Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

"Φούσκωσαν" τα cds - επιστρέφουν οι "γύπες" - Έκθεση της JP Morgan δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ JP MORGAN ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΛΙΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ
«Φούσκωσαν» τα cds – επιστρέφουν οι «γύπες»
“Ξυπνά” η αγορά των ελληνικών CDS (των συμβολαίων που ασφαλίζουν τα κρατικά ομόλογα έναντι μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας), καθώς κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια αναζητούν προστασία απέναντι στο εκλογικό ρίσκο που αυξάνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σε έκθεσή της η JP Morgan, ενώ τα ελληνικά CDS σε κυκλοφορία ήταν μηδενικά για περίπου 30 μήνες, τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνεται μία αύξηση.
Όπως εξηγεί ο οίκος, το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε ζήτηση για τα CDS, με δεδομένο ότι τα νέα ομόλογα της Ελλάδας σε κυκλοφορία ήταν τόσο λίγα.

ΟΛΠ: Ένα «ήξεις αφήξεις» παρεμποδίζει τον “Φιλικό Διακανονισμό”
Τη Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για τις 11 Νοεμβρίου 2014, με θέμα την υποβολή προς έγκριση του Σχεδίου Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco (ΣΕΠ) για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ και την ανακαίνιση του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ με νέο εξοπλισμό, ύψους επένδυσης 230.000.000 ευρώ αποφάσισε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ . Θα εγκριθούν επίσης οι τοποθετήσεις των νέων μελών Δ.Σ., τα οποία εξελέγησαν πρόσφατα (ο δήμαρχος Πειραιώς Ι. Μώραλης και ο Αθ. Λιάγκος, ως εκπρόσωπος των μετόχων).
Σημειώνεται, πάντως, ότι η Νομική Υπηρεσία του ΟΛΠ, έχει αναφέρει στη Διοίκηση ότι ο «Φιλικός διακανονισμός» δεν πρέπει να προχωρήσει διότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι «ήξεις αφήσεις», αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να «τελειώνει» με το θέμα. Αλλά και η διοίκηση του Γ. Ανωμερίτη -που έχει και άλλα ανοιχτά μέτωπα αυτό τον καιρό- δεν έφερε αντίρρηση!
Η ανακοίνωση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. αποφάσισε τη Σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, ώρα 10:00 με θέματα:
1. Υποβολή προς έγκριση του Σχεδίου Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ και την ανακαίνιση του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ με νέο εξοπλισμό, ύψους επένδυσης 230.000.000 Ευρώ.
Έγκριση εκλογής μελών Δ.Σ., τα οποία εξελέγησαν πρόσφατα (εκπρόσωπος Δήμου Πειραιά, ο Δήμαρχος κ. Ι. Μώραλης και ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, εκπρόσωπος των μετόχων).
Για ενημέρωση των κ.κ. μετόχων, πέραν των απαιτούμενων σύμφωνα με το Ν. 2190/1920 «περί Ανωνύμων Εταιριών» όπως ισχύει σήμερα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΟΛΠ Α.Ε. (www.olp.gr):
(α) η Πρόσκληση Σύγκλισης της Γ.Σ.
(β) η Εισήγηση του Δ.Σ. προς τους μετόχους
(γ) η Πράξη 3377/2014 του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
(δ) το κείμενο του ιδιωτικού Συμφωνητικού το οποίο καταρτίσθηκε μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Σ.Ε.Π. Α.Ε. το 2013 και υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και
(ε) Το κείμενο των εκπροσώπων των εργαζομένων, το οποίο καταρτίσθηκε στο Δ.Σ.

ΠΟΡΟΣ: Υπό εγκατάλειψη ο Βιολογικός Καθαρισμός
Την δέσμευση για άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Πόρου ανέλαβε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος. Όπως δήλωσε, το θέαμα προξενεί συναισθήματα απογοήτευσης και αγανάκτησης λόγω της πλήρους εγκατάλειψης επί σειρά ετών του πανάκριβου βιολογικού καθαρισμού. Αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού της μονάδας, σε μη αναστρέψιμο βαθμό.

Διαταγές πληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες
Με υπό διαβούλευση ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης
 Δικαστικά σε βάρος του Δημοσίου θα μπορεί να στραφεί ο ιδιώτης για την είσπραξη των απαιτήσεών του εκδίδοντας διαταγή πληρωμής, η οποία πρέπει να εκτελείται άμεσα.
Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και συντάχθηκε σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας του 2004.
Σε περίπτωση μάλιστα μη συμμόρφωσης του Δημοσίου, επιτρέπεται η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, αποτελεί ένα πανίσχυρο μέσο πίεσης στο Δημόσιο για να πληρώσει άμεσα τεράστια χρηματικά ποσά, που οφείλει σε προμηθευτές του αλλά και σε χιλιάδες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το κράτος.
Βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ανακοπής από την πλευρά του Δημοσίου ή του νομικού πρόσωπου δημοσίου δικαίου, με την οποία θα μπορεί να αμφισβητεί το σύνολο ή μέρος της απαίτησης του αντισυμβαλλομένου του, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως είναι οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις (επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ) και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση (ν.4152 / 2013).
Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί.
Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».
 Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο.
 Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.
 Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.
 Κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας (αν δε πληρώνει το δημόσιο) θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.

Τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός για το έργο Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας - Περάματος
Για μία ακόμα φορά, 6η στη σειρά παρατάθηκε το νέο έργο με παραχώρηση για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος. Το έργο που είναι ένα από τα συνολικά 3 που βγήκαν πακέτο στις αρχές του 2012 έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες με τις συνεχόμενες παρατάσεις στις ημερομηνίες εκκίνησης των διαγωνισμών. Το έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος αποτελεί το πιο εμπορικό από τα 3 νέα έργα και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση ανάμεσα στα Πορθμεία της Ευρώπης, πίσω από το πορθμείο του Καλαί στη Γαλλία.
Η ημέρα εκκίνησης του διαγωνισμού μετατέθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου 2014 σε περίπου 3 μήνες δηλαδή. Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η μετάθεση σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης είναι τα ερωτήματα που υποβλήθησαν από τη ΑΚΤΩΡ, METKA,VINCI ενώ η Γαλλική εταιρεία υπέβαλε επίσημα αίτημα μετάθεσης της προθεσμίας υποβολή των φακέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου