Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ελλάς ευημερούσα… και 59η στη λίστα, λίγο μετά το Καζακστάν, τη Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και το... Βιετνάμ!

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο... ΔΟΣΑΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ;
Ελλάς ευημερούσα… και 59η στη λίστα
-Προηγούνται: Καζακστάν, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ
-Η Νορβηγία παραμένει στην πρώτη θέση
Το σκανδιναβικό κράτος βρίσκεται στην πρώτη θέση μιας λίστας με 142 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 96% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 99% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όσο για την Ελλάδα, κατέχει μόλις την 59η θέση, χαμηλότερα από χώρες, όπως το Καζακστάν, η Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.
Ο δείκτης ευημερίας ( Prosperity Index) εξετάζει τα κράτη με βάση 89 διαφορετικές οικονομικές μεταβλητές, που καλύπτουν την επιτυχία τους σε τομείς, όπως η βιομηχανία, η εκπαίδευση, η υγεία, η ελευθερία, οι ευκαιρίες και το κοινωνικό κεφάλαιο.
Στις 30 κορυφαίες χώρες, σχεδόν τα δύο τρίτα είναι ευρωπαϊκές. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 10η θέση, η Βρετανία στην 13η και η Γερμανία στη 14η θέση.

Νεκρός 30χρονος ποδοσφαιριστής από… κεραυνό
Τραγωδία το απόγευμα της Πέμπτης στην Κήρινθο της Εύβοιας όταν 30χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής κεραυνοβολήθηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης και έχασε τη ζωή του.
Ο άτυχος Γιάννης Συκιώτης, συμμετείχε στην προπόνηση της τοπικής ομάδας όταν έπεσε ο κεραυνός. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε νεκρός στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.
Από την πτώση του κεραυνού τραυματίστηκαν επίσης 5-6 συμπαίχτες του, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τραυματίστηκαν ελαφρύτερα και θα οδηγηθούν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι όλα συνέβησαν την ώρα που οι ποδοσφαιριστές κατευθύνονταν στα αποδυτήρια μετά την έντονη βροχόπτωση που έπιασε στην περιοχή. Ο άτυχος 30χρονος είχε μείνει λίγο πιο πίσω όταν έπεσε ο κεραυνός προκαλώντας τον ακαριαίο θάνατό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος ήταν ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στο χωριό Μετόχι.
Ευρωπαϊκό ‘χαστούκι’ στην Άγκυρα 
για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις "θαλάσσιες έρευνες" που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμα της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής, με ψήφισμα που υιοθέτησαν χθες. Ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις "προκλητικές ενέργειες" και τις "απειλές" κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν "παράνομες και προκλητικές", υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Ζήτησαν έτσι από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.
Οι προκλητικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας "υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος", τονίζει το εγκριθέν ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών "θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".
Το ΕΚ επεσήμανε ότι "η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης".
Απετράπη πειρατική επίθεση και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απροκρουσθείσα πειρατική επίθεση σε πλοίο της ΖΙΜ, το οποίο ερχόταν από την ανατολική Ασία με προορισμό το Ισραήλ.

«Επί τάπητος» η ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών
Το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια σε όλους τους τομείς μεταφορών θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Transport Security Expo 2014 στο Olympia Exhibition and Conference Centre, στο Λονδίνο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία -πέραν της παρουσίασης των πλέον εξελιγμένων τεχνολογικών εξελίξεων σε συστήματα και αυτοματισμούς ασφαλείας- αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων για ζητήματα που αφορούν τις ναυτιλιακές μεταφορές αλλά και την ασφάλεια των λιμένων.
Το πεδίο των συζητήσεων αναμένεται να είναι ευρύτατο καθώς «τακτικές» αλλά και «ασύμμετρες απειλές» έχουν αποτελέσει αφορμή για την ανάπτυξη μέτρων και αντίμετρων αλλά και τεχνολογικών εφαρμογών οι οποίες υπόσχονται λύσεις σε μία πλειάδα προβλημάτων.

Επιβραβεύσεις για τη Θαλάσσια Οικονομία 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ανάδειξη των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus», υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, στον πολυχώρο «Passport».
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν τέσσερις από τις εννέα ομάδες για τις καινοτόμες προτάσεις τους σε τομείς όπως: Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια & Περιβάλλον/Πράσινη Ναυσιπλοΐα, Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες, Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός και Θαλάσσιες μεταφορές.
Στις τρείς νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ και έχουν τη δυνατότητα στέγασης και «εκκόλαψης» στο πρότυπο πρόγραμμα νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net. Στην τέταρτη ομάδα απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «LIVING SEA».
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή οκτώ αξιολογητών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στις υπό εξέταση θεματικές περιοχές.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε :
«Είχα πει και προεκλογικά ότι η σύγχρονη διοίκηση ενός Δήμου, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, αφορά στο να υπάρχει ένας Δήμαρχος, όχι ένας Δήμαρχος «ορχήστρα», αλλά ένας Δήμαρχος που να έχει πολύ αξιόλογους και ικανούς συνεργάτες και να συντονίζει αυτούς τους ανθρώπους.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι αυτά που έλεγα προεκλογικά ισχύουν και εκδηλώνονται και σήμερα. Χαίρομαι πολύ γιατί αυτές οι δράσεις που ο Πέτρος Κόκκαλης ξεκίνησε προεκλογικά, είναι όλες δράσεις υψηλού επιπέδου και μια από αυτές ήταν η αντίστοιχη που είχαμε κάνει προεκλογικά εδώ, και συνεχίζονται και μετεκλογικά. Είναι μια δουλειά 6 μηνών για να φθάσουμε σήμερα εδώ.
Αυτή η δράση θα συνεχιστεί ώστε να έχουμε πιο απτά αποτελέσματα για το βασικό μας στόχο που είναι η ανάπτυξη στον Πειραιά».
Ο εντεταλμένοs δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Blue Growth Piraeus κ. Πέτρος Κόκκαλης, μεταξύ άλλων είπε:
«Αυτή η πόλη χρειάζεται μια τρίτη αρχή. Ιδρύθηκε μια φορά από τους αρχαίους σαν ένας χώρος με θαλάσσια ανάπτυξη, μια τότε «γαλάζια ανάπτυξη», μέσα από τις ναυτικές βάσεις της Μουνιχίας και της Ζέας, ιδρύθηκε μια δεύτερη φορά από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στα μέσα του 19ου αιώνα και ξανασχεδιάστηκε και επαναχτίστηκε για να γίνει ένα από τα σπουδαιότερα διαμετακομιστικά και βιομηχανικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Τώρα ήρθε η ώρα να ιδρύσουμε για τρίτη φορά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και στις ανάγκες του 21ου αιώνα, που είναι πολύ διαφορετικές. Μια εποχή που χρειάζεται έξυπνη ανάπτυξη, χρειάζεται ένταση γνώσης, χρειάζεται προσοχή στη βιωσιμότητα, χρειάζεται μια διαφορετική ματιά».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Π. Κόκκαλης έδωσε βραβεία συμμετοχής σε όσους συμμετείχαν.
 Οι νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για τη Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus», είναι:
1ο Βραβείο SOL-BRINE: Το σύστημα SOL-BRINE αφορά μία ελληνική καινοτομία για την παραγωγή μηδενικών υγρών αποβλήτων από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι).
2o Βραβείο PHEEMADE: Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα από το φύκι Posidonia, που ξεβράζεται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών, για να κατασκευάσει ανακυκλώσιμες επαναχρησιμοποιούμεvες επιφάνειες (πάνελ) που είναι 100% βιοδιασπώμενες.
3o Bραβείο NostimoSalt: Στόχος της μικρής startup είναι να αναδείξει στις διεθνείς αγορές ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά ταυτόχρονα ανεκμετάλλευτα ελληνικά προϊόντα: το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι.
Ειδικό Βραβείο – “LIVINGSEA”: Innovative BallastWater Treatment System- Καινοτόμο Σύστημα Επεξεργασίας Νερού Έρματος Πλοίων: Η ομάδα “Innovative BallastWater Treatment System” έχει αναπτύξει ένα σύστημα, βασισμένο στην ηλεκτρόλυση για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί στο θαλασσινό νερό που συλλέγουν τα πλοία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στο 25,9% η ‘επίσημη’ ανεργία τον Αύγουστο
-Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αριθμούν 1.242.219 άτομα
Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.242.219 άτομα, μειωμένοι κατά 112.186 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.
Ασφυκτική κατάσταση για τις ΜμΕ και υψηλή ανεργία προβλέπει ο Γ. Καββαθάς 31/10 16:04
Eurostat: Στο 26,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο 31/10 15:36
Eurobank: Αγκάθι το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων 16/10 16:57
Στο 25,9% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2014, από 27,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2013 και 26,1% τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.242.219 άτομα, μειωμένοι κατά 112.186 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (-8,3%) και κατά 20.398 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (-1,6%).
Από την άλλη πλευρά, οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.551.148 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 32.636 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (+0,9%) και μείωση κατά 15.698 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (-0,4%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 29.196 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2013 (+0,9%) και κατά 31.709 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (+1,0%) και έφτασαν τα 3.334.759 άτομα.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να καταγράφεται στις ηλικίες 15-24 ετών, αν και εμφάνισε αποκλιμάκωση στο 49,3% από 58,6% που ήταν τον Αύγουστο του 2013. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών, όπου η ανεργία μειώθηκε στο 32,7% από 37,7%.
Στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 23,1% από 24,6% πέρυσι, ενώ στις γυναίκες μειώθηκε στο 29,5% από 32%.

Βοήθημα 7,29 εκ. ευρώ για τους 761 απολυμένους της Sprider, με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ
 Οι απολυμένοι της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores στην Ελλάδα και της εταιρίας κατασκευής κοσμημάτων Andersen Ireland Limited στην Ιρλανδία, θα λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 8,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μία νέα θέση εργασίας. Οι δύο αιτήσεις για ενισχύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής εγκρίθηκαν σήμερα από το ΕΚ (έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών).
Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ), όταν η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores, χτυπημένη από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, απέλυσε 761 εργαζομένους σε Κεντρική Μακεδονία και Αττική. Οι λιανικές πωλήσεις επλήγησαν από την αυξανόμενη ανεργία και τη δραστική μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Τα 7,29 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης από το ΕΤΠ θα δοθούν για την κατάρτιση των 761 απολυμένων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Το ΕΚ ενέκρινε την ελληνική αίτηση με 573 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 15 αποχές.
Βοήθεια σε απολυμένους στην Ιρλανδία 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τους 171 πρώην εργαζομένους της Ιρλανδικής εταιρίας κατασκευής κοσμημάτων Andersen Ireland Limited, η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις μετά την αύξηση των εισαγωγών από την Ασία και την κυριαρχία των προϊόντων αυτών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εθνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους και λαμβάνουν μετέπειτα την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο εφόσον η αίτηση τους εγκριθεί.

Άμεση χρηματοδότηση 25.000.000 ευρώ σε ΜμΕ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ενέκρινε και υπέγραψε την άμεση χρηματοδότηση του Προγράμματος «Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών (ΠΕΠ)» με 25 εκ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή, όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων για το έργο, ενώ παράλληλα οδηγεί σε άμεσες πληρωμές όλων των δικαιούχων του Προγράμματος που είχαν καθυστερήσει να πληρωθούν, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεών τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εθνική συναίνεση για τη διαπραγμάτευση του χρέους
 Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα «Εθνική Συναίνεση για τη διαπραγμάτευση του χρέους», κατέθεσαν στη Βουλή οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος.
Στην ερώτησή τους, αναφέρουν:
Το ζήτημα της διαχείρισης του Δημοσίου χρέους σύμφωνα με μία σειρά από εκθέσεις και μελέτες διεθνών και ελληνικών φορέων όπως το Bruegel και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποτελεί το σημαντικότερο θέμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η διαχείριση του πέρα από την οικονομική διάσταση, διαθέτει και ισχυρή πολιτική διάσταση, καθώς για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της, χρήσιμη είναι η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
Το ζήτημα του δημοσίου χρέους αποτελεί το κατεξοχήν θέμα που άπτεται του μέλλοντος και της προοπτικής της χώρας και αφορά όλους τους πολίτες.
Είναι ένα δύσκολο και τεχνικά απαιτητικό θέμα που όμως η ουσία του πρέπει να είναι κατανοητή από κάθε πολίτη, καθώς αφορά το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών.
Πριν από λίγες ημέρες το “ΔΙΚΤΥΟ” για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, παρουσίασε μία συγκριτική μελέτη των τεσσάρων βασικότερων οικονομικών μελετών που αναφέρονται στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Οι συντάκτες της μελέτης αποδεικνύουν ότι σε οικονομοτεχνικό επίπεδο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών προσεγγίσεων με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνεται η πολιτική συναίνεση. Η μελέτη παρουσιάζει αναλυτικά τα κοινά σημεία που προκύπτουν από τη συγκριτική παράθεση των προτάσεων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υφίστανται κοινές αποχρώσεις και διαπιστώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μία κοινή εθνική πρόταση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το ελληνικό χρέος.
Επειδή, το ζήτημα του χρέους απαιτεί τη διαπραγμάτευση με δεκαοχτώ κοινοβούλια και με την Τρόικα.
Επειδή, η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόταση για τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Επειδή, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΙΚΤΥΟΥ η επίτευξη συναίνεσης είναι εφικτή στο ζήτημα του χρέους,
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την εν λόγω μελέτη, τις προτάσεις και τα συμπεράσματα της και αν ναι με ποιόν τρόπο;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Πέτρος Τατσόπουλος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
Ρύθμιση οφειλών, ακόμα και χωρίς τον ΕΝΦΙΑ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με το θέμα «Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» και την εξαίρεση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«…Τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκαλούν τον έντονο προβληματισμό των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10μηνο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 71,6 δις ευρώ με αύξηση των οφειλετών στα 4 εκ. ή 87% και του ποσού οφειλών κατά 14 δισ. ή 36%. Όσο λιγότεροι βεβαίως είναι οι περιορισμοί, όσο μεγαλύτερη η διεύρυνση και όσο γρηγορότερη και αποτελεσματική η επιτυχής εφαρμογή της ρύθμισης, τόσο καλύτερα για όλους.
Το Ε.Β.Ε.Π. σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, τις τοπικές Δ.Ο.Υ., γραφεία Ι.Κ.Α. και Ο.Α.Ε.Ε. ξεκινά από τη Δευτέρα 17/11/14 καμπάνια αναλυτικής ενημέρωσης, για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη νέα ρύθμιση με στόχο να ενταχθούν σε αυτή όλοι οι ΜμΕ της αγοράς. Παράλληλα, αναμένουμε την απόφαση του Υπουργού Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, σχετικά με την αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του Ο.Α.Ε.Ε., απόφαση η οποία συνδυαστικά με τη νέα ρύθμιση θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του Ο.Α.Ε.Ε..
Επαναλαμβάνω ότι, η ρύθμιση δεν είναι ένα σφουγγάρι, που διαγράφει όλες τις οφειλές και υποχρεώσεις μας, άλλωστε θα ήταν άδικο για τους συνεπείς. Η ρύθμιση είναι μια καλή γομολάστιχα, που σβήνει πολλές καταχρηστικές προσαυξήσεις και πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί άδικα και ένα ρολόι, που μας δίνει περισσότερο χρόνο.
Η ρύθμιση σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία είναι πράγματι για πολλούς η τελευταία ευκαιρία, που δυστυχώς έρχεται αργά, αφού εάν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, θα είχε σώσει τουλάχιστον τις μισές από τις 230.000 ΜμΕ επιχειρήσεις που έκλεισαν.
Η αγορά έχει μεγάλη ανάγκη την επιτυχία της εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Η σύγχυση που δημιουργήθηκε οφείλεται για άλλη μια φορά στους πρόχειρους υπολογισμούς του ΥΠ.ΟΙΚ., που θα δημιουργούσε νέο δημοσιονομικό κενό 2,6 δις ευρώ και το οποίο θα απαιτούσε για τη κάλυψή του την επινόηση νέων φόρων. Αναμφισβήτητα, είναι προτιμότερο να μείνει εκτός ρύθμισης ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο φόρος εισοδήματος, παρά να μας επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Είμαι λοιπόν ξεκάθαρα υπέρ της παρούσας ρύθμισης, ακόμα και χωρίς την ένταξη των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και του φόρου εισοδήματος…».

WARREN BUFFETT
Ο ‘άπληστος’ γκουρού των μεγάλων επενδύσεων, 
εξαγόρασε με 4,7 δισ. $ τη Duracell
Θαυμαστής της εταιρείας Duracell δηλώνει ο Warren Buffett και ως εκ τούτου κατέθεσε προφορά εξαγοράς 4,7 δισ. δολαρίων.
Βάσει των πρώτων στοιχείων η Procter & Gable, στην οποία ανήκει αυτή τη στιγμή η Duracell, θα λάβει το ποσό των 4,7 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή αξίζουν οι μετοχές της Berkshire που έχει στην κατοχή της.
Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του 2015. Παράλληλα η P&G ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει την Duracell.
“Πάντα με εντυπωσίαζε η Duracell, τόσο ως καταναλωτή όσο και ως μακροχρόνιο επενδυτή της P&G”, υποστήριξε ο γκουρού των επενδύσεων Warren Buffett.

Το όνομα του Μ. Δουκάκη 
σε σταθμό του τρένου στη Βοστόνη
Η πολιτεία της Μασαχουσέτης τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη μετονομάζοντας την κεντρική σιδηροδρομική αφετηρία της Βοστώνης γνωστή ως «South Station» σε «Governor Michael S. Dukakis Transportation Center», με επίσημη τελετή παρουσία του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντεβόλ Πάτρικ.
Όπως γράφει η ελληνική ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η απόφαση αυτή ελήφθη για να τιμηθεί ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός πολιτικός, Μάικλ Δουκάκης, παιδί Ελλήνων πρωτοπόρων μεταναστών, ο οποίος υπηρέτησε τη Μασαχουσέτη ως κυβερνήτης της επί τρεις θητείες και συγκεκριμένα από το 1975 μέχρι το 1979 και από το 1983 μέχρι το 1991.
Ο Δουκάκη συνέβαλλε τόσο στη σωτηρία του σταθμού από γκρέμισμα, αλλά και στην ανασυγκρότηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Μασαχουσέτης και τη σύνδεσή της με τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον, το Μέιν.
Το υψηλής ταχύτητας ηλεκτροκίνητο τραίνο γνωστό ως Acela το οποίο εκτελεί τα παραπάνω δρομολόγια παράλληλα με τα παραδοσιακά πετρελαιοκίνητα τραίνα ήταν ιδέα και καθιέρωση του κ. Δουκάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Δουκάκης ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός στην ιστορία της ομογένειας της Αμερικής, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και κατόρθωσε να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία το 1988.
«Ο κ. Δουκάκης είναι άξιος της τιμής που του γίνεται», υπογράμμισε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντεβόλ Πατρίκ και συμπλήρωσε πως «ήταν εκείνος ο οποίος κατάλαβε πως η συγκοινωνία δεν είναι απλώς θέμα μετακίνησης των ανθρώπων από το σημείο Α στο σημείο Β αλλά είναι μάλλον μία οικονομική μηχανή».
Ο κ. Δουκάκης ο οποίος διανύει το 81ο έτος της ηλικίας του αλλά εξακολουθεί και διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, ενώ δραστηριοποιείται σε συμπόσια, διαλέξεις και πολιτικές αναλύσεις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή που του έγινε.
Όπως ανέφερε, «δεν νομίζω πως θα σταματήσουν οι άνθρωποι να αποκαλούν τον σταθμό των τραίνων με τη γνωστή του ονομασία South Station» και διερωτήθηκε «πόσα ονόματα δεν έχουν δοθεί στο Boston Garden, αλλά εξακολουθεί να είναι το Boston Garden, ωστόσο σας είμαι ευγνώμων».

Αγόρασε αυτοκίνητο με 1 ευρώ από το Ebay!
Πηγή: Deutsche Welle
Όποιος αγοράζει προϊόντα μέσω Ebay έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τη γνωστή δυσάρεστη έκπληξη: όταν η τιμή είναι χαμηλή, ο πωλητής διακόπτει τη δημοπρασία. Δικαστική απόφαση ανατρέπει αυτά τα δεδομένα.
Όσοι δραστηριοποιούνται στο Ebay δεν μπορούν να διακόπτουν απλά τη δημοπρασία επειδή θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με διαφορετικό τρόπο.
Η δημοπρασία μπορεί βέβαια να διακοπεί πρόωρα, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση «κερδίζει» τη δημοπρασία ο ενδιαφερόμενος που είχε καταθέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή τη μεγαλύτερη προσφορά.
Σε αυτό κατέληξαν χθες οι δικαστές του Ομοσπονδιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου στη Γερμανία, σε μια θεμελιώδη, όπως χαρακτηρίζεται, δικαστική απόφαση.
VW Passat για ένα ευρώ
Το δικαστήριο κλήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση ενός πωλητή ο οποίος προσέφερε ένα μεταχειρισμένο VW Passat, ορίζοντας ως τιμή εκκίνησης το ένα ευρώ. Λίγο μετά την έναρξη της δημοπρασίας ένας ενδιαφερόμενος πρόσφερε ακριβώς ένα ευρώ. Μερικές ώρες αργότερα όμως ο πωλητής διέκοψε τη δημοπρασία, ενημερώνοντας, μέσω e-mail, τον ενδιαφερόμενο, ότι είχε βρει αγοραστεί εκτός Ebay ο οποίος του προσέφερε 4.200 ευρώ για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής στο Ebay προσέφυγε στη συνέχεια στη δικαιοσύνη, ζητώντας από τον πωλητή να τον αποζημιώσει. Η μέση αξία του VW Passat στην αγορά, όπως ισχυρίστηκε, ανερχόταν στα 5.250 ευρώ. Ως αποζημίωση λοιπόν ο ίδιος ζήτησε ακριβώς αυτό το ποσό, μείον το ένα ευρώ που είχε προσφέρει στη δημοπρασία. Οι δικαστές τον δικαίωσαν. Το ακριβές ποσό της αποζημίωσης δεν έχει οριστεί ακόμη. Όπως απεφάνθη το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο, μεταξύ πωλητή και αγοραστή είχε συναφθεί ένα έγκυρο συμβόλαιο πώλησης. Δεδομένου όμως ότι ο πωλητής δεν ήταν πλέον σε θέση να προσφέρει στον αγοραστή το αυτοκίνητο, όφειλε να τον αποζημιώσει.
Προσοχή… στο Ebay
Η ετυμηγορία των δικαστών του Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταδεικνύει ότι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ebay πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πωλητές δεν μπορούν απλώς να διακόπτουν μια εν εξελίξει δημοπρασία, επειδή δεν έχουν επιτύχει την προσδοκώμενη τιμή. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πωληθεί κάτι σε όντως εξευτελιστική τιμή, ειδικά όταν η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ένα ευρώ. Όποιος θέλει να το αποφύγει αυτό θα πρέπει να ορίζει εξαρχής μια υψηλότερη τιμή.
Αντιθέτως, ο πωλητής έχει το δικαίωμα να διακόψει τη δημοπρασία εάν το προϊόν που προσφέρει έχει υποστεί εν τω μεταξύ ζημιές ή φθορές. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα διακοπής της δημοπρασίας όσο δεν έχει κατατεθεί προσφορά.
Σε ανακοίνωσή του το Ebay επισημαίνει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου δεν εξέπληξε» και πως «επί της αρχής ισχύει ότι όταν προσφέρει κανείς ένα προϊόν προς πώληση στο Ebay, τότε δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία».

Η Μαίρη Κατσαπρίνη και η Λέττα Καλαμαρά 
στον όμιλο Ethos Media S.A.
Η εταιρεία Ethos Media S.A. στο πλαίσιο της επέκτασης και ανάπτυξής της σε νέους κλάδους και νέες αγορές, μαζί με τα νέα έντυπα και ηλεκτρονικά brands που πρόσφατα λάνσαρε στην αγορά και τον εμπλουτισμό και συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών και των καθιερωμένων προϊόντων της, πρόσφατα ενέταξε στο δυναμικό της δύο ακόμα έμπειρα στελέχη: τη Μαίρη Κατσαπρίνη και τη Λέττα Καλαμαρά.
Η Μαίρη Κατσαπρίνη ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εκδοτική συνεδριακή εταιρεία Ethos Media S.A. αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Marketing Manager του ομίλου. Αποτελεί ένα δυναμικό στέλεχος με πολυετή εμπειρία στο χώρο του Marketing σε μεγάλες εταιρείες όπως η Epson Hellas, η Peoplecert, η Altec Telecoms, η Multirama, κτλ, έχοντας ασχοληθεί με επιτυχία στην τοποθέτηση και προώθηση brands στην αγορά.
Η Λέττα Καλαμαρά ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εκδοτική-συνεδριακή εταιρεία Ethos Media S.A. αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της Διευθύντριας Σύνταξης σε δύο από τα περιοδικά του ομίλου. Στο γνωστό οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό «ΧΡΗΜΑ» που εκδίδει η εταιρεία από το 1988 αλλά και στο νέο περιοδικό «ΒΙΤ» με το αντίστοιχο newsletter του bitdaily.gr, για IT στελέχη & Managers της αγοράς. Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες, σε portals, περιοδικά και την τηλεόραση.

Η Νομική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δημοφιλής επιλογή για τους Ελλαδίτες φοιτητές
Σε πόλο έλξης για εκατοντάδες νέους από την Ελλάδα έχει εξελιχτεί το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στα αμφιθέατρα του τμήματος σπουδάζουν σήμερα 1.000 φοιτητές εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι Έλληνες ακολουθώντας το όνειρο τους για καριέρα στη δικηγορία. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος του μεγαλύτερου διεθνούς πανεπιστημιακού οργανισμού Laureate International Universities που αποτελείται από περισσότερα από 75 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 29 χώρες με σύνολο πέραν των 900.000 φοιτητών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής. Στους φοιτητές/φοιτήτριες του δικτύου Πανεπιστημίων Laureate προσφέρεται μια μαθησιακή εμπειρία που αντανακλά τη μοναδική εκπαιδευτική φιλοσοφία της Laureate International Universities.
Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που η Νομική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εισήγαγε πρόγραμμα Νομικής, που ακολουθεί κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου. Παράλληλα, βεβαίως, προσφέρεται και η κατεύθυνση Κυπριακού Δικαίου για τους Κύπριους φοιτητές.Στην κατεύθυνση του Ελληνικού Δικαίου διδάσκονται όλα τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η διάρκεια σπουδών είναι τετραετής, με δύο εξάμηνα το έτος.Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής,κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης, κληθείς να σχολιάσει την αναγνώριση που τυγχάνει το τμήμα Νομικής δήλωσε ότι «οι περισσότεροι από τους προερχόμενους από την Ελλάδα φοιτητές είναι παιδιά νομικών (δικαστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων). Εξάλλου διακεκριμένοι συνάδελφοι Καθηγητές και των τριών ελληνικών Νομικών Σχολών μας κάνουν την τιμή να μας εμπιστευθούν τα παιδιά τους». Το τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με διοικητική πράξη, απόφαση του ΔΣ ΔΟΑΤΑΠ, έχει κριθεί ότι τα πτυχία του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ισότιμα αλλά και αντίστοιχα, των πτυχίων των Νομικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Αυτό σημαίνει, άμεση και χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες, εγγραφή των πτυχιούχων του τμήματος Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα μητρώα των ασκούμενων Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι Νομικής έχουν δικαίωμα εγγραφής στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Κύπρου, της Ελλάδος αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.
Το Τμήμα Νομικής έχει να επιδείξει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, το οποίο έχει τύχει αναγνώρισης τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό αλλά και διεθνή χώρο. Με μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και αριστούχους διδάκτορες των μεγαλύτερων ξένων πανεπιστημίων όπως Harvard, Cambridge, Oxford, LondonSchool of Economics and Political Science, Parisii, Aix-Marseille, Tubingen, Munich, καθώς και κορυφαίους επισκέπτες καθηγητές, προσφέρει υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση, αλλά και πρακτική άσκηση, με εικονικές δίκες. Η άμεση επαφή διδασκόντων-διδασκομένων, η πλούσια βιβλιοθήκη, η εξαιρετική κτηριακή υποδομή και γενικά οι κάθε λογής διευκολύνσεις έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι από τους φοιτητές ήδη να διακρίνονται και σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απονομή σε φοιτητή του τμήματος Νομικής του πρώτου διεθνούς βραβείου στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Το βραβείο συνίστατο σε υποτροφία καλύπτουσα πλήρως όλα τα έξοδα για την παρακολούθηση των μαθημάτων του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Οι φοιτητές του προγράμματος Νομικής συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS και έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας σε νομικές σχολές πανεπιστημίων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Σχολών/Τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Παντείου Πανεπιστημίου όπως και άλλων κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο από τα κρατικά και μη κρατικά πανεπιστήμια, σε Κύπρο και Ελλάδα και ένα εκ των 45 στην Ευρώπη που κατέκτησε το ECTS label.
Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σύναψε συμφωνία με τη Νομική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα για την υλοποίηση εξειδικευμένων σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης που διεξάγονται στην Ελλάδα και απευθύνονται στο δικηγορικό κόσμο.
Το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δίνει την ευκαιρία συνέχισης για μεταπτυχιακές σπουδές. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Νομική προσφέρεται με τρεις κατευθύνσεις: Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, Ιδιωτικό Δίκαιο και Δημόσιο Δίκαιο, ενώ, επιπλέον έχει εγκριθεί από το κυπριακό υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και στο τμήμα Νομικής.
Με διοικητική πράξη, άλλωστε, του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οι φοιτητές από την Ελλάδα σπουδάζουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχή στήριξη και καθοδήγηση.
Το πανεπιστήμιο διαθέτει ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών. Το Γραφείο Στέγασης φροντίζει για την εξασφάλιση κατάλληλης διαμονής γι τους σπουδαστές του πανεπιστημίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Νομική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου: www.euc.ac.cy και admit@euc.ac.cy ή τηλ. 00357-22-713000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου