Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το "νέο" ΕΣΠΑ προκαλεί: Άμεση... δράση για έργα προϋπολογισμού ύψους 4 δισ. ευρώ

ΕΣΠΑ: Άμεση… δράση για έργα ύψους 4 δισ. ευρώ
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΤΩΝ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 26,07 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται και τίθεται άμεσα σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, όπως ανακοινώθηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών και προτείνονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των έργων, δίδεται έμφαση στον χρονικό προγραμματισμό των έργων και την τήρησή τους. Αυτό που υπογραμμίζεται ιδιαίτερα είναι ότι θα επιτευχθεί εμπροσθοβαρής έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4 δισ. ευρώ, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει εμπροσθοβαρείς δράσεις για την απασχόληση, ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, η συμβολή στην ελληνική οικονομία από τα ΕΣΠΑ είναι: 4,2 δισ. ευρώ από ΕΣΠΑ 2007-2013, 4,9 δισ. ευρώ από εμπροσθοβαρείς δράσεις νέου ΕΣΠΑ, 2,9 δισ. ευρώ από έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ. Τελικά, δηλαδή, θα είναι 12 δισ. ευρώ διαθέσιμα στην ελληνική οικονομία έως το τέλος του 2015.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ V
Τα «εμπροσθοβαρή» έργα περιλαμβάνουν…
1.Έργα που εντάχθηκαν στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά εξαιτίας έλλειψης χρόνου ή/και διαθέσιμων πόρων δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020.
2.Έργα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο δημοσίευσης προσκλήσεων των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι οποίες εξαιτίας έλλειψης διαθέσιμων πόρων ή/και μη επάρκειας του εναπομείναντος χρόνου δεν εντάχθηκαν στα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020.
3.Νέα έργα επιλέξιμα στην περίοδο 2014-2020.
Κατηγορίες Εμπροσθοβαρών Δράσεων
Οι κατηγορίες εμπροσθοβαρών δράσεων είναι οι εξής:
– 21 δράσεις για την ενίσχυση έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προϋπολογισμού 127,5 εκατ. ευρώ.
– 49 δράσεις στον τομέα τεχνολογίας και επικοινωνίας, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ.
– 18 δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, προϋπολογισμού 283 εκατ. ευρώ.
– 127 δράσεις για την υποστήριξη της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ
– 23 δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή προϋπολογισμού 51,5 εκατ. ευρώ.
– 33 δράσεις στον τομέα των μεταφορών, προϋπολογισμού 996 εκατ. ευρώ.
– 4 δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ (πέραν των δράσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ).
– 42 δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, προϋπολογισμού 68,6 εκατ. ευρώ.
– 43 δράσεις για την επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προϋπολογισμού 112,1 εκατ. ευρώ
– 85 δράσεις για την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης, προϋπολογισμού 192,6 εκατ. ευρώ.
– 10 δράσεις τεχνικής βοήθειας, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα συνεχιστεί ο ρυθμός απορρόφησης κοινοτικών πόρων, χωρίς καμία διαδικασία ένταξης όπως συνήθως γίνεται και η οποία θα πήγαινε τα έργα για ένταξη στο 2016. Αυτό θα γίνει αμέσως, κυριολεκτικά από αύριο το πρωί -η εγκύκλιος υπογράφηκε σήμερα- και θα δώσει στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2015 4,2 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση Κετσιάνγκ από το Μιλάνο για την επένδυση της COSCO

Την ικανοποίησή του για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και την προοπτική επέκτασής της, εξέφρασε χθες στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι σιδηρόδρομοι και τα αεροδρόμια Αθηνών και Καστελλίου Κρήτης.
Ο Λι Κετσιάνγκ μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον ορυκτό πλούτο της χώρας, για τον οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σαφέστατα μεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον .

Ο διαγωνισμός για τα ελληνικά πετρέλαια και η πτώση του βαρελιού
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DEUTSCHE BANK

Από το 2008 η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά, αφού πριν από τέσσερα χρόνια  βρισκόταν στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες κάτω από τα 90 δολάρια και αναμένεται περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πτώση.
Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει αυτή η πτώση στους καταναλωτές πετρελαίου και βενζίνης, κάποιες χώρες επηρεάζονται από τη «βουτιά».
Η ελληνική οικονομία είναι περίπου κατά 70% εξαρτημένη από το πετρέλαιο και μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από την εξέλιξη. Μάλιστα, κατά 62,5 δισ. ευρώ μειώνεται ο λογαριασμός που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Ευρώπης να προβούν σε εισαγωγές ενέργειας δίνοντας ώθηση στη επενδυτική δραστηριότητα και την αγοραστική δύναμη, εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλά και το 2015, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Το συνολικό κόστος για εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και θερμικού άνθρακα ανήλθε σε 500 δισ. δολάρια το 2013, με το 75% του ποσού να αφορά το πετρέλαιο. Σχετικά με την Ελλάδα…
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ V
Σχετικά με την Ελλάδα…
…και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εν λόγω πτώση τιμών και ζήτησης πετρελαίου στο διαγωνισμό για τα ελληνικά πετρέλαια οι εκτιμήσεις είναι θετικές.
Η τιμή του είναι κρίσιμη για τα επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών που θα εκφράσουν ενδιαφέρον για τα 20 θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνιο και στην Κρήτη, καθώς οι χαμηλές τιμές αποτρέπουν κινήσεις σε νέες αγορές και ειδικά σε μεγάλα βάθη.
Μιλώντας με ειδικά στελέχη και πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία, τα οικονομικά μοντέλα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στηρίζονται σε προβλέψεις τιμών εικοσαετίας και όχι στις βραχυχρόνιες εναλλαγές. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας οι τιμές του πετρελαίου σε βάθος 20ετίας αναμένεται να σημειώσουν άνοδο, όπως και η ζήτηση.
Μάλιστα, τα κοιτάσματα στη Νορβηγία αρχίζουν και «γερνούν» με τις εταιρείες να ψάχνουν ήδη νέες τοποθεσίες. Επίσης, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία θέση όπου το γεωπολιτικό ρίσκο -κάτι που λαμβάνουν οι εταιρείες υπόψιν τους- είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες αγορές, ενώ έχει και την εγγύηση μίας ευρωπαϊκής χώρας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται ψύχραιμο, ωστόσο, το θέμα το παρακολουθεί στενά.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους οι χώρες παραγωγοί του ΟΠΕΚ όταν οι τιμές είναι κάτω από τα 100 δολάρια, με τη Ρωσία να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η οικονομία στηρίζεται κατά πολύ στις εξαγωγές ενέργειας.

!
Μα, πώς είναι δυνατόν να «πέφτει» το βαρέλι και η αμόλυβδη να βρίσκεται στο… ύψος της; Αφού  το ανεχόμαστε, ας μην απορούμε…

ΕΒΕΠ: Για την κατάρτιση και την πιστοποίηση 2500 εργαζομένων

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό  Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας με συστηματικό τρόπο την αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, σχεδίασε και ξεκίνησε να υλοποιεί μία νέα Πράξη, προϋπολογισμού 12 εκ. €, χρηματοδοτημένη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Κορμός του νέου έργου του  ΕΒΕΠ είναι ένα Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης 2.500 εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων σε βιομηχανικούς κλάδους, διάρκειας 250 ωρών, με θεωρία και πρακτική άσκηση. 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ V
Όσοι συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, οι «ωφελούμενοί» του, θα εφοδιαστούν με σύγχρονες επαγγελματικές γνώσεις σε 11 τεχνικές ειδικότητες. Μετά το πέρας της εξειδικευμένης κατάρτισης,  θα ακολουθήσουν  εξετάσεις Πιστοποίησης Τεχνικής Ικανότητας, μέσα από τις οποίες οι ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό κατά ISO / IEC 17024 σε μία από τις ειδικότητες της κατάρτισης. O ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Κατάρτισης και θα συμμετάσχει στις εξετάσεις για την Πιστοποίησή του, θα λάβει Εκπαιδευτικό Επίδομα 1.750 €, μικτά.
Η επιλογή των εργαζομένων και αυταπασχολούμενων, που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα θα γίνει μετά από συγκεκριμένη και απόλυτα διαφανή αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής των ενδιαφερόμενων. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και τα βασικά κριτήρια επιλογής, που διακρίνονται και στον τίτλο της Πράξης, όπως προαναφέρεται, έχουν οριστεί σε συμφωνία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», η οποία επιβλέπει και ελέγχει το Πρόγραμμα.
Αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες θα περιλαμβάνονται στη δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής, με την οποία θα ανοίξει το νέο Πρόγραμμα τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Για την ανάληψη του Προγράμματος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς,  κ. Βασίλης Κορκίδης, με σχετική επιστολή του σε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΠ, επισημαίνει:
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό  Επιμελητήριο Πειραιώς έχει αναλάβει να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχους, να  υποστηρίξει την κοινωνία, που έχει πληγεί βαριά από την κρίση, να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα, να δώσει νέα ώθηση στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα. Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές του Ε.Β.Ε.Π. έχει η ολοκληρωμένη και συστηματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά με το σκεπτικό όχι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά να πιάσει τόπο κάθε ευρώ.
Το νέο Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης 2.500 εργαζομένων στη βιομηχανία του Πειραιά και του Θριάσιου, που μας εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως επιστέγασμα της τεχνογνωσίας, εμπειρίας και κυρίως της αξιοπιστίας μας, αποτελεί μία νέα, σημαντική πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευθύνη για το ΕΒΕΠ.
Πρόκληση ώστε, να αξιοποιηθεί πλήρως από τους εργαζόμενους στους οποίους, κατά προτεραιότητα απευθύνεται, για να βελτιώσουν και να πιστοποιήσουν τις δεξιότητες τους, ισχυροποιώντας τη θέση τους στη παρούσα αλλά και τη μελλοντική αγορά εργασίας.
Ευθύνη ώστε, να ανταποκριθεί το ΕΒΕΠ στα αιτήματα των επιχειρήσεων μελών του, που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη για εργατικό δυναμικό εφοδιασμένο με εξειδικευμένες, σύγχρονες και πιστοποιημένες γνώσεις από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς.
Η βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση, ισχυρότερη παρουσία στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση αγορά, οδηγεί σε νέες προκλήσεις και αναδεικνύει νέες προοπτικές, εφάμιλλες με το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Σε συνθήκες όμως κρίσης και οικονομικής στενότητας, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον για την επιχειρηματικότητα να επωμιστεί το κόστος βελτίωσης της απασχολησιμότητας στην αγορά εργασίας, οφείλουμε να αξιοποίησουμε ένα «πολύτιμο εργαλείο», που αναλαμβάνει σημαντικό μερίδιο αυτού του κόστους. Με αυτό το τρόπο επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι το Επιμελητήριό μας είναι δίπλα στις επιχειρήσεις μέλη του, προσφέροντας τρόπους και δρόμους συστηματικών και αποτελεσματικών συνεργασιών, αλλά κυρίως χρήσιμων και ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Καλώ λοιπόν εργοδότες και εργαζόμενους, με υπευθυνότητα, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, να ενεργήσουμε συνδυαστικά, αλληλέγγυα και με κοινούς στόχους, να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην ευαίσθητη βιομηχανική περιοχή ευθύνης του ΕΒΕΠ».


Εξ άλλου...

Με τον πρόεδρο Μανώλη Νικητάκη και μέλη του δ.σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων "Η Αγία Τριάς" συναντήθηκε χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  οι περιπτερούχοι της πόλης ενημέρωσαν το δήμαρχο Πειραιά για τα προβλήματα τους. Επιπλέον κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα που αφορούν στον τομέα τους.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μώραλης τόνισε πως στόχος της δημοτικής αρχής Πειραιά είναι να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου τους.
>>> Άραγε, ο κ. Μώραλης, ρώτησε τους περιπτερούχους, μήπως γνωρίζουν, πού ανήκει το περίπτερο που "φύτρωσε" ξαφνικά, έξω από το γιαπί της Ραλλείου;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου