Ο "Τύπος Πειραιώς" μεταφέρθηκε πλέον σε νέα πλατφόρμα (www.typospeiraiws.gr). Σας περιμένουμε με μοντέρνα διάθεση.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στερεά απόβλητα με υπόνοιες, ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ - Στη Ράλλειο τα Δικαστήρια

Στερεά απόβλητα με υπόνοιες και ενστάσεις
-ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ" ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
-ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ
 Ανακοίνωση, κατάλληλη για... ένσταση εξέδωσε χθες ο ΟΛΠ, σχετική με τον διαγωνισμό «για τη μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση της συλλογής στερεών αποβλήτων πλοίων τα οποία καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά». Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο διαγωνισμός δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε ελληνικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο», αλλά δεν διευκρινίζει ότι δημοσιεύθηκε μία περίληψη!
Επιπλέον, ότι για κάθε ενδιαφερόμενο δημοσιογράφο, εκάστη προκήρυξη τιμάται… 300 ευρώ – κάτι που είχε καταγγελθεί από τον ΤΠ, αλλά δεν… συγκίνησε κανέναν ιθύνοντα.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τρεις εταιρείες, οι οποίες απορρίφθηκαν από την τριμελή Επιτροπή Ενστάσεων.
Όμως υπάρχουν και ενστάσεις, όπως των εταιρειών «Polyeco» και «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», στις οποίες υποστηρίζεται ότι διατάξεις του εν λόγω διαγωνισμού «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένη ενδιαφερόμενη εταιρεία! Και στις 5 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ, η προσφυγή των δύο εταιρειών κατά του κύρους του εν λόγω διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΟΛΠ!
Ας σημειωθεί ότι η έκδοση ανακοίνωσης από τον ΟΛΠ για τον διαγωνισμό 2 ½ μήνες έπειτα από την προκήρυξή του και μόλις δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών, είναι «σουρεαλιστική» και είναι δυνατόν -για κάθε… καχύποπτο- να δημιουργεί ερωτηματικά…
Για την ιστορία, η «υπόθεση» πρόκειται περί παραχώρησης τεράστιου κύκλου εργασιών, διαρκείας 25 ετών, με τζίρο που εκτιμάται περί τα 150.000.000 ευρώ!
Όμως, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο ΟΛΠ τελεί υπό παραχώρηση, ούτε βέβαια ότι ο επενδυτής που θα αποκτήσει την κυριότητα του Οργανισμού θα «παντρευτεί» έναν εργολάβο, με τον οποίο θα «συμβιώνει» έως τη λήξη του 25ετούς συμβόλαιό του…

Σε Δικαστικό Μέγαρο θα ανακατασκευαστεί το “γιαπί” της Ραλλείου 
Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννη Σταματογιάννη, είχε χθες στο δημαρχείο ο Γιάννης Μώραλης, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του χώρου του Δικαστικού Μεγάρου.
Στην συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος της "Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ" Δημ. Σωτηρόπουλος, οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ανακατασκευή της Ραλλείου Σχολής, που αποτελεί πρόταση της δημοτικής αρχής και κρίθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως το πλέον κατάλληλο και ενδεδειγμένο κτίριο για να φιλοξενήσει το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

DRYSHIPS: Κάθετη πτώση στη Wall Street
Πτώση κατά 21% σημείωσε προχθές η μετοχή της ναυτιλιακής Dryships, συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου, στη Wall Street. Η «καταβύθιση» της μετοχής αποδίδεται από τη μια στη συνεχιζόμενη υποχώρηση της αγοράς ξηρού φορτίου, με την αγοραία αξία της εταιρείας του ιδίου ομίλου «Ocean Rig», των 78.300.000 δολαρίων να βρίσκεται σε χαμηλό 12μήνου και από την άλλη στη ζημιά που προκάλεσε η υποβάθμιση των αναλυτών, αλλά και στην ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου, καθώς δεν ευνοείται από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.


ΑΝΕΚ: Ζητεί διευθέτηση των δανείων της
Αίτηση στην Τράπεζα Πειραιώς για τη διευθέτηση των δανείων της έχει καταθέσει, κατά ασφαλείς πληροφορίες, η ΑΝΕΚ, προτείνοντας την καταβολή 125.000.000 ευρώ μέχρι το 2019 και άλλων 65.000.000 έπειτα από 15 χρόνια.
Η εταιρεία, προ μηνός, παραχώρησε τα πλοία της «Λευκά Όρη» και «Σοφοκλής Βενιζέλος» σε γαλλική τράπεζα, από την οποία τα ναύλωσε, εξασφαλίζοντας άτυπο δάνειο 25.000.000 ευρώ ενώ εισέπραξε και 1.500.000 ευρώ από την κυβέρνηση της Λιβύης για την ναύλωση του «Έλυρος».
Η ΑΝΕΚ έχει επίσης συνάψει συμφωνία με τον όμιλο Attica για την επέκταση της συνεργασίας στην κοινοπραξία που έχει με την θυγατρική Superfast Ferries ώστε να δρομολογηθεί και πλοίο της τελευταίας στα Χανιά, όπου δραστηριοποιείται αποκλειστικά η ΑΝΕΚ.

ΠΟΡΟΣ: Ευχές Κατσικάρη στον Δημητριάδη
Ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, σχετικά με την ανακοίνωση του δημάρχου Πόρου κ. Δημητριάδη, για το ζήτημα της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου - Τροιζηνίας, δήλωσε το εξής:
«Η ζωή είναι μπροστά. Εύχομαι από καρδιάς στον κύριο Δημητριάδη καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο του και ευόδωση όλων των σχεδίων του για το καλό του Πόρου. Να είναι πάντα καλά».

! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Εδώ και είκοσι (20) μέρες Υπουργείο Ναυτιλίας και ΣΕΠ (COSCO) διοχέτευαν στα ΜΜΕ την βεβαιότητα περί τελικής δικαίωσης της ΣΕΠ (COSCO). Ασφαλώς προκαταλάμβαναν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )
ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πειραιάς 14.10.2014
 Ο Υπουργός Ναυτιλίας και συνολικά η δικομματική Κυβέρνηση, υπακούοντας στα κελεύσματα της COSCO (ΣΕΠ), προχωράει σε έκνομες ενέργειες, προκειμένου να ξεπουλήσει το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, τον ΟΛΠ.
Μετά την απόρριψη του «Φιλικού Διακανονισμού» από το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΣΕΠ με διαδικασίες πρωτόγνωρες στα δικαστικά χρονικά προσέφυγε στο ΣΤ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αίτημα την αναίρεση της πρώτης απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου.
Εδώ και είκοσι (20) μέρες Υπουργείο Ναυτιλίας και ΣΕΠ (COSCO) διοχέτευαν στα ΜΜΕ την βεβαιότητα περί τελικής δικαίωσης της ΣΕΠ (COSCO). Ασφαλώς προκαταλάμβαναν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Παρά την γνώμη του Αντιεπιτρόπου της Επικρατείας για απόρριψη της αίτησης αναιρέσεως της COSCO, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε σύννομο τον «Φιλικό Διακανονισμό», με την προϋπόθεση να τηρηθούν δύο βασικοί όροι που ρητά αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης και το οποίο σαφώς επικαλείται η απόφαση.
Συγκεκριμένα :
 Δικαιολογεί την αναστολή του εγγυημένου τιμήματος, «σε κάθε περίπτωση», μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η δυτική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ που έχει υποχρέωση, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, να κατασκευάσει η COSCO. Δεν αποδέχεται, λοιπόν, τον όρο που έθετε η COSCO στον «Φιλικό Διακανονισμό» για αναστολή του εγγυημένου τιμήματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να φθάσει στα επίπεδα του 2008 +
2% κάθε χρόνο.
 Επιβάλλει, όπως ορθώς έκρινε το Ζ’ Κλιμάκιο, να προστεθεί σχετικός όρος, ώστε να επεκταθεί το σταθερό αντάλλαγμα (ενοίκιο) και στο δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ.
Η ΣΕΠ (COSCO) απαιτεί από την Κυβέρνηση και τον ΟΛΠ να γράψουν στα παλαιά των υποδημάτων τους την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είχε, μάλιστα, το θράσος να στείλει εξώδικο την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ/ΟΛΠ.
Αν η Κυβέρνηση, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν τα κέφια της COSCO έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη παρανομία.
Εμείς, ως Συνδικαλιστικό Κίνημα, πέρα από την διαφωνία μας για τον «Φιλικό Διακανονισμό» και συνολικά με την ιδιωτικοποίηση, θα απαντήσουμε δυναμικά στις έκνομες ενέργειες των υπευθύνων.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προσπαθεί για δεύτερη φορά να προχωρήσει στην αλλαγή της Σύμβασης Παραχώρησης της Λιμενικής Ζώνης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου παραβιάζοντας νόμους και προβλεπόμενες διαδικασίες.
Συγκεκριμένα σε σχετική απόφαση αναφέρει: «Αποφασίζουμε την σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναδιαμόρφωση των όρων Σύμβασης Παραχώρησης, που θα προταθεί για να υπογραφεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ». Αναθέτει, μάλιστα, ρόλο συνεργάτη στην Ομάδα Εργασίας του ΟΛΠ και ορίζει νομικό σύμβουλο του ΟΛΠ τον νομικό σύμβουλο του ΥΝΑ κ. Πολίτη.
Είναι πράγματι θλιβερό και συνάμα πολιτικά γελοίο να βάζουν οι υπουργοί την υπογραφή τους κάτω από ένα τέτοιο κείμενο. Είναι φανερό ότι μπροστά στην αγωνία τους να
«προκάνουν» το ξεπούλημα του Λιμανιού προχωρούν σε αλλεπάλληλα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις ζητήσαμε ήδη κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό
Ναυτιλίας για να απαιτήσουμε να σταματήσει τις έκνομες και πραξικοπηματικές ενέργειες.
Δηλώνουμε, ότι πέραν της συνολικής διαφωνίας μας για το «Φιλικό Διακανονισμό», εάν το ΥΝΑ, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, κατ’ εντολή της COSCO, προχωρήσουν αγνοώντας το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλα αυτά που ορίζει η απόφασή του, θα κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου, αλλά και δυναμικά με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις διαρκείας.
Καλούμε τους Υπουργούς να ανακαλέσουν την απαράδεκτη, ανερμάτιστη και μη νόμιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου.
Για όλα αυτά θα ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα και θα τα καλέσουμε να εμποδίσουν εντός του Κοινοβουλίου τα επιχειρούμενα πραξικοπήματα.
Τώρα πλέον ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην Κυβέρνηση.
ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου