Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Πρόταση Μώραλη: Το επιβατικό λιμάνι περιέρχεται στο Δήμο - Δύο κουβέντες για το Δημοτικό Θέατρο και το "Κανάλι Ένα"


Το επιβατικό λιμάνι περιέρχεται στο δήμο!
Τολμηρή πρόταση Μώραλη για ίδρυση Λιμενικού Ταμείου (ΝΠΔΔ)
συμφέροντα αποτελεί η «ιδέα» του Γιάννη Μώραλη για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι του Πειραιά, αλλά να περιέλθει -κατά κάποια έννοια- στη δικαιοδοσία του δήμου, καθώς θα δημιουργηθεί Λιμενικό Ταμείο με μορφή ΝΠΔΔ ειδικού σκοπού, στο οποίο θα παραχωρηθεί το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή η Ακτοπλοΐα και η Κρουαζιέρα!
Την ριζοσπαστική ολοκληρωμένη πρότασή του, ώστε το λιμάνι του Πειραιά να παραμείνει στο Δημόσιο, θα παρουσιάσει ο Γιάννης Μώραλης στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Μέσω Face book!
Όπως είναι γνωστό, ο δήμαρχος συνηθίζει να επικοινωνεί με τους δημότες μέσω του face book και σήμερα, έγραψε:
«Στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά, την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 θα παρουσιάσω ολοκληρωμένη πρόταση-λύση για το Λιμάνι του Πειραιά. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Λιμανιού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματά του και να καταστεί μοχλός ανάπτυξης τόσο της εθνικής όσο και της πειραϊκής οικονομίας, διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας»…
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι εννοεί ο δήμαρχος…
Κομβικό σημείο
Στην σχετική πρόταση αναφέρει:
Το Λιμάνι του Πειραιά αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ως ένα σημαντικό διεθνές κέντρο για την κρουαζιέρα, με πολλά περιθώρια εξέλιξης αλλά και ως κομβικό σημείο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί χώρο υποδοχής και μετακίνησης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο.
Τα πλεονεκτήματα
Γι' αυτό η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα του και να καταστεί μοχλός ανάπτυξης τόσο της εθνικής όσο και της πειραϊκής οικονομίας, διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ >>>

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Όπως λέει ο Γιάννης Μώραλης, πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση-λύση. Συγκεκριμένα:
Προτείνεται η ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά (ΛΤΠ), ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ειδικού σκοπού. Θα ανήκει κατά 100% στο Δήμο Πειραιά, ως ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από το Δήμο, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού.
Με την ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου Πειραιά από το Δήμο Πειραιά, θα συναφθεί Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΛΤΠ, σύμφωνα με την οποία θα παραχωρείται στο ΛΤΠ η διαχείριση της χερσαίας ζώνης στο πλαίσιο των γεωγραφικών ορίων του Δήμου. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά δηλαδή την Ακτοπλοΐα και την Κρουαζιέρα.
Τα πλεονεκτήματα της συγκροτημένης πρότασης, κατά τον δήμαρχο Πειραιά, είναι:
-Είναι σύμφωνη με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των λιμενικών υποδομών στην Ελλάδα και το θεσμικό πλαίσιο για τον “Καλλικράτη”.
-Διασφαλίζεται η ενίσχυση των υποδομών κρουαζιέρας αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.
-Διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αξιοποίησης του λιμανιού προς όφελος της πόλης.
- Μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις ευρύτερου τουριστικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού σκοπού με στόχο ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Πειραιά να συνδεθεί με την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.
-Ενισχύεται ο ρόλος του Δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Λιμάνι με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας του.

Δύο κουβέντες περί πολιτισμού…
Το Δημοτικό Θέατρο και το “Κανάλι-1”, τα μεγάλα “στοιχήματα” του Πειραιά
Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά ήταν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της περασμένης χρονιάς. Παρά τις αρχικά δυσμενείς προβλέψεις, το Θέατρο λειτούργησε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις και πρόσφερε στους Πειραιώτες αλλά και σε όσους το επισκέφθηκαν από άλλες πόλεις, το κάτι διαφορετικό που περίμεναν, από έναν τόσο αξιόλογο φορέα πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Ποιο είναι, όμως, το μέλλον του Δημοτικού Θεάτρου; Θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του ή θα το βλέπουμε μόνο στις εκπομπές του Λαζόπουλου; Θα συνεχίσει να υπάρχει ως υψηλών απαιτήσεων πολιτιστικός προορισμός ή θα περάσει και πάλι στη γνωστή μιζέρια και θα καταλήξει με... πασατέμπο, τσιπς και σάμαλι στο κυλικείο;
Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι τις τύχες του Δημοτικού Θεάτρου θα αναλάβει η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Νταϊφά, γνωστή για την παρουσία της σε εκδηλώσεις πολιτισμού που αλλά και από τους πιο τακτικούς επισκέπτες σοβαρών εικαστικών εκδηλώσεων.
Μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε κάτι, παρά μόνο την ματαίωση των παραστάσεων από τα «Κόκκινα Φανάρια»…
Βεβαίως, το να αρχίζεις μια πορεία με ματαιώσεις, δεν είναι καλός οιωνός. Μακάρι να μην δούμε πάλι τη γνωστή τακτική «τώρα θα φέρω τους δικούς μου, φύγετε εσείς».
Υπενθυμίζεται η δυναμική πολιτισμική εξόρμηση της πρώτης τετραετίας Λογοθέτη, με Θάνο Μικρούτσικο και Γιώργο Κουρουπό, υπό τον αλησμόνητο Κώστα Κωσταράκο, σε άψογη συνεργασία με την τότε διεύθυνση του δημοτικού ραδιοφώνου «Κανάλι Ένα». Η «πασοκοποίηση» της δεύτερης τετραετίας, μετέτρεψε το Θέατρο σε «νεκρή φύση» και το ραδιόφωνο σε μια υπερχρεωμένη προβληματική επιχείρηση. Μην πέσουμε πάλι στην ίδια λούμπα…                   
ΣΥΝΕΧΕΙΑ >>>

 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Μια ακόμη πρόκληση για τη νέα δημοτική αρχή είναι το δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα». Αφού άνθισε επί Ανδριανόπουλου, εξώκειλε επί Λογοθέτη, λόγω της εν λευκώ ανάθεσής του σε κομματικά στελέχη, νοικοκυρεύτηκε επί Αγραπίδη και μάλιστα έφτασε σε επίπεδα ακροαματικότητας μέχρι και 3% ενώ είχε σχεδόν αποφασιστεί να γίνει «Ραδιόφωνο Πολιτισμού», με αυστηρή επιλογή μουσικής , εκπομπές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και γενικά τον πολιτισμό και πληθώρα τοπικών ειδήσεων και ρεπορτάζ στα πρότυπα των αμερικανικών ραδιοφώνων.
Όμως, στα μέσα της δεύτερης τετραετίας, όταν άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι προσλήψεις «από το παράθυρο», χάλασε πάλι η συνταγή…
Επί Φασούλα, έγινε «αποκούμπι» του ΠΑΣΟΚ και προσλαμβάνονταν κάθε μέρα δημοσιογράφοι και… περαστικοί.
Η δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου ελάχιστα ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα του σταθμού. Η δε διοίκηση διέθεσε περισσότερο χρόνο για να τρέχει στα δικαστήρια όπου την έσερναν οι εργαζόμενοι, με τους οποίους βρισκόταν (και βρίσκεται, αφού παραμένει η ίδια) σε διαρκή διαμάχη, παρά για το πρόγραμμα, που είναι σήμερα τουλάχιστον αντιφατικό και περίεργο.
Υπάρχουν πληροφορίες, ότι κάποιοι «πονηροί» πιέζουν τον δήμαρχο να κλείσει το δημοτικό ραδιόφωνο. Θα είναι λάθος. Ας βρει έμπειρους ανθρώπους, πολιτισμένους, λογικούς, επαγγελματίες και γνώστες του χώρου και ας περιορίσει τα έξοδα. Αλλά όχι μετατρέποντας το ιστορικό «Κανάλι Ένα» σε «δορυφόρο» άλλου σταθμού ή σε σταθμό αθλητικής υποκουλτούρας, όπως έχει σήμερα εν μέρει μεταβληθεί.
Ας συζητήσει ο δήμαρχος με παλαιότερα στελέχη, να πάρει μια γεύση τού τι σημαίνει για την πόλη και τι ήταν για την πόλη το «Κανάλι Ένα», πριν γίνει «μαγαζί» και πριν η διοίκησή του τεθεί απέναντι στους εργαζόμενους…

!
Πρόβλημα ο καταρροϊκός πυρετός προβάτων (νόσος κυανής γλώσσας) που “κυκλοφορεί” στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, με θύματα κάποια ζωντανά στον Γαλατά. Ας στείλει η Αθήνα κανένα κτηνίατρο, διότι όλα τα νησιά της Ενότητας, έχουν μόνον δύο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου