Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Διαχρονικό το έγκλημα που πλημμυρίζει ο Πειραιάς - Με έγκριση της Πολεοδομίας «φύτρωναν» πολυκατοικίες πάνω σε ρέματα (χάρτης)

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΒΩΚΟΥ... 
Διαχρονικό το έγκλημα 
που πλημμυρίζει ο Πειραιάς

Του Β. Κουτουζή
www.koutouzis.gr
«Πνίγηκε», λέει πάλι η περιοχή της πρωτεύουσας! Γιατί τα ποτάμια της Κηφισσός, Ιλισσός, Ηριδανός, και τα ρέματά της Ποδονίφτης, Πολυδρόσου, Πικροδάφνης, δεν μπόρεσαν να χωρέσουν τα νερά της νεροποντής. Γιατί οι υπόνομοι, σαφώς στενότεροι αυτών, δεν μπόρεσαν και δεν θα μπορέσουν ποτέ να χωρέσουν τα νερά., τα οποία επί πλέον από καιρό έχουν πάψει να κατευθύνονται σ αυτούς που σε μεγάλο μέρος ρέουν υπόγεια.
Μιας νεροποντής που εμφανίζεται κάθε τόσο και μας εντυπωσιάζει, γιατί αγνοούμε ή ξεχάσαμε πολλά. Πόσο έβρεχε παλιά, πόσα ποτάμια – ρέματα, ανοιχτά, διοχέτευαν στη θάλασσα τα νερά που σήμερα μας πνίγουν.
Ξεχάσαμε πόσο ποτάμια σκεπάσαμε, πόσα ρέματα τα χτίσαμε, πόση αδιαφορία δείξαμε όταν αγοράσαμε το οικόπεδο στο οποίο χτίσαμε το σπίτι μας, που βρισκόταν. Ξεχνάμε ότι η άσφαλτος και το τσιμέντο δεν απορροφούν το νερό αλλά το μεταβάλλουν σε καταστροφέα, σε φονιά.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Για την περιοχή του Πειραιά ξεχάσαμε κατά σειρά τους χείμαρρους του Σχιστού- από το ΒΙΠΕ, τον Άγιο Μηνά και τον Άγιο Αντώνιο -, του Αγίου Δημητρίου, της Αιτωλικού, του Βώκου, (που κατέβαινε από το λόφο Βώκου, και μέσω Λεύκας και Καμινίων έπεφτε στον Κηφισό), της Τζαβέλλα που φθάνει 25ης Μαρτίου- Βαλαωρίτου, μπροστά στους Αγίους Αναργύρους, προς Φαλήρου, εκεί που παλιά περνούσε ο χείμαρρος Νεάπολης-Αμφιάλης- Καραβά, το ποτάμι του Δαφνίου (που κατέβαινε την Ιερά Οδό και τη Θηβών από την Παλιά Κοκκινιά), και ένα σωρό άλλα.
Πώς λοιπόν να μην «πνιγόμαστε» και να θρηνούμε συχνά πολλά θύματα από τις νεροποντές;
Μια ματιά στο χάρτη με τα ποτάμια και τους χείμαρρους, καφέ με ανοιχτή διατομή και μπλέ με σκεπασμένη κοίτη, αρκεί να καταλάβουμε γιατί «πνιγόμαστε». Εκεί μπορεί να βρει κανείς και το δρόμο του σπιτιού του. Κι ότι για να πάψει να συμβαίνει αυτό πρέπει να ξανανοίξουμε ποτάμια και χείμαρρους γκρεμίζοντας ότι χτίστηκε πάνω σε αυτά, η να δημιουργήσουμε τέτοιας χωρητικότητας δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με το μέγιστο που μπορεί να μας δώσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, και όχι κατά την εκτίμηση αδαών.
Αλλιώς μην περιμένουμε τίποτα! Το έγκλημα είναι διαχρονικό και διαρκές.



Με έγκριση της Πολεοδομίας 
«φύτρωναν» πολυκατοικίες πάνω σε ρέματα  
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επισκέφθηκε την περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς όπου παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα από την προχθεσινή, σφοδρή νεροποντή.
Εδώ τον βλέπουμε, μαζί με τους αντιδημάρχους Αλ. Αργουδέλη και Στ. Βοϊδονικόλα, να συνομιλεί με κατοίκους και καταστηματάρχες, για να τους ενημερώσει ότι αν και ο δήμος είχε μεριμνήσει για τον καθαρισμό των φρεατίων και όμως -ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων- τα ορμητικά νερά προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Και πριν σηκώσουμε το δάκτυλο στην εξουσία, ας δούμε μήπως φταίγαμε κι εμείς...

Εξ άλλου…
Κύριε Δήμαρχε,
Υποδειγματική υπήρξε η άμεση δράση των αρμοδίων αντιδημάρχων και των δημοτικών υπηρεσιών στις πληγείσες περιοχές. Έπραξαν τα αυτονόητα.

!
Δεν είναι δυνατόν να παρατάς το συμβούλιο  για να πας στον αγώνα! Βέβαια, «θρύλος» είναι αυτός, αλλά πιο... θρυλικός ο Πειραιάς! Έτσι  δεν  είναι;

Πέρασαν τα stress test 
οι ελληνικές τράπεζες
Πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία των stress tests οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του εγχώριου κλάδου. H Αlpha Bank μάλιστα υπερέβη τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του δείκτη CET 1, ακόμη και με στατικό ισολογισμό ενώ παρουσιάζει πλεόνασμα κεφαλαίων τόσο στο δυσμενές όσο και στο βασικό σενάριο, μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ.
Με πλεόνασμα 340 εκ. ευρώ, έχοντας όπως και η Alpha Bank, αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, πέρασε τα stress tests η Τράπεζα Πειραιώς, με το συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου, χωρίς όμως να συνεκτιμηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος αυξάνει περαιτέρω τους δείκτες, στο 11,8% υπό το βασικό σενάριο και στο 7,7% υπό το δυσμενές, στον στατικό υπολογισμό.
Μικρό κεφαλαιακό έλλειμμα 930 εκ. ευρώ εμφανίζει η Εθνική με το στατικό ισολογισμό. Το έλλειμμα αυτό περιορίζεται σε 273 εκ. ευρώ με τον δυναμικό ισολογισμό, ποσό που η τράπεζα καλύπτει εύκολα με την πώληση ποσοστού στην Finansbank.
Στο ποσό των 1,76 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το αρχικό έλλειμμα της Eurobank με το στατικό ισολογισμό ενώ οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, το περιορίζουν μόλις σε 70,66 εκ. ευρώ.

“Ντέρμπυ” μεταξύ Κίνας - Κορέας 
για την παγκόσμια λιμενική κατάταξη
Σε… εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται τα λιμάνια της Κίνας (Ningbo) και της Κορέας (Busan) για τη διαμόρφωση της τελικής πρώτης πεντάδας της παγκόσμιας κατάταξης λιμένων για το τρέχον έτος. Όσο με τα μεσογειακά λιμάνια και με δεδομένο ότι στην περσινή λίστα ο Πειραιάς εμφανίστηκε εξαιρετικά ισχυροποιημένος και έτοιμος να προχωρήσει και άλλες θέσεις μπροστά. Κάτι που αποδόθηκε στην COSCO αλλά και τις λειτουργίες της PCT SA.
Ντεμαράζ επιχειρεί και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ηγεσία του οποίου υλοποιεί πολιτική ισχυροποίησής του στα Βαλκάνια αλλά και του υπερτοπικού ρόλου τους σε διασυνδέσεις με την Ανατολική Ευρώπη και τη Μ. Θάλασσα που δεν έχει διαφύγει της προσοχής των Ρώσων αλλά και των Δανών καθώς λόγω θέσεως παρουσιάζει ευκαιρίες για την ανάπτυξη «δίπολων» με λιμάνια της αντίπερα του Αιγαίου για συνδυασμένες μεταφορές από και προς Ιράκ, Ιράν και όχι μόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου