρώπινων πόρων σε συντονισμένες επιχειρήσεις. Επομένως υπάρχουν όρια στις δυνατότητες χρηματοδότησης από πλευράς της Frontex. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει καταθέσει τροπολογία για αύξηση κατά 20.000.000 ευρώ για το 2015 και ελπίζω να υπάρξει θετική ανταπόκριση, δεδομένης της πίεσης που ασκείται αυτό το καιρό στα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στη διάθεσή της από τα ευρωπαϊκά ταμεία, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο επείγουσες ανάγκες.
Προσωπικά έχω πλήρη επίγνωση των μεταναστευτικών πιέσεων στο Αιγαίο. Το 2014 οι αριθμοί, όπως είχα σήμερα την ευκαιρία κι εγώ να πληροφορηθώ από την πληρέστατη ενημέρωση που μου έγινε, υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει αυτή η πίεση στα σύνορά μας για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη χώρα με κάθε υπάρχον μέσο.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να απελευθερώσει επιπλέον 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ποσού που υπάρχει για όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Αυτή η χρηματοδότηση θα διατεθεί πρώτα για τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, για τους μετανάστες, αλλά και για την κάλυψη κόστους για επιπλέον προσωπικό για το Λιμενικό Σώμα.
Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω το ρόλο που διαδραματίζει το Λιμενικό Σώμα στην αποστολή που του έχει ανατεθεί και για τη διάσωση και για την αντιμετώπιση με ανθρωπιστικούς όρους και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών που προσέρχονται στις ελληνικές θάλασσες. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε τη χώρα για περαιτέρω βελτιώσεις, για να μπορέσει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.
Ο ρόλος της Ελλάδος είναι σημαντικός και θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας άλλη μια φορά ότι σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από ολόκληρη την Ευρώπη, κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ, η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της και συνεργασίες σαν τη σημερινή θα συνεχιστούν. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μου σύντομα να σας δω και στις Βρυξέλλες όπου θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία να συναντήσετε όλα τα στελέχη που ασχολούνται με το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης.
Κλείνοντας θα ‘θελα να πω ότι στα πλαίσια του διευρυμένου χαρτοφυλακίου που μου έχει εμπιστευτεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι το θέμα το οποίο και πάλι σήμερα μας έφερε κοντά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και το μεγάλο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, του πολέμου που έχει πλέον ανοίξει κατά του οργανωμένου εγκλήματος που συσχετίζεται με την παράνομη μετανάστευση και αναφέρομαι και στους διακινητές και σε εκείνους που εμπορεύονται τις ανθρώπινες ψυχές, αλλά στον πόλεμο κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς.
Σε όλα αυτά θέλω και τη δική σας βοήθεια, όπως και των συνάδελφών σας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε καταφέρει πραγματικά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα μεγάλο ζήτημα που πριν από χρόνια όταν ξέσπασε αιφνιδίασε την Ευρώπη, αιφνιδίασε και τα κράτη-μέλη γιατί όλοι πίστεψαν σε κάποια στιγμή ότι αυτό ήταν θέμα του ευρωπαϊκού Νότου και πιάστηκαν απροετοίμαστα, αλλά τώρα οργανώνονται με σχέδιο, με στελέχη, με στρατηγική.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκεται η Ελλάδα χάρη στις άοκνες προσπάθειες και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίνουν και την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη όλων των θεσμών».

ΕΛΛΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ
Ταμάμ… στο επιχειρείν, έδειξε το φόρουμ της Σμύρνης

Προ των πυλών είναι επιχειρηματικές «συμμαχίες» μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων στους τομείς του τουρισμού, των χρηματομεσιτικών, των κατασκευών/δομικών υλικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό το κλίμα προκύπτει από το Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διεξήχθη στη Σμύρνη, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο παρευρέθησαν ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων επιχειρηματιών εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο συνεργασίας στους τέσσερις προαναφερθέντες τομείς, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε συγκεκριμένες συνεργασίες στο άμεσο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν επιχειρηματίες από 76 ελληνικές επιχειρήσεις και 182 τουρκικές και ανήλθαν σε 420, ενώ περί τις 70 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον στο περιθώριο της εκδήλωσης.
Οι εταιρείες ανήκουν κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, των κατασκευών, το real estate και την ενέργεια, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, το ρουχισμό και τα φαρμακευτικά.
Ήδη, οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, με την αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία να ανέρχεται στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιο σημαντικές είναι εκείνες των Εθνική Τράπεζα, Ιντραλότ, Eurodrip, Kleemann Hellas, Alumil, Νηρέας, Ridenco, Sarantis, Chipita, και S&B Materials.
Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, περί τις 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, σε τομείς όπως τραπεζικό, τρόφιμα, ενέργεια, ενώ περίπου οι 250 επιχειρήσεις εδρεύουν στη περιοχή της Κωνσταντινούπολης και οι περίπου 60 εξ αυτών θεωρούνται οι πλέον σημαντικές.
Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τουρκική επένδυση έγινε το 2013, με την τουρκική D-MARINE, θυγατρική της DOGUS HOLDING S.A. η οποία συμμετέχει με ποσοστό 33.75% στην Jermyn Street Real Estate Fund IV, που πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Στην κοινοπραξία «Καταστήματα Φορολογητέων Ειδών” συμμετέχουν η εταιρεία ''Setur Servis Touristik” (49%) από κοινού με την «FOLLIE-FOLLIE” (51%), έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της μαρίνας Μυτιλήνης.
Σημαντική τουρκική επένδυση είναι αυτή της Τράπεζας ZIRAAT (17 εκατ. ευρώ περίπου) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.
Ειδικότερα ως προς την εκμετάλλευση μαρινών, σημειώνεται ότι η DOGUS GROUP’S και η D-MARIN INVESTMENTS έχει εξαγοράσει το 51% της εταιρείας MED-MARINAS του ομίλου Κυριακούλη, η οποία διαχειρίζεται τις τουριστικές μαρίνες Γουβιών (Κέρκυρα), Λευκάδας, Ζέας και Καλαμάτας, ενώ έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της μαρίνας Φλοίσβου στην κοινοπραξία της DOGUS (50%) και στη Lamda Develompent (50%).
Λοιπές τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα εκτείνονται στους τομείς: τραπεζικό, επίπλων, μαρίνες, ένδυσης και χαρτοβιομηχανία (Ziraat, Koton, Istikbal, Beymen, Trakya Cam, Ekol Logistik) με συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.
Οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη μεγάλη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου, μετά το 2000 (από 1,062 δις ευρώ το 2000 σε 4,3 δισ. ευρώ το 2013, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών, που αποτελούν σημαντικό μέρος του διμερούς εμπορίου).
Τα δύο τελευταία έτη, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Τουρκία αποτέλεσε την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ενώ κατατάσσεται 15η ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών, στοιχεία που υποδεικνύουν τη βαρύνουσα σημασία της χώρας ως εμπορικού μας εταίρου.
Στο σύνολο των εξαγωγών του 2013, τα πετρελαιοειδή καταλάμβαναν μερίδιο 74,96% των συνολικών εξαγωγών, ακολουθούμενα από τα πλαστικά, το βαμβάκι και το αλουμίνιο.
Αντίστοιχα, στα σημαντικότερα προϊόντα που εισήχθησαν το 2013 στην Ελλάδα από την Τουρκία, περιλαμβάνονται τα χημικά προϊόντα, το αλουμίνιο και τα τεχνουργήματά του, χαρτί, ηλεκτρικά μηχανήματα, λέβητες-μηχανολογικός εξοπλισμός.


ΚΙΝΑ
Αιφνίδια μείωση των επιτοκίων κατά 0,4 (5,6%)

Σε μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η Κίνα, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «έκοψε» το βασικό της επιτόκιο κατά 0,4 της μονάδας στο 5,6%. Η τελευταία φορά που είχε μειώσει το κόστος δανεισμού ήταν τον Ιούλιο του 2012.
Η αιφνίδια αυτή απόφαση έρχεται τη στιγμή που αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Νο2 οικονομία του κόσμου δεν θα πετύχει εφέτος τον στόχο της για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7,5%.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 Προϋπολογισμός "υψηλού ρίσκου" 
με πλεόνασμα 3% και ανάπτυξη 2,9%

Στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ θέτει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, το οποίο παρουσίασε χθες το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ερωτηθείς για το εάν η τρόικα έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Η τρόικα έχει διαφορετικές προβλέψεις και προβλέπει κενό».

Αναλυτικά, ο νέος Προϋπολογισμός αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από τα 3,3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ εφέτος, στα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ το 2015.
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015.
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ.
Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014. Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στα 97 δισ. ευρώ και από αυτές, τα 13,9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.
Ανάπτυξη κατά 2,9%
Για τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμά πως το 2015 θα ανέλθουν ΑΕΠ στο 2,9%, έναντι αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 σε ετήσια βάση. Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.
Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.
Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο το 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.
Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 21,39 δισ. ευρώ εφέτος, στα 21,88 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ. Συνολικά άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα είναι το 2015 αυξημένοι κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας αυτό προβλέπεται να μειωθεί σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού το 2015, από 24,8% το 2014. Το 2015 η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6%.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% από -1% το 2014.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΟΠΑΠ

Στοιχεία-σοκ για “επαγγελματίες” 
που… κερδίζουν ποσά ανάλογα με το δοκούν!

Μέσω των τραπεζών θα εισπράττονται πλέον τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια έτσι ώστε να γνωστοποιείται το όνομα του τυχερού. Πρόκειται για ένα μέτρο προστασίας από «επαγγελματίες» τυχερούς, στο πλαίσιο της πάταξης των κυκλωμάτων ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.
Ειδικότερα στο πρόβλημα που απασχόλησε τη Γραμματεία Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πάταξη κυκλωμάτων ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών, έδωσε λύση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), μέσω του νέου κανονισμού της.
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Ε.Ε.Ε.Π, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, κανένας δεν θα μπορεί να εισπράττει κέρδη από τυχερά παιχνίδια χωρίς να κάνει γνωστό το όνομά του, αφού η είσπραξη θα γίνεται μέσω τράπεζας, ενώ παράλληλα θα παταχθεί το φαινόμενο του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος με τα ανώνυμα δελτία χαμηλού κέρδους, κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό, αφού γι’ αυτά δεν θα χορηγείται πλέον βεβαίωση κερδών.
Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του γ.γ. Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιου Σούρλα, «δεν θα έχει νόημα για τους επιτήδειους να εμφανίζονται ως νικητές εκατοντάδων ή και χιλιάδων τέτοιων δελτίων χαμηλού κέρδους ετησίως, όπως γινόταν μέχρι τώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του πίνακα για το έτος 2013, όπου παρουσιάζονται οι πρώτοι δέκα παίκτες σε αριθμό δελτίων για τα οποία ζητήθηκαν βεβαιώσεις και οι οποίοι δήλωσαν ότι κέρδισαν 39.333 δελτία, ο πρώτος μάλιστα από αυτούς 8.654 (!):
Με τον κανονισμό αυτό της Ε.Ε.Ε.Π. «τίθεται πλέον τέρμα στο ξέπλυμα “βρώμικου” χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών», τόνισε ο κ. Σούρλας.

Πάσχει από στελέχωση η Πολεοδομία Πειραιά

Η αδυναμία πλήρους στελέχωσης της Πολεοδομίας Πειραιά που αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τα νησιά του Αργοσαρωνικού διαπιστώθηκε σε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου με τον δήμαρχο κ. Μώραλη, παρουσία του γ.γ. του Δήμου κ. Ταταρόπουλου και του δ/ντη της Πολεοδομίας κ. Δημητράκη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Πειραιά, ενώ η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Κοινή απόφαση όλων είναι η προώθηση λύσεων. Ειδικά για το θέμα της Πολεοδομίας αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο προκειμένου να δοθεί λύση στο καυτό αυτό πρόβλημα.

Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ
Παρέμβαση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
«Πρώτα απ’ όλα η οδική ασφάλεια, η λειτουργική χρήση της πόλης από τους πεζούς και η εξυπηρέτηση της κίνησης άρτιων δημόσιων και δημοτικών μέσων μαζικής μετακίνησης».

Αυτό ήταν το βασικό “μότο” που έθεσε ο Θοδωρής Δρίτσας στη διαπαραταξιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στο γραφείο του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, με μόνο θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην πόλη μετά την εφαρμογή των μονοδρομήσεων και την εξελισσόμενη υλοποίηση των έργων του μετρό και του τραμ.
Η σύσκεψη αυτή ήταν το προϊόν της ανταπόκρισης του δημάρχου στην προ ημερησίας διάταξης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου, τοποθέτηση και πρόταση των δημοτικών συμβούλων του "Λιμανιού της Αγωνίας" προς το σώμα ότι είναι ζήτημα επιτακτικής και άμεσης χρονικά ανάγκης να γίνει ειδική συνεδρίαση, ώστε, με ενδεδειγμένες παρεμβάσεις του δήμου, να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να προσδιορισθούν οι τρόποι για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη μας.
Η συζήτηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα διαπιστώσεων, εντοπισμού κεντρικών και επιμέρους αστοχιών και προβληματισμού γενικότερα, που σε πολλά απ’ αυτά υπήρξε σύμπτωση απόψεων με τους συνομιλητές, για περιοχές όπως η Πειραϊκή, η Φρεαττύδα, το Χατζηκυριάκειο, το κέντρο του Πειραιά.
Ωστόσο το ΛτΑ υπογράμμισε ότι:
α) δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας έγιναν ταχείας, με συνέπεια να διακυβεύεται σοβαρά η ασφάλεια των πεζών και
β) με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή ρύθμιση δε ήταν πλήρως μελετημένη, απαιτείται να υπάρξει μόνιμη ομάδα ειδικών υπό την εποπτεία του Δήμου, που συστηματικά θα καταγράψει όλα τα προβλήματα και θα μελετήσει λύσεις γι’ αυτά, ώστε με παρέμβασή του να ενταχθούν στην εφαρμοζόμενη μελέτη, διορθώνοντας τις αστοχίες.
Τέλος, ζητήθηκε γνωστοποίηση της μελέτης που εφαρμόζεται, ώστε να είναι δυνατόν να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις, πράγμα που ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Σημαντικό τετραήμερο (24-27/11) στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε επίσημη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και θα απευθύνει ομιλία στους ευρωβουλευτές στις 11.15πμ ώρα Γαλλίας.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2014 απονέμεται στον Denis Mukwege
Ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Denis Mukwege είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Ο κ. Mukwege ειδικεύεται στη θεραπεία θυμάτων βιασμού και ακραίων σεξουαλικών επιθέσεων και θα παραλάβει το βραβείο του στο Στρασβούργο στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Μετά το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στις 12.30 ώρα Γαλλίας.

Ο Γιούνκερ παρουσιάζει στο ΕΚ το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ
Την Τετάρτη το πρωί στις 9πμ ώρα Γαλλίας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει στο ΕΚ το επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ένα γύρο ομιλητών από κάθε πολιτική ομάδα.

Το ΕΚ συζητά και ψηφίζει για το αν θα πρέπει να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος
Το ζήτημα του κατά πόσον η Παλαιστίνη θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κράτος θα συζητηθεί στο ΕΚ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι την Τετάρτη το απόγευμα. Το ΕΚ θα θέσει την Πέμπτη σε ψηφοφορία και το σχετικό ψήφισμα.

Προϋπολογισμός της ΕΕ: συζήτηση μετά τις άκαρπες συνομιλίες με το Συμβούλιο
Η έκβαση των άκαρπων συνομιλιών μεταξύ του ΕΚ και των ευρωπαϊκών κρατών μελών για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014 και το νέο προϋπολογισμό για το 2015 θα συζητηθούν στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα με τη συμμετοχή επίσης των ευρωβουλευτών που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Το ΕΚ θα ψηφίσει επί της πρότασης μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις 6μμ ώρα Γαλλίας παρουσία του συνόλου των Επιτρόπων και του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Για να εγκριθεί η πρόταση θα πρέπει να λάβει διπλή πλειοψηφία: τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων ψήφων και την πλειοψηφία του συνόλου των ευρωβουλευτών.

Οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή: από τη Λίμα στο Παρίσι το 2015
Οι συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη Λίμα τον επόμενο μήνα θα πρέπει να επιτρέψουν στους παγκόσμιους εταίρους να επιτύχουν μία φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι το 2015. Αυτό υποστηρίζεται στο ψήφισμα του ΕΚ που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές θα επαναλάβουν τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών για ενίσχυση των εισφορών στο

Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά το 2015
Η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βιώσιμα συστήματα υγείας είναι μερικές από τις βασικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα για την παγκόσμια αναπτυξιακή πολιτική μετά το 2015. Η σχετική συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα ενώ το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Το θέμα του υποσιτισμού των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες θα περιληφθεί σε ξεχωριστό ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετηθεί επίσης την Πέμπτη.

Μετανάστευση: Σχέδια για να μην υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι στη Μεσόγειο
Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στο Συμβούλιο και τη νέα Επιτροπή σχετικά με το τι σχεδιάζουν να κάνουν προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενους νέους θανάτους στη Μεσόγειο, ένα χρόνο μετά το θάνατο τουλάχιστον 360 μεταναστών οι οποίοι πνίγηκαν στα ανοικτά της Λαμπεντούζα. Η συζήτηση θα λάβει χώρα την Τρίτη το απόγευμα.

ΕΞ ΑΛΛΟΥ...
Τρία βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη για την Ελλάδα

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, η ΜΚΟ «Διογένης» και η MKO «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι οι τρείς ελληνικές υποψηφιότητες που επελέγησαν από την Επιτροπή του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη στις 19 Νοεμβρίου 2014, ανάμεσα στους 47 νικητές για το 2014.
Οι τρεις Έλληνες νικητές θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο που θα τους απονεμηθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και θα προσκληθούν να παραστούν στην κεντρική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Φεβρουαρίου.
Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα και δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μίας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου