Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

41 χρόνια πορείες και απορίες... - Τελικά γίναμε διεθνώς ρεζίλι κι ούτε μία συγγνώμη - Πρωθυπουργός Αμβούργου «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει!» - Σήμερα το ύστατο χαίρε για Νότη Παναγιωτόπουλο

ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ
41 χρόνια πορείες και απορίες…
Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι εκδηλώσεις για την επέτειο κορυφώνονται τη Δευτέρα με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν  τεθεί σε επιφυλακή, για την 41η Επέτειο του
Πολυτεχνείου, καθώς ούτε και εφέτος έλειψαν τα «πατροπαράδοτα» επεισόδια.

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας σε άλλα σημεία της Αθήνας, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.
Σήμερα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν μετά τη 1 μ.μ. και θα ακολουθήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, στις 3 μ.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται σήμερα από τις 14.00 στους δρόμους:
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Πλατεία Ομονοίας
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου
Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Πλατεία Συντάγματος
Β. Γεωργίου Α'
Λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) έως το ξενοδοχείο «HILTON» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας
Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας
Αθηνάς
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
Τσόχα
Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας
Λεωφόρο Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
Λεωφόρο Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου
Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

Τελικά γίναμε διεθνώς ρεζίλι κι ούτε μία συγγνώμη
Διεθνώς ρεζίλι γίνεται από το Σάββατο η χώρα μας, καθώς το πλάνο της παραλίας των 12 Αποστόλων της Αυστραλίας, που προβάλεται στο επετειακό φιλμ του ΕΟΤ, αποτελεί αντικείμενο χλευαστικών σχολιασμών διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η αρχή έγινε από την ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Daily Mail, σήμερα Σάββατο. που ξεκινά τον τίτλο με το ερώτημα "Εκλεψε η Ελλάδα τους 12 Αποστόλους", και στο ρεπορτάζ περιγράφεται η χρήση της αυστραλιανής παραλίας στο βίντεο του ΕΟΤ, τονίζοντας ότι ο παραγωγός υποστηρίζει ότι "η μυθολογία του ουρανού σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης είναι ελληνική".Οπως τονίζεται, ο δημιουργός του φιλμ Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας είπε στον αστροφωτογράφο Alex Cherney, που δημιούργησε το time-lapse film, Ocean Sky, με την παραλία των 12 Αποστόλων, ότι ο ΕΟΤ έχει αγοράσει τα δικαιώματα για να χρησιμοποιήσει το υλικό του από οργανισμό που τον εκπροσωπεί και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στο φιλμ το επίμαχο πλάνο.Το νόμιμο, ωστόσο, δεν εκλαμβάνεται και ως ηθικό από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που "στολίζουν" δεόντως την Ελλάδα για το ...stolen της αυστραλιανής παραλίας.Ο Cherney δηλώνει ότι το βίντεό του έχει 2 εκατομμύρια θεάσεις από το 2011, που το δημιούργησε, έχει λάβει βραβεία και έχει παρουσιαστεί από τη NASA ως εικόνα αστρονομίας. Ο ίδιος πληροφορήθηκε για τη χρήση πλάνων του στο βίντεο του ΕΟΤ από διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία, όπως λέει, φαίνεται ότι αναγνώρισαν ότι ήταν σκηνές από το δικό του βίντεο ακριβώς γιατί έχει γίνει πολύ γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά του "Αργώ" οι νικητές 
των αγώνων της σκυταλοδρομίας
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή καταξιωμένων αθλητών, Ολυμπιονικών αλλά κυρίως με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες σκυταλοδρομίας δρόμου "Piraeus Street Relays" στο Πασαλιμάνι υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν στην σκυταλοδρομία, η οποία είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς όλα τα έσοδα θα δοθούν στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες "Αργώ". Στους αγώνες μάλιστα έτρεξαν και παιδιά του "Αργώ" και καταχειροκροτήθηκαν από όλους για την προσπάθειά τους.
Ο Γιάννης Μώραλης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Ξεκινήσαμε να τρέχουμε τον Οκτώβριο με τον αγώνα δρόμου που κάναμε. Πήραμε τη σκυτάλη σήμερα. Θα έχουμε και αντίστοιχο  δρομικό για μικρά παιδιά σε ένα μήνα. Είναι και σημειολογικό. Θέλει «τρέξιμο» σε όλους τους τομείς και όχι μόνο  από το Δήμαρχο. Από τους συνεργάτες του, από τους φορείς, από τους δημότες. Χαίρομαι γιατί οι δημότες έχουν πάρει το μήνυμα και τρέχουν στον Πειραιά όποτε έχουν την ευκαιρία.  
Τρέχουμε για καλό σκοπό. Όλες οι εκδηλώσεις ή όποια πρωτοβουλία παίρνουμε στον Πειραιά θα έχει και κοινωνική διάσταση, να βοηθήσουμε φορείς, όπως  γίνεται σήμερα με  το σωματείο  «Αργώ».
Οι Πειραιώτες «διψούν» γιατί δεν γινόταν κάτι στην πόλη τους  και θέλουν να συμμετέχουν. Βλέπουν ενδιαφέρουσες αυτές τις πρωτοβουλίες.
Νομίζω ότι η πόλη μας, ο Πειραιάς έχει και άλλες δυνατότητες για να κάνει δρομικά. Βλέπετε, εδώ στο Πασαλιμάνι, την ωραία ακτή που θα τρέξουνε μέχρι τη Ζέα και πίσω. Οι δημότες το ξέρουν αυτό, αλλά νομίζω ότι περίμεναν κάποιον να δώσει το έναυσμα, να πάρει τη πρωτοβουλία να γίνουν όλα αυτά».

Πρωθυπουργός Αμβούργου
«Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει!»
Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει», τόνισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο και τάχθηκε υπέρ της έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας από την Γερμανία.
«Πιστεύω ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το τονίζω από τα νεανικά μου χρόνια», επισήμανε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι και καθ΄ όλη την διάρκεια της δύσκολης για την Ελλάδα περίοδο της κρίσης, έλεγε πάντα στους συμπατριώτες του πολιτικούς ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα και να αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην είσοδο του γραφείου του είχε αναρτηθεί η ελληνική σημαία, προς τιμήν του υφυπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Γεροντόπουλος από την πλευρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελεύθερης και Χανσεατικής Πόλης του Αμβούργου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την χρηματοδότηση της έδρας Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης από το Κρατίδιο του Αμβούργου.
Τον διαβεβαίωσε δε ότι, αν το Αμβούργο επιλεγεί για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία της από τους Ολυμπιακούς του 2004 τους οποίους διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμμετοχή του στην Επετειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον Αντισημιτισμό, στο Βερολίνο, βρέθηκε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με τον Διευθυντή, τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές της Έδρας Ελληνικών Σπουδών.
Εκεί είχε την ευκαιρία να επισημάνει την μεγάλη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην λειτουργία παρόμοιων τμημάτων για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και να εκφράσει στους συνομιλητές του τις ευχαριστίες του για την συμβολή τους στην ύπαρξη και την λειτουργία της έδρας.
Ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε ακόμη στο ελληνικό Γενικό Προξενείο με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και Περιχώρων.
Η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ μεταξύ των αιτημάτων που τέθηκαν κυρίαρχο ήταν αυτό της εκπαίδευσης και της λειτουργίας των σχολείων για τα παιδιά των μεταναστών από την Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές τους και τους ευχαρίστησε, διότι με την πετυχημένη τους παρουσία σε όλους τους τομείς, βοήθησαν σημαντικά ώστε να αλλάξει η αρνητική εικόνα της χώρας μας στην Γερμανία, κατά την περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε επίσης το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης «Νόιενγκάμε», λίγο έξω από την πόλη του Αμβούργου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους 1.200 Έλληνες που έχασαν την ζωή τους από τους εκεί, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους διαμονής και εκτέλεσης των χιλιάδων κρατουμένων.
Στην διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο επισκέφθηκε ακόμη τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, όπου ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος, του παρουσίασε οπτικοποιημένη ιστορική αναδρομή για τα 280 χρόνια Ελληνορθόδοξης παρουσίας στο Αμβούργο (1733-2013), την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος.
Οι επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν με την συνάντηση με την Βιργινία Γιοβανούδη-Γκριν, την ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα «Μάνατζερ της χρονιάς» για το 2014 στην Γερμανία.

Νότης Παναγιωτόπουλος
Σήμερα το ύστατο χαίρε
Κηδεύεται σήμερα στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών, ο Νότης Παναγιωτόπουλος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 90 ετών.
Ο Νότης Παναγιωτόπουλος, υπήρξε ένας από τους ελάχιστους εν ζωή συνεργάτες του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, μετά τον θάνατο του οποίου βρέθηκε στο πλευρό του έτερου ιερού τέρατος της νεώτερης ναυτικής ιστορίας του τόπου μας, του αείμνηστου Αντώνη Χανδρή.
Γέννημα θρέμμα της Καβαφικής Αλεξάνδρειας του Μεσοπολέμου, γεννήθηκε το 1924. Αρχικά θέλησε να γίνει Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, αλλά δεν τα κατάφερε.
Τελικά, το 1942, εισέρχεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η οποία την περίοδο εκείνη λειτουργούσε στην Αλεξάνδρεια. Μετά την αποφοίτησή του έλαβε αμέσως μέρος στις μάχες για να εξελιχθεί σε βετεράνο κυβερνήτη υποβρυχίων.
Το 1952 αποστρατεύεται από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και αμέσως βρίσκει εργασία στις επιχειρήσεις του Ευγένιου Ευγενίδη και ειδικότερα στην ιστορική πλέον HomeLines η οποία την εποχή εκείνη δρομολογεί το υπερωκεάνιο «Βασίλισσα Φρειδερίκη».
Επί σειρά ετών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του «Βασίλισσα Φρειδερίκη» και της διοίκησης της HomeLinesκαι ιδιαίτερα του Ευγένιου Ευγενίδη.
Μετά τον θάνατο του Ευγένιου Ευγενίδη, ο Νότης Παναγιωτόπουλος αποχωρεί από την HomeLinesκαι λίγο αργότερα προσλαμβάνεται από τον Αντώνη Χανδρή.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτά κομβικό ρόλο στην εταιρία ChandrisLines, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε τα κατοπινά χρόνια στα κοινά της ναυτιλίας όντας το alteregoτου Αντώνη Χανδρή στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Επί των ημερών του αναβαθμίστηκε σημαντικά η παρουσία της Ελλάδος στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, ενώ φέρεται και ως ο οργανωτής της σημερινής δομής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών βάσει της οποίας συνυπάρχουν κάτω από την διοίκηση της ξεχωριστές γραμματείες οι οποίες παρακολουθούν ειδικά ναυτιλιακά θέματα.
Πηγή: TheSeaNation.gr

EasyJet
Πετάει και Αθήνα - Νάπολη
Έναν ακόμα προορισμό, από Αθήνα – Νάπολη, προσθέτει από το Μάρτιο του 2015, η easyJet, ξεκινώντας με ένα χαμηλό ναύλο από 52 ευρώ απλής διαδρομής, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αεροπορική εταιρεία έχει δεσμευτεί να συνδέσει την ελληνική πρωτεύουσα με σημαντικές πόλεις της Ευρώπης και συνολικά ταξιδεύει τους έλληνες επιβάτες από την Αθήνα σε 10 ευρωπαϊκούς προορισμούς, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από τις προσιτές της τιμές.
Η easyJet μέχρι στιγμής «πετάει» τους Έλληνες ταξιδιώτες στα αεροδρόμια του Εδιμβούργου, Fiumicino της Ρώμης, της Γενεύη, του Αμβούργου, του Λονδίνου Gatwick & Μάντσεστερ, του Μιλάνου Malpenssa, του Παρισιού στο Ορλί και του Βερολίνου Schoenefeld ενώ τώρα προτίθεται και η Νάπολη.
Οι ανάγκες των πελατών της easyJet που ταξιδεύουν είτε για προσωπικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους, τώρα θα εξυπηρετούνται και από το ολοκαίνουργιο δρομολόγιο από τη Νάπολη, που είναι ο τρίτος ιταλικός προορισμός από την Αθήνα. Η easyJet πλέον θα συνδέει την Αθήνα με την βόρεια Ιταλία από το αεροδρομίου Malpensa του Μιλάνου, την κεντρική Ιταλία από το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης και τώρα τη νότια Ιταλία από το αεροδρόμιο της Νάπολης.
Η easyJet συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια, με ένα μέσο όρο ανάπτυξης κατά 9% ανά έτος. Η συνολική χωρητικότητα της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τις 2 εκατομμύρια θέσεις στο οικονομικό έτος 2015.
Το 2014 η easyJet εγκαινίασε τις 10 νέες διαδρομές: Αθήνα – Αμβούργο, Κέρκυρα – Νάπολη, Ηράκλειο – Εδιμβούργο, Καλαμάτα – Αμβούργο, Κως – Γλασκόβη, Μύκονος – Βασιλεία, Μύκονος – Νάπολη, Ρόδος – Fiumicino της Ρώμης, Θεσσαλονίκη – Fiumicino της Ρώμης και Αθήνα – Νάπολη.
Η easyJet είναι αναμφίβολος στρατηγικός εταίρος της τοπικής οικονομίας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΤ, εκτιμάται ότι η συμβολή της στην Ελληνική οικονομία για το οικονομικό έτος 2014, ξεπερνά το ποσό του 1 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στέφανος Βακιρτζής, General Manager Operations της  easyJet δήλωσε:
“Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε σήμερα το νέο δρομολόγιο μας από Αθήνα προς Νάπολη της Ιταλίας, γεγονός που μας επιτρέπει να διευρύνουμε της επιλογές των  Ελλήνων ταξιδιωτών μας, προς ακόμη περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, πάντα με ασφάλεια και με προσιτές τιμές.
Από την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο, οι ταξιδιώτες τουρίστες θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το διευρυμένο πρόγραμμα πτήσεων μας της περιόδου αιχμής, με περισσότερες πτήσεις μας  στους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο. Η easyJet παραμένει σταθερός σύμμαχος της Ελλάδος από το 1998 και υποστηρίζει με σταθερά βήματα την επένδυσή της, με στόχο να συνεχίσει να είναι αξιόπιστος υποστηρικτής της τουριστικής βιομηχανίας και της τοπικής οικονομίας".
Πηγή: newmoney.gr


G20
Συμφώνησαν για ανάπτυξη 2,1%
Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη πακέτου μέτρων τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω απ ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Τα μέτρα τα οποία υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι «θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Η σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» η οποία έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Byzantion» της Tsakos
διέσωσε 230 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης
Η ελληνική ναυτοσύνη έδωσε για μία ακόμη φορά τα διαπιστευτήρια της. Το πλήρωμα του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Byzantion» του ομίλου Τσάκου, υπό την πλοιαρχία του καπετάνιου Αχιλλέα Σανούδου, διενήργησε δυο διασώσεις σε διάστημα ολίγων ωρών και περισυνέλεξε σώους 230 (141 την πρώτη και 89 την δεύτερη) μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη Μεσόγειο, ανοικτά από τις ακτές της Λιβύης.
Το πλοίο στις 14 Νοεμβρίου 2014, ενώ βρισκόταν στη ρότα από La Skhirra της Τυνησίας προς την Ελευσίνα, ενημερώθηκε από τον τις αρχές του συντονιστικού κέντρου διάσωσης της Ρώμης ότι δύο σκάφη ανοικτά των Λιβυκών ακτών βρίσκονταν σε κίνδυνο. Το πλοίο, με 24μελές πλήρωμα, κατέπλευσε άμεσα στα σημεία και περισυνέλεξε σώους 230 μετανάστες στους οποίους παρασχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια. Για την πορεία της επιχείρησης ενημερώθηκαν πλήρως τόσο οι ιταλικές όσο και οι ελληνικές αρχές. Το πλοίο κατ’ εντολήν των Ιταλικών αρχών κατευθύνεται προς το λιμάνι Messina της Ιταλίας για την αποβίβαση των μεταναστών.
Εκφράζουμε στον Πλοίαρχο, στους αξιωματικούς και το πλήρωμα του MT BYZANTION τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια για την αφοσίωσή τους και τον επαγγελματισμό τους στην παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν στην θάλασσα.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε αμερικανικά λιμάνια
Ορατό είναι το ενδεχόμενο «να μείνει αρόδο ο άγιος Βασίλης» στα αμερικανικά λιμάνια αν δεν υπάρξει ομαλή εξέλιξη σε διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ συνδικαλιστικών φορέων λιμενεργατών και λιμένων της Δυτικής ακτής περί του καθεστώτος απασχόλησης και για τις οποίες σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο έξι γερουσιαστές έχουν αποστείλει, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, ανοικτή επιστολή και στις δύο πλευρές με στόχο να επέλθει συμφωνία ώστε να μην ζημιωθεί η αμερικανική οικονομία. Μόλις πρόσφατα είχε υπολογιστεί ότι από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών οι ζημιές στην αμερικανική οικονομία από τις αρρυθμίες στα λιμάνια της δυτικής ακτής θα προκαλούσε απώλειες σε ημερήσια βάση της τάξης των 2 δις δολαρίων.
Μερίδα των αμερικανικών μμε διατηρούν εστιασμένο το ενδιαφέρον στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ενώ έχουν καταγράψει και τους «φόβους» για τις επιπτώσεις κινητοποιήσεων σε μία περίοδο όπου κατά παράδοση συμβαίνουν εισαγωγές εποχικών- χριστουγεννιάτικων ειδών και όχι μόνο.

INTERMODAL EUROPE 
Παρουσιάστηκαν καινοτομίες για τη ναυτιλία
Όλες οι καινοτομίες που φέρνει στη σύγχρονη ναυτιλία και τις συνδυασμένες μεταφορές το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eΜAR παρουσιάστηκαν σε ειδικό workshop που έλαβε χώρα στις 11 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 39ης διεθνούς έκθεσης INTERMODAL EUROPE 2014, στο Ρότερνταμ (Ahoy Expo).

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του workshop, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την οικονομική της ευρωστία σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει από την ίδια την Ε.Ε. μια τεράστια ώθηση για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αξίας των υπηρεσιών στο ναυτιλιακό τομέα, ώστε να τον μετατρέψει σε Παγκόσμιο Ηγέτη. Ταγμένο στον σκοπό αυτό, το έργο eMAR στοχεύει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας μέσω αναβαθμισμένων υποδομών διαχείρισης των πληροφοριών (ict).
O κ. Ιωάννης Κολιούσης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του eMAR Project, που συντόνισε το workshop στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εμπορικής έκθεσης για τη Ναυτιλία και τις Συνδυασμένες Μεταφορές, εξηγεί: «κατά τη διάρκεια του workshop συζητήσαμε αν η αριστεία στην Εφοδιαστική Αλυσίδα μπορεί να επιτευχθεί μέσω προηγμένων πληροφοριακών υποδομών και τεχνολογικών συστημάτων, διευκολύνοντας την επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εμπλεκομένων αλυσίδων στην ναυτιλιακή κοινότητα και ειδικά μεταξύ των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων (π.χ. τελωνεία, διαχειρίστριες Αρχές λιμένων)». Ο ίδιος προσθέτει «μέσα από τις παρουσιάσεις και την συζήτηση που ακολούθησε, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε ποιες είναι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγουν τα εργαλεία του eMAR για την ηλεκτρονική διασύνδεση της εφοδιαστικής αλυσίδας στη ναυτιλία, επιχειρήσαμε να βρούμε εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικής πρακτικής, αλλά και τρόπους που μειώνουν τη γραφειοκρατία στο ναυτιλιακό supply chain και βελτιώνουν την διεπιχειρησιακή συνεργασία μέσω ανεπτυγμένων συνεργατικών ηλεκτρονικών εργαλείων».

Ηράκλειο
Τα «Rose Weddings 2014» έκαναν το… θαύμα τους!  
Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας τους για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, διεξάγουν, από κοινού με άλλους παραγωγικούς φορείς, σειρά επαφών στα πλαίσια σημαντικής επίσκεψης στην Κίνα.
Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της πρωτοβουλίας δόθηκε από την μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν τα «Rose Weddings 2014» που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στην Κρήτη. Ήδη υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την Σαγκάη και την επαρχία Fujian για την πραγματοποίηση τουριστικών επισκέψεων με αντικείμενο την τέλεση γάμου στη Κρήτη.
Στα πλαίσια αυτής της αποστολής ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μπρας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, υπεύθυνος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, κ.  Μιχάλης Βαμιεδάκης, δώρισαν αντίγραφο του φημισμένου Δίσκου της Φαιστού, από μπρούντζο, στο Μουσείο της πόλης Γκουανγκντόνγκ (Guangdong Foreign Affairs Museum) στην επαρχία Guangdong.
Η κοινή αποστολή Περιφέρειας-ΟΛΗ-φορέων-επιχειρήσεων επισκέπτεται 4 επαρχίες της Κίνας, με συνολικό πληθυσμό 600εκ. κατοίκους και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντίστοιχων τοπικών τουριστικών οργανισμών. Ανάμεσα στο άλλα ο ΟΛΗ επιδιώκει να διαμορφώσει τις συνθήκες για την πραγματοποίηση επισκέψεων κρουαζιέρας στο Αιγαίο και τη Κρήτη από κινέζους πολίτες.
 Ήδη η κρουαζιέρα, ως εναλλακτική μέθοδος διακοπών αρχίζει να προσελκύει κοινό και στη Κίνα με παρουσία σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου που προωθούν το συγκεκριμένο προϊόν στην Άπω Ανατολή. Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες της Κίνας να ενημερωθούν για την δυνατότητα περιήγησης σε πολλούς προορισμούς ταυτόχρονα, στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, διαμέσου των εκδρομών κρουαζιέρας
Αυτό, δηλαδή η διείσδυση στην αχανή τουριστική αγορά της Κίνας, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας μια και ήδη σημαντικός αριθμός Κινέζων ταξιδεύει στο εξωτερικό. Επίσης, η κρουαζιέρα θα κερδίσει, σύντομα, το δικός της μερίδιο στην κινεζική αγορά. Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται μέχρι το 2020 να ταξιδεύουν ετήσιος πάνω από 6 εκ.  επιβάτες με κρουαζιερόπλοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου