Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Παρέμβαση Κομισιόν για την πώληση του ΔΕΣΦΑ - Η γραφειοκρατία “πνίγει” την Πηγάδα

ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ SOCARΕΙ... Η ‘ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ’


ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ SOCAR
Παρέμβαση Κομισιόν για την πώληση του ΔΕΣΦΑ
Ερευνα σε βάθος για την προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR ξεκινά η Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε χθες.
«Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της SOCAR στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση της ελληνικής εταιρείας στην SOCAR η οποία ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο λόγος που η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση είναι επειδή έληξε σήμερα (5/11/2014) η διορία που είχαν τα όργανά της για να αποφασίσουν αν η συμφωνία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν έχει στη διάθεση της 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου 2015, προκειμένου να λάβει απόφαση για το ζήτημα.

Δύο τζιπ με θερμικές κάμερες  διαθέτει από χθες το Λιμενικό
Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή παραλαβής δύο οχημάτων τύπου SUV εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες, που θα συνδράμουν το έργο του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Βαρβιτσιώτης, συνεχάρη τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος για την πολύτιμη συνδρομή τους στον πρόσφατο εντοπισμό ακόμα μιας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά το πέρας της εκδήλωσης παραλαβής δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα παραλαμβάνουμε δύο αυτοκίνητα τα οποία έχουν τη δυνατότητα με θερμικές κάμερες να παρακολουθούν από τις ακτές, το τι συμβαίνει στο θαλάσσιο πεδίο. Είναι άλλος ένα σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός με τον οποίο το Λιμενικό Σώμα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Τα δύο οχήματα επιτήρησης θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και πρόκειται άμεσα να διατεθούν στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, με προτεραιότητα το ανατολικό Αιγαίο. Η επιχειρησιακή ένταξή τους θα συμβάλλει στην ανανέωση του στόλου των χερσαίων μέσων του ΛΣ και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, με στόχο την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων από ξηράς και την έγκαιρη αντιμετώπιση οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, όπως τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών.
Τα εν λόγω οχήματα δίνουν την δυνατότητα ανίχνευσης ύποπτων πλοίων κάθε μεγέθους, τα οποία προέρχονται από ακτές άλλων κρατών, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα τόσο στους χειριστές όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Επιπλέον, διαθέτουν πληθώρα ειδικών εφαρμογών επιτήρησης οι οποίες διευκολύνουν το έργο του ΛΣ κατά την άσκηση των επιχειρησιακών του καθηκόντων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η παρουσία του Λιμενικού Σώματος και η επιτυγχάνεται η καλύτερη αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων της χώρας.
Η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων, συνολικού ύψους 491.894 ευρώ, πραγματοποιήθηκε κατόπιν δημόσιου, τακτικού διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής και ολοκληρώθηκε μετά από έγκαιρη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.
Ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα συγκεκριμένα κινητά συστήματα επιτήρησης είναι εγκατεστημένα σε συμβατικά οχήματα γενικής χρήσης τύπου S.U.V. Διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης, περιμετρικής κάλυψης και διαφορετικών κατευθύνσεων, καθώς και θερμική κάμερα για παρατήρηση ημέρα-νύχτα που μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα, τόσο στους χειριστές όσο και σε κεντρικό επίπεδο της Υπηρεσίας. Επίσης, διαθέτουν σύστημα αυτόματου εντοπισμού – παρακολούθησης – αποτύπωσης στόχων σε ηλεκτρονικό χάρτη, αναγνώριση – καταγραφή αριθμών κυκλοφορίας κινούμενων και σταθμευμένων οχημάτων, καθώς και σύστημα AIS με δυνατότητα αποτύπωσης πλοίων στο χάρτη.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας παρέστησαν, επίσης, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθ. Χριστόπουλος, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Ζωίδης, καθώς και οι δύο υπαρχηγοί του ΛΣ, αντιναύαρχοι Αθ. Χονδρονάσιος και Βασ. Σιέττος.

Η γραφειοκρατία “πνίγει” την Πηγάδα
Από το portnet.gr
Τελικά η «περιπέτεια της Πηγάδας» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μάθημα μικρο –ιστορίας που θα φωτίζει τη δύναμη της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Η οποία μπορεί να σταματάει ή να καθυστερεί κάθε έργο σε πείσμα της πολιτικής βούλησης της εκάστοτε εξουσίας.
Τα χρήματα υπάρχουν για να συνεχιστεί το έργο, καθυστερούν να καταβληθούν στον εργολάβο, εκείνος ως έχει δικαίωμα εκ του νόμου διακόπτει τις εργασίες (αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση άτυπα κάποιες συνεχίζονται για να μην «πάει στράφι» η δουλειά των τελευταίων εβδομάδων, όπως ειπώθηκε).
Επιπλέον η προβληματική αρχική μελέτη σε ό,τι αφορά την πλευρά της Σαχτούρη δημιουργεί νέες καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση ή μη μιας πέργκολας καφετέριας εκεί, σύμβουλοι του δήμου προσπαθούν να κάνουν διορθώσεις στην αρχική μελέτη και πάει λέγοντας, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει επιτέλους ένα σχετικά απλό έργο.
Κι όλα αυτά ενώ και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και η πολιτική βούληση δύο δημάρχων , του προηγούμενου και του σημερινού είναι δεδομένη – πέντε φορές έχει επισκεφθεί ο ίδιος ο Μώραλης την πλατεία μετά την εκλογή του για να «σπρώξει» το έργο, σχεδόν καθημερινά ασχολείται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Αργουδέλης για να το ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μόνο που η γραφειοκρατία φαίνεται για άλλη μια φορά ανίκητη στην Ελλάδα – και στον Πειραιά…

Το ευγενές… σπορ της φοροδιαφυγής καλά κρατεί!
Νέα "ψαριά" φοροφυγάδων έπεσε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ και σ΄ αυτήν περιλαμβάνονται συνολικά 20 γιατροί, κυρίως χειρουργοί, γυναικολόγοι και παιδίατροι οι οποίοι είχαν αποκρύψει εισοδήματα πάνω από... 30 εκατ. ευρώ!
Όπως προέκυψε από τις έρευνες του ΣΔΟΕ τα περισσότερα εισοδήματα που δεν τα είχαν δηλώσει οι γιατροί προέρχονταν από "φακελάκια".
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει "Το Βήμα", εντοπίστηκαν αρκετές "περίεργες" περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως εκείνη του Αλβανού εργολάβου, που... ξέχασε να δηλώσει εισόδημα 1,5 εκ. ευρώ!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
* Γιατρός, ογκολόγος στο Κολωνάκι απέκρυψε 6.800.000 ευρώ που προέρχονταν από εισοδήματά του στο χρονικό διάστημα 2012- 2014.
* Γιατρός γυναικολόγος στην Κρήτη δεν είχε δηλώσει 680.000 ευρώ.
* Γυναικολόγος και μία παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη απέκρυψαν εισοδήματα 2.200.000 ευρώ.
* Γιατρός στη Λήμνο, στην κωμόπολη Μύρινα δεν δήλωσε εισοδήματα 986.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν μετά από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στο διάστημα 2009 έως 2011. Δηλαδή ο συγκεκριμένος γιατρός σε δύο χρόνια κατάφερε, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΣΔΟΕ να εισπράξει σχεδόν ένα εκατ. ευρώ, χωρίς να τα δηλώσει.
* Τέσσερις πανεπιστημιακοί γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στα ΤΕΙ είχαν εισπράξει από το δημόσιο ένα εκατ. ευρώ για να πραγματοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα και δεν δήλωσαν το ποσό.
* Αγρότης από τη Θήβα εισέπραττε επιδοτήσεις χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια 2.116.000 ευρώ. Η περίπτωσή του αιφνιδίασε τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ για το ύψος των επιδοτήσεων που έλαβε, αλλά και επειδή για αρκετό χρονικό διάστημα ουδείς τον είχε εντοπίσει.
* Αλβανός εργολάβος στους Παξούς εντοπίστηκε να μην είχε δηλώσει 1,5 εκατ. ευρώ.
* Πρώην διευθυντής τράπεζας στη Θάσο δεν δήλωσε 1,5 εκατ. ευρώ. Ερευνάται εάν το ποσό αυτό προήλθε από μίζα για την χορήγηση δανείου.
*Επιχειρηματίας στην Πρέβεζα που ασχολείται με το real estate εμφανίζεται να αγόρασε, από την Ολλανδία αντί 169.000 ευρώ τεχνικό εξοπλισμό για συσκευαστήριο οπωρολαχανικών, αλλά εν συνεχεία το πούλησε 1.329.000 ευρώ. Εδωσε δηλαδή ψεύτικα τιμολόγια αγοράς και δεν δήλωσε το ποσό με το οποίο το πούλησε.
* Τρεις δικηγόροι στην Αθήνα και την Πάτρα δεν δήλωσαν εισοδήματα 3 εκατ. ευρώ.
* Δικηγόρος στην Πάτρα από αντιπαραβολικό έλεγχο στα γραμμάτια προείσπραξης του δικαστηρίου και στην έκδοση αποδείξεων στο γραφείο του προέκυψε ότι σε...155 περιπτώσεις δεν είχε κόψει απόδειξη. Ακόμα προσπαθούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν πόσα λεφτά ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν είχε δηλώσει στην εφορία.
* Κτηματομεσίτης για τη αγορά δύο πολυτελών επαύλεων στο Πόρτο Χέλι απέκρυψε εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ.
*Κτηματομεσίτης απέκρυψε εισόδημα 2.200.000 ευρώ από την αγορά βίλας στην Χαλκιδική.
* Οκτώ επιχειρηματίες εντοπίσθηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να εισπράττουν εικονικά τιμολόγια από αθλητικά σωματεία συνολικής αξίας 3.390.000 ευρώ. Έκαναν δηλαδή δωρεές με μικρά ποσά σε αθλητικά σωματεία (ώστε να έχουν φορολογική έκπτωση) και εν συνεχεία παρουσίαζαν αποδείξεις από τα αθλητικά σωματεία ότι η δωρεάν τους ήταν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Πρόταση εισαγγελέα για παραπομπή Διώτη - απαλλαγή Καπελέρη
Την παραπομπή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη για το αδίκημα της απιστίας που αφορά στους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας. Επίσης, προτείνει την απαλλαγή του για τη δεύτερη πράξη που αφορούσε σε υπεξαγωγή εγγράφου.
Εξ άλλου, ο εισαγγελέας τάσσεται υπέρ της πλήρους απαλλαγής του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη.

Εκδήλωση του ΕΟΠΠΕΠ για άμεσες… δράσεις!
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Δράσεις που αφορούν τον τόπο σας - Γνώρισε τα προγράμματα που σε ενδιαφέρουν", πραγματοποιήθηκε χθες στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Στην εκδήλωση μίλησαν ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Δ. Τσιρώνης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Π. Μανούρης και ο Γιάννης Βουτσινάς, διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου