Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η παράσταση αρχίζει... στο Δημοτικό, με το μπαλέτο της Λυρικής

Για τεχνικούς λόγους, η σημερινή ανάρτηση έγινε όπως-όπως...
Η παράσταση αρχίζει με το μπαλέτο της Λυρικής
Με αφορμή την έναρξη του νέου προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης δήλωσε:
"Βασικός στόχος της νέας δημοτικής Αρχής είναι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Να γίνει το Δημοτικό μας Θέατρο ένα ανοιχτό θέατρο για όλους του πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι αντάξιο των απαιτήσεων όλων μας. Είναι ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Με όλες μας τις δυνάμεις ξεπερνούμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Πορευόμαστε με σωστό προγραμματισμό, έλεγχο αλλά και συνετή οικονομική διαχείριση προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την βιωσιμότητα αλλά και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Για να γίνει ο Πειραιάς μας ένας σημαντικός πόλος έλξης για τις τέχνες και τα γράμματα".

!
Τα ευχολόγια  και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, εάν δεν συμβαίνει το ίδιο από πλευράς προσωπικού και κυρίως του κοινού.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΠΑΠΟΥΛΙΑ  ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ TOY ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, τον αντιπρόεδρο Νίκο Τζίκα και τον γ.γ. Γιώργο Καρανίκα.
Ο κ. Κορκίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνεχή αγωνία που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της χώρας εν μέσω ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας και την βαθιά επιθυμία του για αποκατάσταση της σταθερότητας στην αγορά και για έλευση στην οδό της ανάπτυξης.
Ο κ. Κορκίδης πρότεινε την δημιουργία μίας αναπτυξιακής Τράπεζας που θα αναλάβει την χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και θα σημάνει την αντιστροφή του δυσχερούς κλίματος στην αγορά.
Επίσης, αναφέρθηκε στο άρθρο 16 του ΠΔ 258/2005, το οποίο αφορά την ποινικοποίηση των οφειλετών του ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι είναι άδικο στην εποχή της κρίσης ο επιχειρηματίας που βλέπει καθημερινά τον τζίρο του να μειώνεται και μένει ανασφάλιστος μαζί με την οικογένειά του, να κινδυνεύει επιπλέον με βαριές ποινές φυλάκισης.
Ο κ. Παπούλιας άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του ελληνικού εμπορίου και ζήτησε ειδικότερη ενημέρωση για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση.


ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
 Το “Αλουμίνιον” δικαιώνεται  και επιστρέφονται 21,3 εκ. ευρώ
Δεκτή έκανε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσφυγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος κατά της απόφασης που θεωρούσε κρατική ενίσχυση τα τιμολόγια που είχαν συμφωνηθεί με τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο, ακύρωσε απόφαση της ΕΕ, που είχε κριθεί ως κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Η απόφαση απαιτεί ώστε να επιστραφεί το ποσόν των 17,4 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, σύνολο 21,3 εκατ. ευρώ!

ΕΛΣΤΑΤ
Πτώση τον Αύγουστο εισαγωγές - εξαγωγές
Πτωτικά κινήθηκαν τον Αύγουστο εφέτος, τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας.
Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 3.283,1 εκατ. ευρώ, έναντι 3.926,7 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2013, παρουσιάζοντας μείωση 16,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 13%).
Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 2.052,6 εκατ. ευρώ, έναντι 2.180,9 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 5,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 6,1%).


Βαρβιτσιώτης: Εμποτισμένη στο DNA του Έλληνα η ναυτιλία

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε αντίθεση με άλλους κλάδους είδαν την κρίση ως ευκαιρία και ανανέωσαν τον στόλο τους με νέα υπερσύγχρονα πλοία, φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερο κοστοβόρα, αποδεικνύοντας ότι μπορούν ακόμη και να κυριαρχήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και υπό δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», σε συνεργασία με το forum Capital link με θέμα «Η ναυτιλία στον 21ο αιώνα: Προετοιμάζοντας τον κλάδο για το μέλλον».
Το συνέδριο είχε ως θέμα τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας τον 21ο αιώνα και συμμετείχαν προσκεκλημένοι από τον ναυτιλιακό, τραπεζικό και ερευνητικό τομέα. 
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια κάθε φορά που μιλάει ως υπουργός για τον ρόλο της ναυτιλίας, καθώς αποτελεί «μοναδική ιστορία επιτυχίας για την εθνική οικονομία», ενώ είναι, όπως είπε, «εμποτισμένη στο DNA του Έλληνα». 


Η παράσταση αρχίζει με το μπαλέτο της Λυρικής

ΘΕΜΑ-1
Το νέο πρόγραμμα
του Δημοτικού Θεάτρου

Εθνική Λυρική Σκηνή
«Ερωτευμένος Σοπέν» (Chopin in love) 
των Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν
Κεντρική Σκηνή

Το ποιητικό αυτό μπαλέτο του Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου»τ του Γκαίτε. Για τη μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί εμβληματικά έργα για πιάνο του Σοπέν.
Ο Μποκέν εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Λόττε μέσα από την γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του κορυφαίου Πολωνού συνθέτη.
Το μπαλέτο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε πανελλήνια πρώτη στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά – μετά την περσινή επιτυχία - για τέσσερις μόνο παραστάσεις. [10,12,15,16/10/2014]
Συμμετέχουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της Ε.Λ.Σ.

«Παράνομα φιλιά - Κόκκινα Φανάρια»
Σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης
Κεντρική Σκηνή

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα φιλοξενήσει η Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ, σε κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνικά και μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη. Πρεμιέρα 17 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για ένα έργο – φόρο τιμής στον Πειραιά και ειδικότερα στην Τρούμπα όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Νίκος Μαστοράκης.
Ένα έργο αφιερωμένο στους άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι ως την Πειραϊκή, κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά ν’ ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.
Ο Πειραιάς στην δεκαετία του 50. Το λιμάνι και οι γειτονιές, τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη, τα ρεμπέτικα, η Μάντρα με τον θρυλικό Μπέμπη, οι μεροκαματιάρηδες, η Τρούμπα, οι πόρνες και οι κυρίες, ο Ολυμπιακός….. Εικόνες βγαλμένες από την δεκαετία του ’50, ήχοι, μουσικές , μνήμες.
Η Ελλάδα την ίδια εποχή ταλανίζεται οικονομικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ άνοιγαν τις εξελίξεις για μια νέα πολιτική και οι γυναίκες αποκτούσαν επιτέλους δικαίωμα όχι μόνο στον ψήφο αλλά και στο εκλέγεσθαι. Οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο Πειραιάς αλλάζει.
Ο Νίκος Μαστοράκης ανέτρεξε σε πηγές, μελέτησε κείμενα, αναζήτησε λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών συγγραφέων, μάζεψε φωτογραφίες και μελέτησε τραγούδια προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα και το αίσθημα μιας εποχής που μπορεί να μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δική μας.
Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Δημήτρης Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρσέλα Λένα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης.
Τα σκηνικά είναι του Νίκου Μαστοράκη, τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Βαμβακάρη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΚΗΝΗ
Theatre des Bouffes du Nord
«Η κοιλάδα των εκπλήξεων»
Σκηνοθεσία: Πήτερ Μπρουκ
Κεντρική Σκηνή
Το φημισμένο παγκοσμίως Theatre des Bouffes du Nord παρουσιάζει στο ΔΘΠ την «Κοιλάδα των εκπλήξεων» σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρούκ με την ελληνίδα βραβευμένη Σαιξπηρική ηθοποιό Κάθριν Χάντερ, από 2 έως 6 Δεκεμβρίου.. [για πέντε παραστάσεις]
Ο Πήτερ Μπρούκ στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων» εξερευνά τις εντυπωσιακές εμπειρίες ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φώς. Θέμα του οι άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Περιδιαβαίνοντας τα όρη και τις πεδιάδες της ύπαρξης μας, με σταθμό την έκπληξη και τον εντυπωσιασμό, ο Μπρούκ, συνεχίζει και συμπληρώνει το θέμα που ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Το ταξίδι στο Θέατρο που αντιγράφει την ζωή.
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο κάθε ήχος έχει ένα χρώμα.! Το κάθε χρώμα έχει μία διαφορετική γεύση! και ο αριθμός 8 είναι μια ευτραφής κυρία!
Το καινούργιο έργο του Πήτερ Μπρουκ είναι ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκέφαλου.
Με ελληνικούς υπότιτλους.

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
από το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης

Το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης παρουσιάζει στο ΔΘΠ, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Adel Hakim (Αντέλ Χακίμ).
Η παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Theatre des Quartiers d’ Ivry, κερδίζοντας το Βραβείο Κριτικών 2012, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.
Γιατί όμως μια Παλαιστινιακή Αντιγόνη;
Ο Αιγύπτιος στην καταγωγή σκηνοθέτης Adel Hakim, ο οποίος ζει από το 1972 στην Γαλλία κι έχει ασχοληθεί με την αρχαία τραγωδία έχει τις απαντήσεις.
«Γιατί το κείμενο του Σοφοκλή αναφέρεται στην σχέση των όντων με τη γη, τη γη τους, στην αγάπη που κάθε άνθρωπος έχει για τον γενέθλιο τόπο του και στους δεσμούς που διατηρεί μαζί του. Γιατί ο Κρέων, τυφλωμένος από τους φόβους και τα φαντάσματά του, απαγορεύει να ταφεί στην γη του. Γιατί καταδικάζει την Αντιγόνη να κλειστεί σε σπήλαιο, χωρίς τροφή και νερό.
Γιατί μετά τις προφητείες του Τειρεσία και το θάνατο του γιού του, ο Κρέων καταλαβαίνει τελικά, το λάθος του και επιχειρεί να επανορθώσει. Παρά τη τρελή φυγή των ψυχών προς την τρέλα, η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι ένα τραγούδι για την αγάπη και την ελπίδα, μια συμφωνία συναισθημάτων, ένας ύμνος στη ζωή.»
Η σκηνογραφία και οι φωτισμοί είναι του Yves Collet, η μουσική του Trio Jourban, το κείμενο στα αραβικά συνέθεσε Abdel Rahman Badawai, τα σκηνικά ο Abd El Salam Abdo.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου της Παλαιστίνης Hussam Abu Eisheh, Alaa Abu Garbish, Kamel Al Basha, Mahmoud Awad, Yasmin Hamaar, Shaden Salim, Daoud Toutah. (Οι ακριβείς ημερομηνίες της παράστασης θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα).


Βαρβιτσιώτης: Εμποτισμένη στο DNA του Έλληνα η ναυτιλία
ΘΕΜΑ-2
Περιγράφοντας τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας τον 21ο αιώνα, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν κάποια σημεία-«κλειδιά», «που το κράτος οφείλει να διαφυλάξει για να δει τα οφέλη της ανάπτυξης της ναυτιλίας να διαχέονται στην ελληνική οικονομία». «Το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, η υιοθέτηση παγκόσμιων κανόνων που προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η ναυτική εκπαίδευση και ο νέος ρόλος των ελληνικών λιμένων είναι κάποια από τα σημεία που οφείλουμε επικεντρωθούμε» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. 
Για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό o υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε, όπως ανέφερε, «με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών που αποτυπώνει τη βούληση να υιοθετούνται παγκόσμιοι κανόνες που δεν θα βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και το Υπουργείο Ναυτιλίας τηρούν στο ακέραιο τις συμβάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στον ρόλο των ελληνικών λιμανιών που θα αντικατοπτρίζουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρέπει να υπηρετούν τον κυρίαρχο στόχο των εξαγωγών και του διεθνούς εμπορίου και «όχι απλά να ικανοποιούν τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας». 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, μέσα στο οποίο η ναυτιλία θα νιώθει ασφαλής και θα υποστηριχθεί από ένα σταθερό και φιλικό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Σχετικές υπηρεσίες που μπορούν να αναπτυχθούν ως μέρος του οικοσυστήματος, κατά τον υπουργό, είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, συντήρηση, διαμεσολάβηση και αγοραπωλησίες, και θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέχρι και εξειδικευμένος τομέας ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγοκατασκευαστικής.

"Μια πρώτη σημαντική συνεισφορά θα ήταν να σταματήσει το ελληνικό κράτος να βάζει εμπόδια στην ναυτιλιακή δραστηριότητα" υπογράμμισε ο υπουργός ενώ συνέχισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερους Έλληνες στα ελληνικά πλοία "και πρέπει να βρούμε τρόπο να προσελκύσουμε τα ελληνόκτητα πλοία να υψώσουν την ελληνική σημαία".

Ο υπουργός συνέχισε: "Τα πλοία είναι εφοδιασμένα με προπέλες και μπορούν να φύγουν, λένε κάποιοι παλιοί πλοιοκτήτες ως αντίδραση στα αντικίνητρα του ελληνικού κράτους. Ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, ένα οικοσύστημα, μέσα στο οποίο η ναυτιλία θα νιώθει ασφαλής. Ας αφήσουμε τις ίδιες προπέλες να κατευθύνουν τον τεράστιο στόλο μας, την εθνική περηφάνια, όχι μακριά αλλά κοντά στις ελληνικές ακτές. Ας κάνουμε τον στόλο μας ένα αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής αναπτυξιακής στρατηγικής μας, του μέλλοντος και της ευημερίας αυτού του τόπου".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου