Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια έκπληξη και σκοπιανή σιωπή... - Γερμανικές “βολές” για την υπόθεση του Ελληνικού - Αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο - "Οι Έλληνες είναι απαίσιοι. Θα τους συντρίψουμε!"...

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΒΕΘΗΚΕ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ... ΕΠΙΓΡΑΦΗ
Παγκόσμια έκπληξη και σκοπιανή σιωπή...
Παγκόσμια έκπληξη από τα ευρήματα στις ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης. Η αρχαιολογική σκαπάνη επαλήθευσε τις υποψίες περί τάφου με νεκρό. Σε ποιόν όμως ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο; Η απάντηση θα δοθεί μετά από εξέταση του DNA, θα πει σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, ο διευθυντής του «Δημόκριτου» Γιάννης Μανιάτης, που δημοσιεύεται παρακάτω…
Τα ευρήματα του τάφου, αναφέρονται λεπτομερώς στην ακόλουθη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:
1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους.
2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.
3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.
4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.
5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ? αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.
6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.
7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.
9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.
10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.
11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.
12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.
13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις
Α. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.
Β. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολίδα κ.α). Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

Γιάννης Μανιάτης: Το DNA θα δείξει τον νεκρό της Αμφίπολης
Πηγή: iefimerida.gr
Παγκόσμιο θαυμασμό και ενδιαφέρον προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις στον λόφο Καστά σχετικά με την ύπαρξη κιβωτιόσχημου τάφου και την εύρεση σκελετού, πιθανότατα θνητού που λατρεύτηκε ως θεός.
Με κομμένη την ανάσα όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης.
Ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής Ερευνών του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του εργαστηρίου Aρχαιομετρίας, σε συνέντευξή του αποκαλύπτει πώς με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14 θα αντληθούν οι πολύτιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του νεκρού που βρέθηκε στην Αμφίπολη. «Οι έρευνες θα πάρουν 3-4 μήνες από τότε που θα κληθούν οι επιστήμονες να αναλύσουν το γενετικό υλικό, οπότε τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται κατά την άνοιξη», αποκαλύπτει ο ίδιος.
Σε συνέχεια της συνέντευξής του στο iefimerida.gr δηλώνει ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.
«Θα πάρουμε όλο το γενετικό προφίλ, που σημαίνει και τις γενετικές καταβολές του. Αν για παράδειγμα ο σκελετός ανήκει σε κάποιο αρχαίο βασιλιά ή σε συγγενικό του πρόσωπο, αυτό θα αποκαλυφθεί χωρίς αμφιβολία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκριθεί με το αντίστοιχο DNA των βασιλικών τάφων της Βεργίνας».
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Μανιάτης, πολύπλευρη μελέτη του DNA των βασιλικών τάφων της Βεργίνας δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Η αρχαιολογική ανασκαφική ομάδα εκεί αλλά και ο Δημόκριτος έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΥΠΠΟ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένουν το συντομότερο δυνατόν να δοθεί το «πράσινο φως». Εφόσον δοθεί η σχετική άδεια και μελετηθεί το DNA των τάφων της Βεργίνας, η σύγκριση με το γενετικό υλικό της Αμφίπολης, θα είναι «απλή υπόθεση» όπως λέει ο κ. Μανιάτης.
«Η ενδελεχής έρευνα του DNA θα μας αποκαλύψει το φύλο του νεκρού, αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό μπορεί να προκύψει και από την ανθρωπολογική μελέτη, αλλά με τον Άνθρακα 14 θα υπάρξει μια επιπλέον επιβεβαίωση. Θα μας αποκαλύψει την ηλικία θανάτου του, οπότε οι επιστήμονες αρχαιολόγοι μπορούν να εντοπίσουν χρονικά σε ποια δυναστεία ανήκει. Η απόκλιση, χρονολογικά, θα είναι συν-πλην 20 χρόνια».
Τέτοιες έρευνες συστηματικών οστεολογικών ευρημάτων, ορισμένες φορές, μπορεί να κρύβουν και εκπλήξεις. Καμιά φορά μπορεί να βρεθεί και οστό από άλλο άτομο», λέει ο κ. Μανιάτης και συνεχίζει:
«Αν στην Αμφίπολη επαναληφθεί κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι οι έρευνες θα πάρουν άλλη τροπή καθώς μπορεί να κρύβεται και δεύτερος σκελετός στο λόφο Καστά.
Θα μάθουμε αν έπασχε και από ποιες ασθένειες, αν έφερε τραύματα ή σπασίματα.
Θα πληροφορηθούμε αν έχει συγγένεια με νεότερους πληθυσμούς, αν υπάρχει συσχέτιση μαζί τους και σε ποιο βαθμό.
Σημαντικές πληροφορίες ως προς την σπουδαιότητα του προσώπου που ήταν θαμμένος στην Αμφίπολη θα δώσουν και τα υλικά που πολλές φορές ανακαλύπτονται επάνω σε αρχαίους νεκρούς. «Ο χαρακτηρισμός των υλικών είναι πολύ ενδιαφέρων ως προς την σημαντικότητα του νεκρού. Αν για παράδειγμα υπάρχουν πολύ σπάνια υλικά σε μια προσπάθεια επικάλυψης ή τρόπον τινά μουμιοποίησης, αυτά θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το κοινωνικό στάτους του νεκρού.
Με τεχνικές ισοτοπικές αναλύσεις θα μπορέσουμε να μάθουμε και τις διατροφικές συνήθειές του αλλά και το περιβάλλον στο οποίο κατοικούσε. Αν π.χ. τρέφονταν με ψάρια κατά κύριο λόγο, θα μπορέσουμε θα εικάσουμε βάσιμα ότι ζούσε σε παραθαλάσσια περιοχή».
«Χρειάζεται συστηματική μελέτη, με ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να πάρουμε ένα-ένα οστό, δεν πρέπει να χαθεί τίποτα», καταλήγει με έμφαση ο κ. Μανιάτης.

Γερμανικές “βολές” για την υπόθεση του Ελληνικού
Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τις οποίες επιβάλλει η τρόικα οδηγούν στις χώρες της κρίσεις σε ζημιές δισεκατομμυρίων, σημειώνει η εφημερίδα «Tagesspiegel» σε αφιέρωμά της.
Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα o Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.
Η «Tagesspiegel» παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως Europoly. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζας πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…)»
Το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη» θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τα υπερβολικά 50 δισεκατομμύρια που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρο Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον τραπεζίτη Σπύρο Λάτση) θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κρίση ήταν το χειρότερο χρονικό σημείο για ιδιωτικοποιήσεις», δηλώνει ο Κώστας Μητρόπουλος πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Όμως από την αρχή η τρόικα δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τιμή πώλησης. Απλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη για επενδύσεις, ανεξάρτητα από το κόστος».
Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς; Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση της χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;


MSC MAERSK 
Στην… ίδια ρότα από τον Ιανουάριο
Πηγή: TheSeaNation.gr
Τον Ιανουάριο θα γίνει έναρξη της συμφωνίας μεταξύ της MSC και της MAERSK που αποτελούν την 2Μ, της χρήσης του στόλου και των δύο εταιρειών με στόχο την δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου του πελατειακού δυναμικού και των δύο εταιρειών, αλλά και τη μείωση των καυσίμων αλλά και άλλων δαπανών που θα συνέβαιναν εάν οι δυο εταιρείες κάλυπταν από μόνες τους γραμμές όπου εμφανίζεται ανταγωνισμός.
Το TheSeaNation.gr αναφέρθηκε στην κερδοφορία της MAERSK ενώ έχει αναφερθεί και στη δυναμική της MSC, η οποία επέλεξε τον Πειραιά για ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα ελέγχου που διαθέτουν αυτού του μεγέθους οι εταιρείες.
Σύμφωνα με πηγές από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέο πλαίσιο κάλυψης γραμμών, ιδίως στους μεγάλους άξονες Ασίας-Ευρώπης, Ασίας-Αμερικής, αλλά και στις περίφημες «κάθετες γραμμές», οι οποίες ως γνωστόν είναι οι γραμμές που τροφοδοτούν μεγάλα λιμάνια στα οποία θα καταπλέουν τα μεγάλα σε μεταφορική ικανότητα teu, πλοία των εν λόγω εταιρειών.
Ο πρώτος μήνας του έτους σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές αναμένεται ενδιαφέρων αφού οι συμμαχίες μέχρι τον Μάρτη εικάζεται ότι θα έχουν οριστικοποιήσει τα νέα πλάνα δράσης για την κάλυψη των γραμμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Δωρεάν είδη διατροφής από το Κοινωνικό Παντοπωλείο 
Αιτήσεις έως τις 21/11
Τη δυνατότητα να προμηθευτούν δωρεάν τα απαραίτητα είδη διατροφής από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Πειραιά έχουν οι οικονομικά αδύναμοι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης.
Στους δικαιούχους θα διατεθεί κάρτα με την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν τρόφιμα για το διάστημα από 1/1/2015 έως 30/6/2015.
Στην κάρτα αντιστοιχεί συγκεκριμένο ποσό μηνιαίως για αγορές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με βάση τον αριθμό των μελών και το εισόδημα της οικογένειας. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται ως εξής:


ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 ΕΙΣΟΔΗΜΑ
(€)
ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ
1 ΑΤΟΜΟ
6.000
100 €
2 ΑΤΟΜΑ
7.500
150 €
3 ΑΤΟΜΑ
9.000
200 €
4 ΑΤΟΜΑ
10.500
250 €
5 ΑΤΟΜΑ
13.000
300 €
6 ΑΤΟΜΑ & ΑΝΩ
15.000
350 €








Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 21 Νοεμβρίου στη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, Γραφείο 27, 3ος όροφος) τις εργάσιμες ημέρες (9:00-13:00).
 Απαραίτητα Δικαιολογητικά
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου
2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου & άδειες παραμονής.
3. Μισθωτήριο συμβόλαιο και λογαριασμό ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ)
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
5. Εκκαθαριστικό της εφορίας οικονομικού έτους 2014 και Ε9
6. Βεβαίωση μη ένταξης του αιτούντος σε πρόγραμμα άλλου Δήμου
7. Κάρτα ανεργίας ή απόφαση αναπηρίας (εφόσον υπάρχει)

ΠΡΟΣΩΠΑ
Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Να φέρουμε το ποδήλατο στη ζωή μας
Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Σχεδιασµός για το ποδήλατο στην Ευρώπη και η συμβολή του έργου CycleCities. Η ελληνική περίπτωση" που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ε.Β.Ε.Π. απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του δήμου Πειραιά, ο Πέτρος Κόκκαλης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, αρμόδιος για την εποπτεία του Τμήματος Αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων.
 Αμέσως μετά την ομιλία του ο κ. Κόκκαλης, δήλωσε:
«Σήμερα είναι η κατάληξη ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο "τρέχει" τα τρία τελευταία χρόνια ο Δήμος Πειραιά και αυτό είναι μια επιτυχία, διότι ο δήμος Πειραιά σε αυτά τα χρόνια υπήρξε επικεφαλής και συντονιστής του προγράμματος και υπάρχει μια εμπειρία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ στο μέλλον. Το τμήμα σχεδιασμού και ανάπτυξης έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο του συντονισμού και έφερε στον Πειραιά, μαζί με τους εταίρους του προγράμματος την εμπειρία άλλων πόλεων-λιμανιών που έχουν το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους, για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες.
Αυτό που μένει σε εμάς τώρα είναι μια πάρα πολύ καλή αποτύπωση και μελέτη των δεδομένων, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε περισσότερο ποδήλατο στην πόλη. Όπως λέει και ο τίτλος του Συνεδρίου, χρειαζόμαστε περισσότερη βιώσιμη κινητικότητα, που δεν είναι και πολύ βιώσιμη στην πόλη μας τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτό συμβαίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην προσπάθεια να γίνει βιώσιμη μέσα από την δημιουργία μέσων σταθερής τροχιάς, από το Μετρό, το Τραμ που θα συνδέσει τον Πειραιά με τις μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας. Έχουμε λοιπόν σκοπό μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, να διοργανώσουμε μια ημερίδα και να προσκαλέσουμε τους ανθρώπους που επιμένουν να κάνουν ποδήλατο στον Πειραιά, τους ανθρώπους που έχουν καταστήματα ποδηλάτων, τους Ποδηλατικούς Συλλόγους και να παρουσιάσουμε τα ευρήματα. Να δούμε όλοι μαζί πού μπορεί και πού δεν μπορεί να πάει το ποδήλατο στον Πειραιά και να προσπαθήσουμε να το φέρουμε στη ζωή μας».

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΟΣ 
Νέος πρόεδρος της Intertanko των «ανεξαρτήτων»
Ο Έλληνας πλοιοκτήτης Νίκος Τσάκος, επικεφαλής της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά «TEN», εξελέγη πρόεδρος στην Intertanko που είναι η Ένωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων.
Η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αποτέλεσμα σε μεγάλους οργανισμούς να εκλέγονται επικεφαλής Έλληνες πλοιοκτήτες.

Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ 
Να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση για τις οφειλές
Πραγματοποιήθηκε χθες κοινή ενημερωτική εκδήλωση ΚΕΕΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: «Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη σχετική δήλωση:
«…Τα στοιχεία προκαλούν τον έντονο προβληματισμό τόσο των υπεύθυνων οικονομικής πολιτικής όσο και των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10μηνο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 71,6 δις ευρώ με αύξηση των οφειλετών στα 4 εκ. ή 87% και του ποσού οφειλών κατά 14δις ή 36%. Όσο λιγότεροι λοιπόν οι περιορισμοί, όσο μεγαλύτερη η διεύρυνση και όσο γρηγορότερη και αποτελεσματική η εφαρμογή της ρύθμισης, τόσο καλύτερα για όλους.
Η ΕΣΕΕ θα ξεκινήσει καμπάνια αναλυτικής ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νέα ρύθμιση με στόχο να ενταχθούν σε αυτή όλοι οι ΜμΕ της αγοράς. Παράλληλα αναμένουμε την ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας σχετικά με την αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ, απόφαση η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του ΟΑΕΕ.
Καλώ την ΚΕΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ ξεκινώντας σήμερα από εδώ, όλοι μαζί, να επικοινωνήσουμε τη ρύθμιση, σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας, χρησιμοποιώντας τα στελέχη μας και τις τοπικές δομές μας, Επιμελητήρια, ομοσπονδίες και τους συλλόγους μας σε συνεργασία με τοπικές ΔΟΥ, γραφεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Η ρύθμιση δεν είναι ένα σφουγγάρι που διαγράφει όλες τις οφειλές και υποχρεώσεις μας, αλλά μια καλή γομολάστιχα που σβήνει πολλές καταχρηστικές προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί άδικα και ένα ρολόι που μας δίνει περισσότερο χρόνο. Η ρύθμιση σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία είναι πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία που δυστυχώς έρχεται αργά, αφού εάν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα θα είχε σώσει τουλάχιστον τις μισές από τις 230.000 ΜμΕ επιχειρήσεις που έκλεισαν. Όμως όπως λέμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της παρούσας ρύθμισης, χωρίς ναι μεν, αλλά…»


Εκδήλωση-σταθμός για τον σακχαρώδη διαβήτη
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά, στο εκπαιδευτικό σεμινάριο "Διαβήτης και Υγιεινός τρόπος ζωής", που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο Σύλλογος προσέφερε τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο Πειραιά, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα δημαρχιακά του καθήκοντα και τον ευχαρίστησε που βρίσκεται δίπλα τους, αρωγός στις προσπάθειές τους.

«Οι Έλληνες είναι απαίσιοι. Θα τους συντρίψουμε!»…
Ιδιαίτερα περιγραφικός και γλαφυρός για τα γεγονότα που κόντεψαν να... βουλιάξουν την ευρωζώνη την περίοδο 2010-2012 εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Αν και το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ «Stress Test: Reflections on Financial Crises», εκδόθηκε πέρυσι τον Μάιο, ανέκδοτο υλικό που συλλέχθηκε μέσω συνεντεύξεων για τη συγγραφή του αναδεκνύεται τώρα σε πηγή αποκαλύψεων και πληροφοριών για τη διαχείριση της κρίσης χρέους την περίοδο 2010-2012 από τις ηγεσίες ευρωζώνης.
Ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών του Γκάιτνερ με τους δημοσιογράφους δημοσιεύεται στους «Financial Times» και η αλήθεια είναι ότι στα κείμενα αυτά οι αναφορές στην Ελλάδα είναι πολύ πιο περιγραφικές από τη μορφή που εμφανίσθηκαν στο βιβλίο του.
Ενδεικτικά περιγράφοντας τη σύνοδο της G7 στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2010, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σόιμπλε και στην οποία η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής ο Γκάιτνερ αναφέρει στις συνεντεύξεις του τα εξής:
Η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα γίνεται όταν ο Γκάιτνερ συναντήθηκε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Φεβρουάριο του 2010, στη σύνοδο υπουργών του G-7 στον Καναδά. Είχε προϋπάρξει ο πανικός για τις παραποιημένες δηλώσεις της Ελλάδας, με τον Γκάιτνερ να δηλώνει πως έζησε στιγμές «Παλαιάς Διαθήκης».
«Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη επικρατούσε καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα; Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: "Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε". Αυτή ήταν η στάση όλων. Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: "Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο". Τους το έκανα πολύ σαφές εκείνη τη στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις παλιοκολλημένες κουβέντες για ηθικό κίνδυνο από αυτούς και τους είπα: "Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα".
Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».
Μάλιστα ο Γκάιτνερ αναφέρεται και στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος «ήταν εντελώς αποπληκτικός για εκείνα τα παιδιά (σ.σ. τους Έλληνες) λέγοντας ότι "δεν μπορείς να αντέξεις όλη αυτή την κουβέντα για κούρεμα μέχρι τη στιγμή που θα είσαι σε θέση να εγγυηθείς και να προστατεύσεις την υπόλοιπη Ευρώπη από την εξάπλωση της κρίσης"».
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του περιγράφει μια συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σόιμπλε του είπε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».
Όπως εξηγεί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, μία ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.
Ο Γκάιτνερ αναφέρεται και στο φημισμένο πλέον σχόλιο του 2012, που θεωρείται ότι ήταν εκείνο που έληξε τη χειρότερη φάση στην κρίση της ευρωζώνης.Το 2012 ο Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να βγάλει προς τα έξω τη διαβεβαίωση πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αφήσει την κρίση να εξαπλωθεί είπε την περιβόητη φράση «whatever it takes», ελληνιστί: «ό,τι χρειαστεί». Στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το σχόλιο ήταν αυθαίρετο. Αλλά στα προσχέδια, αποκαλύπτει και την πηγή της πληροφορίας του: ο ίδιος ο Ντράγκι ήταν που είπε στον ίδιο ότι αποφάσισε να βάλει αυτά τα λόγια στην ομιλία του, έπειτα από συναντήσεις με Λονδρέζους οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Θυμάμαι ότι μου το συζήτησε μετά, το πόσο αναστατώθηκε και ότι στο τέλος αποφάσισε να προσθέσει αυτό στο σχόλιό του, και βασικά εκτός κειμένου έκανε μια σειρά δηλώσεις όπως: "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"».
Για τη Μέρκελ: «Η Μέρκελ δε μου μιλούσε ποτέ. Ποτέ δεν την κάλεσα απευθείας. Πάντα βρισκόμουν σε συναντήσεις μαζί της και με τον πρόεδρο, αλλά εκείνη ποτέ - και πήγα στη Γερμανία μια-δυο φορές. Δεν με έβλεπε ποτέ. Ετρεφε νομίζω για μένα αρκετό σεβασμό και με άκουγε και ασχολούνταν μαζί μου άμεσα σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά όταν πήγαινα στη Γερμανία δεν το έκανα αυτό συχνά, μια-δυο φορές. Ποτέ δεν ζητώ να δω τον επικεφαλής ενός κράτους. Το βρίσκω κάπως προσβλητικό. Η γενική μου άποψη είναι: γνωρίζουν ότι έρχομαι, αν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να συναντήσω τον επικεφαλής ενός κράτους και αποφασίσουν να μου ζητήσουν να το κάνω, θα το κάνω, αλλά ποτέ δεν θέλησα να το ζητήσω. Όμως συχνά ο Λάελ, που είχε μια διαφορετική προσέγγιση σε τέτοιου είδους πράγματα, θα έβαζε γενικά κάποιον να το ζητήσει εκ μέρους μου και η Μέρκελ ποτέ δεν ήθελε να με δει. Περίεργο, γιατί ξέρετε, κανονικά σε αυτές τις χώρες όλοι ήθελαν να με δουν».

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ο Σόιμπλε ήταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος πυροβολήθηκε από έναν τρομοκράτη, έμεινε ανάπηρος, καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα και υπήρξαν στιγμές που νοσηλεύτηκε σε αυτήν την περίοδο, κατά τη διάρκεια της κρίσης, πράγμα που ήταν κάπως σημαντικό. Όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακός, μου αρέσει αυτός ο τύπος, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε πολύ στην ουσία και στην ανταπόκριση. Είναι ένας ευρωπαϊστής, πιο παλιός από τη Μέρκελ, ήταν νομίζω πιο ισχυρός στο κόμμα του, το CDU, από τη Μέρκελ και είχαν πάντα μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση. Κάποιος που είναι πιο μπροστά της... Αυτός είναι πολύ ενδιαφέρων τύπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου