Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Περιφέρεια και ΤΕΕ παρεμβαίνουν για το Ελληνικό - Απεργία ΠΝΟ την Πέμπτη - Ασφυκτικές πιέσεις για συμφωνία με την Τρόικα από ΕΚΤ και ΔΝT - Δημοσιοποίηση στοιχείων-φωτογραφίας του Αλβανού δράστη

ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ... www.galeres.gr!
Περιφέρεια και ΤΕΕ 
παρεμβαίνουν για το Ελληνικό
- Αντιδρούν στη συμφωνία 
των ΤΑΙΠΕΔ-LAMDA 
για πώληση στο -222% της αξίας
Περιφέρεια και Τεχνικό Επιμελητήριο «επιτίθενται» κατά της απόφασης για πώληση του Ελληνικού στη Lamda Develpment.
Από τη μια η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί την συμφωνία Lamda Develpment-ΤΑΙΠΕΔ «ξεπούλημα» και από την άλλη το ΤΕΕ αναφέρεται σε «αδιαφάνεια».
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής προσφεύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατηγορώντας το παράλληλα για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, καθώς το Ταμείο -σύμφωνα με την «Realnews»- ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τη Lamda Develpment.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Χρήστου Καπάνταη, ο οποίος κάνει λόγο ότι η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει τη υπογραφή της σύμβασης και ανακοίνωσε ολομέτωπη επίθεση «προκειμένου να αποτρέψει το ξεπούλημα της έκτασης».
Τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια θα καταθέσει ένσταση στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά της σύμβασης της μεταβίβασης του ακινήτου στη Lamda Development, η οποία συμφωνήθηκε να γίνει με τίμημα 222% κάτω από την πραγματική του αξία, όπως αυτή αποτιμήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο έπαιξε ρόλο τεχνικού συμβούλου του κράτους.
Σύμφωνα με τον κ. Καπάνταη, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καταθέσει τον φάκελο της ένστασης, μόλις εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έκανε γνωστό ότι θα γίνουν κινήσεις μέσω και άλλων νομικών οδών, τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό, κατά της μεταβίβασης που «ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει μόνο τα υψηλά κέρδη του επιχειρηματία με πολύ χαμηλό ρίσκο».
Η μελέτη του ΤΕΕ
Η περιφέρεια θα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της τη μελέτη του ΤΕΕ, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «συντηρητική» αναφορικά με την γνωμάτευση της.
Σύμφωνα με αυτή η αξία της έκτασης των άνω των 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού αποτιμάται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, τη ώρα που η συμφωνία Lamda Develpment- ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε στα 915 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μάλιστα θα καταβληθεί τμηματικά ως το 2030.
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης» εξαπέλυσε μύδρους, κάνοντας λόγο για «πέπλο αδιαφάνειας του ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να ξεσκεπαστεί», ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα να αλλάζουν οι όροι ενός διαγωνισμού κατά τη διάρκειά του και να παρέχονται πρόσθετα μπόνους, όπως η χρήση καζίνο ή να κατατίθενται ολόκληρα νομοσχέδια που να εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη επένδυση».
Πηγές: capital.gr, Realnews
Ασφυκτικές πιέσεις
για συμφωνία 
με την Τρόικα από ΕΚΤ και ΔΝT
Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται για «σκληρή απάντηση» προς την Αθήνα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και η χώρα μας εισέλθει στο 2015 χωρίς αποσαφηνισμένο πλαίσιο για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την «Realnews».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επικαλείται πηγές του περιβάλλοντος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμφωνα με αυτές, ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει, σε αυτή την περίπτωση, τον αποκλεισμό των ελληνικών χρεογράφων από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες στις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία.
Εξ άλλου, όπως έχει αναφέρει και το Capital.gr, η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και κυρίως το ενδεχόμενο να κλείσει η αξιολόγηση το 2015, έχει προκαλέσει ισχυρό εκνευρισμό και ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα δε η πιθανότητα να μην υπάρξει κατάληξή της μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 18/19 Δεκεμβρίου, βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή σχέση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και ανοίγει το ενδεχόμενο επιστροφής στον ELA.
Σύμφωνα με τη Realnews, η τρόικα φέρεται να ενημέρωσε την ΕΚΤ ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σοβαρότατο πρόβλημα «να δουν να μπαίνει σε χαρτί ένα πλαίσιο ενεργειών σε στιλ μνημονίου». Όμως οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση ότι «η υπογραφή κειμένου με τις ελληνικές υποχρεώσεις είναι αναπόφευκτο ενδεχόμενο, όποια λύση και αν επιλεγεί», σύμφωνα με πηγή της «Realnews» από την ευρωζώνη.
Τα ενδεχόμενα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι δύο: Η παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του υφιστάμενου προγράμματος ή η δημιουργία πιστοληπτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL).
Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτηθεί από την Ελλάδα η υπογραφή νέου Memorandum of Understanding (MoU).
Όμως κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να περάσει για έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης, αν δεν περιέχει τις λεπτομερείς δράσεις που θα λάβει ο δανειζόμενος για το 2015, δηλαδή εργασιακά, ασφαλιστικό, συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Η διαδικασία της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπορεί να παρακαμφθεί σε καμία περίπτωση, καθώς υπάρχουν σχετικοί κοινοτικοί, αλλά και εθνικοί κανόνες.
Η ΕΚΤ δια μέσω του Μ. Ντράγκι είχε δώσει μια πρώτη προειδοποίηση στην Αθήνα, ότι χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρξουν αγορές ελληνικών ομολόγων.
Εν συνεχεία έδωσε στον Τύπο τους κανόνες αποδοχής τίτλων για να υπενθυμίσει τις αποφάσεις της αναφορικά με την τόνωση ρευστότητας στην ευρωζώνη.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ζύγισε τις επιλογές της και έδειξε να μην αποθαρρύνεται από το γεγονός ότι θα χαθούν τα χρήματα από την δόση του 5ου ελέγχου αν δεν εκταμιευθούν μέσα στο 2014, καθώς και από την προοπτική της επιστροφής των χρημάτων του ΤΧΣ αν το 2015 βρει την χώρα εκτός προγράμματος.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα προτιμήσει να μπει στη νέα χρονιά με ανοικτά τα μέτωπα, χωρίς να έχει υπογράψει τίποτα δεσμευτικό και θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές με διλλήματα περί εξόδου από το ευρώ, κλεισίματος των τραπεζών και χρεοκοπίας.
Τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΚΤ προς τη χώρα μας, μπροστά στη πιθανότητα μιας νέας αναταραχής στη ευρωζώνη, λόγο ου κλίματος που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα είναι του στιλ «μην το διανοηθείτε».
Τουλάχιστον αυτό διαρρέουν κύκλοι κοντά στον Μ. Ντράγκι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν δηλώσεις του φέρεται να έκανε ο Κλάους Μαζούχ:
«Δεν θα σας αφήσουμε να βλάψετε την ευρωζώνη, την ώρα που προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τη Γαλλία και την Ιταλία».
Άλλη πηγή που βρίσκεται κοντά στην διαπραγμάτευση χρησιμοποίησε την έκφραση «enough is enough», («ως εδώ και μη παρέκει»).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο περιθώριο της διάσκεψης των G20 στο Μπισμπέιν, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνγκερ προσέγγισε την Κριστίν Λαγκάρντ με στόχο να επιτύχει κάποιες διευκολύνσεις για την Ελληνική πλευρά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να απάντησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, «τέλος οι χάρες και οι διευκολύνσεις προς της Ελλάδα».
Το κλίμα για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου έναντι της Ελλάδας, σε περίπτωση «απόκλισης» της χώρας μας, έγινε εμφανές και από τις τελευταίες τηλεδιασκέψεις, ενώ τα μηνύματα που έρχονται για το θέμα της επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα και την αξιολόγηση, κάνουν λόγο ότι «για να γίνει ο έλεγχος, πρέπει να γίνουν όλα».
Πηγές: capital.gr, Realnews

Weekend με κυβερνητικές συσκέψεις επί συσκέψεων
Με αλλεπάλληλες συσκέψεις πέρασαν το Σαββατοκύριακο το Μαξίμου και ανώτατοι κυβερνητικοί παραγοντες, με κυρίαρχο θέμα την άφιξη των τροϊκανών.
Οι συσκέψεις του Σαββατοκύριακου, άρχισαν από την… Παρασκευή, όπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγιναν δύο συσκέψεις με τη συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Χρήστου Σταϊκούρα.
Το απόγευμα του Σαββάτου, είχε οργανώσει ο Πρωθυπουργός σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Σταθερά στη βαθμίδα ‘Β’ του Οίκου Fitch η Ελλάδα
Χωρίς μεταβολή, στη βαθμίδα «Β», διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Fitch, με «σταθερές» προοπτικές.
Η Fitch εκτιμά ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, αλλά «υπάρχει κάποιο ρίσκο να κυλήσει έως τις αρχές του 2015».
Κατά τον οίκο αξιολ

όγησης ο προϋπολογισμός θα επιτύχει τους στόχους για εφέτος και εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Επίσης η Fitch εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 είναι ένα «πιθανό σενάριο» και σημειώνει ότι «υπάρχει ένας κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».
Παρά το σταθερό outlook, ο οίκος αναφέρει ως παράγοντα που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ενέργεια υποβάθμισης το εξής «μία εγχώρια πολιτική κρίση, επιδείνωση των σχέσεων με τους δανειστές και/ή οπισθοχώρηση στις δεσμεύσεις πολιτικής».

ECONOMIST
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία;
Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση ο αρθρογράφος του Economist αποκρυπτογραφεί τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, αναλύοντας ωστόσο τι θα συμβεί αν ακολουθηθεί η ακραία λύση του διαχωρισμού.
Όπως γράφει, η ορθόδοξη θρησκεία θα πάψει να έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να θεωρείται η «επικρατούσα θρησκεία» και στη συνέχεια ο τερματισμός της διάταξης που θέλει τους ιερείς και τους εργαζόμενους στις εκκλησίες να έχουν έμμισθη σχέση με το δημόσιο. Επίσης, θα αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και η προσευχή πριν από την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και ότι θα πάψει η ορθόδοξη θρησκεία να είναι η μοναδική. Και ακόμη, ότι θα τερματιστούν οι φορολογικές απαλλαγές των θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση στην αριστερή ''κοινότητα'' ότι η επίσημη εκκλησία έχει αποκτήσει κομματικά χαρακτηριστικά και βλέπει με συμπάθεια την άκρα δεξιά.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ωστόσο, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να προκαλέσει ολική ρήξη με την ηγεσία της εκκλησίας για πολλούς λόγους.
Είναι δεδομένο πως η Εκκλησία προσφέρει κοινωνικό έργο σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ και η αλλαγή των σχέσεων προϋποθέτει αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο. Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να δηλώνουν αριστεροί, ταυτόχρονα όμως δεν κρύβουν πως νιώθουν -και είναι- χριστιανοί.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟΥ
Αύριο η δημοσιοποίηση στοιχείων 
και φωτογραφίας του Αλβανού δράστη
- (Αργά το βράδυ διέρρευσαν ονοματεπώνυμο και φωτογραφία του)
Οι αρχές Ασφαλείας περιμένουν την άδεια της Εισαγγελέως Πειραιά, για να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, τη φωτογραφία, αλλά και ένα βίντεο. Η εισαγγελέας δεν έχει δώσει ακόμη την άδεια καθώς έτσι προβλέπεται από τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Κατά πληροφορίες η δημοσιοποίηση θα γίνει αύριο.
Από το Σάββατο το μεσημέρι έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις έφοδοι σε διαμερίσματα και καφενεία της Αττικής, που ενδεχομένως να βρισκόταν ο Αλβανός, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παράλληλα, οι Αρχές ψάχνουν να δουν τι γίνεται με μαύρο τζιπ μάρκας Ford Maverick, που είχε πάρει από εταιρεία ενοικιάσεως ο αδίστακτος Αλβανός και φαίνεται πως με αυτό κινούνταν το τελευταίο διάστημα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει 100% πως στήθηκε το αιματηρό σκηνικό τα ξημερώματα του Σαββάτου στο ελληνάδικο μπαρ «Έτσι απλά...» στο Μικρολίμανο. Το πιο πιθανό σενάριο θέλει, ο Αλβανός που, αν και σεσημασμένος, δεν μπήκε ποτέ φυλακή, σε υπερδιέγερση από την κοκαΐνη, να «στράβωσε» με μια κοπέλα....
Όμως οι Αρχές ψάχνουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο Αλβανός αποτελούσε μέλος εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της πορνείας και των ναρκωτικών. Επίσης, ερευνούν το σενάριο που λέει πως ο Αλβανός με το παρανοϊκό βλέμμα «νοικιαζόταν» από κυκλώματα νονών, προκειμένου να τιμωρεί τους καταστηματάρχες που δεν πλήρωναν προστασία στα κυκλώματα.
Το makeleio.gr, αναφέρει πως ο Αλβανός «υπερεθνικιστής» είναι «ανακατεμένος στα κυκλώματα των ναρκωτικών, της μαστροπείας και των διαφορών του υποκόσμου ο οποίος συμμετείχε σε εγκληματική συμμορία ομοεθνών του που έκαναν τους νταήδες εκβιάζοντας καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας» και πως «αποτελεί ξεκομμένο μέλος εγκληματικής συμμορίας που διαφεντεύει τις πιάτσες της διανομής και πώλησης κοκαΐνης και ηρωίνης στο κέντρο της Αθήνας, την οποία “καθάρισαν” οι κατά καιρούς επιχειρήσεις “σκούπας” του Δένδια και του Κικίλια».
Επίσης, η σχετική ανάρτηση αναφέρει:
«Η αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το πρόσωπο του καρέ-καρέ από τις κάμερες του νυχτερινού καταστήματος να διασκεδάζει με Ελληνίδα νεαρή κοπέλα. Πρόκειται για έναν άντρα γύρω στα 30-35, γνωστής ταυτότητας ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε άλλες τρείς ένοπλες επιθέσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Σε μπαρ της Μιχαλακοπούλου, στην δολοφονία θαμώνα στο Μεταξουργείο αλλά και στους πυροβολισμούς σε καφενείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Πρόκειται για αδίστακτο άτομο που πρέπει να έχει εξάρτηση από ναρκωτικές διεγερτικές ουσίες, να εμφανίζεται μόνον τη νύχτα και να πυροβολεί για ψύλλου πήδημα. Στην νυχτερινή παρέα της Παρασκευής συνδιασκέδαζε εκτός από την Ελληνίδα και με μία φίλη της Αλβανίδα».
Σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων και της φωτογραφίας του «μακελάρη», αναφέρεται αναλυτικά το nantiareport.wordpress.com. Γράφει:
Την προστασία των προσωπικών δεδομένων του 35χρονου Αλβανού, ο οποίος καταζητείται για την τυφλή ένοπλη δολοφονική επίθεση κατά θαμώνων – ηλικίας από 17 έως και 30ετών- του μπαρ εστιατορίου στο Μικρολίμανο του Πειραιά, με τους 11τραυματίες τα ξημερώματα του Σαββάτου (22/11- 04.15) επικαλείται στο σκεπτικό της απόφασης η αρμόδια Εισαγγελέα του Πειραιά, για την καθυστέρηση έκδοση διάταξης δημοσιοποίησης των στοιχείων και της φωτογραφίας του προσδιορισμένου δράστη.
Χρονικά η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων του 35χρονου Αλβανού, οποίος έχει καταγραφεί σε ηχητικό αρχείο θαμώνων, και βιντεοληπτικό υλικό καμερών Ασφαλείας επιχειρήσεων στην περιοχή του Μικρολίμανου, αν και θα έπρεπε να έχει εκδοθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου (22/11) λίγες ώρες από την ένοπλη επίθεση, εκδόθηκε η σχετική απόφαση, με χρονική ρήτρα των 48ωρών, και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ασφάλεια που χειρίζεται την υπόθεση, διαβίβασε τη δικογραφία με ονομαστικοποιημένο το δράστη της τυφλής δολοφονικής απόπειρας, στην Εισαγγελία του Πειραιά, στα στοιχεία του 35χρονου Αλβανού (σ.σ. αναφέρεται ονοματεπώνυμο). Ωστόσο η αρμόδια Εισαγγελέας, αν και υπέγραψε τη σχετική διάταξη δημοσιοποίησης, επέβαλε χρονική «ρήτρα» 48ωρών, βάσει των διατάξεων του Νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η Εισαγγελέας Πειραιά, επικαλείται τα «προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα» του μανιακού Αλβανού, κι έχει θέσει «χρονική ρήτρα» στην δημοσιοποίηση της διάταξης την οποία έχει υπογράψει με ημερομηνία της ερχόμενης Τρίτης (25/11).

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ
Έτοιμο το σ/ν για τα Επιμελητήρια 
– Μετά τις Γιορτές η διαβούλευση
Μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. 
Ο κ. Γιακουμάτος παρέδωσε το σχέδιο νόμου στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και του ζήτησε εντός οκταημέρου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε μετά τη σχετική επεξεργασία να κατατεθεί στη Βουλή.
Τόνισε επίσης ότι η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) είχε ατέλειες, αλλά γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως:
- Υπεγράφη η υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και την έκδοση πιστοποιητικών, χωρίς πλέον να χρειάζεται φυσική παρουσία των επιχειρηματιών. Καταργούμε βήμα-βήμα την γραφειοκρατία.
- Λύθηκε το ζήτημα της ηλεκτρονικής υπογραφής, ενώ προχωρά, σε συνεργασία με την Επιτροπή, το Δίκτυο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και του Μητρώου εκπροσώπησης των επιχειρήσεων.
 -Ενισχύεται η χρηματοδότηση των επιμελητηρίων με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι τα έσοδα θα προκύπτουν από την αρχική καταχώριση (εγγραφή) των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ και τα έσοδα για την διατήρηση της μερίδας τους και για την καταχώριση οποιασδήποτε μεταβολής (εκτός από αυτά που καταβάλλονται στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή). Επίσης, έσοδα θα λαμβάνονται από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν τα μέλη για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα κατά τόπους επιμελητήρια, από την εκπαίδευση, επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών των επιμελητηρίων ή των εργαζομένων τους και από διάφορες πιστοποιήσεις. Τα επιμελητήρια μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, να χορηγούν πιστοποιητικά εγγραφής και καταγωγής για διάφορα προϊόντα και να πιστοποιούν τη λειτουργία μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων.
- Έσοδα θα λαμβάνονται, ακόμη, από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ. Προβλέπεται ότι εάν η υπηρεσία ΓΕΜΗ που επιβάλει τα πρόστιμο ανήκει σε επιμελητήριο, τότε τα έσοδα από τα πρόστιμα αυτά αποτελούν εν μέρει έσοδα του Επιμελητηρίου και εν μέρει έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, ενισχύονται και οι αρμοδιότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που ανταποδοτικά μπορούν να παρέχουν τα Επιμελητήρια.
Για παράδειγμα, θα μπορούν να επιτελούν διαιτησία επί εμπορικών θεμάτων. Να λειτουργούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων στη σύνταξη και κατάθεση επενδυτικών προτάσεων σε κοινοτικά προγράμματα.
«Τα επιμελητήρια θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα σήμερα που είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να υπάρξει περιστολή των κρατικών δαπανών και περιορισμός της κεντρικής εξουσίας.
» Θέλουμε επιμελητήρια που να ασχολούνται με το σύνολο των επιχειρηματικών αρμοδιοτήτων και η Πολιτεία θα τους εκχωρήσει το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, αφού έχουν τις υποδομές και την εμπειρία να αναλάβουν όλες τις αρμοδιότητες.
» Σε όλη τη χώρα είναι αυτά που θα αναλάβουν, εκτός των άλλων, να καταγράψουν κάθε τομέα της επιχειρηματικής δράσης, για να προτείνουν και τις βέλτιστες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα», κατέληξε ο υφυπουργός.


Απεργία ΠΝΟ την ερχόμενη Πέμπτη, 
στο πλαίσιο της Πανελλαδικής
Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην γενική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η απεργία των ναυτικών θα είναι σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01’ και λήξη στις 12 τα μεσάνυχτα.
Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της, διακηρύσσει, ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά κάθε συνάδελφο, που διώκεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του για απεργία, ενώ απαιτεί την τελική κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες επιδιώκεται η φίμωση της φωνής των Ελλήνων ναυτικών.
Ζητάει επίσης την επανεξέταση των διατάξεων και των αποφάσεων του υπουργείου με τις οποίες μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας- Ιταλίας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών.
Επίσης, ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων ναυτικών από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων που υπέστησαν την τελευταία διετία, επαναφορά του Οίκου Ναύτου, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών.

Εντός των ημερών 
η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις 100 δόσεις
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία σε έως 100 δόσεις. Η ρύθμιση έχει μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες για τους οφειλέτες. Από αυτές θα εξαρτηθεί ακόμη και το αν θα καταφέρουν να παραμείνουν ενταγμένοι στη ρύθμιση. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
-. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο οφειλές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Για οφειλές έως 15.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει στις 100 ενώ για μικρότερες οφειλές ανέρχεται σε έως 72.
- Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του οι οποίες έληξαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης είναι 50 ευρώ.
- Ο μέγιστο ποσό βασικής οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
- Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει μετά την ένταξή του να είναι συνεχώς φορολογικά ενήμερος.
- Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών ημερών να εξοφλήσει την πρώτη δόση.
- Όσοι έχουν ενταχθεί στην ρύθμισης τελευταίας ευκαιρίας των 48 δόσεων μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.
- Χρόνος για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχει. Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2015.
- Στην εφάπαξ εξόφληση της οφειλής χορηγείται έκπτωση 100% από τις προσαυξήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου